1. De voor-en nadelen van een diskloze console – Klaar voor het digitale tijdperk?

De voor-en nadelen van een diskloze console – Klaar voor het digitale tijdperk?

Er gaan al een tijd geruchten over een Xbox One S-console zonder diskdrive. Recent verscheen het bericht dat de console, de Xbox One S All-Digital Edition, al in mei zou lanceren. Het zou de eerste keer zijn dat een van ‘de grote drie’ een console uitbrengt zonder ondersteuning van een fysieke mediadrager. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen op een rij van een diskloze console.

Voordelen

Een lagere prijs

Het meest voor de hand liggende voordeel van een console zonder diskdrive is de zachtere prijs. Het schrappen van de drive van de One S scheelt nu eenmaal in productiekosten en Microsoft zet de console ongetwijfeld voor een lagere prijs in de markt. De vraag is natuurlijk hoe groot het prijsverschil wordt tussen de reguliere One S en de All-Digital Edition. Momenteel betaal je rond de 299 euro voor een One S met 1TB opslagruimte, vaak met game. Volgens het oorspronkelijke gerucht van de website Thurrott, die regelmatig accurate informatie lekt over Xbox, beoogt Microsoft de prijs naar 199 dollar of minder te brengen, een aanzienlijke daling dus. De vraag is natuurlijk of er meerdere modellen komen en hoeveel opslagruimte je krijgt voor die 199 ‘piekeballen’.

Makkelijker te verplaatsen

Mogelijk worden diskloze consoles ook compacter en daarmee veel eenvoudiger te verplaatsen. Wie zijn Xbox One namelijk durft te openen, ontdekt dat het onderdeel flink wat ruimte in beslag neemt. Het weglaten van de diskdrive biedt de mogelijkheid om te schuiven met de componenten van de al kleine Xbox One S om ruimte te besparen. Het zou de console aantrekkelijker maken om zo nu en dan te verplaatsen binnen het huis, als extra media-hub subtiel onder de televisie te zetten of naar een vriend mee te nemen voor een ouderwetse LAN-party. Of het ontwerpen van een nieuwe behuizing en het verkleinen van het moederbord ook de moeite waard is voor een console die kosten moet besparen is natuurlijk een tweede.

Xbox

Het wordt eenvoudiger om digitaal te gamen

Veel gamers zitten met het dilemma of ze volledig digitaal moeten gaan gamen of niet. Wellicht valt de komst van een diskloze console samen met een doorbraak voor het gemak van toegang krijgen tot digitale games en ze spelen. Denk aan een goede deal voor Xbox Game Pass bij aanschaf van de Xbox One S All-Digital Edition en het inwisselen van fysieke games voor digitale versies. Dit laatste wordt gesuggereerd door Thurott, die meldt dat Microsoft wil samenwerken met verschillende winkels om inwisselprogramma’s op te stellen. Voor velen is het een nachtmerrie om hun fysieke eigendom om te ruilen voor een licentie, maar zo zijn je oude games in ieder geval nog speelbaar. En het ruimt lekker op.

Nadelen

Prijs van nieuwe game

Uiteraard zitten er veel nadelen aan diskloze consoles. De grootste is wellicht de prijs van games. Bij lancering kosten games vaak 69,99 euro, terwijl fysieke exemplaren zeker 15 euro goedkoper zijn. Als je dus geen toegang hebt tot een nieuwe game via Xbox Game Pass ben je bij nieuwe titels waarschijnlijk duurder uit. Ook is het niet meer mogelijk om tweedehands games op te pikken om een paar tientjes te besparen. Daarentegen zijn er regelmatig uitverkopen met steengoede games in zowel de Xbox Live Store als de PlayStation Store, waardoor je voor oudere titels alsnog goedkoper uit bent.

Devil May Cry 5

Games zijn geen eigendom meer

Een ander nadeel van een diskloze console is dat digitale games officieel geen eigendom zijn. Bij het aanschaffen van een digitale game ga je akkoord met een aantal voorwaarden, waarin expliciet beschreven staat dat je geen eigenaar bent van het product, maar de licentie krijgt om het te gebruiken. Dit betekent dat wanneer de game verwijderd wordt van de digitale winkel, het op den duur zo kan zijn dat de game niet meer te downloaden is. Denk bijvoorbeeld aan de Nintendo DSi Store, die niet meer in de lucht is. Dit soort voorwaarden hebben een ingrijpende invloed op het gebruik van diskloze consoles, omdat je over tien of twintig jaar wellicht geen toegang meer hebt tot je aangeschafte games.

Installatietijden

De tijd dat we direct aan de slag konden met een nieuwe game is voorbij. Tegenwoordig wordt de game op de harde schijf geïnstalleerd en komt daar vaak nog een flinke patch bij. Het nadeel van een digitale versie installeren is dat de game eerst gedownload wordt, wat de installatietijd behoorlijk verlengt. Net name het PlayStation Network kampt weleens met lage downloadsnelheden of het stagneren van de download. Natuurlijk speelt de kwaliteit van je internet ook een rol bij het downloaden, maar het is iets om in het achterhoofd te houden.

Geen blu-ray’s afspelen

Wellicht is dit voor velen een klein minpunt aan diskloze consoles, maar toch is het belangrijk om te benoemen. Met het verwijderen van de diskdrive in de Xbox One S is het namelijk ook niet meer mogelijk om (4K) Blu-ray’s af te spelen. Dat betekent dat je net als met games afhankelijk bent van internet om films en series te kijken. Uiteraard ondersteunen streamingdiensten als Netflix 4K, maar daar moet je een duurder abonnement voor afsluiten, heb je meer bandbreedte voor nodig dan dat je bij een doorsnee internetpakket krijgt, en uiteindelijk krijg je vooralsnog bij lange na niet de beeldkwaliteit van ‘fysieke’ 4K.

4K Ultra HD

Conclusie

Je kunt concluderen dat er een hoop nadelen zitten aan een eventuele diskloze console. Nieuwe games kosten veel geld, ze zijn niet eens jouw eigendom en het duurt ook nog eens langer om ze te installeren. Daartegenover staat echter een vermoedelijk zachte prijs en wellicht een compacter formaat. Al met al is de diskloze console een intrigerende gedachte en hopelijk zien we binnenkort meer.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goed dat 'Zeker niet!' de meeste stemmen heeft (op dit moment)!
 • @Piet S.
  Ik heb "ligt eraan" gestemd. Op de Switch heb ik bewust alle games digitaal omdat je dan makkelijk kan wisselen van game. Als ik nu de Switch meenemen naar vrienden heb ik alles meteen bij, super handig!

  Ik heb een tijd geleden toen mario kart 8 Deluxe 40 EUR was mijn fysieke versie voor 45 EUR verkocht op marktplaats. Kon ik hem mooi digitaal kopen!
 • @blue_blade_3

  Ik verzamel games en als ik iets koop, dan wil ik het vast kunnen houden (uitzonderingen daargelaten)!
 • @Piet S.
  Ik ben gestopt met het verzamelen van fysieke games. De games die ik nog heb en waardeer hou ik, en ben me nu gaan richten op gaming merchandise/miniaturen van.. Verrassing, Halo!
  Staat toch een stuk leuker dan een rij games in de vitrinekast.
 • @Gaaiz

  Ik spaar ook alle Zelda amiibo, dus ook dat doe ik er (in een andere vorm) nog bij! ;-P

  ALLES m.b.t. Zelda wil ik fysiek in bezit hebben en de rest het liefste ook, haha!
 • @Piet S.

  Wat heb je eraan als je het vast kunt houden? Toch geen kinky Nintendo stuff eh Piet?
 • @CyberFl

  Ben eens stil. De grote mensen zijn aan het praten(/typen). :-)
 • @Piet S.
  Begrijpelijk hoor Piet. Ik koop wel altijd steelcases voor Pokémon games. Dus die zal ik waarschijnlijk wel fysiek kopen straks. Maar voor de rest spaar ik niets
 • @blue_blade_3

  Die steelcases zijn ook altijd cool ja!
 • Als het mogelijk blijft om te "sharen" vind ik het tot nu toe prima. Je betaald welliswaar meer voor de digitale versie maar je bent met z'n tweeën goedkoper uit.
 • @AWESOMEDUDE3

  yep, zo doe ik dat ook.
 • Goed artikel! Zolang er een optie is voor gamers om een variant met/zonder discdrive aan te schaffen vind ik dit een prima ontwikkeling. Ik denk zelf dat de prijs onder de 150 euro zal duiken.

  Nog wat puntjes: De prijs is natuurlijk een stuk lager als je er voor kiest om je games te "sharen". Op deze manier ben je 35 i.p.v. 70 euro kwijt per persoon. Tevens zijn er zat aanbieders die goedkoper games aanbieden dan de Microsoft store. Zo heb ik van de week voor 55 euro The Division 2 digitaal aangeschaft en is dat bij vele andere games ook het geval geweest. Tevens zijn er wekelijks aanbiedingen van games die je fysiek nooit zo goedkoop kunt vinden, zoals in het artikel wordt aangegeven.

  Het is wel vreemd dat steeds de prijzen worden vergeleken met de Microsoft Store, terwijl fysiek wel bij webshops naar de goedkoopste prijzen gekeken wordt. Kijk voor digitaal dan ter vergelijking bijvoorbeeld op cdkeys.com..

  Installatietijden langer digitaal? Je kan juist een paar dagen van tevoren de game pre-loaden tegenwoordig. En stipt om 00.00 's nachts aan de slag met je game. Bij een nachtrelease sta je te wachten bij de winkel, waarna je naar huis moet om alsnog de hele game te installeren. Digitaal ben je dus juist sneller aan het gamen, vooral als je een beetje rap internet hebt.

  Tot slot is het stukje "omdat je over tien of twintig jaar wellicht geen toegang meer hebt tot je aangeschafte games" wel een flinke aanname. Er wordt vol ingezet op backwards compatibility, en juist omdat steeds meer mensen digitale eigenaar zijn van de games zal dat mijn inziens ondersteund blijven worden. Dit zie je nu al, waar zelfs originele Xbox games speelbaar zijn op de Xbox One.
 • @Gaaiz Thanks! Van sharing en alternatieve digitale winkels ben ik niet uitgegaan. Sharing gebruik ik zelf nooit en is in de context van een eventuele diskloze PS4 niet mogelijk. En websites als CD Keys zijn een grijs gebied en zou ik niet aanraden. Wellicht dat er in de toekomst meer concurrentie komt qua prijs (bijv digitale versies bij winkels).

  Wat installatie betreft is het inderdaad een voordeel dat je kunt pre-loaden. Dat is heel handig, mits je natuurlijk een pre-order hebt en niet wacht op eventuele reviews. Zelf koop ik een game pas vlak van tevoren of na release, waardoor ik toch nog moet downloaden voor het spelen.

  Je punt over het bewaren van games vind ik lastig. Microsoft belooft inderdaad dat zoveel mogelijk Xbox-titels backwards compatible worden, maar dit geldt lang niet voor alle platformen. Hopelijk gaan Sony en Nintendo hier op den duur in mee.
 • @Jack O
  CDKeys.com is al even geen grijs gebied meer, en heeft zich bewezen als officieel verkooppunt. Alle verkoop gaat via de website zelf, en je wordt dus niet naar "losse gebruikers" doorverwezen. Ook kun je zelfs met Ideal betalen, dus geen "risico" met je creditcardgegevens. Ze zijn niet de aller goedkoopste, maar in ieder geval wel betrouwbaar. Je zou bijna zeggen dat ik aandelen heb…

  Diverse andere key-sites (zoals G2A) zijn inderdaad niet heel betrouwbaar, vooral met de geruchten dat gros van de keys worden aangeschaft met gestolen creditcards.
 • @Gaaiz goed om te weten dan! G2A is inderdaad erg twijfelachtig. Zal CD Keys in de gaten houden :)
 • @Jack O
  G2A vandaag nog 4 stuks kaarten van gekocht zonder problemen voor de argentijnse store. Collega bestelt er al meer dan een jaar op maandelijkse basis zn xboxlive giftcards om gebruik te maken van de lage storeprijzen in Argentinie. Net Dirt Rally 2.0 Deluxe daarmee gekocht voor zo'n 30 euro.
  Zijn er zo veel slechte verhalen over dan?
 • @xevulutionx
  Het "probleem" van G2A is dat dat een platform is voor iedereen om keys te verkopen. Hoe men aan die keys komt is dan lastig vrij lastig te controleren. Er zal vast genoeg "legaal spul" tussen zitten, maar zeker weet je het nooit. Vandaar dat je die extra verzekeringen kunt aanschaffen met garantie voor als je genept wordt.
  Bij bijvoorbeeld cdkeys.com wordt alle verkoop door de site zelf gedaan, zonder derde partijen.
 • @Gaaiz
  Ah ok helder ik was daar niet mee bekend. Zolang t me nog geen problemen oplevert vind ik t wel ff goed.
 • @Gaaiz

  Ja, ook goede ervaringen mee. Soms ook echt goede aanbiedingen die niet in de eshop zijn. Had geloof ik Mario bros U deluxe voor 40 gekocht daar. Kreeg code de avond voor release.
 • Neem ook gelijk even het mee, dat je games op disk ook weer kan doorverkopen. Vaak genoeg een game gekocht bij release voor €50 en paar weken later verkocht voor €20-30. Vooral bij singleplayer games dan natuurlijk. Games die je op termijn nooit meer speelt maar wel op je account staan weg te rotten vind ik persoonlijk zonde van mijn geld.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren