1. De tofste nieuwe mobiele games – oktober 2018

De tofste nieuwe mobiele games – oktober 2018

Games voor je telefoon of tablet

Wie stelt dat je niet een puik spelletje kan spelen op mobiele apparaten, heeft vast onderstaande games nog niet goed bekeken. We hebben vijf recente games voor je op een rijtje gezet die de moeite waard zijn. Tijdens het samenstellen hebben we gekozen voor betaalde, complete games en hebben we de freemium spelletjes links laten liggen. Tip: check of je telefoon of tablet de games kan draaien, voordat je ze aanschaft.

Layton: Curious Village

Je zou het niet zeggen, maar deze game is al elf jaar oud! De originele Nintendo DS-versie kwam dan wel uit in 2007, dat wil niet zeggen dat de game anno 2018 niet meer leuk is. Nu kan iedereen op z’n telefoon of tablet genieten van deze fijne puzzelaar, waarbij je als professor Layton en diens assistent Luke het mysterie van de gouden appel moet ontrafelen. Dat waardevolle stuk fruit laat zich niet zomaar vinden: er moet veel en zeer gevarieerd gepuzzeld worden om het einde te halen. De game kost iets meer dan een tientje, maar daar krijg je een volwaardige game voor terug, met flink wat uren gameplay. Mocht deze game goed bevallen (de kritieken zijn lovend) dan is er ook nog een andere game uit de serie te vinden: Layton's Mystery Journey.

Google Play
iOS App Store

Reigns: Game of Thrones

Wie bekend is met de Reigns-games voelt zich meteen thuis in deze nieuwe variant. De basis is gelijk aan de voorgaande delen: je krijgt een situatie voorgeschoteld en het is vervolgens aan jou, nu als bekend karakter uit Game of Thrones, om te kiezen tussen twee uitkomsten. Je swipet naar links, of naar rechts. Zo kun je verzoeken aannemen of juist afwijzen en het ergens mee eens of oneens zijn. Het is daarnaast van groot belang om vier machtsblokken goed in de gaten te houden. Geef je ze te weinig geld, macht of aandacht, dan muiten ze en gaan ze je heerschappij beëindigen. Geef je ze te veel dan zetten ze je simpelweg af. Zaak dus om de bijzonder maffe situaties slim te benaderen om zo lang mogelijk op het pluche te blijven zitten. Je speelt steeds weer wat nieuwe kaarten en situaties vrij, waardoor de game behoorlijk lang fris blijft. Reigns is ontzettend leuk om even kort te spelen. Op een porseleinen troon, bijvoorbeeld.

Google Play
iOS App Store

Monster Hunter Stories

Deze game is hetzelfde als de Nintendo 3DS-editie: een gebruiksvriendelijke versie van een traditionele Monster Hunter-game met een frisse look, die speelt als een meer traditionele jrpg. Super tof, want velen (waaronder ikzelf) hebben helemaal geen zin in die zoek-het-lekker-uitgameplay van de grotere varianten, maar zijn wel geïnteresseerd in het jagen op monsters. Monster Hunter Stories biedt vele uren gameplay vol te verzamelen monsters, quests, koddige karakters en een hele hoop turn-based gevechten. Dit is in alle aspecten een volwaardige game, en dat zie je ook terug in het prijskaartje.

Google Play
iOS App Store

Stardew Valley

Voor wie goed boeren een warm hart toedraagt is Stardew Valley nu beschikbaar als mobiele versie. Qua inhoud gelijk aan de andere versies, maar net wat handzamer. In de game erf je een boerderij die een flinke opknapbeurt kan gebruiken. Hoewel de game sterk lijkt op oude Harvest Moon-games, is Stardew Valley echt een hele eigen game. Je kunt uren en uren spenderen aan het zaaien, oogsten, inkopen en verkopen van gewassen, het houden van dieren, en vissen. Daarnaast zijn er tal van mysteries om op te lossen, vijanden te bevechten en kan er tussendoor ook nog een knappe dorpeling aan de haak worden geslagen. De beste tweedimensionale boerderij-sim is momenteel alleen beschikbaar voor iOS, maar moet, als we de ontwikkelaar mogen geloven, snel verschijnen voor Android.

Google Play (nog niet beschikbaar, volgt)
iOS App Store

Old School RuneScape

Oh, de nostalgie! Ik ga niet zeggen dat ik eigenlijk begonnen ben met de originele versie (want dan ben je echt oud) maar ook deze versie heb ik helemaal grijs gespeeld op de pc. En nu kun je die heerlijke oude gameplay op je telefoon ervaren. De oude mmorpg speelt prima weg op een klein scherm en is net zo tof als vroeger. Het spel zelf kost je niks, maar als je echt alles eruit wilt halen, dan heb je een lidmaatschap nodig. Heb je dat liever niet, dan is er ook voor de gratis speler genoeg te doen met een hoop quests, vaardigheden en levendige handel. De game bevindt zich nu nog in beta en is exclusief voor betalende leden. De app waarin je ook als niet-betalende speler kan inloggen, verschijnt rond 30 oktober, tijdens de officiële release van de game.

Google Play
iOS App Store

Dit artikel delen

Over de auteur

Bert de Vries speelt maffe games, games die wat anders doen dan andere games. Maar ook reguliere games. Dus eigenlijk alle games, zolang er geen bal in zit.

Reacties

 • Stardew ga ik zeker een kans geven op de Iphone. Zoek al wat langer naar een leuke IOS game. Iemand ervaring met hoe deze te spelen is op een telefoon?
 • @Robskeee
  Waarom niet gewoon op de Switch dan?
 • @Gaaiz op je werk haal je niet zomaar je Switch uit je broekzak om nog snel wat bietjes te oogsten ;)
 • @Bert de Vries
  Nou moet ik zeggen dat ik op werk sowieso niet echt met games bezig ben. =D
 • @Gaaiz Omdat ik mijn Switch nooit bij me heb. En mijn telefoon wel. De stap om hem daarop ff op te starten is toch vele malen kleiner.
 • @Robskeee wat ik lees, is dat hij heel goed ontvangen wordt. Dat het de touch controls heeft die de Switch versie eigenlijk zou moeten hebben
 • stardew is game crack! pas in godsnaam op, hiermee.
  ik ga langs scholen om mensen op de gevaren van Stardew valley te wijzen, zelf heel lang verslaaft aan geweest. Dat was de switch versie.
 • @Oggiedeluxe

  Je… je maakt een grapje..?
 • @Piet S. Ga ik stiekem wel van uit… Maar ik snap z'n punt: heb die game ook helemaal kapot gespeeld :)
 • @Bert de Vries

  Leg mij nou eens uit wat er zo leuk aan is.. :'-D
  Ik heb gameplay bekeken en andere mensen de game zien spelen, maar t*ring… Het lijkt me wel ZO saai om het zelf te spelen… X-D
 • Ik ben niet per se een groot mobile game liefhebber, maar er is één serie die ik steevast in huis haal. De Kingdom Rush games! Volgende maand, 22 november, komt het nieuwe deel uit en ik raad iedereen die nog niet bekend is met de game(s) eens een kijkje te nemen. Een geweldige tower-defense game met prachtig handgetekende graphics en enorm veel sfeer. Daarnaast kan het zeer uitdagend worden om levels op 100% uit te spelen.#tipvandemaand
 • @Jorn6810 die zijn inderdaad tof, maar ook behoorlijk pittig als je verder komt.
 • @Bert de Vries Haha klopt, maar ik hou wel van wat masochistische challenges! Ook ideaal voor op vakanties (wanneer je wellicht geen internet hebt), aangezien ze gewoon offline te spelen zijn.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren