1. De Geruchtenmolen: Lanceert Nintendo dit jaar een nieuw Switch-model?

De Geruchtenmolen: Lanceert Nintendo dit jaar een nieuw Switch-model?

Een nieuwe Switch om tegen het next-gen geweld op te boksen?

Nintendo is niet vies van revisies van hun consoles en handhelds. Ook dit jaar zou er mogelijk een nieuw model van de Nintendo Switch kunnen verschijnen, als we de laatste geruchten mogen geloven. Zou het om een langverwacht krachtiger model gaan? En hoe realistisch is het gerucht? We behandelen het in deze editie van de Geruchtenmolen!

De kern van het gerucht

Gerenommeerde nieuwssite Digitimes (het artikel zelf lezen vergt helaas een abonnement) claimt dat Nintendo bezig is met een nieuwe versie van de Switch. Ze zouden van leveranciers die producten aan winkelketens leveren hebben vernomen dat het bedrijf nog dit kwartaal met de productie van de nieuwe Switch begint, en dat we hem in de zomer van 2020 al in de winkels kunnen verwachten. Het nieuwe model zou een verbeterde CPU krijgen en een magnesiumlegering aan de buitenkant hebben voor een sjiekere uitstraling.

Wat ging er aan vooraf?

Nintendo brengt normaliter alleen nieuwe versies uit van hun systemen als het om handhelds gaat: ga maar na hoeveel verschillende revisies er van de DS en 3DS zijn verschenen. Consoles werden tot voor kort eigenlijk niet van een nieuwe versie voorzien. Deze generatie is daar verandering in gebracht; niet alleen Sony en Microsoft hebben krachtigere versies van hun PlayStation 4 en Xbox One uitgebracht, ook Nintendo heeft nieuwe edities van de Switch op de markt gelanceerd. De Switch Lite is een handheld-only-versie van de populaire hybride console, en de nieuwste versie van de reguliere Switch heeft een langere batterijduur door een nieuwe, zuinigere chip.

Dit wordt een spannend jaar voor Nintendo. De Switch is op dit moment de populairste console, maar de PS4 en Xbox One zijn dan ook al een stuk ouder en zijn bijna op het einde van hun Latijn. Eind dit jaar lanceren de PlayStation 5 en Xbox Series X, compleet nieuwe consoles die een stuk krachtiger worden dan hun voorgangers en games waarschijnlijk standaard in 4K draaien. Nintendo weet dat ook, en de vraag is of in potentie geweldige games – bijvoorbeeld The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2 en Animal Crossing: New Horizons – volstaan om tegen dat next-gen geweld op de boksen.

Switch Lite

Daarnaast vragen veel fanatieke gamers al geruime tijd om een krachtigere versie van de Switch. Hoewel er natuurlijk grenzen zijn aan wat mogelijk is met een systeem dat ook als handheld moet kunnen functioneren, is een upgrade van de Switch naar iets wat dicht in de buurt komt van bijvoorbeeld een PlayStation 4 niet onmogelijk. Of 4K-graphics tot de opties behoren (wanneer een eventueel nieuw model gedocked is), is echter nog maar de vraag.

Hoe realistisch is het gerucht?

Waar rook is, is vuur: dat gezegde bestaat niet voor niets. Vorig jaar gonsde het in de wandelgangen ook al regelmatig over geruchten van nieuwe modellen, voordat ze daadwerkelijk werden aangekondigd. Nintendo heeft met die nieuwe modellen aangetoond niet vies te zijn van het regelmatig updaten van een nog vrij jonge console.

Daarbij heeft wijlen directeur Satoru Iwata in het verleden vaker aangegeven veel te hebben geleerd van de manier waarop Apple één ecosysteem creëert met meerdere producten. Van de iPhone komen inmiddels jaarlijks meerdere nieuwe modellen uit, en de meeste software van de afgelopen jaren draait daar zonder problemen op. Het zou dus helemaal niet zo gek zijn als Nintendo een soortgelijke strategie toepast – zolang het technisch en financieel gezien logisch is – en de Switch regelmatig update met een nieuwe versie om zo competitief te blijven.

Het zou daarnaast een slimme zet zijn om met een (iets) krachtigere Switch te komen voordat de volgende generatie consoles van Sony en Microsoft begint. De Switch is op dit moment immens populair, en het is voor het Japanse bedrijf zaak om de hype die rondom de machine hangt vast te houden. Dat doet het onder andere met nieuwe, kwalitatief hoogstaande games, maar een boost in hardware zou ook wonderen kunnen verrichten.

Nintendo Switch

Tegelijkertijd zijn er genoeg redenen te bedenken waarom dit gerucht uiteindelijk onjuist blijkt te zijn. Het is bijvoorbeeld wel érg snel na de lancering van de nieuwe versie van de Switch en de Switch Lite vorig jaar. En daarbij zal Nintendo zijn publiek op dit moment niet willen splitsen; een enorme boost in kracht is dus in feite nutteloos, aangezien de games op zowel de oude als nieuwe consoles speelbaar moeten zijn. Natuurlijk zouden ‘alleen’ hogere resoluties, verbeterde framerates en een nog betere batterij welkome verbeteringen zijn, maar is het genoeg om mensen ervan te weerhouden een PS5 en Series X te kopen in plaats van een Switch? Daar zetten we nog onze vraagtekens bij.

Natuurlijk is het ook nog maar de vraag of een nieuw model daadwerkelijk krachtiger is dan de huidige Switch. Misschien is het wel iets totaal onverwachts. Het zou niet voor het eerst zijn dat Nintendo met iets op de proppen komt wat niemand zag aankomen.

Voor nu geven we dit gerucht dan ook een score van 50%: we zien het net zo makkelijk waarheid worden als dat het klinkklare onzin betreft.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ALS ie uitkomt, dan ga 'm alleen kopen als er exclusieve games op uitkomen (net zoals op de N3DS(XL)). Met alleen een stevigere behuizing, snellere laadtijden, e.d., gaat 't 'm voor mij in ieder geval niet worden. :)
 • @Piet S.

  Precies, beetje te gek om alleen daarvoor een nieuwe aan te schaffen terwijl de verschillen minimaal zullen zijn, net als PS4 Pro.
  Wel zou ik een groter scherm op prijs stellen aangezien gamen met z’n 2en met de joy cons haast niet te doen is..
 • @RiRi

  De N3DS(XL) had inderdaad nogal wat voordelen t.o.v. de reguliere 3DS. De grotere schermen zorgden voor een betere game ervaring (mooie bijkomstigheid, dat zou inderdaad ook een mooie toevoeging zijn voor een evt. Switch Pro) en vooral de exclusives (bv. SNES games) hebben mij toen over de streep getrokken. Modellen als de XOX en PS4P zijn dan ook niet aan mij besteed.
 • @RiRi

  Toch zijn er veel technerds, zoals ik, die bij een goede upgrade gewoon kopen.

  Ik ben ook bij ps4 pro en xbox x overstag gegaan. Het is gewoon net even beter.
 • @DopieJopie1

  Iedereen mag het ook zelf weten hè. Ik ben zelf ICT'er en (dus) dol op nieuw technologie, maar als ik een 'net-ietsjes-beter' model koop, dan is het uit noodzaak. Ik ga echt geen paar honderd euro uitgeven aan iets wat aanvoelt als minimale verbetering. En ja, het zijn minimale verbeteringen, alleen proberen mensen vaak hun aankopen goed te praten door te overdrijven en bv. te zeggen dat ze bv. een verbetering zien, terwijl het verschil minuscuul is. Maar nogmaals: Iedereen mag het zelf weten.
 • @Piet S.

  Als er exclusives voor komen is dat ding dead on arrival. Een Pro model moet hetzelfde principe volgen als de Xbox one X/ps4pro. Alleen dan werkt het. Ontwikkelaar X heeft de keuze een pro exclusive te maken voor maybe 10/20 miljoen mensen of….een normale Switch game te maken voor 60/70 miljoen mensen…wat zou jij kiezen?

  De vraag is eerder wat is het nut?
  Een Switch Pro gaat geen 4K doen. De form factor is de klein en het zou mega duur worden. Bovendien nutteloos.

  Een Pro model gaat niets anders worden dan:
  1080p native docked (60fps locked) en undocked. (Unlocked)
  Een betere behuizing, betere controllers wellicht, meer opslag en een beter scherm. Ga er tegelijk maar vanuit dat het huidige Switch model beëindigd wordt.

  Zelfs voor de Switch 2 lijkt mij 4K een duur verhaal. Vergeet niet dat de chipset erg klein moet zijn. Je zit met warmte productie en energiegebruik. Ik heb geen idee of er met een jaar of 2 chipsets beschikbaar zijn voor een 4K Switch2 zonder dat dat ding in je handen wegsmelt. 🤷🏻‍♂️
  Nintendo zou dan voor een Dock booster(hoe je het ook wil noemen) kunnen gaan. Echter dan lever je in principe 2 hardware systemen…duur grapje.

  Handheld design is hightech gedoe. Het is veel moeilijker om een handheld console te ontwerpen en alle kosten in het gareel te houden plus ook nog eens rekening te houden met technische limieten vanwege de form factor. Een TV console bevat vaak oudere tech wat zich al bewezen heeft…handhelds zijn een hele andere ballpark qua design en mogelijkheden. (Veel duurder)
 • @Ramirez

  Al met al komt het er dus op neer dat een Switch Pro (voor mij) vrij nutteloos is.
  Een evt. Switch 2 (waar dan natuurlijk wel nieuwe exclusives op uitkomen) die 4K60fps aankan (wat ik niet zomaar zie gebeuren, i.v.m. bv. het formaat van het apparaat, inderdaad) zou natuurlijk wel welkom zijn, maar dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren.
 • @Piet S.

  Of het nutteloos is moet je zelf bepalen. Maar als een pro betekent dat ik vloeiende gameplay krijg in portable mode dan ga ik zeker upgraden.
  De huidige Switch kan docked echt prima meekomen en de meeste games zien er erg strak uit maar in handheld mode is dat wel ff flink minder.

  Voor de Switch 2. Ik zie een checkerboard 4K nog wel gebeuren. Wel zou ik wellicht de optie willen hebben zoals met de Ps4 pro. 1080p en stabiel of de wat meer onstabiele 4K. Native 4K kan je wel schudden. Wat overigens waarschijnlijk ook voor sommige demanding games op de ps5 zo zal zijn.
 • @Ramirez

  De games die ik speel zijn in handheld mode prima speelbaar, dus ook op dat gebied zie ik weinig/geen voordelen.

  Een standaard van 1080p60 voor een evt. Switch 2 zou mij al gelukkig stemmen. Checkerboard 4K zou leuk zijn, maar geen must voor mij.
  Verder kan ik je nu al vertellen dat bij lange na niet alle games op de nieuwe X of PS5 op native 4K60fps zullen runnen. Leuke PR-praatjes, maar weinig kans dat dat gebeurt, met al die developers die niet fatsoenlijk kunnen/willen optimizen.
 • @Piet S.

  Ooit Xenoblade in handheld gespeeld? Bij de meeste games is het wel te doen en merk je weinig maar wanneer je aankomt bij de wat meer eisende games is undocked geen pretje meer.

  Dat jij 4k niet relevant vindt mag. Maar het is gewoon een selling point. Hoe zielig die 4K ook is (hallo ps4pro). Je kunt tenminste zeggen dat je console dat ook kan en dat is altijd beter dan zeggen van “nee niet mogelijk”.
 • @Ramirez

  Ja, Xenoblade is inderdaad vrij matig in handheld mode, maar dat is ook meteen het slechtste wat ik in handheld mode gespeeld heb, dus het valt allemaal wel mee (vind ik).

  Klopt, maar daarom zeg ik er ook specifiek bij dat het voor mij geen must is. Natuurlijk snap ik de marketing gedachte erachter wel. :)
 • @Piet S.

  Voor mij wel een must om evt te upgraden. Als ik van xbox x terug ga naar Switch dan schrik je toch…
 • @DopieJopie1

  Van 4K terug naar 1080/720p doet mij gelukkig vrij weinig, haha. :P
 • @Piet S.

  Het is niet alles. Want een prachtige, maar saaie game, zoals ik Death Stranding vind (mag ik dat hier zeggen?) schiet ook niet op.

  Maar ik vind graphische pracht, zoals Jedi Fallen Order, op de X wel echt bruut en kan daar erg van genieten.

  En dan droom ik wel eens dat Nintendo tegen xbox zegt als ruil voor ori en Cupheid, breng een paar Zelda s uit in 4k…. dan word ik echt gek haha.
 • @DopieJopie1

  Gameplay staat voor mij met stip op 1 en ergens daaronder komen de graphics, maar ik snap dat dat iets persoonlijks is en dan andere mensen meer waarde kunnen hechten aan graphics.

  En alhoewel zowel Ori als Cuphead prachtgames zijn, zijn ze natuurlijk niet te vergelijken met een IP als Zelda, haha. Ik snap echter wel wat je bedoelt! :D
 • @Piet S.
  Als er exclusives voor komen zoals bij de New 3DS dan vind ik dat naaierij. Wat was ik toen boos zeg.. Als er optimalisatie is voor games helemaal prima, maar exclusiviteit voor het "zelfde" platform is onzin.
  In mijn geval zou ik overigens wel een "Switch X" kopen voor betere prestaties, puur voor de dagelijkste betere ervaring. Veel games draaien op handheld mode op 540p wat duidelijk te zien is, wat nog alleen de resolutie is en niet bijvoorbeeld framerate of grafische opties.
  Ik zie een hoop comments over 4K op de Switch, maar laten we eerst even de 1st party titels op 720p/1080p zien te krijgen..
 • @Gaaiz

  Exclusives zouden voor mij zo'n beetje de enige doorslaggevers zijn (ook al zou het vanuit de kant van Nintendo inderdaad niet slim zijn), anders komt ie bij mij hoogstwaarschijnlijk niet in huis. Een paar honderd ekkies uitgeven voor iets betere prestaties… Dan koop ik liever 5+ nieuwe games. :) Ik ben daar niet vatbaar voor.
 • @Piet S.
  "Ik ben daar niet vatbaar voor". Dit komt een beetje over alsof iedereen die wel een upgrade zou kopen in één of andere verkooptruc trapt.

  Ik betaal gewoon graag wat extra voor betere kwaliteit. Of dit nou een biertje, televisie, console of mijn bank is maakt mij niet uit. De games die ik wil blijf ik toch wel kopen, daar zit het verschil niet in.
 • @Gaaiz

  O nee, zo bedoel ik dat niet hoor. Al vind ik het wel een goedkope manier om meer geld te verdienen aan klanten: Minimale verbetering, maximale winst (om het zo maar even te zeggen). Maar ja, zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar en ook ik ben verder geen wereldverbeteraar ofzo, haha.
 • Van mij mag die zeker komen! Ik zou heel graag een krachtiger Switch willen hebben. Bring it on!!!

  Mijn wensen:

  Groter scherm, zo'n 10 inch (AMOLED)
  Snellere CPU en betere GPU
  4k in docked mode, 2k in handheld
  Mooie strak design
  2k/4k softwarematige upgrades voor bestaande games (BOTW in 4K 🤪🤪🤪)

  Daar heb ik wel zo'n 400 euries voor over😄

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren