1. De eSport-Update: Dertienjarige eSporters en Chinese televisieserie

De eSport-Update: Dertienjarige eSporters en Chinese televisieserie

We zitten alweer in mei, wat betekent dat komende week de League of Legends Mid-Season Invitational begint. Verder komt er in China een televisieserie over eSport, tekent Team Secret een erg jonge speler en wordt een vechtgametoernooi op beestachtige wijze afgesloten. Dit en meer in deze nieuwe editie van De eSport Update.

eSport gaat ongelooflijk hard in China

In Europa wordt eSport steeds populairder, maar in China is die groei nog veel groter. Tijdens het wereldkampioenschap League of Legends in China vorig jaar keken meer dan tachtig miljoen mensen naar de halve finale, en een gigantisch deel van dat publiek was Chinees. Deze getallen werden afgelopen week overtroffen tijdens de finale van het Chinese lentekampioenschap. Die wedstrijd werd op het hoogtepunt door 95 miljoen mensen bekeken, dat is meer dan vijf keer de bevolking van Nederland!

Arena of Valor

Die populariteit zorgt ook voor andere zaken, zoals een televisieserie over eSport. Het wordt een serie over een tiener die ervan droomt eSporter te worden. Hij wil in de voetstappen van zijn broer treden, die een groot talent was, maar na een aantal tragische gebeurtenissen moest stoppen met zijn passie.

De serie gaat over de mobiele titel Honor of Kings, in Europa bekend als Arena of Valor. Deze mobiele moba is een van de grootste mobiele eSport-titels ter wereld. Aankomende juli is het wereldkampioenschap van de game, met een prijzenpot van $500.000. Tencent, die de televisieserie produceert, is tevens eigenaar van Timi Studio Group, de ontwikkelaar van Honor of Kings.

Vechtgametoernooi gedomineerd door eSporter in fursuit

Een van de grootste vechtgametalenten wint toernooien terwijl hij een vossenpak draagt. De Amerikaanse Dominique McLean met de toepasselijke gamertag ‘SonicFox’ staat onder contract bij team Echo Fox, en hij is een furry. Hij speelde eerdere toernooien altijd met vossenoren, maar vorige week besloot hij een volledig vossenkostuum aan te doen tijdens het toernooi Clutch 2018.

SonicFox

SonicFox deed mee aan twee games tijdens het toernooi: Injustice 2 en Dragon Ball FighterZ. Beide toernooien won hij zonder al te veel moeite. Tijdens het toernooi liet hij weten dat spelen in het kostuum zorgde voor meer moeite dan normaal. Zo zei hij dat het onder andere ongelooflijk warm is in het pak.

Valve stopt met Dota 2-patches tijdens toernooien

Valve heeft aangekondigd te stoppen met het patchen van Dota 2 wanneer er grote toernooien worden gehouden. Tijdens EPICENTER XL, wat op dit moment aan de gang is, kreeg Dota 2 een nieuwe patch. Deze patch zorgde ervoor dat het spel dusdanig veel veranderd is dat teams midden in het toernooi hun strategieën moeten aanpassen.

Epicenter

Elke twee weken krijgt Dota 2 een nieuwe patch op donderdag. Valve heeft aangegeven dit schema in de toekomst enigszins aan te passen. Wanneer een patch op het punt van release staat, wordt gewacht tot er geen grote toernooien aan de gang zijn. De komende zes maanden wordt gekeken of dit model handig is of dat de regeling wordt teruggedraaid.

Team Secret tekent dertienjarige speler voor Fortnite-team

Team Secret, een eSport-organisatie met onder andere een beresterk Dota 2-team, kondigde vorige week aan een Fortnite-team te starten. Op zich niet zo heel gek, aangezien Fortnite gigantisch populair is, maar een van de teamleden is wel erg jong. De Britse Kyle ‘Mongraal’ Jacksoon is nog maar dertien jaar oud.

Mongraal mag dan jong zijn, er zijn spelers die op een flink jongere leeftijd kennismaakten met competitief gamen. Kyle ‘Scrub Killa’ Robertson is sinds zijn dertiende al een van de beste Rocket League-spelers ter wereld. Ondanks dat hij vanwege leeftijdsregels vanaf de zomer pas mee mag doen aan de RLCS, de grootste Rocket League-competitie ter wereld, heeft hij al diverse prijzen gewonnen.

De absolute recordhouder is echter Victor ‘Lil Poison’ de Leon III. Lil Poison deed op zijn zesde mee aan zijn eerste Halo-toernooi en een jaar later wist hij zijn eerste titel te winnen. Tijdens dat toernooi speelden 550 deelnemers mee. Behalve Halo is hij ook erg goed in onder andere Call of Duty en UFC.

Frankrijk krijgt eigen eSport-school

Team Vitality, een van de grootste eSport-organisaties in Frankrijk, gaat in samenwerking met de startup Gaming Campus een faciliteit bouwen om eSporters te trainen. Het is de eerste school ter wereld die het hele schoolsysteem bouwt rondom competitief gamen. Er worden lessen gegeven in bijvoorbeeld hoe je door kan breken in de eSport-wereld en hoe je je social media moet managen. Daarnaast moet er natuurlijk ook flink getraind worden. Onder andere de spelers die onder contract staan bij Team Vitality helpen bij het project door lessen te verzorgen.

De campus wordt gebouwd in de buurt van de Franse stad Lyon. Het is een project dat binnen afzienbare tijd gerealiseerd moet worden, want aankomende oktober staan de eerste lessen op het programma. Mocht je willen deelnemen, moet je wel geluk hebben: in het eerste semester worden slechts tien leerlingen toegelaten.

PUBG krijgt gigantisch toernooi

Eind juli krijgt PlayerUnknown’s Battlegrounds zijn eerste toernooi met een miljoenenprijzenpot. De PUBG Global Invitational, zoals het toernooi heet, bestaat uit twintig teams die strijden om een prijzenpot van twee miljoen dollar. Er worden toernooien gespeeld op zowel first als third person.

pubg schieten rennen

Het toernooi begint 25 en duurt tot en met de 29 juli. Het wordt gespeeld in Berlijn en binnenkort worden meer details bekendgemaakt over hoe je je kan kwalificeren voor het evenement. PUBG Corp., ontwikkelaar van de game, heeft aangegeven een speciale cameramode te hebben waardoor je niets van de actie hoeft te missen.

Rocket League-wereldkampioenschap deze keer in Londen

Na twee Amerikaanse wereldkampioenschappen op rij komt het toetje van de Rocket League Championship Series weer naar Europa. Van 8 tot en met 10 juni strijden de beste Rocket League-teams ter wereld om een prijzenpot van 250.000 dollar. Het evenement wordt gehouden in The Copper Box Arena in Londen.

Het vorige wereldkampioenschap dat in Europa plaatsvond was in december 2016 in Amsterdam. Toen wist Flipsid3 Tactics het toernooi te winnen. In 2017 werd echter Gale Force eSports wereldkampioen, een team dat toen uit twee Nederlanders bestond: Jos ‘ViolentPanda’ van Meurs en wisselspeler Dogukan ‘Dogu’ Yilmaz. De kans dat ViolentPanda er dit keer weer bij is, is best groot: Gale Force eSports werd twee weken geleden namelijk Europees kampioen.

Deze week in eSports: Mid-Season Invitational – League of Legends

Aankomende week kun je weer genieten van flink wat eSports. Het grootste evenement is de League of Legends Mid-Season Invitational. De beste teams van veertien regio’s spelen in Europa om te zien wie het beste is. Behalve flink wat eer en een betere positie voor je regio tijdens het wereldkampioenschap, staat er ook een aardige prijzenpot op het spel. Er wordt minimaal een miljoen dollar verdeeld, maar dat bedrag kan nog oplopen door de verkoop van in-game goodies.

Helaas hebben we geen Nederlandse deelnemers aan het toernooi, het enige oranje tintje is Joey ‘Youngbuck’ Steltenpool, teammanager van Fnatic. De Mid-Season Invitational begint donderdag en duurt tot en met 20 mei. Je kunt het hele evenement volgen via Twitch.

IEM Sydney XIII – Counter-Strike: Global Offensive

Verder valt er ook veel te genieten voor Counter-Strike-liefhebbers. In Australië is deze week IEM XIII – Sydney bezig. Het verbaast je waarschijnlijk niet, maar onder het deelnemersveld behoort onder andere Chris ‘ChrisJ’ de Jong. Hij is met zijn team Mousesports lekker in vorm en hoopt in Sydney weer een prijs te pakken. De winnaar van het toernooi neemt $100.000 mee naar huis. De wedstrijden kun je op Twitch live bekijken.

EPICENTER XL – Dota 2

Verder is de ontknoping van EPICENTER XL ook dit weekend. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is er midden in het toernooi een patch live gegaan voor Dota 2, waar teams omheen moeten spelen. Is misschien onhandig, maar wie weet zorgt het voor een grote verrassing. Het toernooi is al een week aan de gang, maar de belangrijkste wedstrijden beginnen vrijdag. Alle actie kun je hier volgen.

Overwatch League - Overwatch

Behalve deze toernooien is er natuurlijk ook nog de Overwatch League. Deze competitie is elke donderdag tot en met zondag. Als je wil kijken moet je laat opblijven, want de eerste wedstrijden beginnen elke dag pas om 01:00, waarvan de eerste in de nacht van woensdag op donderdag.

Deze week is de Overwatch League trouwens extra spannend, want er wordt gestreden om de titel van de derde periode. De kwartfinale begint zondag om 22:00, terwijl de finale rond 02:00 moet starten. Op dit moment is vooral Boston Uprising in vorm, maar Los Angeles Valiant en New York Excelsior lijken ook erg sterk. Die laatste won overigens de vorige periode.

Volgende week is er geen Overwatch League, na elke periode is er namelijk een week pauze voor de wedstrijden weer beginnen. Alle actie is natuurlijk op Twitch te bekijken.

Door Danny van Gend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Is 13 jaar zo gek? Ik denk dat ik met 13-14 jaar het beste in shooters was. Ik kon het toen puur op mijn reactie snelheid rooien.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren