1. Dit is de reden om uit te kijken naar Apple Arcade

Dit is de reden om uit te kijken naar Apple Arcade

Bruggenbouwer in de game-industrie?

We zitten middenin de zomer en dus kijken we al voorzichtig uit naar het najaar. Het belooft een spannende periode te worden, want er worden een aantal streamingdiensten voor games gelanceerd. Eén daarvan is Apple Arcade, en daar kijken we enorm naar uit.

Apple Arcade wordt een streamingdienst die in ieder geval honderd exclusieve games gaat bevatten. Daar is wel een maandabonnement voor nodig, waarmee je dan vervolgens op diverse platforms zoals iMac en iPad kunt gamen. Die platforms moeten wel van Apple zijn, dus op een Macbook kun je spelen, maar op een Chromebook niet. Wat wel tof is, is dat het dus ook werkt op Apple TV, waardoor je wat meer de ervaring van een console krijgt.

Apple Arcade

Offline gamen mogelijk

Dat is al een goede reden om uit te kijken naar Apple Arcade: je kunt op een nieuwe manier games spelen op Apple-producten, titels die vaak worden vergeten op Steam. Maar er is meer. Waar concurrent Google Stadia datacenters gebruikt en vanaf meer platforms te benaderen is, geeft Apple je de mogelijkheid om games te downloaden, waardoor je niet altijd online hoeft te zijn om te spelen. Dat is een essentieel verschil, want je kunt bij Apple dus ook gamen zonder je mobiele data er doorheen te jagen. Een optie die je in ieder geval niet hoeft te verwachten in Google Stadia, want dit is volgens Google’s Phil Harrison technisch onmogelijk.

Het is een groot voordeel om offline te kunnen spelen, maar uiteindelijk valt of staat een dienst als deze toch bij de games die er op uitkomen. Die lijken al veelbelovend. Zo werkt onder andere Hironobu Sakaguchi, de man achter de Final Fantasy-reeks, aan een spel. Er zijn al een heleboel bekende bedrijven uit de gamewereld die hebben toegezegd dat ze aan games werken voor Apple: Annapurna Interactive, Cartoon Network, Finji, Lego, Sega en Konami bijvoorbeeld. Velen hebben al succes gehad met hun games. Annapurna is bekend van onder andere Journey en Finji maakte Night in the Woods.

Kwalitatief hoogstaande spellen

Apple maakt het aantrekkelijk voor gamemakers om voor hun platform te kiezen, omdat het meebetaalt aan de ontwikkeling. We hebben behalve een snelle round-up van gameplaystukjes nog weinig van de games gezien, maar het beloven kwalitatief hoogstaande spellen te worden. In ieder geval aanzienlijk beter dan de vele free-to-play games die een aanzienlijk gedeelte van de Apple Store vullen. Dat komt omdat Apple in deze betaalservice games wil bieden die draaien om plezier en kunstzinnige hoogstandjes, in plaats van games te maken die er uiteindelijk vooral voor zijn om meer geld uit de zakken van spelers te kloppen.

Kunst, dat klinkt alsof het achter een hekje staat en je op je vingers wordt getikt door een beveiliger zodra je te dichtbij komt. Dat is het echter allerminst. Apple bedoelt hiermee games die goede kritieken krijgen en een mooie stijl hebben. Games die waarschijnlijk niet allemaal binnen een genre vallen, omdat ze out-of-the-box zijn. En inmiddels weten we het: indiegames doen allang niet meer onder voor hun triple A-concurrenten.

Meer voor Mac, minder voor iPhone

Op de Mac kun je wel games spelen, maar dit zijn meestal niet de grote titels. Vaak vinden indietitels juist hun weg naar het Apple-platform. Apple Arcade is een verlengde daarvan, waardoor de Macbook kans heeft om serieuzer te worden genomen als gameplatform. En bij iPhone is het juist andersom: de App Store staat helemaal vol met de meest commerciële en regelmatig slechte spellen, terwijl Apple Arcade een apart gedeelte binnen deze markt kan worden waarin je een bepaalde kwaliteit - en geen microtransacties - mag verwachten.

Dat is iets om enthousiast over te zijn. Apple Arcade kan een brug slaan tussen de high end-games die we op consoles spelen, versus de veelal kwalitatief teleurstellende spellen in de App Store. Om een hub te hebben met games die op zowel een televisie als op een telefoon speelbaar zijn, komen beide werelden dichter bij elkaar. En hadden we al verteld dat het platform Xbox One- en DualShock 4-controllers ondersteunt? Bovendien is het ook een goede boodschap van Apple: kiezen voor de “kunst” in plaats van voor commercie.

Apple Arcade verschijnt deze herfst. Wat het gaat kosten, is nog onbekend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • Ik kan maar niet enthousiast worden van abonnement services.
 • @tielo
  Dat is het dus een abonnement, geen streamingdienst, zoals in het artikel staat.
 • @CerandoX.nl Streamingdienst, download dienst, allemaal methodes van transport van content. Onderaan de streep is het een abonnement. Het probleem met abonnementen is dat de hoeveelheid van de content voorop staat en niet de kwaliteit van wat geboden wordt.
 • @tielo
  Xbox Game Pass vind ik tot nu toe wel echt de beste dienst.
 • hetzelde. Na jaren en jaren mijn apple netwerk steeds verder uit te brouwen, ben ik nu langzaam aan het afbouwen.
  Apple Music, Apple Arcade, Apple TV+, and Apple Credit Card en nog meer abbo's .
  De groeten
 • Even terugspelen naar 2 jaar terug. Toen werd ik nog uitgelachen dat ik zei dat google, amazon en apple eraan kwamen om te concurreren. Die tijd is nu iig begonnen. Apple en google zijn er al bijna. Het gaat nu heel snel en men moet niet raar opkijken als een gigant als sony of nintendo over 5 jaar niet meer bestaat zoals vandaag als zelfrunnend bedrijf.

  If you can't beat em……join em.

  Nu lijkt de concurrentie nog onschuldig, maar onderschat de bakken met cash en visie niet. Sony in Nintendo zijn nu wel marktleider, maar dwergen vergeleken met hun nieuwe concurrenten.

  Ja, wij gamers zien het verschil wel tussen lag dragende cloud games en games op je eigen box. wij zien het verschil wel tussen een simpel apple arcade game en een Witcher 4 of botw 2. Maar Google en apple weten als geen ander hoe marketing werkt en de casual gamers massaal in te pakken.
 • @Newgamessuck
  Ik zou niet weten door wie je werd uitgelachen, iedereen zei dit meer dan twee jaar geleden al. Je doet net alsof dat een hele bijzondere gedachte was.

  Google heeft met al hun geld wel vaker verloren van wat toen voor hun dwergen waren, dat geld is geen garantie voor succes. Vaak kwamen hun eigen versies van populaire diensten niet aan de man en kochten ze uiteindelijk maar de diensten die ze in eerste instantie aan het namaken waren. Als ze die diensten niet konden kopen lieten ze deze Google Kloon-diensten een langzame dood sterven. YouTube is hierin de bekendste overname en Google+ is het recentste sterfgeval. Er zijn heel veel projecten van dat soort Google projecten gelanceerd. Dus Stadia is geen garantie tot success, maar wel een mogelijkheid tot success. Ik geloof alleen niet dat het met dit verdienmodel zal gaan lukken.

  Apple Arcade is iets totaal anders en zal misschien wel een succes worden. Ze kiezen ook specifiek voor een ander segment.

  Je zegt Apple en Google zijn er al bijna, maar Amazon ook hoor. Ze maken al games.
 • Hoe werkt het offline gedeelte? Als je Mac 4K 60fps aankan en de Ipad niet, wordt de offline game dan gedowngrade? Synchronisatie van save files?

  Offline klinkt leuk, maar of het werkt?
 • Ik denk dat het grote voordeel van Apple's dienst over dat van Google, is dat Apple altijd achter diens producten blijft staan en alleen iets maakt wat echt solide in elkaar zit.

  Google poept zo veel projecten uit, en draait er nog veel meer de nek om, dat ik daar nooit geld in zou steken.

  Ben heel benieuwd naar al deze diensten, maar dan vooral vanaf een afstandje ;)
 • @Bert de Vries

  Goed verwoord. Ik vind het ook allemaal super interessant, maar zeker niet als consument. Totaal geen interesse in deze apple dienst of die van google.
 • @Bert de Vries
  Ik hoef jou dus niet naar merk telefoon te vragen ;) ?
  Ondanks dat ik het best eens ben met je feedback heb ik een erg naar gevoel bij Apple en dat heb ik vooral omdat er zoveel mensen zijn (zoals mijn ex) die eigenlijk niet weten wat voor product ze gekozen hebben. Als er maar een appeltje op staat. Daar kan ik zo ontzettend slecht tegen met daarbij de gesloten constructies (weliswaar ook erg safe en daarom zo vermarkt in mijn optiek), dat mn maag haast omdraait van het merk. Het is dat ik de tablets zo verdomd veel beter vind dan bij de concurrentie anders was er niks hier van Apple binnen gekomen.
 • @xevulutionx

  en de telefoons zijn ook zoveel beter als de concurrentie ;)….Maarja, is een kwestie van smaak.

  Ze zijn wel overpriced, maar heb gelukkig geld zat :D. Had eens een samsung met android…Dat nooit weer.
 • @Newgamessuck
  Benoemde bewust de tablets haha omdat ik dat juist bij telefoons niet zo ervaar. Ik heb jarenlang iphones gehad maar overgestapt en werkt net zo prima. Zelfs een periode allebei tot 2 jaar geleden (prive en werk) en ik vind het verschil tussen de telefoons volledig te verwaarlozen. Beiden (android en ios) zijn zeer snel en prettig te navigeren. geen idee wanneer je met android hebt gewerkt of dat je een applefanaat bent en android automatisch kut vindt natuurlijk. Maar ik vind het altijd heel vreemd als ik iemand zie beweren dat IOS of Android echt heel ruk werkt. beide systemen zijn mijns inziens extreem prettig. Maar het is dus meer een merkding voor mij en de overpriced waarde die ik niet nodig vind. En uh overigens is geld hier wel het allerlaatste probleem om rekening mee te houden. Heb wel wat fors duurdere bezittingen dan een telefoon;)
 • @xevulutionx

  Wat ik ook zeg na mijn knipoog. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak.

  Ik vind ios vloeiender aanvoelen en intuitiever. Als iemand anders die ervaring niet deelt kun je voor minder geld beter een evengoede android kopen waar gewoon een sd kaart in kan en usb. Het is maar net wat je belangijk vindt. Heb zelf een Xs plus van 1300 euro ofzo. Achteraf had ik liever de Xr voor paar honderd goedkoper gehad aangezien ik amper verschil zie tussen de oled en lcd scherm…

  Ik ben de eerste die toegeeft dat het te duur is :D. Ben ik een apple fanaat? Misschien, maar dat komt wel uit mijn ervaring dat ze gewoon goed spul leveren. Let je op je knip is het zeker overpriced. Qua prijs/kwaliteit verhouding kun je denk ik beter een ander merk kopen. Apple is vooral kwaliteit, maar slaat de plank mis op prijs.
 • @Newgamessuck
  ja aardig eens wel. Ik had met mn nieuwe werktelefoon ook geen zin om bij te betalen voor de in mijn ogen vergelijkbare ervaring. Dan koop liever een dikke diffuser of splitter voor mn auto van die meerwaarde :D.
  En begrijp me niet verkeerd ik vind de producten ook goed he!
 • @xevulutionx Hahaha, ik heb een hekel aan al die producten: het is niks voor mij :) Kekke Android telefoon hier!

  Maar niemand kan ontkennen dat Apple veel tijd en geld steekt in ontwerp en kwaliteit, zowel bij soft- als hardware (al wordt het wat minder met die toetsenborden op de laptops)
 • @Bert de Vries
  haha ok zat ik er ff naast. Nee ik vind de producten allemaal top, nooit echt klachten over gehad. Was alleen dat android me een vergelijkbare meer aan te passen ervaring gaf mbt telefoons.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren