1. De gekste Pokémon-merchandise

De gekste Pokémon-merchandise

DE MEEST OBSCURE POKÉMON-OBJECTEN

Toen Game Freak in 1996 Pokémon Red en Green uitbracht in Japan begon het te dagen: dit wordt een monsterfranchise. De game-anime-kaartspeldriehoek is tot op de dag van vandaag een gigantische bron van inkomsten voor The Pokémon Company, en al vroeg kwamen hier talloze soorten merchandise bij. Pokéfanaten kunnen naar hartenlust toffe Pokémon-spullen aanschaffen, en in de loop der jaren is er een hoop obscure objecten verschenen. Wij hebben een aantal van de gekste (officiële) Pokémon-merchandise hieronder verzameld.

Een Pikachu-trouwring

Trouwen is een van de bijzonderste levensgebeurtenissen, althans voor de meesten. Het uitzoeken van de juiste ring, locatie, kleding en taart kan weken duren, zeker als je een fanatieke Pokémon-fan bent. Het Japanse merk U-Treasure biedt een uitgebreid assortiment aan Pokémon-sierraden, waaronder een Pikachu-huwelijksring. De ring is gemaakt van achttienkaraats goud en is beschikbaar in verschillende uitvoeringen vanaf ongeveer achthonderd euro. Je kunt bijvoorbeeld een robijn of een diamant tussen de twee minuscule Pikachu’s plaatsen een pokébal-houder aanschaffen om het geheel helemaal af te maken. Ook tof zijn de Eevee- en Gengar-ring, voor als je partner net zo fan is als jijzelf.

Ditto-knuffels

In een van de eerste anime-afleveringen ontmoeten Ash en zijn vrienden een Pikachu met een opvallend gezicht. De jonge trainers zijn er aanvankelijk van overtuigd dat het een nieuwe soort betreft, maar na een gevecht blijkt dat het gaat om een Ditto die moeite heeft zijn gezicht mee te transformeren met zijn lichaam. De arme Ditto werd het onderwerp van een uit de hand gelopen grap toen The Pokémon Company een knuffelcollectie uitbracht van verschillende pokémon. Het is een slimme manier om tweemaal zoveel knuffels te verkopen dan gebruikelijk en als we eerlijk zijn is elk exemplaar hilarisch om naar te kijken. Nog nooit keek de norse Electrode zo blij en was Dragonite zo aandoenlijk.

De Pikachu-videorecorder

Ooit bracht Nintendo een Pikachu-Nintendo 64 op de markt met felblauwe en -gele kleuren, die bij velen in de smaak viel. De Japanse ontwikkelaar Funai merkte het succes op en bracht een zeer vergelijkbaar ogende videospeler op de markt. Het ontwerp van de bak springt behoorlijk in het oog door de mooie kleuren en de pokébal-vormige knoppen. De hoofdattractie is echter de knotsgekke afstandsbediening, die is verwerkt in een heuse knuffel. Om de videospeler te bedienen moet je Pikachu in z’n buikje drukken, in de hoop niet per ongeluk je Pokémon-film stop te zetten. Stop hem trouwens niet in je mond, want dat is gevaarlijk volgens de handleiding.

De Pokémon Jet

Oké, een vliegtuig valt net buiten het budget van de gemiddelde Pokémon-fan, maar de Pokémon Jet mag niet ontbreken in deze lijst. Ter ere van de eerste film onthulde All Nippon Airways in 1998 de eerste twee vliegtuigen die beschilderd zijn met verschillende pokémon. Aan boord werd Pokémon-muziek gedraaid, werden souvenirs uitgedeeld en bestond entertainment louter uit Pokémon-media. De eerste drie versies waren bedoeld voor binnenlandse Japanse vluchten, maar al gauw kwam er een vierde bij, ditmaal van Amerikaanse makelij. Dankzij de populariteit van de vliegtuigen volgden nog vijf exemplaren, waarvoor kinderen in 1999 mee konden doen aan een ontwerpwedstrijd. Helaas is in 2016 de laatste Pokémon Jet geannuleerd, dus een dergelijke vlucht kunnen we zelf niet meer maken.

Sega Pico Pikachu Edition

Geloof het of niet, maar in de jaren negentig verscheen een Sega-console in Pokémon-stijl. De Sega Pico is zo’n educatieve console die je aansluit op de tv en boekvormige cartridges mee kunt afspelen, die bepalen wat er op het scherm verschijnt. In samenwerking met Game Freak werd een gele Pikachu-editie op de markt gebracht en een paar jaar later zelfs de eerste game. In Pokémon: Catch the Numbers moeten spelers via het touch pad wiskundige puzzels oplossen om gestolen pokémon terug te vinden. De game is duidelijk gericht op een jonger publiek en heeft wellicht geholpen bij de populariteit van de Pico. 3,4 miljoen verkochte consoles en 11,2 verkochte games is lang niet slecht voor zo’n rare educatieve console.

De Mew-stylus

Sommige merchandise is duidelijk ongeschikt voor de verkoop. De Mew-stylus is daar een prachtig voorbeeld van, want er is duidelijk niet nagedacht over dat de stylus zelf sprekend lijkt op een gigantische penis om je games mee te besturen. Het is goed bedoeld, want de Nintendo DS-accessoire is duidelijk gedetailleerd ontworpen en was prima uit de verf gekomen als de stylus zelf onderdeel was van Mews staart. Niet onverwacht werd de stylus uit de winkels gehaald, waardoor het nu een obscuur verzamelobject is geworden.

Marill-kostuum

We begrijpen het maar al te goed als gamers zich graag verkleden als een grote knuffelbare Eeevee, maar niet alle pokémon zijn geschikt om te cosplayen. In de hoogtijdagen van de franchise verscheen een kostuum van Marill, de ronde, blauwe pokémon van een paar centimeter hoog. Het pak kan op papier daarom al niet goed uit de verf komen, maar de uitvoering is nog lachwekkender dan verwacht. Het Marill-kostuum heeft het gezicht van de pokémon op borsthoogte en twee ronde oren op de schouders, waardoor je er in feite uitziet als een grote blauwe fee. Dan verkleden we ons nog liever als sexy Magikarp.

Dit is een selectie van de gekste Pokémon-merchandise, maar er is vast nog veel meer. Heb je zelf ook een Ditto-knuffelverzameling of slaap je in een Snorlax-pyjama? Laat het ons weten!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vreemd, helemaal niks over gameplay……. Grapje

  Die Mew stylus is op zoveel levels fout. De VCR en het vliegtuig zijn dan weer best oké.

  Kunnen jullie ook een artikel maken over de gekste Dragon Quest ( of Dragon Ball) merchandise. Zou wel leuk zijn als jullie dat doen.
 • @Meta_coola Of AC-merchandise……. Grapje ;-)

  Vliegtuig is inderdaad wel tof. Mn vriendin ziet me al aankomen met die trouwring haha!! Zegt ze sowieso nee.
 • @Jorn6810 @meta_coola Ik moest om beide grapjes lachen, sorry.

  Dragon Quest en Dragon Ball lijkt me ook erg leuk! Ik ga het opschrijven.
 • @Jack O Nu we toch bezig zijn Jack O. Ik vond de rubriek ' Op Verzoek' waarin we konden stemmen op bijvoorbeeld 'de engste games' erg leuk. Ik mis deze al een tijd. Had ook het idee dat deze rubriek het goed deed en veel verkeer trok. Komt dit nog terug?
 • @Jorn6810 Op Verzoek werd gedaan door de stagiairs en ik weet niet of dat er nog bij gaat passen. Daarnaast raakten de ideeën een beetje op, al het nu wel weer een tijdje geleden is.

  Ik vind het leuk om te horen dat je het ook een toffe rubriek vond, ik vond het altijd leuk om te schrijven. Ik zal bespreken of we iets in dezelfde geest kunnen doen.
 • @Jack O Dat de ideeen op een gegeven op raakte zag je inderdaad wel. Misschien niet elke week doen, maar wellicht een iets lagere frequentie.

  Een spirituele opvolger hierop gebaseerd zou ook leuk zijn. Gooi het in de groep zou ik zeggen en ben benieuwd wat er uitkomt.
 • @Jorn6810 Doe ik!
 • @Jorn6810

  Touchê.

  @JACK O

  Nice man dat je het in overweging neemt om een dergelijk artikel maken over Dragon Quest en/of Dragon Ball.
 • Mijn favoriet is die jongen met dat Marill kostuum. Man man…..dat je dat aantrekt.
 • @Cypher Hahah, die foto is geweldig.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren