1. Dit is waarom we uitkijken naar Pokémon Sword en Shield

Dit is waarom we uitkijken naar Pokémon Sword en Shield

Galar-vormen, de Wild Area en nieuwe typen

Pokémon is de laatste weken veel in het nieuws en helaas niet altijd om de beste redenen. Mensen zijn boos om het feit dat de complete Pokédex ontbreekt in Sword en Shield en dat de game er grafisch niet heel erg indrukwekkend uitziet. Allemaal prima, maar als we eerlijk zijn halen we die games toch wel in huis en gaan we gewoon ons best doen alle pokémon te vangen. Dat mag ook jij best toegeven. Daarom zijn hier zeven redenen om uit te kijken naar Pokémon Sword en Pokémon Shield.

Nieuwe Galar-vormen

Hoewel het in het begin even wennen was, zijn nieuwe vormen voor bestaande Pokémon eigenlijk een geniale toevoeging aan de Pokémon-franchise. Je leert je (mogelijk) favoriete pokémon op geheel nieuwe wijze kennen en kan hem of haar gebruiken in een compleet ander team of andere strategie. Daarom zijn we blij dat we wederom kunnen uitkijken naar een aantal nieuwe vormen van bestaande pokémon, de Galar forms,. Wat zou Game Freak allemaal in petto hebben?

Sowieso zijn er al enkele monsters bevestigd, zoals Weezing, Zigzagoon en Linoone. Volgens de laatste geruchten zouden ook Sunflora, Glameow/Purugly, Farfetch’d, Doduo/Dodrio, Wooper/Quagsire, Whismur/Loudred/Exploud, Elgyem/Beheegyem, Klink/Klang/Klinklang, Mienfoo/Mienshao, Druddigon, Shinx/Luxio/Luxray en Larvesta/Volcanora allemaal nieuwe vormen krijgen. Het gros hiervan zou daarboven ook nog een nieuwe evolutie kunnen krijgen, zoals de nieuwe evolutie van Linoone, Obstagon.

Nieuwe combinaties van typen

Daarnaast is het erg tof om te zien welke typen Game Freak dit keer bij elkaar gooit en wat voor pokémon dit oplevert. Yampert evolueert mogelijk in een beest met de typen vuur en elektriciteit en er lijken steeds meer combinaties aan te komen die voorheen alleen weggelegd waren voor legendarische pokémon, zoals water/draak en vuur/staal. Ook kijken we uit naar pokémon met nieuwe combo’s als dark/fairy, gras/elektriciteit en gif/psychic, want dat maakt de meta van de game, samen met nieuwe abilities, moves en held items, alleen maar boeiender.

Pokemon Sword and Shield

Gigantamax en Dynamax

Toegegeven, toen we de demo van Sword en Shield bij Nintendo speelden, voelde dit aspect nog enigszins aan als een lege gimmick. Dat Game Freak Z-Moves en Mega Evolutions achterlaat helpt daar ook niet bij. Maar wie weet wat voor strategische voordelen deze onderdelen kunnen presenteren? Allebei de max-en leveren tijdelijke buffs op die je pokémon sterker kunnen maken, waardoor epische gym-gevechten op het einde theatraal afgesloten kunnen worden – of natuurlijk met het zweet tussen je bilnaad wanneer de gym leader ook ineens zo’n reusachtig beest blijkt te hebben. Ook blijft Dynamax slechts drie beurten actief, waardoor je ze uiterst slim moet timen om niet van het veld geveegd te worden.

Een nieuwe wereld

Rondlopen in een Pokémon-game is altijd al tof geweest. En sinds de Let’s Go-spellen weten we hoe het is om pokémon in het wild te zien rondlopen. Gelukkig bevatten Pokémon Sword en Pokémon Shield soortgelijke gameplayelementen en kunnen we in de Wild Area allerlei Pokémon zien lopen, zwemmen of vliegen. Daarbij kun je in de Wild area voor het eerst de camera draaien, en dus goed om je heen kijken wat voor monsters er in de beurt zijn, en verschilt het per dag welke exemplaren je treft. We weten nog niet zeker of je overal pokémon ziet lopen, aangezien er ook delen zijn met ouderwetse random encounters en zijn er simpelweg erg veel pokémon met allemaal hun eigen animaties.

Pokemon

Pokémon spelen op de tv

Als je vroeger Pokémon-games op de Gameboy Player speelde, dan weet je ongetwijfeld al hoe chill het is om dergelijke rpg’s lekker onderuit gezakt op het grote scherm te spelen. Maar met de Switch heb je geen extra hardware nodig en kun je dat doen wanneer je wil. Bovendien is de Switch veel krachtiger dan een Nintendo 3DS of oudere gameconsole van Nintendo, waardoor er in principe ook betere graphics gepresenteerd worden, ook al is nog niet iedereen overtuigd van Sword en Shields uiterlijk.

Pokemon

Discussies rondom Pokémon-starters

Hoe oud we ook allemaal worden, Pokémon-spelers vanaf het eerste uur hebben zo hun favoriete starter-pokémon en zullen daar altijd blijven zweren. Met de komst van nieuwe mainline Pokémon-games laaien dergelijke discussies ongetwijfeld weer op tussen vrienden, terwijl iedereen eigenlijk weet dat Sobble, met zijn mogelijke evolutie naar een geest/water-Pokémon, de beste optie is. Maar weet je, probeer dat vooral te weerleggen – feiten zijn feiten.

Pokemon

Verhalen rondom legendarische Pokémon

Niet alles op deze lijst staat natuurlijk in steen gebeiteld; we kunnen immers niet in de toekomst kijken. Desondanks geloven we erin dat Game Freak interessante verhalen omtrent legendarische pokémon kan maken, waaronder de wolven Zacian en Zamazenta. We kijken bijvoorbeeld met warme gevoelens terug op de periode van Diamond, Pearl en Platinum, waarin ze een fantastisch podium kregen. Mogelijk zijn het er dit keer vier met het type Dark, gekoppeld aan water, grond, ijs en gif – dat klinkt sowieso al tof!

Dit zijn zeven redenen waarom wij uitkijken naar Pokémin Sword en Shield. Kijk jij uit naar de game? Ga je ook Sobble kiezen? Laat het weten in de reacties!

Pokémon Sword en Shield verschijnen op 15 november voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen

Over de auteur

Wesley Akkerman Freelance tech- en gamejournalist. Heeft Persona 5 hoog in het vaandel staan. Speelt voornamelijk (J)RPG's, maar kan ook genieten van LEGO- en puzzelgames.

Reacties

 • Ik ben nog steeds zeer sceptisch over deze nieuwe pokemongame. Het feit dat niet alle pokemons in de game zitten vind ik al not done. Zeker omdat het iets is wat altijd al zo geweest is. En ik vind het ook raar dat zelfs GEN 1 niet compleet is. Terwijl ze alle pokemons zo konden overzetten van lets go Eevee en Pikachu. Daarbij past het hele dynamax echt totaal niet bij een pokemon game. Van mij mag een pokemon game gewoon lekker natural blijven. Al kon ik de mega stones nog enigszins waarderen. Maar ik moet het nog zien of deze pokemon game een succes word.
 • Ik denk dat ik 1 van de weinige ben die wel naar deze titel uitkijkt. Maar dat is puur voor het battle en de shinies.
 • @blue_blade_3

  Begrijp me niet verkeerd… Ik vind dat GF een aantal stomme keuzes heeft gemaakt, maar Sword komt zeker in huis.
 • @Piet S.
  Ooh dat hebben ze zeker, alleen alle drama eromheen is wat mij betreft wat overdreven. Ik ga ovigens ook voor Sword (Ik neem altijd de "blauwe" versie, wat een verrassing he).
 • @blue_blade_3

  Eens.
  Ik neem normaal altijd de meest 'opvallende' kleur, maar aanvallen gaat bij mij altijd boven verdedigen en daarom heb ik voor Sword gekozen i.p.v. Shield! :D

  Zo nu en dan een uitzondering maken is ook niet zo heel erg, haha!
 • Ik kijk er wel behoorlijk naar uit, ondanks de wat mindere punten. Je merkt wel dat ze moeite hebben om nieuwe accenten - die ook nog goed zijn - in de game te stoppen.

  Het feit dat niet elke Pokémon erin zit maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Ik bedoel - er zijn inmiddels echt heel veel beestjes. Dat stop je niet in één game. Daarnaast heb ik het idee dat ze echt maar een heel klein gedeelte van de wereld hebben getoond. Je ziet steeds dezelfde gebieden voorbijkomen in de beelden.

  Dat Dynamax e.d. hoort - voor mij in ieder geval - niet in Pokémon voor te komen. Gaan ze dit dan ook naar de anime brengen?
 • Ik vind het PR-technisch wel heel matig de laatste tijd. Normaal gesproken heeft CoroCoro scoops en komen nieuwe pokemon op verschillende momenten uit (Gamestop, Pokemon toernooien).

  Nu is elke maand 1 a 2 nieuwe pokemon en wat nieuws van de regio. Verder kan je overal een uirgekauwde demo spelen met slechts 2 nieuwe pokemon. Er zat echt veel maar dan ook veel meer in.
 • @Gilbie
  Helemaal mee eens ja. Alle hype rondom corocoro is wel een gemis. Ook altijd met die game leaks tussendoor.
 • Ik haal eerst Shield, en dan volgend jaar, als ze de games opnieuw uitbrengen met wél een National Dex, de geüpgradede Sword.
 • Dit gaat vast een impopulaire mening zijn, maar wat ik graag zou zien is een nieuwe Pokémon-game waarin ook alleen de nieuwe Pokémon te vangen zijn. Om heel eerlijk te zijn heb ik de meeste Pokémon wel gezien, al honderden keren gevangen. Ik wil niet nog weer eens grinden voor een Dragonite, Salamence of Volcorano. Ik wil weer het gevoel hebben een compleet nieuwe wereld te betreden.
 • Ik ze speel nu veel pixelmon. Denk dat na een half jaar alle pokemon daar in zitten

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren