1. De hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van PlayStation – Deel 1

De hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van PlayStation – Deel 1

Van de Vita tot E3 2015

PlayStation bestaat al meer dan 25 jaar en in die tijd heeft Sony’s gameplatform genoeg ups en downs gehad. Nu de vijfde console in aantocht is, vonden we het tijd om eens te kijken naar de verschillende hoogte- en dieptepunten van PlayStation, de één significanter dan de ander. Dit is het eerste deel, binnenkort volgt het slotstuk!

Dieptepunt: PlayStation Vita

Laten we maar met het meest voor de hand liggende dieptepunt beginnen: de PlayStation Vita. Na het succes van de PSP lanceerde Sony in 2011 een zeer krachtige opvolger die bijna te sexy voor woorden was. De PlayStation Vita zag er goed uit, was de eerste handheld met twee analoge sticks en draaide prachtige games als Uncharted: The Golden Abyss en Killzone: Mercenary.

De prijs was echter een groot hekelpunt voor de Vita; bij lancering was de handheld even duur als de PS3 op dat moment. Mede dankzij Sony’s eigen peperdure geheugenkaarten, was de Vita simpelweg erg duur. Toen de verkopen ondanks een zeer solide line-up aan games tegenvielen en de lancering van de PS4 koste wat het kost een succes moest worden, verschenen er steeds minder games voor de Vita. Niet veel later stopte Sony met het maken van exclusieve games en stierf de Vita uiteindelijk een stille dood. De handheld had zoveel potentie, maar is eigenlijk een beetje in de steek gelaten.

PlayStation Vita

Hoogtepunt: De Dual Analog-controller

De eerste PlayStation lanceerde met een controller die hedendaags nogal gek oogt, namelijk eentje zonder analoge sticks. Toen Nintendo de Nintendo 64 uitbracht, waarvan de controller beschikt over één stick, kwam Sony met iets veel beters: een controller met twee analoge sticks. De Dual Analog zette destijds de standaard voor hoe controllers er vandaag de dag uitzien: twee sticks, tweemaal twee schouderknopen, een vierpuntdruktoets, vier actieknoppen en een select- en startknop. De Dual Analog werd een jaar later opgevolgd door de Dualshock, die met de trilfunctie een hele andere dimensie aan gamen gaf. Toch verdient diens voorganger alle lof voor het introduceren voor een feature die we nu voor lief nemen.

playstation

Dieptepunt: Lancering van de PlayStation 3

In 2005 was Sony de koning van de consoles, maar dat veranderde met de lancering van de PlayStation 3. Na de E3-presentatie, met ongemakkelijke clips met acteurs, ellenlange en wederom ongemakkelijke demonstraties van games en de focus op de Sixaxis-functie van de nieuwe controller om te verhullen dat vibratie ontbrak door een juridische strijd, werd de prijs aangekondigd: een schokkende 499 dollar. Er was zelfs een duurdere versie van 599 dollar. De zaal werd er stil van.

Naast het feit dat de console 200 euro meer kostte dan de Xbox 360, die al in de winkels lag, maakte Sony ook bekend een eigen CPU in de PS3 te stoppen: de Cell-processor. Vanwege het feit dat de processor oorspronkelijk helemaal niet ontworpen was voor gamen, was het ontzettend lastig voor ontwikkelaars om games te ontwikkelen en over te zetten. Dat had als gevolg dat PS3-versies vaak significant slechter draaiden dan de Xbox 360-versies, zoals het beruchte The Elder Scrolls 5: Skyrim. Tel daar een matige online omgeving en veel ontbrekende features bij op, en de lancering van de PlayStation 3 was een ramp.

Hoogtepunt: E3 2015

Tijdens E3 2015 zat de wereld klaar voor wat Sony’s meest bizarre persconferentie ooit zou worden. Shawn Layden begon de presentatie met de aankondiging van The Last Guardian, een game die al jaren was doodverklaard. Na een daverend applaus verscheen Hermen Hulst, toen nog manager van Guerrilla Games, op het podium om Horizon Zero Dawn te onthullen met een prachtige trailer van een uiteindelijk waanzinnig goede game.

Na deze twee klappers was de toon gezet, want later volgde de aankondiging van Hitman, Street Fighter 5, No Man’s Sky, Dreams, Destiny: The Taken King, Call of Duty: Black Ops 3 en nog twee titels die niemand zag aankomen: Final Fantasy 7 Remake en Shenmue 3. Toegegeven was een groot deel van deze games veel te vroeg aangekondigd – de remake van Final Fantasy 7 is onlangs wederom uitgesteld – maar de presentatie zelf bewees in ieder geval dat je als PS4-bezitter voorlopig goed zat.

The Last Guardian

Dieptepunt: PlayStation Classic

In 2016 kondigde Nintendo de NES Classic Mini aan, een kleine NES met dertig games. Het product was niet aan te slepen en na een tweede golf van consoles verkocht Nintendo maar liefst 2,3 miljoen exemplaren. De hype sloeg over naar andere fabrikanten, waaronder Sony, die twee jaar later de PlayStation Classic uitbracht, een ontzettend teleurstellend apparaatje. In de eerste plaats was de console met honderd euro voor twintig games bij lancering erg prijzig, zeker omdat de selectie totaal niet representatief is voor het oorspronkelijke platform. Gamers vroegen zich hardop af hoe je een klassieke PlayStation-console kon uitbrengen zonder iconische titels als Crash Bandicoot, Tomb Raider, Gran Turismo of Tony Hawk er bij te leveren.

Daarnaast kent de miniconsole nog een hele hoop technische problemen door een goedkope manier van emuleren. De upscaling is lang niet zo goed als het zou kunnen zijn en framerateproblemen gooien roet in het eten van de speelervaring. Tot slot wordt de PlayStation Control Pad bijgeleverd in plaats van de Dual Analog-controller, waardoor veel 3D-games voor geen meter spelen. Je kunt de Classic nu voor een paar tientjes oppikken, maar we vragen ons nog steeds af of het de moeite waard is.

PlayStation Classic

Hoogtepunt: De PSP

In 2003 domineerde Nintendo de handheldmarkt met de Game Boy Advance, maar Sony was dapper genoeg om de strijd aan te gaan met de PlayStation Portable. De games kwamen op opvallende kleine schijfjes en de handheld had een wifichip en grafische capaciteiten die ook Nintendo’s volgende handheld overtroffen. Daarmee kreeg de PSP het voor elkaar om console-ervaringen te bieden op het kleine scherm. God of War: Ghost of Sparta, Metal Gear Solid: Peace Walker en Daxter waren slechts een paar redenen om de PSP in huis te halen. Toegegeven was piraterij een groot probleem op het platform, waardoor het aantal daadwerkelijke verkopen van games behoorlijk tegenviel. Toch valt niet te ontkennen dat Sony met ruim 75 miljoen verkochte exemplaren haar stempel op de handheldmarkt heeft gedrukt, en dat is knap.

Dit zijn een aantal van de hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van PlayStation. Lees binnenkort deel 2.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk artikel. Ik kon wel genieten van de Ps3.
  Hoe veel ik Red dead erop gespeeld heb. Niet normaal.
 • @Red Dead Demon zeker, de PS3 is uiteindelijk een heel tof platform geworden!
 • @Jack O

  Vanaf die lettertype/logo/huisstijl wijziging en de arrogante luiheid van Microsoft en Kinect waren de rollen omgedraaid.
 • @Red Dead Demon

  De ps3 is uit eindelijk een top notch console geworden. Maar de aankondiging en launch van de ps3 was echt slecht en vooral ook erg arrogant, enige wat nog arroganter was in de geschiedenis van gaming was de houding van Don Mattrick een paar jaar terug. Maar de aankondiging van de ps3 staat qua dat onderwerp toch wel op plaats nummer 2.
 • @Red Dead Demon de ps3 is voor mij persoonlijk mijn favoriete console aller tijden. Zoveel toffe exclusives die veel indruk op mij hebben gemaakt. En gratis online was ook fijn. Ik stapte wat later in toen de console al wat goedkoper was en ik er een aantal games bij kreeg, dus de launch problemen heb ik geen last van gehad.
 • Tof item. Als kind helemaal gek van PS1 met stapels (legaal hoor…. uh…) games. Favoriet: Monster Rancher en MGS 1 uiteraard. Toen PS 2 gekocht. Wat een uren. Met GTA San Andreas. En alle Tony Hawk games. Vanaf de 3 meer op de Xbox. Maar toch Playstation altijd warm hart toegedragen en PS 5 komt in huis.
 • @DopieJopie1 De PS2 heeft een speciaal plekje in mijn hart, was de alleerste console waar ik ooit op heb mogen spelen! Dan ging mijn pa heel lief met mij SSX of Crash Bandicoot Nitro Kart spelen. Nostalgische herinneringen allemaal! Degene die nu bij mij thuis staat wordt ook nog vaak gebruikt!
 • @dagmardg

  Zo vet! Ik heb die games ook gespeeld. Het was misschien ook de tijd, ik was echt als kind diep onder de indruk toen ik mijn eerste PS2 game, Stunt Racer, ging spelen. Ik zei toen tegen mijn vader; mooier als dit wordt het niet hoor haha.

  Toen kreeg ik Vice City en wilde eigenlijk niet meer naar school… Ik verdwaalde werkelijk in die wereld.

  Mijn ouders gebruikte hem als dvd speler. Dat was voor die tijd nog heel bijzonder.

  Ik vind het, met de SNES, de beste console ooit gemaakt.

  Omdat ik toch wat teleurgesteld ben met de Xbox One-, qua games, neem ik nu vanaf day 1 een PS 5.
 • @DopieJopie1 Ga je geen spijt van krijgen gozer. Ik heb zelf xbox one x en ps4 pro. En zal op day one de ps5 kopen, doe ik altijd overigens. Kwa games vind ik de xbox ook erg karig, maar gamepass en accountsharing vind ik echt een geweldige zet van xbox. straks februari ori 2 gelijk op release in de gamepass, top. Flight Simulator lijkt me ook zeer nice om mee te maken. Maar als jij nog geen ps4 pro hebt, raad ik je ook aan te wachten tot de ps5 uitkomt. Kan je mooi the last of us 2 op de beste console spelen met betere geimplenteerde hdr en geluid etc. God of war, Spiderman, Uncharted.
 • @kluivert80

  Ik koop uiteindelijk ook wel een Series X, alleen de noodzaak zie ik nog niet. Zeker omdat ik een X heb staan.

  Ik vind dat ze allemaal hun charme hebben en heb zin in een nieuwe generatie.

  Ik gebruik de X ook met muis en toetsenbord en dat vind ik echt ideaal :)

  Gamepass heb ik niet, is me te veel en speel liever 1 game en koop die gewoon. Verder qua service werkt alles super.
 • @DopieJopie1 ik speel eerst ook een game uit voordat ik aan een nieuwe begin, kijk uit naar ori 2, die komt februari in gamepass. Veel voordeliger dat gamepass, Een Forza, Halo, Gears, Ori, zitten er allemaal in. Dus waarom zou ik los een game kopen. Zijn de enige exclusives die tof zijn
 • @DopieJopie1

  Zei je vader toen; 'Het is mooier dan, jongen' en ben je dat later weer vergeten?
 • @Rahl

  Jij bent echt super grappig. Ik zou comedie gaan doen.
 • @DopieJopie1

  Bedankt maat, dat waardeer ik.
 • ps2 top, plus dat je die nog kon ombouwen, even als de xbox 360. heimwee naar die tijd. Neemt niet weg dat ps4 pro en xbox one x het er top uit ziet op mijn oled. opzich wel een evolutie kwa beeld en graphics wat we hebben meegemaakt. Zeker als je een tombraider ziet op ps1 en nu op een ps4 pro of xbox one x.
 • @kluivert80

  En bizar is, ik vond het toen als kind oprecht heel mooi er uit zien. Dat kan je je toch bijna niet meer voorstellen…
 • @DopieJopie1klopt idd
 • Eind vorig jaar heb ik eindelijk een PS Vita op de kop getikt. Het eerste model, met het mooiere scherm. Erg gaaf apparaat. Heb er ook meteen een zooi nieuwe spellen voor ingeslagen. Het enige minpunt dat ik voorlopig heb kunnen ontdekken (naast de al genoemde overdreven dure memory cards) is dat je maar één account tegelijk kan gebruiken. Om een ander account te kunnen gebruiken (ik heb bijvoorbeeld ook een amerikaans account), moet je een andere memory card gebruiken en dan de Vita terug naar de fabrieks settings zetten. En als je dan weer je normale account wil gebruiken, dan het hele riedeltje weer doorlopen. Het is een beetje een nitpick, want verder is de Vita top!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren