1. De Switch-line-up in 2019 is uit balans, maar toch indrukwekkend

De Switch-line-up in 2019 is uit balans, maar toch indrukwekkend

Een rustige eerste helft gevolgd door een spectaculaire tweede

Dankzij de Nintendo Direct-uitzending van afgelopen donderdagavond hebben we eindelijk een beter beeld gekregen van de Switch-line-up van 2019. Hoewel veel games nog geen precieze releasedatum hebben en er nog altijd meer games aangekondigd kunnen worden, vallen er al wat dingen op. Zo is er aan potentiële kwaliteit dit jaar geen gebrek, maar is er in de eerste helft van het jaar nog weinig te beleven op de hybride console. Vanaf de zomer gaat het daarentegen flink los.
Daarmee lijkt 2019 in zekere zin een beetje op vorig jaar: ook toen kwamen de echte toppers eigenlijk pas in de tweede helft van het jaar en hadden Switch-eigenaren daarvoor maar weinig te spelen. Vorige maand verschenen een port (New Super Mario Bros. U Deluxe) en een unieke game in de vorm van Travis Strikes Again, eind maart kunnen we gezellig platformen in Yoshi’s Crafted World en er komen zo nu en dan een aantal leuke third party-ports uit (Hellblade, de oude Final Fantasy-games, Mortal Kombat 11 en Unraveled Two), maar verder heeft Nintendo tot juli nog verdraaid weinig gepland staan. Natuurlijk kan dat zomaar veranderen via een aantal verrassende aankondigingen.
Yoshi's Crafted World

Een mooie zomer…

Vanaf juli staan Switch-eigenaren echter gouden tijden te wachten. Nintendo lijkt daarvoor geleerd te hebben van het succes van Octopath Traveler. De Square Enix-rpg die in het westen door Nintendo is uitgegeven kwam afgelopen zomer uit en wist mede dankzij de verder zo stille gameperiode extra op te vallen en verkocht dan ook ver boven verwachtingen. Dat trucje wil Nintendo dan ook maar wat graag herhalen.

Daar lijkt het bedrijf nu dan ook dubbel op in te zetten. Zo kan Marvel Ultimate Alliance 3 deze zomer mooi inspringen op de Avengers-hype, die dan waarschijnlijk nog op zijn hoogtepunt is dankzij de nieuwe film, en krijgen fans van de franchise eindelijk Fire Emblem: Three Houses voorgeschoteld. Het deze week aangekondigde Super Mario Maker 2 gaat ook vast als zoete broodjes over de toonbank. Oké, die komt al iets eerder uit, in juni, maar dat is wel pas in het einde van het eerste halfjaar. Hoewel we de uniek ogende mech-game Daemon X Machina al dit voorjaar hadden verwacht, is het wellicht een ideale titel om in het verder rustige zomerseizoen op te pakken. Het nieuwe, indrukwekkend ogende spel van PlatinumGames, Astral Chain, sluit eind augustus mogelijk op spectaculaire wijze af.

Marvel Ultimate Alliance 3

…en een nog mooier najaar

Na zo’n mooie zomer pakt Nintendo waarschijnlijk meteen goed door. Als alles volgens plan verloopt en niets wordt uitgesteld, krijgen we dit najaar de heerlijk ogende remake van Zelda: Link’s Awakening, Luigi’s Mansion 3, een nieuwe Animal Crossing en de gloednieuwe Pokémon-games voor de kiezen. Rpg-fans kunnen daarnaast honderden uren verliezen in Dragon Quest 11. Over de releaseperiode van Bayonetta 3 zijn we wat minder zeker, maar met bovengenoemde titels is die game eigenlijk niet eens nodig. Dat geldt ook voor de nieuwe IP van GameFreak, Town, al zouden we het natuurlijk geen probleem vinden als we hier al dit najaar mee aan de slag kunnen.

Met bovenstaande first-party-line-up zou iedere uitgever van een console in zijn nopjes zijn – dat kan niet anders – maar toch beklemt ons het gevoel dat Nintendo dit allemaal wat beter had kunnen plannen. In de eerste helft van 2019 wordt de Switch namelijk vooral gedragen door twee platformers (waarvan één een Wii U-port is). We begrijpen dat het tijd kost om games te ontwikkelen – soms wat langer dan verwacht – maar de verhoudingen tussen de eerste zes maanden en de laatste zes maanden van het jaar zijn nu enorm scheef.

Daarbij zien we nog altijd niet de sterke third-party-ondersteuning die de Switch eigenlijk verdient. Natuurlijk, de oude FF-games zijn een leuke bijkomstigheid en Hellblade moet iedereen gespeeld hebben, maar het zijn niet de namen die echt opvallen bij het grote publiek. Eerdere geruchten over Switch-versies van Grand Theft Auto 5 en The Witcher 3 prikkelden de fantasie meer. Nintendo had zelf dit voorjaar misschien ook wat spannender kunnen maken, bijvoorbeeld met een port van de Metroid Prime-trilogie. En waar is toch die nieuwe game van Retro Studios? De ontwikkelaar heeft al een half decennium niets van zich laten zien. Stel dat al die games afgelopen donderdag voor dit voorjaar waren aangekondigd, dan hadden we nu een heel ander gesprek gehad.

Animal Crossing

Stilte voor de storm

Dit zijn echter kritiekpunten die we als liefhebbers van de Switch zonder al te veel kopzorgen uit kunnen spreken, juist omdat er later dit jaar genoeg moois staat te wachten. In potentie kan Nintendo in 2019 nieuwe games in zijn belangrijkste, bestverkopende franchises uitgeven (Mario, Zelda, Pokémon en Animal Crossing), gecombineerd met enkele compleet nieuwe concepten, zoals Daemon X Machina en Astral Chain. Ondanks de uitgerekte stilte voor de storm in deze eerste paar maanden, wordt 2019 daarom mogelijk het beste jaar van de Switch tot nu toe.

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

  • Alhoewel het gros van de 1st-party games inderdaad pas het 2e deel van dit jaar uitkomt, komt SMM2 ook nog (net) in de eerste helft van dit jaar uit.

    Ze hadden het wel wat beter kunnen verspreiden. Eens.
  • Ik verwacht dat 2de helft van dit jaar een nieuw handheld switch model uitkomt. Denk dat ze dit met veel trommelgeroffel willen releasen alsof er een nieuwe handheld (3ds vervanger) uitkomt. Kom dan met veel marketning shitload aan games etc…. Ik denk dat Nintendo niet zo dom is als ze soms lijken.

    Tijd voor de 3ds vervanger en exponentiele groei van Switch bezitters.
  • Als een (uitstekende) Metroid er nog had bij gezeten dan was het echt het beste jaar van Nintendo geweest… maar goed Zelda is er nog

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren