1. Dit moet je weten voordat je aan Pokémon Sword en Shield begint
Pokémon Sword and Shield
61% hot!
2 members volgen dit
3 members willen dit
5 members hebben dit

Dit moet je weten voordat je aan Pokémon Sword en Shield begint

Het duurt nu niet lang meer voordat de volgende generatie Pokémon-games verschijnt: Pokémon Sword en Shield. De laatste tijd is er veel informatie verschenen over beide spellen en in dit artikel zetten we de belangrijkste dingen nog even op een rijtje zodat je weet wat je straks allemaal kunt verwachten. Spoilers over nieuwe pokémon vind je niet in dit artikel.

Nieuwe Pokémon-games staan garant voor een sloot aan te verwachten verbeteringen, aanpassingen en toevoegingen. Niet alleen mogen we rekenen op nieuwe pokémon, nieuwe personages, een nieuwe regio en nieuwe items, ook zijn er nieuwe gameplaymechanieken en is er een geheel nieuwe omgeving waarin je die beesten kunt vangen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste nieuwe toevoegingen.

Pokemon

Wild Area

De Wild Area is één van de belangrijkste toevoegingen aan Pokémon Sword en Shield. Dit is een grote, open regio in de nieuwe regio Galar, die enkele steden en dorpen aan elkaar verbindt. Binnen de regio vind je verschillende secties en natuurlijke omgevingen, waar je allerlei verschillende soorten Pokémon in ziet rondlopen. In de woestijn kun je bijvoorbeeld grond- en steenbeesten vinden, terwijl je in een gebied met een meer veel watertypes aantreft.

Het weer heeft ook effect om de pokémon die je tegenkomt. Als het regent vind je meer water-pokémon, bijvoorbeeld. Bovendien reageren de beesten anders op je aanwezigheid. Ze kunnen van je wegrennen of je juist aanvallen. Jij kunt zelf heel rustig op ze aflopen om ze niet te laten schrikken, maar je kunt ook naar ze fluiten om de aandacht te trekken.

En het mooie is nog: dit is een volledige driedimensionale omgeving. Je kunt de camera draaien en alle personages, omgevingen en pokémon dus van alle kanten bekijken. De makers hebben overigens gezegd dat de regio ongeveer zo groot is als twee regio’s in The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Dat kan je een idee geven van de grootte, maar heel veel zegt het niet. De regio’s in die game verschillen namelijk van elkaar in grootte.

Pokemon Sword Shield

Dynamax en Gigantamax

Dynamax is een nieuw vechtelement in Pokémon Sword en Shield. Tijdens een gevecht kunnen pokémon gigantisch groot worden. Zo worden ze een soort Godzilla-versie van zichzelf.

Dynamax is alleen beschikbaar in grotere omgevingen, zoals bijvoorbeeld de gymgevechten. Voordat je een pokémon echter kunt laten dynamaxen heb je een speciaal Dynamax Band-item nodig, die je zeer vroeg in de game ontvangt. Als je die hebt en je maakt je beest heel groot, dan duurt het effect drie beurten. Dat moet genoeg tijd zijn om het tij te keren in het gevecht. Wanneer je te maken krijgt met Dynamax, dan veranderen ook de aanvallen van je pokémon. Wat er precies verandert, hangt af van de type aanval en de categorie (fysiek, special of status).

Dan hebben we nog Gigantamax, een variant van Dynamax. Ook nu worden pokémon heel groot, maar sommige beesten krijgen toegang tot een alternatieve vorm. Denk aan mega-evoluties, maar dan net even anders. Je pokémon wordt tijdelijk sterker, maar het effect duurt slechts drie beurten, terwijl mega-evoluties heel het gevecht lang meegaan. Hier lijkt dus iets meer balans in te zitten.

Voordat je een pokémon kunt laten gigantamaxen dien je hem eerst te verslaan in een Max Raid Battle. Maar als dat eenmaal gelukt is, kun je het beest dus zelf ook gebruiken, inclusief zijn G-Max Moves (sterkere versies van bestaande aanvallen).

Pokemon Sword Shield

Max Raid Battles

Max Raid Battles zijn speciale gevechten in Pokémon Sword en Shield waarmee je het met andere mensen opneemt tegen pokémon in hun Dynamax of Gigantamax-vorm. Dit kun je samen met je vrienden doen. De vijandelijke pokémon in dit gevecht behoudt zijn Dynamax-status gedurende de raid en keert dus niet terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Eén van de spelers in jouw team mag zijn pokémon laten dynamaxen om het gevecht eerlijk te houden.

Mocht het je lukken zo’n pokémon te verslaan en hem na afloop te vangen, dan is de kans aanwezig dat het beest een andere ability heeft dan je normaal gesproken gewend bent (dit worden hidden abilities genoemd). Je kunt meedoen aan Max Raid Battles via offline en online modi en als je niemand kunt vinden dan vult het spel het missende aantal spelers zelf aan.

Pokémon Camp

Een andere grote toevoeging aan de game is Pokémon Camp, een opvolger van features als Pokémon Refresh en Amie uit voorgaande titels. Dit is een plek waar je samen met je pokévrienden kunt chillen. Niet om de beurt, maar gelukkig met alle zes de pokémon uit je team tegelijkertijd.

Ook is dit een plek waar je curry maakt. Met die curry krijg je verschillende dingen voor elkaar, zoals je vriendschapsniveau met je beesten verhogen, wonden helen en ervaringspunten boosten. Omdat er meer dan honderd verschillende currysoorten zijn, is er ook een Currydex toegevoegd. Verder kom je soms onderweg een kamp van een andere speler tegen. Samen met één pokémon kun je andermans kamp bezoeken, met diegene zijn pokémon spelen en zelfs samen curry maken.

pokemon

Poké Jobs

Nu heeft Pokémon al eerder zijmissies aangeboden, maar niet eerder was het zo overzichtelijk als nu. Pokémon Sword en Shield introduceren namelijk Poké Jobs. Hiermee kun je straks extra ervaringspunten verzamelen voor je verzameling pokémon. Je regelt je zaakjes bij een pc in een Pokémon Center en elke Job heeft zo zijn beperkingen en verzoeken waar je rekening mee moet houden.

Uiteraard zijn er nog veel meer nieuwe toevoegingen aan Pokémon Sword en Shield, maar die liggen wat ons betreft iets meer in de lijn der verwachting dan de bovenstaande aspecten. Bovendien is het ook leuk als je zelf ook nog eens wat nieuws ontdekt. De toevoegingen die in dit artikel genoemd worden zijn echter zo ingrijpend dat het fijn is om te weten waar je aan begint wanneer de games verschijnen.

Pokémon Sword en Shield zijn vanaf 15 november beschikbaar voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen

Over de auteur

Wesley Akkerman Freelance tech- en gamejournalist. Heeft Persona 5 hoog in het vaandel staan. Speelt voornamelijk (J)RPG's, maar kan ook genieten van LEGO- en puzzelgames.

Reacties

 • Nog 1 weekje!
 • @Piet S.
  Dat is een week te lang. Nintendo stuurt me wel al de steelcases toe maar mag nog niet spelen. Jammer. Nu alleen nog hopen dat ik de starter snel shiny heb haha
 • @blue_blade_3

  Nee, ze hebben niet voor niets een officiële release date he! X-D Maar ik zou ook graag vandaag al willen spelen hoor, daar niet van! ;P

  En ga je echt resetten voor een shiny starter ja? Pfff… Liever jij dan ik, maar veel succes! :P
 • @Piet S.
  Jup, maar als het echt te lang duurt ga ik het later doen. Tegenwoordig kan je toch natures en eggmoves wijzigen dus dan is een starter niet nutteloos. En dat zorgde er altijd voor dat ik het niet deed.

  In USUM had ik een team klaarstaan met alleen maar shinies. Vond ik wel mooi
 • @blue_blade_3

  Ikzelf hecht echt 0 waarde aan EV's/IV's, eggmoves en natures. Ik speel Pokemon enkel SP (misschien dat ik in SS wel raids ga doen met anderen - HEEL tof) en het enige dat ik leuk vind is de game uitspelen zoveel mogelijk verschillende Pokemon en daarna shinies verzamelen.
 • @Piet S.

  Nintendo heeft net een nieuwe ip geshadowdropped. The stretchers. Kun je een weekje mee vooruit.
 • @Newgamessuck

  Ik zag het. Niet echt mijn ding… Zeg maar…
 • @Piet S.

  Ik heb 3 zoontjes. Ideaal met kids :)….Net als de luigy mansion Co'op. Geweldig voor vader zoon.
 • @Newgamessuck

  Ja, LM3 co-op ziet er leuk uit. Eens! Maar is The Stretchers iets ja? Van wat ik gezien heb, is het niet heel interessant.
 • @Piet S.

  Nog niet gespeeld. Maar zie wel wat Crazy Taxy jeugdentiment erin.
 • @Newgamessuck

  Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt! Ik kan nog geen reviews vinden, dus dat is jammer.
 • Pff kan niet meer wachten. Heb wel nog wat geruchten gehoord over hoe groot de Pokedex is en dat daar heel veel gezeur over is. Snap ik aan de ene kant wel. Ik was ook teleurgesteld mocht het waar zijn (wat ik wel denk). Aan de andere kant is het mocht je met competities mee willen doen mag je toch alleen maar de Pokedex gebruiken van dat spel.
  En als ik even terugdenk aan hoe ik altijd de spellen speelde is dat ik een handjevol Pokemon had die ik goed trainde. Uit wonder trade had ik dan wel eens Pokemon die niet in de dex voorkwamen en alsnog gebruikte ik ze niet. Het heeft altijd wel zijn charme om de Pokemons te gebruiken die je onderweg tegenkomt. Zolang de diversiteit er is en er leuke oude Pokemon in zitten vind ik het goed.
 • @Snafu9
  Ik zie het probleem niet echt van een kleine pokedex. Het zorgt er juist voor dat er misschien Pokémon gebruikt gaan worden die normaal niet zoveel gebruikt worden in battles. Ik kijk er in ieder geval naar uit om iets meer bezig te zijn met comp battles.
 • @blue_blade_3

  Ik geloof in je, je gaat de beste Pokémon meester ooit worden!!

  Met de Pokémon theme song op de achtergrond.
 • @CyberFl
  Nou dankewel jung, kan ik weer goed slapen vannacht.
 • @CyberFl

  Pokémon meester of pakketbezorger… Hmmm, moeilijke keuze hoor! 🤔
 • @Piet S.

  Wij bezorgen ze jullie vangen ze, simpel toch haha.
 • @CyberFl

  Juist!
 • @blue_blade_3

  Ik ook absoluut niet. Vind ik het jammer dat mijn favoriet, Cradily, niet in de game zit? Ja, maar ik heb hem sinds emerald niet ingame gebruikt. Comp speel ik meestal op showdown en de enige comp die ik ingame speel is VGC die toch zeer strenge regels heeft. Bovendien vind ik een gereguleerde comp meta duizend keer leuker dan een vrije meta zoals die van 2019.
 • @Snafu9

  Geruchten die ik gehoord heb is 400 pokémon pre-leage en 628 post-league.
  Bij het tweede zou het wel immens veel zijn, en 400 is een vrij net aantal.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren