1. De geruchten rondom de twee nieuwe Switch-modellen

De geruchten rondom de twee nieuwe Switch-modellen

Zoek je in Google op Light Switch, dan vind je vooral een heleboel afbeeldingen van lichtknopjes. En dus niet zoveel nieuws over een compactere versie van de Nintendo-console die er volgens geruchten aankomt. Er zijn echter aanwijzingen dat die console er eerder komt dan je zou denken.

De Nintendo Switch gaat lekker. Het afgelopen fiscale jaar van Nintendo zijn er een kleine 17 miljoen stuks verkocht. In totaal zijn er daarmee sinds de lancering wereldwijd 34,7 miljoen Switch-consoles verkocht. Hoewel dat bizarre aantallen zijn, had Nintendo de lat wat hoger liggen. Het wilde er 20 miljoen in een jaar verkopen. Dit fiscale jaar wil het bedrijf 18 miljoen exemplaren verkopen.

Een ambitieus aantal, gezien het feit dat er al veel apparaten in omloop zijn. Toch moet het mogelijk zijn; kijk maar naar de Nintendo DS, waar 154 miljoen exemplaren van zijn verkocht. Daar zijn echter verschillende versies van verschenen, waaronder de DS Lite, DSi en DSi XL. Het lijkt er op dat Nintendo dit trucje opnieuw wil uithalen en dit jaar met twee nieuwe varianten op de Switch komt.

Nintendo Switch

Een concurrent voor 3DS

In april schreef de Japanse krant Nikkei dat er in de herfst van dit jaar een goedkopere, kleinere versie van de Switch verschijnt. Eentje die mogelijk bedoeld is om de plaats in te nemen van de 3DS. Deze console zou compacter zijn dan het huidige Switch-model en dus handiger voor onderweg. Om de prijs omlaag te krijgen schijnt hij wel een paar mogelijkheden te missen. Welke dat zijn, is nog een mysterie.

Aan de andere kant kun je waarschijnlijk wel bedenken wat een Switch die nóg meer bedoeld is om buitenshuis te gebruiken niet meekrijgt: die grote, plastic dock. Het hoeft dus niet per se te betekenen dat je bepaalde knoppen moet gaan inleveren, of dat de Joy-Cons een andere vorm krijgen. Wel gaat het gerucht dat de nieuwe Switch geen losse Joy-Cons heeft. Deze knoppen zouden dus aan het apparaat zelf zitten. Uit een recente mock-up lijken de Joy-Cons niet los te kunnen.

Het zou een verbetering kunnen zijn, want een van de meest gehoorde klachten over het apparaat is dat de Joy-Cons soms niet goed verbinding maken met het systeem. Soms valt zelfs middenin een game de verbinding weg. Een andere verbetering waar we op hopen, is een hogere resolutie. Sony en Microsoft maken allang consoles die 4K ondersteunen, maar Nintendo loopt wat dat betreft achter. Het beeld kan op televisie 1080p en op het scherm van het apparaat zelf 720p bieden, terwijl menig smartphone veel scherper is.

Een lichte en een zware

Misschien is dat een wens voor de andere variant van de Switch die er ook aan schijnt te komen, namelijk een krachtigere, luxere uitvoering. Hier is net als over de draagbare versie nog niets over bekend. We hopen dat deze krachtigere uitvoering dan ook komt met een verbeterd voetje om het apparaat op te laten leunen, want het kleine pootje zorgt er nu al iets te vaak voor dat het apparaat omvalt.

Het kan ook zijn dat Nintendo Xbox achterna gaat en de console uitbrengt zonder cartridge-gleuf. Dan wordt het een apparaat waarop je alleen digitaal games kunt downloaden en spelen. Ook dat past goed bij een visie om de compacte ‘light Switch’ meer toe te spitsen op de beleving onderweg. Geen cartridges meer in je tas, want alles wat je nodig hebt staat al op het apparaat of kun je zo downloaden. In een gelekte foto op een Chinees forum is de nieuwe Switch mogelijk te zien en die lijkt de port nog wel te hebben.

nintendo

Onze grote wens

We hebben net al een paar mooie verbeteringen opgenomen die we hopen te treffen in een nieuwe Switch, maar er is nog een ding dat we eigenlijk nog veel liever willen of dat minstens net zo belangrijk is als bijvoorbeeld het formaat van de mini. Want de light Switch mag dan wel een kleinere variant zijn: we zouden graag zien dat hij aan de binnenkant juist wat groter is. We hebben het dan natuurlijk over de harde schijf. Als de harde schijf wat groter is, dan is het niet elke keer nodig om games van het apparaat af te halen en daardoor heb je meerdere games tot je beschikking, zonder dat je die telkens opnieuw hoeft te downloaden.

De geruchtenmolen draait

We willen van alles, maar wat komt er nou echt? Het zou goed kunnen dat die gelekte foto echt de Nintendo Switch Mini is, maar zeker weten doen we het niet. Sowieso weten we niets zeker over het apparaat, want alles in dit artikel is gebaseerd op geruchten. Nintendo heeft nagenoeg niets toegezegd. Alleen CEO Shutaro Furukawa heeft voor E3 al gezegd dat er op de beurs dit jaar, die vorige week werd gehouden, niets over de nieuwe hardware zou worden aangekondigd. “We werken altijd aan nieuwe hardware en we zullen dit aankondigen wanneer we er klaar voor zijn om het te verkopen.” Er waren dus geen nieuwe versies van de Switch te bekennen op E3, maar uitgaande van Furukawa’s quote hoeft een aankondiging van het apparaat niet ver weg te zijn van een releasedatum.

De een spreekt over een releasedatum in de herfst, zodat de console waarschijnlijk op tijd is voor de feestdagen, maar er zijn ook mensen die beweren dat het apparaat pas komt in 2020. Dat zou laat zijn om dit fiscale jaar van Nintendo nog een flinke boost te geven, waardoor we blijven hopen op een vroegere datum.

Wat hoop jij dat er wordt verbeterend in de Nintendo Switch Mini of juist de luxere variant?

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • “sinds de onthulling” moet denk ik “sinds de lancering” zijn.
 • Een krachtigere Switch zou ik halen, mits er een goede inruilactie is bij bijvoorbeeld Gamemania.
 • "En we zullen dit aankondiging" fout nummer 2
  Concurrent 3DS? Opvolger bedoel je, de 3DS is over.
  En waarom de aanhaal naar een Light Switch? Beetje vaag…Er wordt sinds het begin van het gerucht Al over de mini gesproken. Mocht het Dan toch "light" gaan heten zal het als Lite geschreven worden.

  Ikzelf Ben niet te porren voor een nieuwe versie. Ik vind hem prima zoals hij is, maar dat komt vooral omdat ik alleen thuis speel en dus meestal docked. Ja ik heb wel een 4K tv, maar Ben geen graphics hoer.
 • Voel mij wel wat genaaid mocht een nieuwe Switch-versie echt een hele dikke verbetering voor praktisch dezelfde prijs worden. Natuurlijk komen er altijd nieuwe modellen op de markt, en zijn deze praktisch altijd een verbetering op de oude versie. Switch is één van de weinige consoles die ik in de beginjaren gekocht heb, mocht de nieuwe versie echt zoveel beter zijn dan is dit ook gelijk de laatste keer dat ik dit doe ;) Een kleinere versie mogen zij in hun reet steken, die hoef ik niet. Vind het formaat perfect. Tis meer het in de hand liggen en de omvang van de Thumbsticks die een aanpassing vergen. Voor de rechterstick moet ik mijn duim soms behoorlijk buigen.
 • @benjaminben
  Enige keer dat ik me genaait voelde was met de 3ds. Bij launch gehaalt voor 250 en paar maanden later de price drop naar 180. En paar jaar later de new3ds die ook nog eens exclusives kreeg.

  Ik was ook niet van plan de switch direct te Halen en te wachten op een verbetering. Maar ik hunkerde Zo naar Zelda dat mijn vrouw hem regelde voor mijn verjaardag.
 • @robertflappie

  Die vrouw van jou is goud waard ;)
 • @benjaminben
  Je voelt je genaaid omdat je het ding twee jaar geleden al hebt gekocht? Ik zou dat eerder hebben als ik er nu één zou kopen en de nieuwe versies volgende week worden aangekondigd.

  Je hebt nu toch al meer dan twee jaar op de Switch kunnen spelen? Daarnaast verminderd dat ding toch ook in waarde en vooral met technologie is hetgeen dat je nu koopt morgen verouderd en vernieuwd. Dat is gewoon iets om rekening mee te houden en eigenlijk is dat met vrijwel alles zo.
 • @CerandoX.nl

  Heb em een jaartje. Dus das nog niet zo lang ;)
 • Een Switch heeft geen harde schijf, maar flash opslag. ;)
  Als er een nieuwe variant komt ga ik er van uit dat het scherm groter wordt. Er zitten nog flinke bezels op de huidige, of ze maken inderdaad een "mini". Dit zou echter ook kleinere joycons inhouden, wat niet handig zou zijn qua varianten en mijn grote klauwen kunnen dan niet aan.
 • Zeker weten de krachtigere Switch. Ik hoop dat deze minstens in 2k op tv kan en 1080p op het scherm zelf. Of 4k op tv en 2k op het scherm. Maar dat zal wel bij dromen blijven ;-)
 • Ik koop die light versie.

  Lijkt me ideaal voor handheld gaming en voor de kids.

  Pro versie geen interesse in. Verwacht ook een minimale upgrade, omdat alle nieuwe games ook gewoon op de light afspeelbaar moeten zijn. Denk aan blue tooth headphone, ietsje betere lcd, minder dikke randen en 64gb ipv 32gb.

  Pas als er een Switch 2 komt ben ik voor een duurder model te porren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren