1. De vele identiteiten van Lara Croft

De vele identiteiten van Lara Croft

Van hoge adel naar diepe tombes

Lara Croft staat bekend als onbevreesde heldin die niet aarzelt om donkere tombes vol beesten en ander gevaar te doorkruisen. Het personage stamt uit 1996 en gedurende 24 games zou je het oorsprongsverhaal bijna uit het oog verliezen. Nu Shadow of the Tomb Raider bijna uitkomt, wordt het hoog tijd om op een rij te zetten wat we eigenlijk weten van Lara Croft.

Het verhaal van Croft is complexer dan het lijkt. Na de originele games tussen 1996 en 2003 werd de serie in 2006 van een reboot voorzien met Tomb Raider: Legend. In 2013 kreeg Square Enix de franchise in handen en verscheen Tomb Raider, de tweede herinterpretatie van het personage. Voor het overzicht maken we daarom onderscheid tussen de originele tijdlijn, de Legend-tijdlijn en de Survivor-tijdlijn. De films laten we buiten beschouwing.

Tomb Raider

De geboorte van een heldin

In de originele Tomb Raider voor PlayStation, MS-DOS en Sega Saturn wordt Lara Amelia Croft geïntroduceerd als herkenbare, door Indiana Jones geïnspireerde avonturier. Croft wordt op Valentijnsdag 1968 geboren in Wimbledon, een grote wijk in London. Haar ouders, Lord Richard Croft en Lady Amelia Croft, zijn van adel en bovendien overbezorgd om haar. Het beste is niet goed genoeg en daarom wordt de kleine Lara opgevoed zoals een dame van adel betaamt: ze krijgt onder andere privéonderwijs en leert de etiketten van typisch Brits theedrinken.

Als tiener wordt Lara naar de meisjesschool van Wimbledon gestuurd, waar haar liefde voor archeologie wordt geboren. Een van de professoren, Werner von Croy, fascineert haar met zijn verhalen over verre reizen en exotische schatten. Een aantal jaar later merkt Lara op dat Croy op de cover van National Geographic schittert en daarin spreekt over een geplande reis naar Cambodja. Haar prestigieuze familienaam misbruikend, krijgt ze de professor zover om haar mee te nemen op zoek naar Iris, een artefact dat later vervloekt blijkt te zijn. In zijn hebberigheid wordt de professor vermorzeld onder een lading rotsen en komt Lara’s eerste expeditie abrupt ten einde.

Al snel volgt een tweede avontuur dat definitief de Tomb Raider in Lara doet ontwaken. Na een trip met haar Schotse kostschool stort haar vliegtuig neer in het Himalaya-gebergte en weet ze als enige te overleven door de kou te trotseren. De ervaring maakt zo’n indruk op Croft, dat ze besluit haar droom achterna te jagen en de wereld rond te reizen. Dit overigens tot grote verontwaardiging van Richard en Amelia Croft, die weigeren nog geld te doneren en Lara dwingen een carrière als schrijfster te beginnen om haar expedities te bekostigen. Dit is de premisse van de eerste zes Tomb Raider-games, die haar naar indrukwekkende locaties als Atlantis, de Chinese Muur en een vallei vol dinosaurussen brengen.

Tomb Raider

Tragedie

De twee daaropvolgende incarnaties in 2006 en 2013 van het personage kennen een gelijksoortige opzet, maar bevatten significante verschillen die leiden tot de Tomb Raider die we vandaag de dag kennen. In Tomb Raider Legend stort Lara op negenjarige leeftijd neer in de Himalaya’s, ditmaal met haar moeder. Als voormalig archeologe leidt Lady Amelia Croft haar dochter door de bergen, totdat de twee op een portaal naar de mysterieuze stad Avalon stuiten. Door een misverstand verdwijnt Amelia in het portaal en vindt Lara op eigen houtje haar uitweg.

De verdwijning van haar moeder blijft de rest van haar leven knagen en Richard Croft besluit Lara mee te nemen op zijn expedities. Helaas treft ook het noodlot de graaf van Abbingdon en verdwijnt Richard tijdens een expeditie in Cambodja. Lara wordt met 17 jaar al Gravin van Abbingdon en krijgt een aantal jaar later een tip die de zoektocht naar haar moeder een nieuwe boost geeft. In tegenstelling tot een afkeer van de elitaire cultuur van haar ouders, is de tragedie van haar verlies de grootste drijfveer om met twee pistolen op zak door tombes te klimmen.

Tomb Raider

Overleven en vergelden

Voor de meest recente versie van Tomb Raider hebben Crystal Dynamics en Eidos Montreal gekozen voor wederom een ander oorsprongsverhaal, die gedurende drie games toewerkt naar de volleerde Tomb Raider uit de eerste games. Zo blijkt dat Lara’s ouders uiterst beschermend zijn omdat ze haar geboorte bijna niet had overleefd en sterft Amelia Croft in een vliegtuigongeluk voordat de games plaatsvinden. In plaats van Lara mee te nemen op zijn expedities, verwaarloost haar vader haar en blijven Lara’s avonturen beperkt tot de vele boeken die ze verslindt. In een zeer tragische scène uit Rise of the Tomb Raider komt Richard op mysterieuze wijze om het leven en neemt kapitein Conrad Roth de rol van haar vaderfiguur aan.

De Survivor-tijdlijn duikt dieper in het sociale leven van Lara, mede dankzij de Dark Horse-stripboeken. Zo blijkt dat ze in een diep gat valt na de dood van Richard en studiegenoot Sam Nishimura haar introverte periode beëindigt. Dankzij Sam weet Lara de moed te verzamelen om samen met televisiepresentator dr. James Withman en kapitein Roth op avontuur te gaan, niet wetende in wat voor levensgevaarlijke situaties ze terechtkomt. Het is de jongste en minste zekere Croft van alle tijdlijnen, en daarom wellicht de meest herkenbare voor spelers.

Tomb Raider

De cirkel is rond

Nadat Lara in Rise of the Tomb Raider haar vaders naam in ere herstelt, zit ze met de dubieuze organisatie Trinity die streeft naar wereldheerschappij. Shadow of the Tomb Raider is het laatste deel in de Survivor-trilogie, waarmee de bedreiging van de organisatie hoogstwaarschijnlijk tot een climax komt. Zoals het er nu op lijkt komen we echter ook meer te weten over Lara zelf. In Shadow of the Tomb Raider zet Lara per ongeluk de Maya-apocalyps in gang, waarvan de gevolgen een bijzonder duistere kant van het personage uitlichten.

Voor het eerst wordt de jonge Tomb Raider geconfronteerd met de directe gevolgen van haar acties en wordt ze gedwongen offers te brengen om zichzelf te bewijzen. De game roept vragen op over hoe ver ze bereid is te gaan om de wereld van de ondergang te behoeden en wat voor tol dit eist van haar persoonlijkheid. De game betreft het laatste deel in het oorsprongstrilogie van Square Enix, waarmee de cirkel in feite rond is. In 1996 ontmoetten we de zelfverzekerde actieheldin voor het eerst, en volgende maand zien we hoe Lara Croft is geworden wie ze is: een van de meest iconische gamepersonages ooit.

Shadow of the Tomb Raider verschijnt op 14 september voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Square Enix. De inhoud is echter volledig bepaald door de redactie van InsideGamer.nl.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren