1. Digitale verkoop PS4-spellen overstijgt fysieke verkoop

Digitale verkoop PS4-spellen overstijgt fysieke verkoop

Meer dan honderd miljoen PlayStation 4's verscheept

Sony heeft het rapport van het laatste fiscale kwartaal vrijgegeven. Een opmerkelijke statistiek af te leiden uit het rapport is de digitale verkoop van PS4-spellen. De digitale verkoop van PS4-spellen is inmiddels over de vijftig procent heen. Dit betekent dat er inmiddels meer spellen digitaal worden gekocht dan fysiek.

Uit het laatste fiscale rapport van Sony blijkt ook dat het bedrijf 3,2 miljoen consoles heeft verscheept tijdens het kwartaal dat op 30 juni is geëindigd. Dit betekent dat Sony nu bij elkaar opgeteld zeker honderd miljoen PlayStation 4's heeft verscheept. De console-verscheep meting na het vorige fiscale rapport was namelijk 96,4 miljoen. De PS4 heeft volgens Daniel Ahmad, analist van Niko Partners, het snelst honderd miljoen home consoles verscheept. De PS4 heeft vijf jaar en zeven maanden nodig gehad om dit te bereiken. Dit is sneller dan de PS2, die er vijf jaar en negen maanden voor nodig had.

De verkoop van de PS4 is echter wel aan het afnemen, niet heel gek aangezien het product al een tijd op de markt is en de volwassenheidsfase heeft bereikt in de productlevenscyclus. In 2017 werden er 19 miljoen exemplaren verscheept, in 2018 waren het er 17,8 miljoen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Cody van den Bogert Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Enorme Zelda-fanaat en Mr. Fifa. Speelt games het liefst op het moeilijkste niveau en is dan ook gek op soulslikes. Wacht nog altijd op Skate 4...

Reacties

 • 100 miljoen wat een mijlpaal!
  Heel erg mooi om te zien, laat de Playstation 5 maar komen.
 • Mensen zouden beter eens wat meer buitenkomen ipv alles digitaal te kopen. De digitale versies zijn trouwens ook altijd duurder dan de fysieke versies.
 • @Krimson Sinister Bron?
 • @Lync Vergelijk de PS Store maar eens met winkels als bol.com. verschil is toch vaak minimaal 10 euro.
 • @Real13
  Totaal prijs is inderdaad duurder. Maar als ik de game kan sharen, zoals dat ik meestal doe,
  ben je in verhouding goedkoper uit;

  - Online
  1x digitaal €70 òf €35 p.p.
  - Fysiek
  2 x minimaal €55,- (totaal dus €110)

  Minder duur, met name voor MP's.

  Overigens koop ik sommige SP's wél fysiek, deze kun je immers toch niet tegelijkertijd spelen.
 • Ik heb een game nog nooit digitaal gekocht en ik hoop dat ik mijn games nog vele jaren gewoon fysiek kan blijven kopen.
 • @Real13

  Als een game fysiek beschikbaar is, dan koop ik 'm ook fysiek, maar helaas zijn sommige games alleen digitaal beschikbaar.

  Ik blijf in ieder geval alles zo lang als mogelijk fysiek aanschaffen.
 • Jammer dat het bericht van Daniel ahmad moet komen. Een persoon die in een discord zat waar pedofilie werd verheerlijkt.

  Jammer dat meer mensen vol digitaal gaan en zo al te graag het risico nemen om games kwijt te raken. Op de PC snap ik het wel, maar op consoles totaal niet
 • @ShadowhunterrX Je kan je spellen ook op je externe harde schijf zetten. Mensen nemen niet 'al te graag' dat risico, maar het is gewoon veel makkelijker dan die CD'tjes. Niet meer van deze tijd. ;)
 • @ShadowhunterrX
  Waarom snap je het op PC wel?
  En dat mensen hun games kwijt denken te raken vind ik vrij vreemd.. Vanaf vooral deze generatie zijn console makers gebrand op backwards compatibility, wat met de nieuwe Xbox en PS5 ook al gebeuren.
  Het volledig stoppen van diensten van Xbox/Playstation zal niet zomaar gebeuren, en als dat wel het geval is zal het een mega rel worden wat funest zou zijn voor het bedrijf. Voor faillisement zijn Sony en Microsoft eigenlijk te groot.
 • @robskee
  Harde schijven gaan kapot door slijtage gebruik of niet. Disc's blijven goed zolang je er goed mee omgaat.

  @Gaaiz
  Op de PC kan je altijd op andere manieren aan games komen.

  Totaal niet vreemd. Das gewoon logica. Je geeft je zeggenschap van een spel op en je legt het beheer bij een bedrijf die alleen maar geld wil verdienen. Die kunnen om elke reden zoals licenties, faillet bedrijf of nieuwe versie ofwat dan ook, je game kan verwijderen.

  Ik zal zo is effe een Wii nes game downloaden. Ow wacht.
 • @ShadowhunterrX
  Dat kan voor bijvoorbeeld de Xbox ook. Kijk eens op cdkeys.com.

  En volgens mij is Virtual Console voor de Wii nog steeds up, je kan alleen geen aanschaffen doen. Deze zal stoppen, maar dan nog kun je de games downloaden en blijven spelen.

  "Maar wat als je opslag stuk gaat". Ja.. Dat geldt toch ook voor je disc en hardware?

  Maar goed.. Ieder zijn ding. Het is maar wat je "risico" noemt. Ik ben zelf genoeg games "kwijtgeraakt" omdat de disc/cartridge beschadigd is door bijvoorbeeld een enthousiast neefje.
 • @Gaaiz
  Dus waar vul je die codes in als xbox er mee stopt en de service offline gooit ?

  Nope, je kan alleen de games spelen die op je Wii staan. Downloaden niet mogelijk.

  Disk gaat alleen kapot door eigen fout en hardware je zoals altijd een tweedehandsje halen.

  Dat is eerder een eigen schuld dikke bult ;).
 • @ShadowhunterrX @Gaaiz

  Als een disc kapot gaat dan verlies je 1 games, maar als je HD kapot gaat dan verlies je er misschien wel tientallen.

  Ik snap wel wat Shadow bedoelt.
 • @Piet S. Voordeel is dat zodra je HD kapot gaat je alles gewoon opnieuw kan downloaden. ;)
 • @Robskeee

  Ja, tot de download servers offline zijn, dan ben je het haasje.
  Zie het bovenstaande Wii voorbeeld.
 • @Piet S. Zo kan je overal wel wat voor verzinnen, als jou cd stuk gaat ben je ook het haasje. Gewoon zuinig zijn op je spellen, van je eterne harddrive kan je ook een backup maken of 2. Dan is het weer veiliger dan een cd.

  Fysiek aankopen is niet meer van deze tijd. Waar zijn alle game stores? ;)
 • @Robskeee

  Dat heeft niets met iets 'verzinnen' te maken. Dit gaat ooit gebeuren, of je het nou wil of niet.

  Het probleem van een HD t.o.v. een CD is dat je die CD (of DVD) alleen gebruikt om specifiek 1 bepaalde game af te spelen, daarna gaat ie in het doosje en wordt ie opgeborgen (datzelfde geldt uiteraard voor cartridges). De HD wordt voor van alles en nog wat gebruikt (bv. voor meerdere consoles, etc.) en de kans op schade is daarom een stuk groter. O en back-uppen kan, maar iedereen hier kent het 'o, dat doe ik later nog wel even' principe (aka uitstellen).
  Daarnaast kan ik een oude(re) fysieke game nog proberen te kopen via sites als eBay, Marktplaats, etc., maar als de download servers offline zijn en je HD is defect/verdwenen, dan is je enige kans (inderdaad…) fysiek.

  Daarnaast zijn fysieke games leuker voor een evt. collectie, gemakkelijker om te retouneren, door te verkopen of uit te lenen en zijn ze vaak/vaker goedkoper.
  Ook loop je ook een risico m.b.t. account veiligheid. Als iemand je account hackt en "overneemt" ben je ALLES kwijt.
  Het enige voordeel van digitaal games is dat je niet meer van je luie reet af hoeft te komen (om games te kopen, in je console te stoppen of mee te nemen).

  Waar alle game stores zijn? Die zijn waar zowat alle overige winkels te vinden zijn: Online. ;)
 • @Piet S. '' Het enige voordeel van digitaal games is dat je niet meer van je luie reet af hoeft te komen (om games te kopen, in je console te stoppen of mee te nemen).''

  Nee, het grootste voordeel is dat je digitale games shared, en dus maar de helft betaald. Als je beetje zoekt (cdkeys) zijn de digitale codes nog goedkoper ook, en dan ook nog delen door 2!

  Leuk verhaal, maar fysiek verdwijnt meer en meer, en dat is niet onterecht.
 • @Robskeee

  CD-keys is inderdaad een optie, maar als je een nieuwe game day 1 wilt spelen, dan is ie niet (veel) goedkoper en niet alle games staan erop + er kleven risico's aan dat soort sites, omdat niet alle keys op herkomst, etc. gecontroleerd worden.

  Verder is sharen leuk, maar hou wel in de gaten de gedeelde game officieel maar van 1 van de 2 spelers is (van degene met het account waarmee de game gekocht is) en dat dus al die back-up opties die hierboven genoemd worden in 1 klap wegvallen voor de ander. De ander betaalt de helft, maar heeft in principe niets. Als je sharet met iemand die er (om het zo maar even te zeggen) toch maar weinig van snapt, dan is het beste om alle games via je eigen account aan te schaffen en daarna even +/- €30,- te innen bij de ander.
  En als je het dan zo goedkoop als mogelijk wil doen, dan kun je het beste een game fysiek kopen uitspelen en terugbrengen. Game uitgespeeld, uiteindelijke kosten: €0,-. Goedkoper kan niet.

  Het is niet dat fysieke games meer en meer verdwijnen. Er komen meer en meer digitale opties, waaronder streamen.
  Alle games die ik fysiek aan wil schaffen, zijn nog steeds fysiek beschikbaar (online bestellen is ideaal), dus tot zover geen problemen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren