1. De beste Tom Clancy-games – Splinter Cell, Rainbow Six en Ghost Recon

De beste Tom Clancy-games – Splinter Cell, Rainbow Six en Ghost Recon

Stealth-actie op z’n best

Tom Clancy is een bijzonder submerk. Het representeert het stealth-actiegenre in de nabije toekomst en sinds Ubisoft de rechten heeft staat het voor vrij constante kwaliteit. Voordat donderdagavond de nieuwe Ghost Recon-game wordt onthuld (Splinter Cell laat helaas nog even op zich wachten), zetten we de beste Tom Clancy-games op een rij.

Tom Clancy is een Amerikaanse Schrijver die populair werd dankzij een lofzang van President Ronald Reagan, die zijn boek Hunt for Red October zelfs ‘perfect’ noemde. Inmiddels is Clancy al zes jaar overleden en schrijven anderen boeken in het militairespionagegenre. Deze setting speelt dan ook een rol in het grote aantal games dat in de loop der jaren is uitgebracht, waarvan we de beste in willekeurige volgorde uitlichten.

division

Rainbow Six 3: Ravenshield

Sommigen kijken met weemoed terug op de dagen voordat dat Rainbow Six werd uitgegeven door Ubisoft, maar Rainbow Six 3: Ravenshield bewijst dat dit onterecht is. De game is ontzettend puur vergeleken met andere games en de kwetsbaarheid van je personage en team moedigt aan om stapje voor stapje de Zuid-Amerikaanse omgevingen te ontdekken. Rainbow Six 3 is namelijk onvergeeflijk en elke missie kan in een fractie van een seconde voorbij zijn. Teamgenoten aansturen is gelukkig iets eenvoudiger geworden dankzij een driedimensionale kaart en de online co-op-modus was in 2003 een van de beste in zijn soort op pc. Hoewel de consoleversies van de game een aantal belangrijke features lieten vallen en Rainbow Six: Vegas de serie heeft gemoderniseerd, blijft Ravenshield een van de beste Rainbow Six- én Tom Clancy-games.

rainbow

Ghost Recon: Advanced Warfighter

Ghost Recon uit 2001 legde de fundering voor de serie en Wildlands biedt een indrukwekkende jungle, maar Advanced Warfighter was een dusdanig grote sprong voorwaarts dat de game een plekje in deze lijst verdient. Als eerste Xbox 360-deel bevatte de game een sterke visuele presentatie met nog altijd veel tactische opties, zoals een kaart die gespotte vijanden door de speler én computergestuurde teamgenoten weergeeft. Ook is het mogelijk om helikopters en drones op te roepen voor dekking in de gevaarlijke straten van Mexico Stad. Ook was Advanced Warfighter een van de eerste Xbox Live-titels, waardoor de game maandenlang de ranglijsten domineerde met de vermakelijke Versus- en verhalende co-op-modus.

advanced

The Division 2

Net zoals een aantal andere Ubisoft-games had de eerste The Division een valse start. Het gebrek aan content en andere tekortkomingen werden voor de meerderheid van de spelers te laat opgelost, waardoor velen een zure nasmaak overhielden aan de game. The Division 2 pakt de draad van het eerste deel weer op met een ontzettend goed gevuld Washington D.C om te ontdekken, een bevredigend loot-systeem en sterke missies. Ook is het een van de eerste ‘loot shooters’ waarin je tientallen uren na het – helaas zwakke – verhaal rond kunt hangen zonder je te vervelen, en voorziet Ubisoft de game van een constante stroom aan gratis en betaalde updates. Het is prijzenswaardig dat een recente game als deze de Tom Clancy-naam hooghoudt.

the division 2

Rainbow Six: Siege

Tactischer dan Rainbow Six: Siege wordt het niet. In teams van vier strijd je om een bom of een gijzelaar op erg compacte maps, die zeer gelaagd zijn. Elke deur is een gevaar, elk gat in de muur kan je dood betekenen en elke gemiste kogel telt zwaar. Aanschouwen hoe e-sporters nauw samenwerken en de gadgets van hun Operators verstandig inzetten is bloedstollend spannend, laat staan om zelf een potje te spelen. Hoewel de gameplay bij lancering stond als een huis, werd de game toch matig ontvangen vanwege het beperkte aanbod aan maps, wapens en personages. In de afgelopen jaren is de game echter uitgegroeid tot hét voorbeeld van een game als een service met in totaal 46 Operators, en is de game niet weg te denken uit grote e-sports-toernooien.

Splinter Cell: Chaos Theory

Hoewel deze lijst in willekeurige volgorde is geschreven, bewaren het beste voor het laatst. Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory wordt gezien als de beste Splinter Cell-game en is volgens velen zelfs de beste Tom Clancy-game. Het derde deel in de franchise, waarin een oudere Sam Fisher een Derde Wereldoorlog probeert te voorkomen, maakte in 2005 diepe indruk vanwege de duistere stijl. Chaos Theory legde de lat in veel opzichten hoger voor het stealth-genre, onder andere met een geluidsmeter, slimmere npc’s, dichtbijgevechten, een mes om vijanden te ondervragen en oogstrelenede graphics.

Veel spelers herinneren zich de game ook vanwege de online Spy vs. Mercenary-modus uit Pandora Tomorrow, waarin spionnen zwaarbewapende huurlingen moeten besluipen. De game biedt overigens ook een co-op-modus met maar liefst zeven missies, waarin Sam Fisher een andere spion traint. Destijds dachten gamers dat het niet beter ging worden dan Chaos Theory, en een Splinter Cell-game van kaliber kwaliteit blijft nog steeds uit. Hopelijk komt daar binnenkort verandering in, als we de geruchten mogen geloven.

Ghost Recon 2019

Dit zijn volgens ons de beste Tom Clancy-games in aanloop naar de nieuwe Ghost Recon-game. Wat is volgens jou de beste Tom Clancy-game en welke had absoluut nog in deze lijst moeten staan? Laat het weten in de reacties en vergeet niet om morgen om 20:30 uur InsideGamer.nl te checken voor de onthulling van de volgende Tom Clancy-game.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Rainbow Six Vegas 2 voor mij. Een van de eerste games die ik op de PS3 had en waar ik m'n character helemaal kon customizen. Een beetje nostalgie dus.
 • @AWESOMEDUDE3 Geweldig spel idd, werkte soms voor geen meter maar wat heb ik daar mee gelachen zeg
 • Splinter Cell: Chaos Theory is voor mij inderdaad toch wel de beste Tom Clancy game ooit gemaakt. En hoewel de meeste Tom Clancy games goed zijn, hebben ze wat mij betreft nooit meer het niveau van chaos theory evenaart.
 • @Meta_coola I can gladly say I agree. Ik mis echt een Splinter Cell game die op die mechaniek draait. Het was lekker stroef en richtte zich veel op gadgets en geduld. Blacklist was ook wel leuk om te spelen maar het was veels te flexibel en actie gericht. Haakte snel af.
 • Als je Rainbow Six Siege met een vaste groep vrienden speelt is het echt fantastisch. Met de juiste communicatie het vijandige team verslaan is heerlijk.
 • GRAW en GRAW 2 vind ik toch echt wel 2 van de vetste games in de Tom Clancy reeks.
  Al vind ik Splinter Cell Double Agent ook erg goed.
 • Ik vond de aller eerste rainbow six op de N64 echt zo vet. Toen waren games nog echt pittig. Tegenwoordig stelt het allemaal niet zoveel meer voor helaas.
 • Misschien een beetje vloeken in de kerk, maar ik vond Splinter Cell Blacklist dus steengoed.
 • Daar ben ik het helemaal mee eens, @That Mr Awesome. De voorgaande delen vond ik minder omdat ze meer op shooters begonnen te lijken, maar Blacklist op Perfectionist modus gaat weer de goede kant op!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren