1. De beste Zelda-achtige games

De beste Zelda-achtige games

Wachten op Link’s Awakening

In september kunnen we eindelijk aan de slag met de remake van The Legend of Zelda: Link’s Awakening, maar wat moeten Zelda-fans die alle games van begin tot eind hebben gespeeld tot die tijd? Onderstaande games hebben allemaal wat weg van de populaire Nintendo-franchise. Misschien staat hier jouw nieuwe avontuur wel tussen!

Beyond Good & Evil

Deze adventuregame van Ubisoft’s Michel Ancel is een ware cultklassieker, die nu men aan een vervolg werkt weer relevanter is dan ooit. Ancel heeft goed naar het werk van zijn grote voorbeeld Shigeru Miyamoto gekeken, wat Beyond Good & Evil heeft veel weg van een Zelda-game, van de interessante open wereld waar allerlei kleurrijke personages in rondlopen, tot de kerkers die je tussendoor bezoekt.

Toch is Beyond Good & Evil ook vrij uniek in wat het doet. In plaats van de middeleeuwse setting uit Zelda giet BG&E er een science fiction-sausje overheen. De plot over een politiestaat versus het verzet doet ook lekker modern aan. Hoofdpersonage Jade is daarbij een persfotograve en spelers kunnen gedurende de game foto’s maken van alle wezens die de spelwereld bevolken.

Speelbaar op: PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360, Xbox One (via backwards compatibility), GameCube, pc

3D Dot Game Heroes

Oké, 3D Dot Game Heroes voelt af en toe een beetje als een rip-off van de klassieke, tweedimensionale Zelda-games, maar we geloven graag in het goede van mensen (en ontwikkelaars) en bestempelen het dus maar als een weergaloze ode. Net als in de oude Zelda-games staat de camera hier schuin boven de actie en verken je een avontuurlijke wereld vol met bossen, dorpjes en kerkers.

Qua gameplay moeten we toegeven dat 3D Dot Game Heroes niet al te diep gaat; het spel weet maar zelden de geweldige ‘aha!’-momenten uit Nintendo’s reeks te bereiken. Toch maakt ontwikkelaar Atlus veel goed met de weergaloze graphics, want de wereld van 3D Dot Game Heroes lijkt geheel uit miljoenen blokjes te bestaan. Ook de muziek heeft érg veel weg van Zelda, waardoor het spelen van deze game niets minder is dan een nostalgische reis.

Speelbaar op: PlayStation 3

Ittle Dew 2

Ondanks dat de graphics in de verste verte niet lijken op die van Zelda-games, voelt Ittle Dew 2 aan als een perfecte mix tussen Wind Waker en Minish Cap. Ook dit is een top-down game waarin je door een avontuurlijke spelwereld en diverse kerkers loopt om puzzels op te lossen. De puzzels zijn echt het belangrijkste element van deze indiegame. Uniek is ook dat de verschillende items in het spel allemaal optioneel zijn: je kunt het complete spel uitspelen met de gear waarmee je begint.

Speelbaar op: PlayStation 4, Xbox One, Switch, pc, Mac, Linux

Okami (HD)

In een lijst met Zelda-achtige games mag het geprezen Okami natuurlijk niet ontbreken. De godin Amaterasu wordt na een honderdjarige slaap gewekt om Nippon van het kwaad te ontdoen. Dat doet zij omhuld in de vacht van een prachtige, witte wolf. Samen met de kleine praatgrage schilderaar Issun gaat zij op een groots avontuur door een schilderachtig landschap.

Okami is ontwikkeld door Clover Studios, een inmiddels opgeheven Capcom-studio bestaande uit werknemers die tegenwoordig voor PlatinumGames (Nier: Automata, Bayonetta) werken. Naast de Zelda-achtige gameplay (een overkoepelende wereld met verschillende segmenten, kerkers en personages die je kunt helpen) speelt daarom ook actie een belangrijke rol en kun je de tofste combo’s uitvoeren tegen de vele vijanden. Verder los je puzzels niet op met items, maar met speciale goddelijke krachten die je op het beeldscherm laten verven. Het spel is daarnaast ook enorm lang, en je bent zo dertig tot vijftig uur kwijt om Okami te doorlopen. Een echte aanrader voor alle Zelda-fans!

Speelbaar op: PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Switch, Xbox One, pc

De Fable-reeks

De Fable-games voelen wat westerser aan dan de Zelda-reeks. Desalniettemin omvatten de spellen hetzelfde avontuurlijke gevoel. Zeker de eerste twee delen zijn nog altijd erg de moeite waard, en laten je het prachtige, middeleeuwse Albion verkennen.

Zo gedetailleerd als bedenker Peter Molyneux op voorhand voorstelde zijn de games niet (nee, je kunt geen zaadje planten en die gedurende het spel tot boom zien opgroeien), maar toch hebben veel van je acties invloed op je personage en de spelwereld. Doe goede daden en je wordt een koene ridder, maar wanneer je als crimineel te werk gaat wordt je langzaam maar zeker een duivels personage.

Speelbaar op: Xbox, Xbox 360, Xbox One (via backwards compatibility), pc

Hyper Light Drifter

Het unieke uiterlijk van Hyper Light Drifter heeft buiten het camerastandpunt maar weinig weg van Zelda, maar vergis je niet: de game speelt verder erg als een Zelda-game, van het verkennen van de spelwereld tot de gevechten die je houdt. Net zoals in de Zelda-games verken je de spelwereld om zo een pad richting een eindbaas vrij te maken. Wel ligt de moeilijkheidsgraad op momenten vele malen hoger dan de gemiddelde Zelda-game, maar ben je op zoek naar een uitdaging, dan is Hyper Light Drifter de perfecte remedie.

Speelbaar op: PlayStation 4, Switch, Xbox One, pc, Mac, Linux, iOS

Darksiders

Zeker de eerste Darksiders voelt vaak als een hommage aan Zelda. Van de spannende kerkers die je verkent tot de items die je vrijspeelt en het paard waar je de spelwereld mee doorloopt. Toch weet Darksiders genoeg eigen elementen toe te voegen om het een unieke ervaring te maken. De volwassen combat, het epische verhaal over de Armageddon die de mensheid uitroeit, het hoofdpersonage War, een van de vier Horsemen van de Apocalypse: dit is Zelda met een flinke dosis bloed en geweld. Latere delen in de reeks zijn iets meer afgestapt van de Zelda-formule, maar zeker in dit eerste deel zullen fans zich als een vis in het water voelen.

Speelbaar op: PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Switch, pc

Met deze zeven games en series kun je wel weer even vooruit tot Zelda: Link’s Awakening op 20 september voor de Switch verschijnt. Zijn er nog andere games die je Zelda-fans aanraadt? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik heb Ittle Dew gespeeld en dit is echt een aanrader!
 • Fable is echt een belediging imo.

  Verbaast mij dat Dinosaur Planet niet genoemd wordt. Voor een Starfox game lijkt het zeer veel op de Zelda formule. Tot de typische deuntjes bij het openen van kisten aan toe.
 • @Ramirez Inderdaad ja, Fable 1 is toch wel vele malen beter dan de gemiddelde zelda game. Echt een belediging voor Fable.
 • @Robskeee Fable is inderdaad fantastisch dus zeker geen belediging. Ik vind het zelf niet beter dan de gemiddelde Zelda game maar het plezier die ik uit deel 1 en 2 (zelfs 3 vond ik leuk) heb gehaald evenaart zeker de gemiddelde Zelda game.
 • @Ramirez Ik wist even niet wat je bedoelde, maar Starfox Adventures inderdaad! Ik vond dat echt een vette game (hoewel het natuurlijk totaal geen echte Starfox game was).
 • @RMNiels

  Ik vond die game ook best tof, niet fantastisch maar zeker goed te doen. Had geen last van een platgetrapte Star Fox pik, dus kon genieten van de game zelf. Raar dat hij niet in dit rijtje verschenen is.

  Fable is btw een toffe game, maar hij is niet goed oud geworden. Destijds vond ik het een machtig spel, maar heb laatst de remaster nog eens weer gespeeld… Helaas, ik kon er niet langer echt van genieten. Want eigenlijk zit er maar barweinig content in de game. De wereld voelt klein, de quests leuk maar niet erg diepgaand en het vechtsysteem is op een gegeven moment echt repetitief. Snap niet zo goed waarom hij hier genoemd wordt, want het is verre van een Zelda game. Alleen de setting en humor komen enigszins overeen.

  Oceanhorn is ook een soort Zelda, maar laat die klotengame maar lekker links liggen ;)
 • @benjaminben Ik zit ook maar Ramirez de Nintendo fanboy te kloten omdat die zegt dat fable een echte belediging is voor Zelda is.

  Het is inderdaad niet zoals een Zelda game, en lijkt er ook niet zoveel op maar jouw mening ben ik het ook weer niet mee eens.

  ''de quests leuk maar niet erg diepgaand en het vechtsysteem is op een gegeven moment echt repetitief.''

  Het vechtsysteem repetitief noemen terwijl je bij Zelda alleen maar op B klikt om met je zwaard te slaan. Je hebt bij Fable als ik me niet vergis 18 verschillende skills die je kan trainen en masteren.

  De quests niet diepgaand vind ik ook een vreemde. Dat is voor mij juist de reden dat ik fable zo goed vind. Het ontmaskeren van Lady grey die haar zus heeft bedrogen, of de White Balvarine verslaan die later de echtgenoot van de bewoner blijkt te zijn.

  De Zelda games zijn in mijn ogen gewoon beter, qua alles, maar met jouw punten ben ik het niet mee eens. ;)
 • @Robskeee

  Het is meer dat ik het laatst opnieuw ben gaan spelen dat mijn gedachten bij de game veranderd zijn hoor. Ik merkte tijdens het spelen (als Swordsman, ik vond magie veel te overpowered en sowieso minder interessant) dat veel dingen mij tegenvielen in vergelijking met wat ik mij herinnerde.

  De humor staat nog steeds als een huis, de grafische stijl is fantastisch en veel gameplay-elementen (zoals het langzaam zien veranderen van je personage) zijn nog steeds heel erg vet.

  En ja er zijn nog steeds fantastische quests. Ik heb altijd een hekel aan escort-missions. Maar het begeleiden van de 3 bange handelaars door een bos vol Balverines blijft toch echt één van mijn favorieten. Puur door de sfeer van het moeras, de mysterieuze muziek op de achtergrond en het angstige gejammer van de handelaren. Heerlijk.

  Maar ik kwam er ook achter dat veel quests toch ook echt geen reet voorstellen en weinig diepgang hebben. Begrijp mij niet verkeerd ; ze zijn leuk om te volgen! Maar als ik kijk naar de grote troef van de game (kiezen tussen goed en kwaad en je eigen pad bewandelen) dan had er veel en veel meer in gezeten.

  En voor een grote 'open-wereld' game voelt de game toch echt kleinschalig aan. Ik had nooit echt het gevoel door een land te lopen, maar meer een game-wereld bestaande uit enkele segmenten die soms behoorlijk klein aanvoelden. Niet dat dit erg is, ik red mij er wel mee. Maar al je nagaat waar de game ooit voor wilde gaan (namelijk 'de beste en meest legendarische RPG ooit waarin alles mogelijk is', ik herinner mij die PU dagboeken nog wel), dan is het haast lachwekkend wat het uiteindelijk qua spelwereld, content (wapens en kleding is een karig assortiment) en verhaal geworden is.

  Qua vecht-systeem ; ja het is tof dat je uit verschillende systemen kunt kiezen, en dat jij je eigen stijl enigszins kunt ontwikkelen. Maar ik heb mij in mijn vorige reactie denk ik niet helemaal goed verwoord ; het is niet zozeer het systeem dat in herhaling viel, het was meer de hoeveelheid aan gevechten binnen bepaalde missies die het voor mij behoorlijk saai en langdradig maakte. Met name tegen het einde aan, wanneer je tegen de wat pittige metalen monsters vecht, daarin worden er echt veel te veel op je pas geflikkerd. En constant herhaal je dezefde (meest krachtige) moves. Ik heb me er echt doorheen moeten worstelen.

  Peter wilde met deze game een poging wagen alle RPG's te overtreffen, en het genre eigenlijk een soort van opnieuw uit te vinden. Hij heeft daarbij een goede poging gedaan en een leuke game gemaakt met bijzondere features. Maar het doel wat hij voor ogen had heeft hij in mijn ogen écht niet behaald. Het voelt sowieso meer aan als een adventure game dan een full-blown RPG.

  Is Fable beter dan Zelda? Ik vind van niet, maar een ander mag dit best vinden. Beiden vind ik leuk om te spelen. Want ook Zelda OOT is niet heilig en kent zijn gebreken ;)
 • @benjaminben Ah kijk, hier kan ik me wel in vinden, ik zie het ook niet als een echte RPG game, en ook het open wereld gedeelte zie ik hetzelfde. Beide erg goede games, maar voor mij kan er ook niks aan Zelda tippen, inderdaad met name aan OoT.

  '' Met name tegen het einde aan, wanneer je tegen de wat pittige metalen monsters vecht, daarin worden er echt veel te veel op je pas geflikkerd.'' Ja dat stukje is redelijk absurd inderdaad, maar dit is niet het einde van de lost chapters toch? Je bedoelt hiermee de missie dat je jack of blades probeert te stoppen dat die die portals openmaakt of iets dergelijks toch? Die was ik alweer vergeten.

  Heb je de lost chapters gespeeld? Vind dat echt een geweldige uitbreiding die naar mijn mening niet aan het origineel mag ontbreken.
 • @Robskeee

  Ja klopt, dat stuk idd. Het bleef daarna wat hangen in die vorm van het aanbieden van gevechten. Best jammer, want de gevechten aan het begin van de game vond ik best tof. Vooral tegen dat feetje in die grot, had een lekker sfeertje ;)

  Lost chapters zeker gespeeld, erg tof masr daardoor juist te kort naar mijn smaak ;)
 • Okami.
 • Uit deze lijst Fable2 en Okami gespeeld. Allebei heel veel plezier uit gehaald.
 • Ik vond god of war ps4 echt zelda voor volwassenen
 • Ik zit nog op Tunic te wachten op de Xbox One. Ik heb het idee dat dat ook een Zelda-achtig spel moet worden.
 • @Rainking
  Ik zou maar alvast dekking zoeken na zo een statement.
 • @CerandoX.nl

  Volgens mij is al algemeen bekend dat die game geïnspireerd is door Zelda hoor… :P
 • @Rainking

  Juist! Die game wil ik ook graag spelen, maar ik snap niet waarom ie niet aanwezig was op de E3 van dit jaar, tijdens de MS presentatie…
 • @Piet S.
  Ik had hem daar gewoon verwacht met een releasedatum, maar op de site van het spel zelf staat ook nog helemaal niks, dus ik heb me daar maar op de mailing list gezet, misschien dat er dan nog wat naar buiten komt.
 • @Rainking

  Ja, ik dus ook. De laatste update van de developer is ook van dec. 2018. Ik kan niet zeggen dat ik er een heel goed gevoel bij heb… Een release datum die ver weg is of zelfs een cancellation zou me niet echt verbazen…

  Laten we hopen dat ik er compleet naast zit!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren