1. De tofste mobiele games, voor Android en iOS - november 2018

De tofste mobiele games, voor Android en iOS - november 2018

Verhaalvertellingen voor op je telefoon of tablet

Wie stelt dat je niet een puik spelletje kan spelen op iOS- of Android-apparaten, heeft vast onderstaande mobiele games nog niet goed bekeken. We hebben vijf recente games voor je op een rijtje gezet die de moeite waard zijn. Tijdens het samenstellen hebben we gekozen voor betaalde, complete games en hebben we de freemium spelletjes links laten liggen. Tip: check of je telefoon of tablet de game kan draaien, voordat je ze aanschaft.

Neverwinter Nights: Enhanced Edition

Aan de mannen en vrouwen van ontwikkelaar Beamdog kun je het omzetten van oude pareltjes (zoals Baldur’s Gate en Icewind Dale) naar mobiele meesterwerkjes wel toevertrouwen. Momenteel werken ze aan Neverwinter Nights. De game verkeert nog in bèta en is daardoor waarschijnlijk her en der buggy. De klassieke Dungeons & Dragons-rpg uit 2002 is nu op veel fronten aangepast om goed te werken op je mobiele device, al zal een tablet het beste werken. Persoonlijk kan ik niet wachten om met de game aan de slag te gaan. De game, waarvan de basiscampagne al goed is voor een uur of vijftig aan gameplay, bevat ook de beide uitbreidingsets die elk garant staan voor nog veel meer uren aan content. Laat je niet misleiden door de verouderde graphics: dit is een rpg die nog steeds z’n mannetje staat.

Google Play

iOS App Store (nog niet beschikbaar, volgt)

Teslagrad

Teslagrad is een prachtige puzzel-platformer die oorspronkelijk uitkwam voor de Wii en PS3. In de game moet je goed gebruikmaken van de vele beschikbare krachten om een kwaadaardige koning te onttronen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want Teslagrad is een vrij pittige game met toffe puzzels en uitdagende gevechten met enorm eindbazen. Dat alles is verpakt in een prachtig jasje. De charmante, met de hand getekende omgevingen voegen echt wat toe aan de steampunk-wereld. Zo vormen alle bekende elementen toch een mooi eigen geheel. Je hebt minimaal een uur of vijf nodig om de game uit te spelen. Niet gek voor een game van minder dan vijf euro.

Google Play

iOS App Store

Eloh

Hoewel dit niet een grote overgezette game is, zoals anderen in dit lijstje, mag Eloh niet ontbreken. Deze net uitgebrachte game ziet er prachtig uit, klinkt nog veel beter en is bijzonder leuk om te spelen. In deze puzzelgame is het de bedoeling om een constante stroom balletjes met behulp van maskertjes te begeleiden naar een eindpunt. Bij elke aanraking ketsen de balletjes in een bepaalde hoek af en daarom moet je de maskers zorgvuldig plaatsen. Wat de game zo leuk maakt, is dat elke aanraking van de balletjes ook geluid maakt en onderdeel wordt van de soundtrack. Zo stuurt het geluid je naar de oplossing: je hoort aan de muziek of je wel of niet goed bezig bent. Wanneer je een puzzel hebt opgelost, klinkt er een heerlijk vrolijk tropisch deuntje. Momenteel bevat de game ruim tachtig levels, maar het zou geen wonder zijn als daar snel nog meer aan toegevoegd wordt.

Google Play

iOS App Store

Alphaputt

Er zijn zo veel minigolfgames te vinden op Android en iOS dat je er bijna een compleet artikel aan kunt wijden (bijna). Toch valt Alphaputt meteen op met diens draai aan het bekende spelconcept. Voor elke letter in het alfabet is er een hole, dus 26 in totaal. Op basis van een woord kun je, ook samen met anderen, genieten van de bijzonder originele en diverse banen. Tijdens het spelen moet je goed opletten voor alle onderdelen van een baan die je golfballetje behoorlijk in de weg kunnen zitten of juist essentieel zijn om te winnen. De game kent één groot minpunt, en dat is dat Alphaputt enkel beschikbaar is voor iOS. Hopelijk kunnen Android-gebruikers ook snel aan de slag met deze prachtige game.

iOS App Store

Florence

Oké, technisch gezien is dit niet een héle nieuwe game, maar hij is zeer goed en verdient wat liefde! Florence is een prachtig stukje verhaalvertelling voor op je telefoon of tablet. De game vertelt je het verhaal van Florence, een jongedame die haar draai in het leven wil vinden. Daarbij is het een bijzonder knap gemaakte verhalende game over de liefde, die je in een uurtje of twee doorlopen hebt. Dat is misschien niet heel lang, en de game is ook niet echt gemaakt om meerdere keren te spelen, maar het is wel een bijzondere ervaring. Een ervaring die je best eens aan het denken kan zetten. Florence is geen game voor iedereen, maar voor de gamer die af en toe wel eens rustig een mooi verhaal wil meemaken dat specifiek gemaakt is voor telefoon en tablet.

Google Play

iOS App Store

Dit artikel delen

Over de auteur

Bert de Vries speelt maffe games, games die wat anders doen dan andere games. Maar ook reguliere games. Dus eigenlijk alle games, zolang er geen bal in zit.

Reacties

 • Ik snap persoonlijk niet dat Kingdom Rush Vengeance hier niet bij zit. Verder best een aantal toffe titels, maar niet altijd geschikt voor mobile wat mij betreft.
 • @Jorn6810 Welke bedoel je? Ik ben zelf heel benieuwd naar hoe de NWN port er over een aantal patches uitziet. Die game heb ik op PC helemaal kapot gespeeld. Super benieuwd. Ik heb de andere games zoals Baldur's Gate en Icewind Dale met veel plezier gespeeld op m'n tablet.
 • Vraag me serieus af he.. de hardcore gamers.. Hoeveel spelen dit soort games nou.
  Als ik naar mezelf kijk, super highend gaming pc die alles ultra 100+fps draait, ps4 pro met 65inch hdr tv en thuis bioscoop shit…

  Wanneer raak ik dan een mobile game aan? die 10m dat ik in de trein zit? Of op me werk? geen idee wat andere daar uitvogelen maar daar werk ik. Dus blijft er thuis over.. Ik ga mij pc en ps4 pro laten staan om een mobile game te spelen……

  Hebben jullie enig idee hoeveel goede steam games er in me library staan? Heb RDR2 nog liggen nog niet eens aangeraakt…
 • @Zorewin mwoah. Ik denk dat het er best wat zijn. Niet dat men er de console of PC er persé voor links hoeft te laten liggen. Ik vind het een fijne toevoeging op.

  En sommige ports zijn echt heel goed, neem The Banner Saga: die speelt lekkerder op mijn tablet dan op mijn pc. Stardew Valley (stond in de vorige) moet ook heel lekker spelen.

  Dus vervangen zal het nooit, maar het kan wel een mooie manier zijn om onderweg behoorlijk hoogwaardige games te kunnen spelen.
 • @Bert de Vries
  Mobile gaming is ideaal op vakantie! Verder doe ik er ook niet aan :-)
 • Vet! Ik heb Florence al dagen op m'n telefoon staan, maar moet er nog aan beginnen. Binnenkort maar eens doen.
 • Zeker een mooie ervaring, heb de game met een heel blij gevoel doorlopen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren