1. De beste games van 2019 volgens Ron Vorstermans

De beste games van 2019 volgens Ron Vorstermans

Plus de game van het decennium en de grootste flop van het jaar

Het jaar is zo goed als voorbij, dus is het tijd om terug te kijken op ons gamejaar. In deze reeks rangschikken onze redacteuren hun top 3 games van het jaar, alsmede de grootste flop van het jaar en de beste game van het decennium. Vandaag de eindejaarslijst van Ron Vorstermans!

Hoi allemaal, ik ben Ron en ik houd van kip eten en sneakers. Hier een overzicht van de drie games die mij het meeste deden dit jaar.

ron

3. Death Stranding

Ik weet het echt niet met deze game. Ik ga van haten, naar liefhebben, naar verliefd zijn, naar haten. Ik ben een gigantisch fan van het werk van Hideo Kojima, maar ik weet niet of ik een fan ben van Death Stranding. Ja, het is mijn derde game op dit lijstje, maar ik sluit niet uit dat-ie er morgen niet meer in staat - of dat-ie morgen op 1 staat. Death Stranding polariseert niet alleen de critici, maar ook de criticus van binnenuit, blijkbaar.

Hoe komt dat? Nou, ook dat weet ik niet. Ik vind sommige personages in de game tof geschreven (Fragile en onze vriend Mads Mikkelsen) en de gameplay is bij vlagen zeer vermakelijk. De online integratie is geweldig uitgevoerd. Death Stranding houdt je daarnaast continu een wortel voor door verhalende wendingen of nieuwe stukjes gameplay te introduceren. Met name gadgets die het bezorgen van goederen wat aantrekkelijker maken zorgen voor een goed gevoel van progressie. Ik werd soms echt wakker met het gevoel: lekker, de hele dag Death Stranding spelen.

Maar Death Stranding is af en toe ook slecht. Echt slecht. En voor de duidelijkheid: slecht, niet raar. Metal Gear Solid was ook raar, maar was consistent. Ieder tussenfilmpje was soort van interessant. Het schrijfwerk in Death Stranding is daarentegen all over the place. Deze game barst van exposition (uitgebreide uitleg). Sommige momenten is het uitgerekte schrijfwerk meedogenloos, met name richting het einde van de game. Ellenlange monologen zonder inhoud, wendingen zonder impact; ik wilde niet meer. Tegelijkertijd baalde ik dat ik ‘m had uitgespeeld. Tja, zoals ik al zei, ik weet het echt niet met deze game.

2. Control

Dat geldt totaal niet voor de nummer twee op deze lijst. Na vijf minuten spelen wist ik al zeker dat Control een hele bijzondere game is. Je doorloopt een raar gebouw, het lijkt een soort van overheidsinstantie, maar er is niemand. Op een gegeven moment kijk je achter je, en zie je een muur. Wacht, kwam je daar niet net vandaan? Waar is de gang heen? En dan ontmoet je een conciërge die zo normaal tegen je doet dat het raar wordt. Wat is hier precies aan de hand?

Van begin tot eind hield die vraag mij bezig, en het antwoord op die vraag wordt uiteindelijk met verve onthuld. Control is een doordachte game, waarin alle belangrijke facetten goed op elkaar aansluiten. Het rare, paranormale gebouw waarin de game zich afspeelt voelt bovendien verrassend ‘echt’ aan. Dat levert een interessante tweestrijd op. Enerzijds zie je overal de raarste dingen gebeuren, anderzijds zijn werknemers bezig met de waan van de dag en ontkomen zij niet aan bureaucratische verplichtingen.

Control combineert dat hele rare X-files-achtige sausje bovendien met leuke schietactie en vaardigheden. De paranormale skills gaven mij echt het gevoel oppermachtig te zijn. Dat gezegd hebbende: eindbaasgevechten kunnen ellendig pittig zijn, wat voor een hele rare moeilijkheidscurve zorgt. Ook de performance stelt zeer teleur op de consoles. Maar laat er geen misverstand over bestaan, ook al daalt de framerate soms naar vijftien frames per seconde: iedere seconde in Control is het uiteindelijk waard. Het verhaal, de actie, de setting en de personages maken dit écht een heel bijzonder avontuur.

control

1. Sekiro: Shadows Die Twice

Wat een game! Ik keek naar geen andere game in 2019 zo erg uit als naar Sekiro, en ik ben zo blij dat deze game zijn belofte heeft ingelost. Sekiro is simpelweg gameplayporno voor mij. Ik kan mij achterlijk lang vermaken met die welbekende cyclus: eindbaas tegenkomen, denken dat je kansloos bent, patronen herkennen, denken dat je een kans maakt, eindbaas verslaan, denken dat je god bent, eindbaas tegenkomen, denken dat je kansloos bent, etc. Sekiro is nooit onmogelijk, maar vergt altijd focus en toewijding. Als je beide weet op te brengen krijg je daar zoveel voor terug – geen andere game in 2019 betaalde mij op die manier in spelplezier uit.

Sekiro: Shadows Die Twice

Grootste flop van het jaar: Star Wars Jedi: Fallen Order

Op het front van gaming moet dat haast wel Star Wars Jedi: Fallen Order zijn. Ik ben een groot Star Wars-fan, maar ik voel echt bijna niets als ik die game speel. Ik vind de combat niet lekker aanvoelen, ik vind het verhaal nog niet echt boeiend en ik erger me groen en geel aan dat domme hoofd van het hoofdpersonage. Oké, die laatste ligt aan mij, maar Star Wars Jedi grijpt me gewoon nog niet. Hoeveel tijd ik ook in de game steek. En dat is raar, gezien ik op papier fan zou moeten zijn van een game met Sekiro-achtige gameplay in het Star Wars-universum. Ik ben er nog niet op uitgekeken, maar dat deze game negens en zelfs tienen heeft gescoord vind ik oprecht een van de grootste raadsels van deze eeuw.

star wars

Beste game van het decennium

Dit kan The Witness zijn, de game die het meeste impact op mij maakte, maar hier kan ook Rocket League staan, de game die ik vandaag de dag nog steeds iedere dag wil spelen. Ik ga die knoop niet doorhakken, en dat komt omdat beide games blijk geven van een andere tijdsgeest. Battle passes, dlc-trajecten, seizoenevenementen: in de jaren 00 waren games vooral games. Er was een beginpunt, na verschijnen in de winkel, en een eindpunt, na het uitspelen van de singleplayer (multiplayer-modi uitgesloten). Soms was er dlc, maar dat was het dan wel. Een beetje zoals The Witness.

Tegenwoordig zijn games nooit meer klaar. Ze gaan altijd door. Een beetje zoals Rocket League. Het is nu zelfs zo erg dat ik in zes verschillende games te maken heb met zes verschillende battle passes. Hoe weet ik nog waar ik al mijn tijd in moet gieten als iedere game dezelfde confronterende hoeveelheid tijd vereist? Aan de ene kant vind ik dat jammer, maar ik vind deze ontwikkeling ook heel interessant. We staan er niet vaak bij stil, maar de manier waarop we games nuttigen is de afgelopen tien jaar radicaal veranderd. Er is geen enkele individuele game die zich in impact met zo’n ontwikkeling kan meten.

Rocket League

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Die grootste flop is een verrassing! Ik heb de game gister opgestart en vind ik 'm zeker niet slecht! Een controversiële lijst, dat zeker :P
 • Opmerking over The fallen order is geheel terecht overigens. Op de een of andere manier kan het mij ook nog niet grijpen…
 • Grootste flop? wauw, die zag ik echt nooit aankomen. de game heeft zeker zijn flaws, maar flop is toch wel heel groot uitgedrukt?
 • Ik was ook niet zo enthousiast over Jedi fallen order. De combat was zeker niet perfect, het verhaal was bwah, en de hoofdpersonage stond mij ook niet naar eerlijk gezegd, te akward in mijn ogen.
 • LOL wat een n00b, fallen order grootste flop en dat noemt zichzelf gamer pfffff ga COD spelen ofzo met de rest van de 12 jarige
 • @Zorewin

  dat jij een andere mening hebt is prima, maar het gebruik van de term ' Noob ' om je ontevreden in deze te uiten geeft mij het idee dat jijzelf wellicht beter COD met 12-jarigen kunt gaan spelen.
 • @benjaminben Nee dankje hou het wel op games met iets meer inhoud maar ja die walking simulator van captain e-peen staat in zijn top 3 dus geen verassing dat hij dat niet doet
 • @Zorewin

  Beide games nog niet gespeeld (Star
  Wars trek ik niet en DS mag eerst wat goedkoper worden, daarnaast vind ik Kojima ietwat naast zijn schoenen lopen) , maar volgens mij zijn het gewoon games die weinig met het noob (kutterm ook) zijn van doen hebben.

  Mag ik vragen ; wat is jouw top 3 en flop?
 • @benjaminben 1. anno 1800, 2.Control 3.Fallen order.. Flop: Death stranding of borderlands 3

  Er zijn veel betere games dan deze top maar niet uit 2019
 • @Zorewin

  Voor mij ook die 2 als flop. Misschien waren mn verwachtingen te hoog. 2 middelmatige games. DS saai. Borderlands juist te veel van hetzelfde.
 • @Zorewin

  Oke, njah dat smaken verschillen zie je dan wel weer. Anno blijft een toffe serie, speel 1503 nog wel eens op pc. Blijft een dijk van een game. B3 nog niet gespeeld, ben wel groot fan van deel 2.

  All time favoriet dan?
 • @benjaminben Witcher 3 hands down, maar er zijn zoveel goede games uitgekomen laatste jaren: Spiderman Horizon God of war, RDR2 etc etc de lijst blijft doorgaan
 • Ik heb star wars jedi: fallen order net uitgespeeld (credits rollen nog over het scherm) en kan met zekerheid zeggen dat die in mijn top 3 van 2019 staat. De game heeft zijn flaws (grafische foutjes en de stroeve glijpartijen), maar is wat mij betreft echt geen flop. De gezichtsuitdrukkingen van Cal zijn soms wat vreemd, maar ik vind zijn story arc wel tof. De laatste uren van de game zijn trouwens pure fanservice met verwijzingen naar de clone wars serie en de films!
 • Jedi fallen order een flop is volgens mij best controversiël. Ik ben nog steeds reuze benieuwd naar die game.


  Wel mooi om te zien dat Death Stranding in je top drie staat. Zwaar terecht, erg goed game dat. Ook heel erg diepgaand qua gameplay.
 • Mooi persoonlijke lijst Ron. Ik moet echt eens Control gaan halen want die zie ik overal opduiken.
 • Grootste flop miss wat overdreven, maar met Sekiro op 1 kan ik er wel inkomen. Leg die twee games naast elkaar en dan merk je de middelmaat van Fallen Order. De licentie redt die game. Ik zou het eerder een grote verrassing noemen, een degelijke single player game uitgegeven door EA.
 • Apart die grootste teleurstelling. Ik moet m zelf nog gaan checken maar kan het me haast niet voorstellen na alle gemaplay beelden en recensies gelezen te hebben dat ik t ook zo ga voelen. Om me heen hoor ik ook veel positieve geluiden erover.
  Helemaal omdat 2019 nogal wat "echte" tegenvallers kent die wat breder gedeeld werden. Denk aan: Ghost Recon, Wolfenstein YB, Anthem, Crackdown 3 etc. Maar wellicht wilde je gewoon een wat opvallender titel noemen?

  edit: ik las er nog overheen dat je m nog niet uitgespeeld hebt. Dat lijkt me wel een handige voorwaarde, wellicht moet je t nog herzien dan?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren