1. De beste games van 2019 volgens Thijs Barnhard

De beste games van 2019 volgens Thijs Barnhard

Het jaar is zo goed als voorbij, dus is het tijd om terug te kijken op ons gamejaar. In deze reeks rangschikken onze redacteuren hun top 3 games van het jaar, alsmede de grootste flop van het jaar en de beste game van het decennium. Vandaag de eindejaarslijst van Thijs Barnhard!

2019 was een raar gamejaar en ik weet niet precies waar dat aan ligt. Ik ben geneigd de op zijn einde lopende generatie van consoles de schuld te geven, maar hoe vaak kwamen de beste games voor zo’n apparaat wel niet in de laatste jaren uit?

Ik wil overigens niet zeggen dat 2019 een slecht jaar was. Dat zeker niet. Ik ben blij verrast door een boel games, maar tegelijkertijd ook een beetje teleurgesteld door diezelfde games. Dat klinkt misschien raar, maar het is echt zo hier. Dit is mijn top 3 van 2019.

thijs

3. Super Mario Maker 2

Ergens ben ik een klein beetje teleurgesteld in Super Mario Maker 2. Waarom duurde het bijvoorbeeld zes maanden voordat de eerste echte grote update voor dit spel uitkwam? Zelfs het eerste deel op de Wii U werd beter ondersteund door Nintendo. Best gek want in mijn ogen is Super Mario Maker 2 is in veel opzichten een betere game. De singleplayer is uitstekend, de editor is veel uitgebreider en de zoekfilters maken leuke levels vinden stukken makkelijker. Zelfs de extreem chaotische en compleet ongebalanceerde multiplayer vind ik erg vermakelijk.

Lijkt het allemaal wel heel erg veel op zijn voorganger? Absoluut, maar omdat Super Mario Maker 2 op een console is verschenen die wél succesvol is, is het levelaanbod een stuk beter. Die eerste grote update is inmiddels ook verschenen waardoor ik het spel om de zoveel dagen weer opstart om alle nieuwe creaties te bekijken. Ik ben zelf ook weer aan het bouwen geslagen dus check vooral ook mijn nieuwste creatie als je dat nog niet hebt gedaan.

Mario Maker 2

2. Resident Evil 2

Mijn zenuwen kunnen ongeveer een horrorgame per jaar aan en in 2019 was het al vroeg raak. Resident Evil 2 is misschien niet de meest enge game ooit, maar ik heb geregeld verstijfd op de bank gezeten. Dat komt allemaal door Mr. X. In de originele game was hij misschien maar een klein onderdeel van het geheel, maar zijn uitgebreide rol in deze remake is zenuwslopend. Vooral het feit dat je deze reus constant hoort rondstappen in andere delen van het politiebureau maakt het spelen van deze game soms ondragelijk spannend.

Ik heb Resident Evil 2 inmiddels vaak genoeg en met de twee verschillende personages uitgespeeld om te kunnen zeggen dat ik de overige trucjes van het spel wel doorheb, maar voor Mr. X loop ik graag nog een blokje om. Ik hou mijn hart vast voor de Nemesis in de remake van Resident Evil 3… Hopelijk heb ik tegen april genoeg moed opgebouwd.

Resident Evil 2

1. Control

Tien jaar geleden ontdekte ik de tv-serie Lost en sindsdien is mijn leven niet meer hetzelfde geweest. Het is misschien moeilijk voor te stellen in een tijd van een oneindig veel middelmatige streamseries, maar Lost was echt een fenomeen waar ik het met klasgenoten, collega’s en vrienden oneindig lang over kon hebben. Ik mis het gemeenschappelijk naar iets kijken, maar ook de echt interessante mysteries die deze ambitieuze serie voorschotelde. Toen ik eind dit jaar Control speelde werd ik plotseling weer overvallen door dat gevoel.

Control is namelijk cryptisch, raar en het spel weet dondersgoed dat de beste mysteries gewoon onbeantwoord moeten blijven. Met heel veel plezier heb ik daarom alle notities, brieven en krantenknipsels gelezen die door het hoofdkantoor van het FBC verspreid lagen. Het absolute hoogtepunt van de uitstekende lore in deze game zit verstopt in de full motion video’s met wetenschapper Dr. Darling in de hoofdrol. Mocht je Control nog niet gespeeld hebben: blijf vooral bij iedere projector even hangen en deel ook vooral je theorieën over wat de fuck er in dit spel precies aan de hand is met je vrienden, familie en collega’s. Geloof mij: je neemt de matige checkpoints die het spelplezier soms in de weg zitten dan voor lief.

Runners-up: Void Bastards, Tetris 99, Hypnospace Outlaw, Dragon Quest Builders 2

Control

Grootste flop van het jaar: Fire Emblem: Three Houses

Fire Emblem: Awakenings is wat betreft een van de beste games op de 3DS, maar het was meteen ook de laatste Fire Emblem die ik écht leuk vond. De serie is in mijn ogen de verkeerde kant opgegaan door steeds meer de nadruk te leggen op alles wat maar niet met de strategische gevechten te maken heeft. Ik heb het vijf uur in de extreem lelijke spelwereld van Three Houses volgehouden voordat ik hem weer heb doorverkocht.

fire emblem three houses

Beste game van het decennium: Spelunky

Laat er geen misverstand over bestaan, Spelunky is wat mij betreft de allerbeste game van de afgelopen 10 jaar. Als ik dat zeg speel ik overigens wel een klein beetje vals, want de inferieure freewareversie kwam al in 2008 uit. Spelunky heeft bij mij de liefde voor willekeurig gegenereerde games ontwaakt en daardoor heb ik tientallen andere fantastische indies ontdekt. Bij de gedachte dat ik (hopelijk) volgend jaar een vervolg kan spelen op dit magistrale spel word ik al gelukkig. 2020 kan niet snel genoeg komen!

Spelunky

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Oef dat hoor je wel vaker van Three Houses. Het is echt 50/50 game als ik zo mag geloven.
 • Beste game van het decennium: Spelunky

  En hier stopte ik met je serieus nemen lol….
 • @Zorewin Want? Het is gameplaytechnisch in mijn ogen ook een enorme topper. Geen enkele game heeft mij zovaak hetzelfde laten doen, steeds weer vanaf het begin,z ook maar enige progressie anders dan je eigen kennis van de wereld en zijn gevaren.

  Het is wel een game waarmee je een klik moet hebben, true!
 • @The Decider Een game van een decenium zou op alle vlakken perfect moeten zijn, dus perfecty in zowel gameplay, art, style, sfeer, feeling, emotie.. sorry maar spelunky is leuk maar als je dat dan tegenover zoiets als witcher 3 zet…. No contest
 • @Zorewin Het ligt er aan welke restricties je er aan stelt. Als ik vanuit journalistiek oogpunt naar het decennium kijk, kan ik niet om games als The Witcher 3 heen. Vanuit persoonlijk oogpunt zijn er games die mij veel meer plezier hebben gegeven, hoe zwaar ze grafisch en qua innovatie ook onder doen voor die grote titels.
 • @The Decider Los van grafisch wat denk je van emotie en verhaal? dat is waar de W3 nou echt je kon raken.. zie dat niet gebeuren bij een 2d sprite game
 • @Zorewin Damn, gelukkig stopte je pas bij het laatste gedeelte met mij serieus nemen!
 • Mooie lijst Thijs. Mag ik je vragen… Als je alleen indies mocht kiezen, hoe zou je lijstje er dan uitzien?
 • @The Decider sure, hier een poging:

  Void Bastards - Hele goede System Shock/Roguelike met de beste graphics van 2019
  Hypnospace Outlaw - Compleet bizarre 90's internet-simulator
  Ape Out - Hotline Miami meets jazz en een aap
 • @Thijs Barnhard Nice! Void Bastards op gamepass even proberen :)
  Ape Out vandaag gratis in de Epic Store. Je hele lijstje for the grab :D
 • Oef FE:TH vind ik juist ontzettend leuk! Nooit eerder een FE gespeeld maar dit was toch wel een hoogtepuntje van mijn jaar.
  *edit: ieder zijn eigen mening natuurlijk!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren