1. De Pokémon Sword- en Shield-uitbreidingen zijn een kijkje in de toekomst – Column

De Pokémon Sword- en Shield-uitbreidingen zijn een kijkje in de toekomst – Column

Maar wel voor een prijs

Al sinds jaar en dag verschijnen er verbeterde versies van Pokémon-games, met uitzondering van X en Y. Sinds de introductie van downloadbare content valt dat systeem steeds minder goed te verantwoorden en gezien de capaciteiten van de Nintendo Switch kan Game Freak het eigenlijk niet meer maken om een ietwat gewijzigde versie voor de volle pond in de winkel te leggen. De aangekondigde uitbreidingen voor Sword en Shield zijn daarom een logisch en mooi kijkje in de toekomst, maar moeten betalen voor missende pokémon is wel dubieus.

Ik geniet zelf nog steeds van de achtste generatie games en gaf ze zelfs een 8,2 op zustersite Power Unlimited – waar ik trouwens ervan beticht werd niet kritisch genoeg te zijn, terwijl ik vorig jaar nog bij lancering het laagste cijfer ter wereld gaf aan Pokémon Let’s Go. Ik ben dus wel de laatste die ontkent dat de games op sommige vlakken teleurstellen. Met de aankomende uitbreidingen, The Armor Island en The Crown Tundra, poogt Game Freak in ieder geval een aantal problemen op te lossen door onder andere meer gebieden, pokémon, verhaal en legendaries toe te voegen. Maar wel voor een prijs van dertig euro.

pokemon

Dat is in sommige opzichten behoorlijk kwalijk, gezien het gebrek aan grofweg de helft van alle pokémon een veelgehoord minpunt van de games is. Game Freak kon in de huidige samenstelling het aantal pokémon niet meer bijbenen, dus koos het ervoor om – met de balans van de game in het achterhoofd – slechts een deel van de monsters in de game te stoppen. Destijds vond ik dat meer dan begrijpelijk en nadat Masuda mij persoonlijk vertelde wat de plannen voor de toekomst waren, had ik er absoluut vrede mee (de rest van het internet trouwens niet).

Nu er tweehonderd pokémon tegen betaling worden toegevoegd is dat verhaal minder geloofwaardig. Het is op zich een mooi gebaar dat veel favoriete pokémon liefde krijgen, maar het is zuur dat ze niet kosteloos in de game worden gestopt. Oké, je kunt ze dankzij gratis updates met anderen ruilen (zonder dat de pokémon in kwestie een factuur meebrengen), maar dat wordt met het gebrek aan het Global Trade System een hele opgave. Wellicht biedt een eventueel GTS-achtig ruilsysteem in Pokémon Home nog een uitkomst - of je zet ze over uit oude games - maar honderd procent fair is het in ieder geval niet.

In dat opzicht zijn de uitbreidingen voor Sword en Shield een glimp in de toekomst: nieuwe games verschijnen, wellicht incompleet of karig vanwege tijdsdruk, en Game Freak bouwt tegen betaling de wereld verder uit met hopelijk toffe content. Het is Pokémon als een service, een concept dat hedendaags met veel succes wordt toegepast op allerlei franchises. Het is een boeiende proefballon voor The Pokémon Company, die godzijdank nog geen microtransacties meedraagt.

pokemon

Dat model is wat mij betreft de juiste richting voor de franchise. Pokémon Crystal, Emerald en Platinum zijn prachtige games die je te allen tijde moet verkiezen boven de voorgangers, maar eigenlijk is het van de zotte dat we – of in ieder geval ik – een derde versie kochten. Een kleine Jacco zou in de lucht springen van geluk als de regio op magische wijze werd uitgebreid met nieuwe gebieden.

The Armor Island en The Crown Tundra zien er dan ook vooralsnog goed uit. Er is een nieuw verhaal, met legendarische pokémon die hopelijk zoals beloofd een sleutelrol daarin spelen, mysterieuze tempels om te ontdekken en een hele bak aan verse kledingstukken waar we helemaal los mee kunnen gaan. De nieuwe coöperatieve modus, waarin je samen met een ander in grotten legendarische pokémon kunt vangen, is daarnaast iets wat ik altijd al heb willen doen.

Pokémon Sword en Shield

De meest interessante opmerking tijdens de aankondiging was echter dat The Armor Island en The Crown Tundra ”essentiële voorbeelden” zijn van waar Game Freak aan werkt, verwijzend naar het feit dat je andere spelers in de wereld treft én dat je de camera vrij kunt besturen. Hoewel niet helemaal duidelijk is of dat geldt voor de gehele dlc, zijn de uitbreidingen daarom nog meer dan de vervanging van traditionele verbeterde versies een glimp van de toekomst. Pokémon-games bevatten vanaf deze generatie steeds meer een gedeelde wereld, waarin je om je heen kijkt en je écht tussen de monsters en trainers waant. Een échte openwereldgame komt daarmee steeds dichterbij.

Het is een enthousiasmerende gedachte voor een fan die de games vooral speelt om lekker op ontdekkingstocht te gaan, maar de uitbreidingen moeten zich eerst maar eens bewijzen als waardevolle content. Hoe groot zijn de nieuwe gebieden? Hoe lang zijn we ermee zoet? Wordt er waardevolle post-game content toegevoegd? Het zijn belangrijke vragen, al komen de meeste fans – inclusief ik – daar vanzelf wel achter, aangezien iedereen de uitbreidingspas toch wel koopt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ben zelf eerlijk gezegd nogal skeptisch over deze DLC, vooral vanwege de (recente) geschiedenis van Gamefreak. Maar ik ben zeer zeker erg benieuwd.

  Ik vind het overigens nogal makkelijk om te zeggen dat dit ''de juiste weg'' is. Ja 3de versies waren gewoon geldklopperij en een naai streek, maar eigenlijk is het enige wat echt is veranderd dat je nu gewoon door kunt op je eigen save en niet compleet opnieuw hoeft te beginnen.

  Ik ben persoonlijk niet eens tegen DLC, maar dan verwacht ik wel dat de base game gewoon genoeg content bevat, en dat is hierbij helaas niet het geval.
 • @Shuckles 'maar eigenlijk is het enige wat echt is veranderd dat je nu gewoon door kunt op je eigen save en niet compleet opnieuw hoeft te beginnen'

  En dat je nu 30 euro betaald, ipv 60. ;)
 • @Robskeee 60 euro ipv 30 euro, als je alles eruit wil halen en beide games hebt want "ze verschillen iets", aldus Game Freak.

  En ja, mensen kopen twee versies en er zullen vast ook mensen zijn die 2x de DLC kopen.
 • @Richh

  Als de games 'iets verschillen', is het dan niet meer dan logisch dat de DLC pakketten ook 'iets verschillen'?
  En daarnaast… Waarom zou je beide games EN beide DLC pakketten kopen. 1 van beide is toch genoeg, aangezien ruilen zo gemakkelijk is en de verschillen minimaal zijn…
 • @Robskeee

  Alleen waren GBA, DS en 3DS games nieuw zo'n 40/45 euro, dus echt voordeliger wordt het echt niet ;)
 • @Shuckles

  In verhouding tot die games scheelt het dus nog minimaal €10,-. :)
  En hij doelt erop dat een 3e versie voor de Switch, wel gewoon €60,- geweest zou zijn. Logisch als bv. Wii U ports die prijs ook hebben. Dan scheelt het dus wel gewoon €30,-. ;)
 • Laat ik voorop stellen dat ik weinig met 'DLC' heb en ik er meestal niets positiefs in zie. Echter is het in deze tijd zo dat we er eigenlijk niet meer omheen kunnen. Het is een begrip geworden in de game wereld en omdat het geld oplevert, is DLC aan de orde van de dag.

  Ik moet wel zeggen dat ik dit liever zie dan een, zogenaamde, 3e versie.

  DLC:
  - Goedkoper
  - Verder gaan met huidige save file
  - Gemakkelijk in gebruik: Snel downloaden/installeren en klaar

  3e versie:
  - Het volle pond betalen
  - Vanaf 0 beginnen
  - Standalone, dus nieuwe cartridge/grote(re) installatie (minder gebruiksvriendelijk)


  Maar nogmaals: Ook ik had liever gezien dat dit allemaal als standaard content in SS had gezeten.
 • @Piet S.
  Bij elke game had ik liever dat de DLC in de base game zat. Daar ben ik Nederlander voor;)

  Ik vind het tof dat er uitbreidingen komen. Ik heb nu al meer dan 200 uur in de base game zitten en heb nog nooit zoveel plezier gehad met online battles.

  Daar waar ik in vorige delen letterlijk alleen maar shinies aan het hunten was, doe ik nu tussen door hier en daar een Den clearen, speel ik online battles en kan ik met mn maten tegelijk Dens clearen.

  Wat ik wel liever had gezien in de DLC is een goede co-op battle mode zoals we in XY hadden. Samen met een maat Double battles spelen om uiteindelijk een "baas" te verslaan zou ik tof vinden.
 • @Piet S.
  'en ik er meestal niets positiefs in zie."
  Ja die discussies tussen jou en anderen. Goed dat je je eigen mening zo sterk kan blijven voeden en erin blijft geloven. Je blijft altijd jezelf. Chapeau!

  "Echter is het in deze tijd zo dat we er eigenlijk niet meer omheen kunnen."
  Oh, laat maar…
 • @Richh

  Deze… Snap ik niet… Je probeert bijdehand te doen, maar het lukt niet echt ofzo?

  IK (mijn mening) zie weinig positiefs in DLC, omdat het meestal aanvoelt als geldklopperij (vind ik). Echter is het zo dat het een soort van standaard is geworden in de gamewereld en we er, HELAAS, niet meer omheen kunnen.
  Ik zeg hier helemaal niets geks. Het is mijn mening vs. de realiteit. Niets meer, niets minder.

  En over welke discussie tussen mij en anderen, m.b.t. dit onderwerp heb je het in godsnaam? Wat een… vreemde reactie van jou zeg…
 • @Piet S.

  Het is er omdat mensen bereid zijn te betalen voor shit die gewoon in de game had moeten zitten.

  Jezus wat mis ik de vroegere big box pc tijden. Als je dan al een uitbreiding kocht, zoals Deeper Dungeons bij Dungeon Keeper, kreeg je echt wat nieuws.
 • @DopieJopie1

  Er is helaas geen weg meer terug…
 • @Piet S.

  Ik denk dat dit niet zo is. Als mensen het niet kopen moeten uitgevers het anders doen.
 • @DopieJopie1

  En wie gaat ervoor zorgen dat al die miljoenen gamers geen DLC meer zullen kopen…?
 • @Piet S.

  Ik denk dat je al een trend zie. Natuurlijk is er een massa fans die alles blind kopen, maar ik hoop dat veel mensen hier niet in mee gaan.

  Anders krijg je straks steeds meer dat makers gewoon een deel van de game weglaten om later meer te verkopen.

  Kids zeuren bij ouders want jochie 1 of 2 heeft die pokemon wel of niet.

  Mijn dochterlief wilde Paw Patrol voor xbox. Kerstman bracht deze en het is klaar. Ik betaal dan met liefde. DLC voor 10 levels extra? Fuck off….
 • @DopieJopie1

  Ik denk dat het (helaas) alleen maar erger wordt, m.b.t. DLC… We zullen het wel zien.
 • @Piet S.

  Dit is uit de game gesneden om later als DLC te verkopen en dat vind ik waardeloos.

  Als er over een jaar of 2 echte uitbreidingen, nieuwe werelden etc, dan is de prijs volledig terecht.

  Ik hoop dat mensen dit niet kopen. Anders krijgen we dit veel meer. Wil je naar level 10? Deze wereld is DLC. Pay.
 • @DopieJopie1

  Dat is jouw onderbuik gevoel, maar of het echt zo is? Daar komen we nooit achter.
  Verder zijn dit ook nieuwe werelddelen.

  Maar om nogmaals duidelijk te zijn: Ik vind DLC ook niks.
 • @Piet S.

  Ja ik vind dit te snel en te toevallig en erg jammer. Ik vertrouw dit voor geen cent.
 • @DopieJopie1

  De DLC pakketen komen wel pas in juli en de herfst uit, dus ze zijn nog niet af.
  Echter snap ik wel wat je bedoelt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren