1. Devolver Digital: uitgever die iedereen zou moeten kennen

Devolver Digital: uitgever die iedereen zou moeten kennen

Om maar met de deur in huis te vallen: er is geen groep mensen die zoveel prachtige, maffe games uitbrengt als de mensen van uitgever Devolver Digital. En daarom houd ik van ze. En daarom zou jij ook van ze moeten houden, want deze ‘purveyors of fine digital entertainment wares, from independent artists worldwide’ zorgen er eigenhandig voor dat jij meer dan genoeg keuze hebt uit verfrissende games in een gamelandschap dat steeds een beetje voorspelbaarder wordt.

Het is helemaal niet gek dat de meeste uitgevers vooral snel geld willen verdienen en het liefst gaan voor veiligheid. Ze voelen constant de hete adem van aandeelhouders in hun nek en worden door ons hongerige gamers steeds harder opgejaagd om snel met nieuwe games te komen. Dat doe je door bestaande series voort te zetten. Die hebben immers al naamsbekendheid en zullen daardoor beter verkopen dan een onbekende nieuwe game.

Devolver

Naamsbekendheid, wat is dat?

Dat laatste kennen ze niet bij Devolver Digital. De enige echte serie die het uitbrengt is Serious Sam, en misschien Shadow Warrior. Al zijn ook deze series niet bij iedereen even bekend. Voor de rest zijn het vooral kleine, grappige, vernieuwende en diepgaande games. De eis is om een game uit te mogen brengen onder de naam van Devolver Digital, lijkt vooral samen te hangen met de mate waarin de game de speler kan verbazen en verrassen. Dat is namelijk iets wat ik ervaar bij het spelen van de games van Devolver Digital: vrijwel elke titel weet mij op positieve wijze te verbazen en/of te verrassen.

Nogmaals: het is helemaal niet erg dat een uitgever liever veilig een Assassins Creed 9, Resident Evil 7 of Fifa 2035 uitbrengt. Het zijn of worden vast leuke games. Maar dat hele frisse, vernieuwende is er dan wat af. Een game als God of War is daarop een uitzondering, die breekt zo met zijn voorgangers dat-ie meteen zijn nummer in de serie is kwijtgeraakt. Het feit dat de game zo anders is, is ook erg vaak benoemd. Wij gamers moesten en zouden weten dat deze game ontzettend vernieuwend is, dat zowel de ontwikkelaars als uitgever Sony veel risico namen met deze aanpak.

Devolver

Geestverruimende cocktails

Devolver Digital doet dit eigenlijk non-stop (maar, eerlijk is eerlijk: het risico is veel groter met zo’n grote AAA-titel als God of War). Van elke game die het uitbrengt verwacht ik al een beetje dat het een lekkere frisse titel is die lak heeft aan alles wat daarvoor kwam. Ik zie EA niet zo snel een game uitbrengen als The Red Strings Club, met pottenbak-gameplay en geestverruimende cocktails – al zou je wel flink wat dlc kunnen maken van alle soorten drankjes! – of een game die lastige morele vragen stelt tijdens het puzzelen zoals in The Talos Principle. Of een oldskool point-and-click-game met donders moeilijke keuzes als Gods Will Be Watching.

Omdat ze allemaal zo anders zijn, verschillen de games zelf ook enorm van elkaar. De door Devolver Digital uitgebrachte software kent bijvoorbeeld heerlijk snelle games zoals OlliOlli waarin je kunt 2D-skaten, maar ook een trippy en knettermoeilijke roguelike shooter onder de naam Heavy Bullets en een tactische soort-van-kaartspel getiteld Reigns, waarin je op soms zeer creatieve wijze je koninkrijk in stand moet houden. Daarnaast zijn er games te vinden die wat meer van de gamer vragen, zoals de eerdergenoemde The Talos Principle en The Red Strings Club, of Absolver en Ruiner, die beiden behoorlijk diepgaande vechtsystemen hebben.

Devolver

Bugs en fun

Een andere overeenkomst van de games is dat ze niet helemaal perfect zijn wanneer ze worden uitgebracht. Veel games kennen de nodige rare bugs en maffe ontwerpkeuzes. Van elke andere uitgever zou ik een game daar onmiddellijk op aanvallen, maar bij een game van Devolver Digital mag je verwachten dat deze tekortkomingen op technisch vlak meer dan gecompenseerd worden op het gebied van innovatie en fun. Soms al bij lancering en nog vaker door goede ondersteuning van de ontwikkelaar.

Neem bijvoorbeeld STRAFE. Hier op IG kreeg deze game een begrijpelijke, maar misschien iets te harde 5 als waardering. De game kende de nodige gebreken, al scheen de fun al wat door. Inmiddels zijn we flink wat updates verder en STRAFE is nu een game die ik vaker speel dan menig ‘grote’ titel. Niet heel lang, maar met enige regelmaat, om gewoon even met een glimlach op m'n gezicht te knallen als een malle.

Raarste persconferentie ooit

Het is daarom jammer (maar niet heel verbazingwekkend) dat niet veel gamers Devolver Digital kennen. Vandaar deze tekst. Deze uitgever heeft zoveel uiteenlopende, heerlijke titels dat er voor iedereen wel wat te vinden is en binnenkort komen daar hopelijk meer games bij.

Devolver

In juni is Devolver namelijk weer aanwezig op de E3, met hopelijk net zo’n heerlijk wazige ‘persconferentie’ als vorig jaar. Hoewel ik super benieuwd ben naar alle nieuwe info die gegeven wordt, de games die worden getoond en het effect van zo’n groot evenement op Devolvers bekendheid, vind ik het stiekem ook een beetje jammer dat de uitgever op de E3 staan… Want misschien is de onbekendheid van het bedrijf ergens een zegen die ervoor zorgt dat het lekker doorgaat met wat het doen, zodat ik nog heel lang kan genieten van alle, soms wat ruwe, pareltjes die het uitbrengt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Bert de Vries speelt maffe games, games die wat anders doen dan andere games. Maar ook reguliere games. Dus eigenlijk alle games, zolang er geen bal in zit.

Reacties

 • Leuk stukkie weer Bert Ik heb OlliOlli even gespeeld vanwege PS Plus toen, goed spelletje maar ik bleef vooral lang hangen door de soundtrack hahaha. Absolver wel effe goed gespeeld. Heel cool vechtsysteem, één van de weinige die voor mijn gevoel heel dichtbij komt bij real life vechten. Daarmee doel ik vooral op het schaakachtige wat er bij komt kijken (feints gebruiken, snelle moves als jabs gebruiken om een opening te creëeren en een combo op te zetten, etc.) Krijg er al weer zin in, nu ik het erover heb hahaha
 • @Sjazie ook echt een Devolver titel: beetje ruw aan de randjes maar wel heel erg leuk om te spelen!

  Ik wil ook nog heel graag Crossing Souls spelen, ben enorm benieuwd naar die titel.

  Tijdens het schrijven van dit stukje heb ik ook OlliOlli 2 weer gespeeld, maar die game verleer je wel snel! Het lukt nu weer aardig, maar in het begin voelde ik me weer echt even een sukkel omdat ik zo vaak van m'n bordje viel.
 • @Bert de Vries Dus dat!

  Crossing Souls ken ik nog niet, ga ik later eens bekijken

  Jaa, OlliOlli moet je toch aardig vlugge vingertjes voor hebben xD
 • Persoonlijke favoriet van Devolver: Enter the Gungeon.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren