1. Destiny 2: Shadowkeep review - Bungie bouwt aan een veelbelovende toekomst

Destiny 2: Shadowkeep review - Bungie bouwt aan een veelbelovende toekomst

Toen Bungie in januari bekendmaakte dat het ging scheiden van uitgever Activision, waren veel fans enthousiast over de toekomst van Destiny 2. Na twee mindere uitbreidingen leek de franchise met Forsaken namelijk een goede weg in te slaan, maar toch werd Activision als een van de voornaamste redenen gezien dat de volledige potentie van Bungie en Destiny 2 niet wordt benut. Bungie bepaalt nu echter zelf welke kant het opgaat met de franchise, en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Met de nieuwste uitbreiding, genaamd Shadowkeep, krijgen we voor het eerst te zien hoe veelbelovend de toekomst van Destiny 2 daadwerkelijk is.

Terug naar de maan

In Shadowkeep keren spelers terug naar de Maan, een locatie bekend uit de eerste Destiny. De planeet wordt geteisterd door zogenoemde Nachtmerries en die vermoedelijk uit een groot roodkleurig fort verschijnen, genaamd Scarlet Keep. Met behulp van het personage Eris Morn, wederom bekend voor Destiny-veteranen, is het de taak van de speler om het fort binnen te dringen, de bron van de Nachtmerries te vinden en deze tegen te houden.

Op het eerste oog lijkt deze opzet van Shadowkeep als menig andere generieke verhaallijn. Er is een probleem op een planeet, de speler gaat er naartoe, ontdekt de oorzaak en stopt vervolgens het kwaad. Dit allemaal terwijl er talloze vijanden overhoop worden geknald. In een shooter als Destiny 2 is vooral dit laatste natuurlijk weer het geval, maar fans die geïnvesteerd zijn in het verhaal van de Destiny-franchise zullen er echter snel achter komen dat Shadowkeep niet zomaar een simpele hero’s journey is.

In plaats daarvan hint het verhaal er sterk naar dat dit slechts het eerste hoofdstuk is van een grotere, overkoepelende verhaallijn. Een verhaallijn met een veel groter gevaar, waar wellicht zelfs de Guardians niet tegenop kunnen. Zeer interessant, maar het is wel teleurstellend dat dit eerste hoofdstuk tot een abrupt einde komt en dan ook meer vragen oproept dan beantwoordt.

Destiny 2 Shadowkeep

Horrorgame

Tijdens de Forsaken-uitbreiding werd al duidelijk dat het tot dan toe nog vaak humoristische Destiny 2 plaats moest maken voor een serieuzere toon. Met Shadowkeep wordt deze lijn sterk doorgetrokken en wordt duidelijk dat de Guardians geen rooskleurige tijd tegemoet gaan. Niet alleen het verhaal van Shadowkeep, maar ook de omgevingen op de Maan, waar spelers de komende periode veel tijd zullen doorbrengen, spelen hier een grote rol in.

Net als alle andere planeten in Destiny 2 ziet de Maan er visueel indrukwekkend uit. Een groot gedeelte van de locatie is hergebruikt uit de vorige Destiny-game, maar het toegankelijke gebied is dit keer een stuk groter en er zijn een aantal nieuwe omgevingen en mysteries om te ontdekken. Alleen de drie te ontdekken Lost Sectors, een soort minidungeons, zijn al kleine werelden op zich. Combineer dit met de constant duistere atmosfeer, muziek en de spookachtige schaduwen die de grotten en het oppervlak van de Maan teisteren, en je krijgt af en toe het gevoel dat je in een horrorgame terecht bent gekomen.

Destiny 2 Shadowkeep

De rpg in ‘mmorpg’

Toen Shadowkeep voor het eerst werd onthuld door Bungie, kondigde de ontwikkelaar aan van Destiny 2 een ware mmorpg te willen maken. Vooral het rpg-gedeelte, het kunnen bouwen en je personage vormgeven zoals jij dat wil, werd namelijk nog gezien als een groot gebrek in het spel. Bungie pakt dit probleem aan in Shadowkeep door onder andere een aantal grote aanpassingen te doen aan het uitrustingensysteem, genaamd Armor 2.0.

Met een nieuw transmog-systeem om een stuk uitrusting er anders uit te laten zien, verbeteringen aan Armor Mods en het terugkeren van de Intellect-, Discipline- en Strength-statistieken uit Destiny, is Armor 2.0 een grote stap in de goede richting. Zo hoeven Armor Mods, upgrades voor je uitrusting die bepaalde bonussen geven, nu maar eenmalig vrijgespeeld te worden om deze vervolgens onbeperkt te kunnen gebruiken. Bovendien is het nu mogelijk om exact te zien wat voor invloed verschillende statistieken van een stuk uitrusting hebben op de cooldowns van je verschillende vaardigheden.

Destiny zou Destiny echter niet zijn als er haken en ogen zitten aan bepaalde innovaties. Zo kan het nieuwe transmog-systeem alleen worden gebruikt met uitrustingen die zijn vrijgespeeld via Eververse, de in-game-winkel waar cosmetische items met echt geld kunnen worden gekocht. Ook moeten Armor Mods nu worden gelinkt aan een van de drie elementen die uitrusting kan hebben, namelijk Arc, Solar of Void. Bungie adverteerde de veranderingen aan het uitrustingensysteem met de zin ‘Bouw je Guardian zoals jij dat wil’, maar in de praktijk zitten hier dus nog veel restricties aan. Bovendien werkt het systeem voor het geven van een andere kleur aan uitrusting, door middel van Shaders, nog steeds hetzelfde als voorheen, terwijl hier al sinds de lancering van Destiny 2 veel kritiek op is.

Destiny 2 shadowkeep

Meer van hetzelfde

De kern van Destiny 2 is hetzelfde gebleven. Je speelt het verhaal uit en komt vervolgens in de end-game terecht, die bestaat uit het steeds opnieuw doen van verschillende activiteiten om betere loot te verdienen voor een hoger Power level. Deze manier van spelen werkt nog altijd erg goed in Destiny 2 en de nieuwe activiteiten, waaronder Nightmare Hunts en Vex Invasions, vormen en welkome toevoeging hieraan. Het gebrek aan nieuwe vijanden, uitrustingen en wapens geven echter het gevoel dat Shadowkeep niet zo’n grote uitbreiding is als wellicht vooraf werd gedacht.

De Forsaken-uitbreiding introduceerde met de Scorn nog een nieuw soort vijand in Destiny 2, maar in Shadowkeep keren we terug naar een oude bekende: de Hive. Door middel van een rode bepantsering zien deze Hive-vijanden er dit keer iets anders uit, maar dit is zo onopvallend dat je het tijdens het spelen niet eens door hebt. Ook de eindbaasgevechten in het verhaal van Shadowkeep zijn bijna een-op-een hergebruikt. Je vecht tegen dezelfde eindbazen die je al eerder hebt verslagen in beide Destiny-games, met het idee dat dit nachtmerries zijn die de speler opnieuw beleeft.

Niet alleen de vijanden, maar ook de wapens en uitrustingen geven het idee dat er niet heel veel nieuws wordt toegevoegd in Shadowkeep. Zo zijn er zes nieuwe sets uitrustingen, waarvan er twee al snel worden vrijgespeeld via het verhaal en door het spel te spelen, terwijl een andere set alleen verkrijgbaar is via de Eververse-winkel. Uitrustingen en wapens die verdiend kunnen worden met oude content zoals Strikes of de Crucible, zijn al lange tijd hetzelfde gebleven en volgens veel spelers toe aan vernieuwing. Bovendien is het frustrerend om voor de zoveelste keer hetzelfde item te krijgen als willekeurige drop tijdens het spelen.

Conclusie en beoordeling

Destiny 2: Shadowkeep

De strijdvaardigheid die het nu onafhankelijke Bungie toont met Shadowkeep is veelbelovend voor de toekomst van Destiny 2. De nieuwe locaties zien er zoals altijd er weer prachtig uit en hoewel het verhaal van de uitbreiding abrupt eindigt, laat Bungie zien dat er een duidelijke visie is voor de komende jaren. De gemaakte veranderingen aan uitrustingen zijn bovendien een grote stap in de goede richting, maar naast al deze aanpassingen is Destiny 2 nog steeds meer van hetzelfde. Dit hoeft natuurlijk niet per se iets negatiefs te zijn, maar het hergebruiken van veel content zorgt ervoor dat Shadowkeep toch net niet de impact heeft waar veel spelers op hoopten.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Prachtige locatie met genoeg om te ontdekken
 • Verbeteringen zijn grote stap in goede richting
 • Minpunten
 • Abrupt einde van het verhaal
 • Gebrek aan nieuwe vijanden, wapens en uitrustingen)

Dit artikel delen

Over de auteur

Ralph van Dodewaard Redacteur bij Gamer.nl en de tafeltenniskoning op de redactie.

Reacties

 • Blijft hét probleem van Destiny en is ook de reden waarom ik de game nu niet speel. De vijanden blijven vrijwel identiek, op een schaduw/kleurtje/veertje na. Zelfs de bewegingen/aanvallen zijn zo goed als identiek en bieden dus weinig variatie.
 • Ik ben het grotendeels eens met de minpunten die Ralph noemt.
  Echter vind ik wel (als fanatieke Destiny speler, dus misschien met bevooroordeelde mening) dat je te weinig benoemt wat er nog meer veranderd is met de komst van Shadowkeep. Hierdoor lijkt het om eerlijk te zijn of je de campaign hebt gespeeld en het verder een beetje daarbij gelaten hebt.

  Nieuwe aanpassingen waar ik in je review bijvoorbeeld niks over lees:

  - Nieuwe Crucible maps.

  - Nieuwe Strikes (toegegeven het zijn er maar 2..).

  - Aanpassingen matchmaking in Crucible in quickplay en competitive (betere skill based matchmaking in competitive en connection based in quickplay).

  - Competitive is nu 3v3.. hierdoor lijkt het meer op wat competitive in Destiny 1 was en de dynamiek van een potje verandert hier wel echt door (ten goed imo).

  - Nieuwe exotic quests en ritual weapons (vervanging van pinnacle weapons).

  - Een nieuwe Raid…?

  - Sommige enemies hebben nu een schild of health regen die je alleen (effectief) kan verslaan door je wapens uit te rusten met mods die hier damage tegen doen. Dit is ook een nieuwe mechanic waar je met name in de raid rekening mee moet houden.

  - Komst van een nieuwe dungeon zoals de shattered throne in Forsaken deze maand.

  - Verder schrijf je ook niks over wat vex offensive en de nightmare hunts inhouden.

  - Ik mis ook iets over de nieuwe seasonal artifact die je een power boost geeft en mods unlocked die elk season veranderen, waardoor het dus per seizoen mogelijk wordt om nieuwe builds te creëren met je character die alleen dat seizoen mogelijk zijn.

  - Ook is het mogelijk om nu finishers uit te voeren op enemies die bijna dood zijn. In combinatie met een mod uit de season artifact kun je bijvoorbeeld na een finisher heavy ammo spawnen ten koste van wat super energy.

  - Ook had je kort kunnen benoemen dat een hoop van bovenstaande content free to play is vanaf nu door de komst van Destiny new light en de gratis content die ze komend seizoen nog meer gaan brengen (festival of the lost, Iron Banner).

  Nogmaals, ik ben het eens met de punten die je noemt. Mijn inziens had je echter wel wat dieper kunnen gaan met je review… :) and again, ik ben redelijk fan dus misschien kijk ik er anders naar…
 • @markie3131
  "Aanpassingen matchmaking in Crucible in quickplay en competitive (betere skill based matchmaking in competitive en connection based in quickplay)."

  Dat is in praktijk toch echt anders. Ik ben na lange tijd weer aan het spelen en mijn glory rank was dus 900 eerst. Ik werd constant in matches gegooid met mensen die een "unbroken" emblem hebben en een 4500 rank bijvoorbeeld. Ik ben niet bepaald slecht in crucible, maar ik win 1 op de 6 matches.
 • @blue_blade_3

  Dat is curieus… Ik heb in voorgaande seizoenen met moeite mijn Luna's howl en recluse kunnen halen door wekenlang elke week minstens 1 avond competitive te spelen haalde ik dan net 2100 punten om fabled te halen.

  Nu is het me afgelopen weekend gelukt om op 1 avond tijd naar 2200 te stijgen omdat ik niemand tegenkwam die zoals je aangeeft een 4500 rank en een unbroken emblem hadden.. toen ik eenmaal op 2200 zat begon ik veel minder hard te stijgen en werd het een stuk pittiger dan de matches daarvoor.. Mijn ervaring is dus 180 graden anders dan die jij hebt gehad.
 • @markie3131
  Dat komt omdat je minder verliest en sneller steigt. Ik ben nu ook 2000 maar ik heb ik totaal pas 5 matches gewonnen. De matchmaking is gewoon niet goed, en als tegemoetkoming stijg je dan sneller. Zo ervaar ik (en ieder waar ik destiny mee speel het).
 • @blue_blade_3

  Ik heb toch een andere ervaring.. Kan me goed voorstellen dat het minder is wanneer je tegen te sterke spelers gematched wordt..
 • @markie3131
  Speel jij dan alleen of in een team? Want alleen heb ik er ook minder last van.
 • @blue_blade_3

  Wisselend, Zaterdagavond een hele avond in een team gespeeld en die avond maar 2 potjes verloren. Zondag alleen met vergelijkbare resultaten. Kan ook goed weggekomen zijn natuurlijk…

  Gisterenavond ook gespeeld en toen ging het een stuk moeizamer, meer zoals het voorheen was.
 • @markie3131
  Wat vreemd dat de ervaringen zo anders liggen. Gisteren ook 1 pot kei hard aan het winnen en toen werden wij alle 3 uit de game gegooid. Dat was ook een leuke ervaring.
 • @blue_blade_3

  Ik speel op ps4, kan het zijn dat jij op een ander platform speelt? Ik weet niet of dat invloed heeft…
 • @markie3131
  Ps4 ook;)
 • Leuk voor 2 weekjes dan begint het weer saai te worden, door de weekly's waar je een dag door heen loopt
 • Heb de game nu, new light edition. Vermaak mezelf prima, misschien deze toch nog is aanschaffen maar heb voldoende content voor nu.
 • Heb het een paar dagen geleden aangeschaft, echt de moeite.
 • vermaak mij er weer prima mee…

  dat abrupte einde heeft te maken met dat het verhaal zich de komende weken gaat ontwikkelen!
 • Het spel speelt weer heerlijk. Progressie voelt weer een beetje als deel 1. Nuttig, en zowaar…leuk!
  Bungie doet weer een hoop moois zonder Craptivision.
 • @Jelster ik schrok me kapot van de Crucible… Die blijkt ineens enorm leuk! Echt al tientallen rete spannende potten gespeeld! Totaal anders dan eerst. Erg fijn!
 • Als je shadowkeep haalt krijg je dan forsaken erbij?
  Aangezien forsaken ook raid heb en bepaalde wapens enz die je anders mischien niet krijgt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren