1. De beste games van 2019 volgens Lars Cornelis

De beste games van 2019 volgens Lars Cornelis

Plus de grootste flop van 2019 en de beste game van het decennium

Het is nu dan toch eindelijk 2020 en jullie hebben nog een lijstje te goed! In deze reeks rangschikken onze redacteuren hun top 3 games van het jaar, alsmede de grootste flop van 2019 en de beste game van het van het afgelopen decennium. Vandaag de eindejaarslijst van Lars Cornelis!

2019 is voor mij een historisch jaar. Dat jaar gaf ik voor het eerst een 10 aan een game. Het zal dan ook geen verrassing zijn welke game ik op nummer 1 zet. Over de andere twee plekken in mijn top 3 moest ik eerlijk gezegd wel even wat langer nadenken. Sommige grote kanshebbers zoals Control heb ik helaas nog niet kunnen spelen, en het gat tussen mijn nummer 1 en veel andere games die ik in 2019 speelde is nou eenmaal groot. Na een tijdje spitten in mijn eigen archieven kwam ik toch nog (met een beetje valsspelen) tot de volgende top 3.

lars

3. Call of Duty: Modern Warfare

Misschien een onverwachtse nummer 3 aangezien ik de multiplayermodus niet eens speel, maar de nieuwe Call of Duty staat hier met een reden. Afgelopen jaar heb ik geïnvesteerd in een nieuwe 4K OLED televisie én Dolby Atmos. Modern Warfare is verdomd geschikt om beide te demonstreren. Vooral de missie Operation Clean House heb ik talloze keren opnieuw gespeeld. Ik heb nog geen game, film of serie gevonden die beter demonstreert waar al mijn geld naartoe is gegaan dan die missie, met felle lampen die in de duisternis op je netvlies branden en dof gestommel op de verdieping boven je, of de verrassend harde knallen van de shotgun die die gast op het toilet door de deur leegschiet. Ik hoop heel erg dat Atmos de standaard wordt op de volgende generatie, want het klinkt zoveel vetter dan ‘gewoon’ surround!

call of duty modern warfare

2. Red Dead Redemption 2

Ja ja ja die kwam in 2018 uit, ik weet het. Maar in 2018 verschenen er zoveel goeie games dat ik pas in 2019 de tijd vond om in de wereld van Red Dead Redemption 2 te duiken. Ik heb ‘m nog steeds niet uit omdat die game bizar lang is en ik om de zoveel tijd wel weer even afgeleid ben door een andere game (het leven van een recensent is zwaar 😉), maar ik blijf terugkeren naar het Wilde Westen. Rockstar overtreft zichzelf met een bijzonder uitgebreide, geloofwaardige wereld vol echte personages. Arthur Morgan is zo’n personage waar je je écht mee verbonden kan voelen. We gaan snel weer verder makker, beloofd.

Red Dead Redemption 2

1. Death Stranding

Die 10 gaf ik niet zomaar, er kan er maar één de beste zijn. Death Stranding is een buitengewone game die bijzonder veel indruk op mij heeft gemaakt. Die troosteloze wereld, die kippenvelopwekkende muziek en het bizarre verhaal kan ik maar niet loslaten. Op het moment dat ik dit schrijf is het al bijna twee maanden geleden dat ik die game voor het eerst uitspeelde, maar er is nog geen dag voorbij gegaan dat ik niet heb gedacht aan die game. Volgens Spotify heb in die betrekkelijk korte tijd de muziek van Low Roar alweer veel te veel afgespeeld. Ik ben zelfs al voor een tweede keer aan de game begonnen. Dat mag je gerust uniek noemen, want vaak heb ik daar helemaal de tijd niet voor. Maar ik vind het zó geweldig om in die wereld te zijn. Om te ploeteren met pakketjes op mijn rug en de uithoeken van de spelwereld te bereiken, routes te plannen, kijken hoe ik medespelers kan helpen en af en toe gewoon ergens stil te gaan staan om van het adembenemende uitzicht te genieten. Nu weet je gelijk waarom ik Red Dead Redemption 2 nog niet uit heb. Sorry Arthur.

death stranding

De grootste flop van 2019: 2020

Ik heb het idee dat de nieuwe generatie consoles net een jaar te laat verschijnt, want in 2019 had eigenlijk niemand meer wat zinnigs aan te kondigen. Dit jaar staan weliswaar The Last of Us 2, Ghost of Tsushima en Halo Infinite nog op de planning, maar die laatste komt in ieder geval ook op de nieuwe Xbox en ik durf te wedden dat Sony die andere twee games ook op de PS5 uitbrengt. Wat niet erg is, maar dan speel je in november dus een game die je in mei ook al hebt gespeeld, maar dan 500 euro lichter en met een iets betere resolutie. Maar misschien geeft me dat dan eindelijk de kans om Red Dead Redemption 2 uit te spelen. En Control. En Star Wars Jedi: Fallen Order. En de dlc van Assassin’s Creed Odyssey. En de Gears-serie (met Atmos!). En Shadow of the Tomb Raider (met Atmos!). Weet je, zo’n rustig jaar is eigenlijk wel prima. Ik kijk nu al uit naar 2020!

Tomb Raider

Beste game van het decennium: Spec Ops: The Line

Mag ik er echt maar eentje kiezen? Eéntje? Ik weet nauwelijks waar ik moet beginnen. Er zijn games die ik zo obsessief speel dat ik alles om mij heen vergeet, zoals Nintendo Pocket Football Club en Cities Skylines. Andere games raken mij emotioneel, zoals The Last of Us en God of War. Weer andere games leggen de lat technisch hoger, zoals Red Dead Redemption 2. Een enkele game heb ik inmiddels op meer verschillende apparaten dan zou mogen (ik kijk naar jou, Skyrim). Astro Bot, Tetris VR en Rez Infinite overtuigden mij van wat VR allemaal kan doen voor een game. Toch maar Death Stranding dan? Nee, ik kies een outsider: Spec Ops: The Line.

Als je die game nog nooit gespeeld hebt en nu een gameplayfilmpje opzoekt, denk je misschien dat ik een klap van een molen heb gehad. Op het eerste gezicht lijkt het immers een nogal dertien-in-een-dozijn schietspel. Ik denk echter dat iedereen die Spec Ops: The Line heeft gespeeld, mijn keuze op zijn minst wel begrijpt. Je zou ‘m zelf misschien niet als de game van het decennium bestempelen, maar je begrijpt ook waarom ik dat wel doe. Ik ken niemand die onberoerd bleef door deze game.

De kracht zit ‘m juist in dat die game zo generiek lijkt, tot aan de box-art aan toe. Spec Ops: The Line is een zorgvuldig van A tot Z opgezette mindfuck die op een unieke manier laat zien waar games, en alles het medium games, toe in staat zijn. Droge feitjes als hoe stabiel de framerate is of hoe lang het verhaal is, doen er bij deze game simpelweg niet toe. Dit is een psychologisch meesterwerk dat mij oprecht onthutst achterliet. Geen enkele game wist ooit zo in mijn hoofd te komen. Nou ja, vooruit, Death Stranding misschien.

Spec Ops: The Line

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Haha voor mij geldt bij RDR2 hetzelfde ;) Top game hoor, wat een details. Tot dusver is alleen Arthur mij niet zo dierbaar als Marston dit was in de vorige game. Wie weet wat dit wat meer komt. De wereld zelf is in ieder geval een van meest levende en overtuigende werelden die ik ooit in een game trof. Vele malen meer genoten van RDR2 dan van GTA V, die kon zijn hype niet waarmaken vond ik.
 • RDR2 is een indrukwekkende en fantastische game, die m.i. maar door één andere game in de weg wordt gestaan. En dat is RDR. Die game maakte meer indruk op me, omdat ik (op Call of Juarez na, wellicht) nooit eerder een goede, onderhoudende en soepele cowboygame had gezien. Het verhaal van RDR is ook echt geweldig - je weet aan het begin niet wat je van die gek van een Marston moet denken, die zich vrijwel direct overhoop laat knallen, maar op het eind ken je hem echt door en door en leef je met hem mee. En oh man, dat moment dat je in Mexico aankomt - als de muziek aanzwelt en je beseft dat je weer een hele "nieuwe" wereld voor je hebt - magisch!

  Voor mij had RDR2 een tikkeltje last van RDR. Het verhaal van deel 2 sluit aan op deel 1, waardoor ik met name herkenning en veel minder verrassing ervoer. Bovendien wordt zelfs de pacing van het verhaal van deel 1 herhaald (ook in deel 2 zit een "rustmoment"). Ietwat meer een trip through memory lane.

  Desalniettemin leeft de wereld van RDR2 echt en is het fantastisch hoe de game eruit ziet en tot in de kleinste puntjes is uitgewerkt. Zeker van genoten en absoluut een meesterwerk.
 • @barton

  Ik snap wat je bedoelt. Maar ook denk ik dat dit nu andersom gaat werken. Want ik denk dat als je na het veelvuldig spelen van RDR 2 het eerste deel weer oppakt, je zo verwend bent door alle verbeteringen in wereld en gameplay in het tweede deel, dat het eerste deel toch stiekem niet meer zo goed is als het ooit in je gedachten geweest is. Het verhaal uit het eerste deel zal altijd blijven staan als een huis. Maar door RDR 2 zal een heel groot gedeelte van origineel wat achterhaald aan gaan voelen ben ik bang.

  Deel 1 is een van mijn all-time favourites (nooit verwacht, want ik hou helemaal niet van western-settings), maar deel 2 mag hier met opgeheven hoofd naast staan. Het nadeel wat het dus kent (zoals jij ook al aangeeft) is dat het format al eerder op spectaculair goede wijze is uitgevoerd. De impact was vele malen groter geweest als mijn avontuur met Arthur Morgan mijn eerste binnen deze franchise was geweest. Dessalniettemin kijk ik mijn ogen wel echt uit, en verbaas mij meer dan eens over alle details die de game rijk is.

  Doordat dit deel zo compleet en competent uitgewerkt is, ben ik dan ook bang dat een vierde deel in de RD-franchise mij qua gameplay en wereld niet meer zo kan bekoren als de eerste twee titels gedaan hebben. Ik zou niet weten waar Rockstar mij binnen deze franchise nog mee van mijn stuk kan krijgen (gameplay wise). Op een gegeven moment bereikt een serie een 'been there done that' gevoel. GTA, Dark Souls en bijvoorbeeld Assassins Creed hadden hier ook last van. Nieuwe delen binnen deze franchises doen mij lang niet zoveel meer als hun debut. Of je moet het aan willen pakken zoals Nintendo dit met Zelda gedaan heeft ; De formule flink op de kop gooien terwijl je trouw blijft aan je franchise.

  We gaan het zien…
 • Mijn GOTY lijst van 2019 is :

  1 Horizon Zero Dawn
  2 Red Dead Redemption 2
  3 Zelda BOTW

  Grootste flop ET the game
 • Death stranding.. lol word dan postnl bezorger of zo
 • @Zorewin vertel eens, wat geeft PostNL gemeen met DS? Wel uitgebreid antwoorden, ik wil zien of je de game gespeeld hebt.
 • @Jowy

  Niet veel.


  Nog steeds understatement van het decennium om death Stranding, postbode de game te noemen. Het is zoveel meer dan postbode spelen, de diepgang van deze game is bijna ongekend.
 • Death stranding mijn game van 2019! Ik vond RDR2 beter, maar voor mij was dat wel 2018. RDR2 vind ik de beste game van deze generatie tot nu toe (samen met God of war). Ergens heb ik het gevoel dat er dit jaar een paar games gaan uitkomen die RDR2 van deze titel kunnen verstoren.
 • @Jowy

  Death Stranding was een erg vette game al heeft het einde van de game wel een boel verpest vind ik.
  Wat een zoetsappige en daardoor ook langdradig gedoe allemaal ineens.
  Miss ligt dat aan mij maar had daar wel iets anders verwacht.

  Kwa games 2020 denk ik dat Cyberpunk en Ghost of Tsushima zeker kans maken om hoog in mijn lijst all time favorites te eindigen.
 • @jdl82raw ja van die games verwacht ik ook veel! En dan is er nog ffvii remake en vooral tlou2

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren