1. Deze anime krijgen dit jaar live action-filmadaptaties

Deze anime krijgen dit jaar live action-filmadaptaties

Voor we onze tenen krommen: dit jaar staat een aantal veelbelovende adaptaties van anime op de planning. Of die beloftes ook worden waargemaakt, zal per film verschillen. We bespreken de volgende vijf anime-filmadaptaties van 2018:

Hitsuji no Ki (3 februari 2018)

De verfilming van Hitsuji no Ki (letterlijk: The Sheep’s Tree) is 3 februari uitgebracht in de Japanse bioscopen. Het originele verhaal gaat over een vervallend havenstadje dat plots het doel van een geheim regeringsproject wordt. Vrijgelaten gevangenen worden naar het stadje gestuurd om daar te wonen, terwijl niemand weet dat het oud-criminelen zijn. De spanning stijgt tussen de inwoners en de veroordeelden, waarvan niemand weet wat ze van plan zijn. Een van de acteurs is Ryo Nishikido, een Japans popidool.

De film, ook wel bekend onder de titel The Scythian Lamb, is enerzijds zwarte comedy en anderzijds een moordmysteriethriller. De eerste kritieken over de door Yoshida Daihachi geproduceerde film luiden positief: ondanks dat de film ruim twee uur duurt, schijnt het tempo waarin het verhaal zich ontwikkelt zeer passend te zijn. Daihachi staat bekend om zijn gekke verhaalvertelling en schijnbaar slaat hij ook bij deze film de spijker op de kop, volgens de vroege kijkers. In hoeverre deze verfilming dichtbij de originele manga blijft, moet nog blijken, maar de film op zich is het kijken waard.

Inuyashiki (20 april 2018)

De manga (het originele Japanse stripboek) gaat over de vriendeloze man Inuyashiki Ichiro (wiens leven ronduit zuigt) die een nieuwe start krijgt wanneer hij door een alienschip geraakt wordt en als robot terug in elkaar wordt gezet. Hij leert zijn nieuwe lichaam onder controle te krijgen om er mensenlevens mee te redden: de enige manier waarop hij zich nog levend voelt, als koude machine zijnde. De tienerjongen Shishigami Hiro was echter ook bij het ongeluk betrokken en zet zijn mechanische zelf in om op psychopathische wijze mensen uit te moorden; dat is wanneer hij zich levendig voelt.

De hoofdpersoon is niet je typische heldhaftige tienerjongen of beeldschoon meisje, maar een man van 58 die eruitziet alsof hij hoogbejaard is, met alle lichamelijke klachten van dien. Zonder vrienden, zonder respect van zijn familie en enkel verknocht aan het zwerfhondje Hanako, die hij in huis neemt. Ook de psychopathische antiheld verraste me, doordat hij zelfs baby’s en jonge kinderen niet spaart.

Inuyashiki wordt in de Japanse live action-film gespeeld door de relatief onbekende Noritake Kinashi en de antiheld wordt vertaald door Takeru Satoh, met name bekend van de Rurōni Kenshin-filmreeks (zowaar een goedgeslaagde adaptatie). Het lot van de film ligt in handen van regisseur Shinsuke Sato, die ook de verfilming van Gantz maakte. Waar hij van het eerste deel een spektakel maakte en het bloederige geweld uit de Gantz-manga juist wist weer te geven, liet het tweede deel flink te wensen over, met name door de tekortschietende verhaallijn. Mits hij dichtbij de Inuyashiki-manga blijft kan hij een waardige adaptatie op het grote scherm krijgen. Bekijk deze teaser trailer voor een voorproefje.

After the Rain (25 mei 2018)

Deze manga gaat over de zeventienjarige stoïcijnse studente Akira Tachibana, die door een blessure met haar geliefde sport moet stoppen. Ze werkt sindsdien parttime in een familierestaurant nabij haar chiropraxiekliniek, waar ze verliefd wordt op de 45-jarige manager van hun familierestaurant.

Nana Komatsu, die onder andere in The World of Kanako (2014) en Silence (2016) speelt, omarmt de rol van de verliefde tiener. De manager, Masami Kondo, wordt gespeeld door Yo Oizumi, een van de stemacteurs uit de Ghibli-film Spirited Away en acteur in onder andere de Tokyo Ghoul-adaptatie. Ook speelt hij de chimaera-makende alchemist in de live action-adaptatie van Fullmetal Alchemist op Netflix.

De After the Rain-manga bleek succesvol met een nominatie voor de negende Manga Taisho-awards (2016) en een vierde plek op de Kono Manga ga Sugoi!-ranglijst. Of de film ook zo’n succes wordt, is nog af te wachten. Op vrijdag 25 mei gaat hij in première in Japan. Een internationale uitgave is nog niet aangekondigd, al verwacht ik vrij gauw onofficiële Engelse ondertiteling.

Bleach (20 juli 2018)

Alsof Shinsuke Sato het nog niet druk genoeg heeft met Inuyashiki, neemt hij ook de regie voor de live action-filmadaptatie van Bleach op zich. Warner Bros. doet de productie voor de Japanse film. Het verhaal volgt Ichigo, een student in het stadje Karakura, die het talent heeft om ‘hollows’ te zien. Wanneer hij de doodsgod (‘shinigami’ in het Japans’) Kuchiki Rukia tegen het lijf loopt, neemt zijn leven een andere wending. Hij stapt in de wereld van de shinigami en moet bizarre vijanden verslaan en zijn vrienden zien te beschermen. Sôta Fukushi stapt in de rol van de oranjeharige held, terwijl Hana Sugisaki de beeltenis van Rukia wordt.

Het productieteam wordt versterkt door Tite Kubo, de maker van de Bleach-manga, waar inmiddels ruim 120 miljoen exemplaren van zijn verkocht. Hij wilde eigenlijk geen adaptatie, maar na de aankondiging dat die er toch ging komen, houdt hij het liefst een oogje in het zeil om zich ervan te verzekeren dat deze zo dicht mogelijk bij de manga en anime blijft. In 2010 probeerde Warner Bros. namelijk al een adaptatie te maken, maar Kubo vond deze zo slecht dat hij de stekker eruit liet trekken. Hij vergeleek de film zelfs met de beruchte Dragonball Evolution. Over de nieuwe verfilming is hij echter erg positief.

Alita: Battle Angel (21 december 2018)

De laatste film uit het lijstje is de enige die geen Japanse productie heeft. Alita: Battle Angel wordt een Amerikaanse cyberpunk-actiefilm gebaseerd op Yukito Kishiro’s manga. De film wordt geproduceerd door James Cameron (Terminator, Avatar) en Jon Landau (Titanic, Avatar). Voordeel is dat er voor menigeen geen ondertiteling nodig is, nadeel kan zijn dat Cameron van plan is slechts deels bij het verhaal van de manga te blijven, met de focus op de eerste vier boeken.

In deze adaptatie wordt de mensheid in de 26ste eeuw geplaagd door geheugenverlies in een dystopische toekomst van de voormalige Verenigde Staten. Cyborg Alita wordt in een schroothoop aangetroffen door Daisuke Ido en opnieuw getraind als huurlingsoldaat. Rosa Salazar, bekend van Maze Runner: The Scorch Trials, wordt omgetoverd tot cyborg. Christoph Waltz, de ster uit Django Unchained, wordt de mannelijke hoofdpersoon, die in de adaptatie Dr. Dyson Ido heet.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van niet-Japanse adaptaties van Japanse manga, maar wie weet maakt Cameron hier een meeslepend spektakel van. Of het ook een waardige adaptatie is, komen we eind dit jaar pas achter. De originele releasedatum stond gepland voor juli, maar is inmiddels verschoven naar 21 december.

Of bovengenoemde verfilmingen waardige odes worden zoals die van Gintama (2017) of eerder stroken met de Hollywood-verbasteringen als Attack on Titan (deel 1 én 2) en The Last Airbender, valt te bezien. Hitsuji no Ki is in ieder geval al online vindbaar als je goed zoekt, dus oordeel zelf.

Welke anime of manga zou een live action-verfilming moeten krijgen (er vanuit gaande dat deze steengoed uitgewerkt is) en welke zou je absoluut niet in realistische weergave willen zien? Zet het in de reacties!

Dit artikel delen

Over de auteur

Esmee Otter Hier ook wel bekend als Esmee in Cosplay. Favo games van het moment: The Witcher 3, The Last Of Us en Persona 5.

Reacties

 • De attack on Titan films zijn imho juist live action films done right.

  Ik zie overigens nog steeds graag een live action film van Dragon Ball (Z) verschijnen als een klein bedrijf zoals kandk productions met een klein budget al een goede trailer uit kan brengen dan moet een grote studio met gemak een goede film uit kunnen brengen.
 • @coola

  Liever niet eigenlijk….. Dragonball Evolution heeft dat aardig verziekt.
 • @El hunterr

  Alles verdiend een tweede kans. (overigens moet niet hollywood maar Japan de film gaan maken)
 • Echt verschrikkelijk, hou het gewoon lekker bij de anime!!
 • Ik persoonlijk ben een grote anime fan, En heb ook een aardig aantal anime series en films in collectie, maar ik zit helemaal niet te wachten op een live action film van eender welke.
  Dat kan alleen maar lelijk en fout en slecht worden. Tenzij er een mega budget voor special fx komt gaat dit er altijd niet goed uitzien.
  Geef mij de gewone anime maar. Ongeacht welke.
  :)

  Maar als het dan toch komt, dan graag een Japanse studio die het met liefde en passie maakt, dan dat er een Amerikaanse studio aan begint die enkel geld wil zien en er dan op een Amerikaanse manier naar kijkt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren