1. De vijf beste Call of Duty-campagnes

De vijf beste Call of Duty-campagnes

Alweer een lijst waar niemand het over eens is

Met de aankomende release van Call of Duty: Modern Warfare leek het ons een goed moment om terug te blikken op de franchise. Na de beste maps en wapens op een rij te hebben gezet, rangschikken we de vijf beste Call of Duty-campagnes: een lijst waar niemand het over eens is.

5. Call of Duty: Black Ops 2

Black Ops 2 was de eerste Call of Duty-game die zich in de nabije toekomst afspeelt en zet bovendien een hele opvallende structuur neer. Naast missies met futuristische uitrusting als drones en wingsuits met Masons zoon David in de hoofdrol, beleef je vanuit het perspectief van Frank Woods de laatste dagen van de Koude Oorlog. Deze tweedeling is bijzonder interessant en achteraf gezien een mooi compromis voor liefhebbers van beide tijdperken.

Helemaal interessant is het verhaal en de keuzes die het verloop ervan drastisch kunnen beïnvloeden. De strijd tegen geloofwaardige dictator Raul Menendez kan op maar liefst vijf verschillende manieren aflopen, afhankelijk van of spelers bepaalde personages weten neer te schieten of secondaire doelen voltooien. De missie Suffer With Me , waarbij je erin geluisd kunt worden om Alex Mason te vermoorden, is slechts een voorbeeld van de brilante opzet van Black Ops 2.

Call of Duty

4. Call of Duty 2

Een lijst met de beste Call of Duty-campagnes is niet compleet zonder een ode aan de traditionelere delen. Na met het eerste deel een goed begin te hebben gemaakt, ontwikkelde Infinity Ward de beste WO2-shooter in de franchise. De levels uit het eerste deel waarin je als een eenmansleger door gangen honderden nazi’s overhoopschiet werden ingeruild voor nog meer grootschalige gevechten. Call of Duty 2 neemt spelers mee naar het Russische, Noord-Afrikaanse en Franse front, met onder andere een ander perspectief op D-Day.

Wie vandaag de dag door de gedateerde graphics heen kijkt, begrijpt waarom deze grootschalige oorlogen zo meeslepend zijn. Kogels vliegen in de rondte , overal om je heen sterven mensen en de stemmen van medesoldaten zorgen voor iets meer immersie. Verder maakte Call of Duty 2 het automatisch helen erg populair, en dat werd de standaard in veel shooters . Hoewel we je wellicht de veel modernere Call of Duty: WW2 zouden aanraden om nu te spelen, is dit tweede deel nog steeds ontzettend goed.

Call of Duty

3. Call of Duty: Modern Warfare 2

Na Call of Duty 4 deed Infinity Ward overal een schepje bovenop, wat een beetje ten koste ging van de variatie. Modern Warfare 2 is namelijk één groot hoogtepunt met zeer weinig adempauzes. Dat betekent wel dat de game een aantal van de meest iconische momenten van de franchise bevat, en zoals je vast niet is ontgaan ook de meest controversiële. De game schuwt rauwe actie absoluut niet, en dat is precies wat zoveel mensen aansprak.

Bovendien brengt het verhaal je naar verschillende locaties rondom de wereld. Het ene momentrace je op een sneeuwscooter door Alaska en het volgende moment achtervolg je een doelwit door de Braziliaanse Favela’s. Het spektakel van Modern Warfare 2 maakt de game wel minder geloofwaardig en verhaaltechnisch soms wat verwarrend. Dat neemt niet weg dat we hele goede herinneringen hebben aan de campagne van de game.

Call of duty

2. Call of Duty: Black Ops

De campagne van Call of Duty: Black Ops is op veel manieren een hoogtepunt voor de serie. Het belangrijkste is waarschijnlijk dat de game voor het eerst een boeiend verhaal wist te combineren met traditionele schietactie. Black Ops is hedendaags nog absoluut de moeite waard om te spelen, dus geven we liever niets weg over de gigantische plotwending in de game. Alleen het feit dat de game ons zo aan het lijntje hield, zegt al genoeg over de kwaliteit van de campagne.

Omdat Black Ops missies nauw verbindt met de realiteit, krijgen verschillende gebeurtenissen een extra lading. De game begint met de mislukte moord op Fidel Castro – hoewel je dat nog niet doorhebt wanneer je z’n dubbelganger recht in het gezicht schiet – en de flashbacks naar de Vietnamoorlog en de Tweede Wereldoorlog sporen je aan om de geschiedenisboeken in te duiken. Black Ops is qua gameplay misschien niet baanbrekend, maar is wel heerlijk spectaculair en verhaaltechnisch een onverwachts hoogstandje.

Call of duty

1. Call of Duty 4: Modern Warfare

Als we heel eerlijk zijn en kijken naar welke campagne het meeste indruk op ons heeft gemaakt, dan moet dat die van Call of Duty 4: Modern Warfare zijn. De plotselinge overgang van de Tweede Wereldoorlog naar moderne oorlogsvoering ging gepaard met indrukwekkende technologie en intense missies die Soap en Price neerzetten als de eerste gezichten van de franchise. De game zette ook de inmiddels klassieke achtbaanformule van de serie neer, bestaand uit louter hoogtepunten.

Subtiliteit en afwisseling, twee aspecten die de franchise later een beetje is kwijtgeraakt, maken Modern Warfare ontzettend sterk. Spanning kan ook komen van een stealthmissie in de stromende regen op een boot, of een situatie waarin je door het gras kruipt en gepasseerd wordt door Russische patrouilles, en dat snapt de game als geen ander. Call of Duty 4 is een mijlpaal voor shooters en blijft meer dan een decennium later als een huis overeind staan. Check daarom vooral de remaster als je de game (nogmaals) wil beleven.

Call of Duty

Dit zijn volgens ons de vijf beste Call of Duty-campagnes. Wat zijn jouw favorieten? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • "MILLER, TROW A SATCHELCHARGE IN THAT BUNKER!"

  Nog steeds een trauma van die uitspraak.
 • @AWESOMEDUDE3
  Hurry up Miller!
 • Modern Warfare 4 begin missie op het zinkend schip en de sniper missie waren wel mijn favo
 • Ik heb ze niet allemaal gespeeld, maar de campagne van MW staat me nog wel bij. Dus in mijn ogen de terechte nummer 1.
 • De missie die ik het best kan herinneren blijft altijd: Modern Warfare 2. No Russian. Wat een lompe bedoeling was dat.
 • Mijn top 5 cod campaigns:

  1. Cod 4: modern warfare
  2. Black ops
  3. World at war
  4. Advanced warfare
  5. Call of duty 2
 • And Remember, no Russian.

  Wat een aandacht kreeg het toen seg.
 • @CyberFl Rond die tijd was er ook een prominente Amerikaanse game-hater (oude man met grijs/wit haar) die ik wel de nek kon omdraaien om zijn gezeik op games en geweld in de samenleving. Ik weet even niet meer hoe hij heet..
 • @Keesje_NLNL waarschijnlijk bedoel je Jack Thompson.
 • @obi-twan kenobiAbsoluut, dat is hem. Dank :)!
 • Voor mij:

  1. World at War
  Reznov. Vlag planten op de Rijksdag. De sfeer van de oorlog in Azië. Gewoon een sterk verhaal dat de emotie van WWII goed overbracht. En omdat die oorlog waargebeurd is, deed het me meer dan MW.

  2. Modern Warfare
  Om welbekende redenen.

  3. Black Ops
  Eensch met wat er in het artikel staat.

  4. Modern Warfare 2
  Wat minder diepgaand dan deel 1, maar wat een sfeer wist het neer te zetten. Vooral dat laatste stuk rondom het witte huis. Leek wel echt. En een paar plottwistjes waar je u tegen zegt natuurlijk.

  5. Call of Duty 2
  Allemaal wat oudere delen, maar de modernere CoD's zijn er ook gewoon nooit meer overheen gegaan naar mijn mening. Misschien kwam de nadruk iets meer te liggen op kwantiteit. :P
 • @Snuivert In Call of Duty 2 was ik een echte gamer en won ik vaak 29 van de 30 potjes. Ik speelde ook uuuuuren per dag toen. Nu ik 34 jaar ben, doe ik maar wat mee en sta ik ergens achteraan op het scoreboard. De ogen en handen willen niet meer wat ik als jochie vroeger wél kon :(..
 • @Keesje_NLNL
  Dat probleem heb ik ook. Ik ben er zelf alleen nog niet echt over uit of dat nou komt doordat we echt langzamer zijn geworden, of doordat we gewoon lang niet meer zoveel spelen. En dus ook lang niet zoveel oefenen en minder goed worden. Als scholier heb je nu eenmaal zeeën aan vrije tijd en nu is dat onmogelijk…

  Ik denk toch wel dat het aan dat laatste ligt. Nu nog wel althans. :P
 • @Snuivert
  Dat gevoel heb ik ook in cod mw.

  In bf5 ben ik beter, misschien omdat ww2 mijn favoriete onderwerp is in de geschiedenis
 • @Snuivert
  Bijna met jou lijst eens, ik wissel mw2 voor black ops 2. Een goede opvolger op het verhaal van black ops
 • Tof om jullie top 5's te horen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren