1. Dit was het nieuws: Garantiebeleid en patentschending

Dit was het nieuws: Garantiebeleid en patentschending

Cowboys en Aliens in de hoofdrol

Heb je een drukke week gehad of wil je even snel kijken wat er ook maar weer allemaal gebeurd is deze week? Hier is al het belangrijkste gamenieuws op een rijtje gezet.

NINTENDO, SONY EN MICROSOFT HEBBEN ZES WEKEN OM GARANTIEBELEID AAN TE PASSEN

Zes bedrijven, waaronder Microsoft, Sony en Nintendo, zijn door de Federal Trade Commission (FTC) gevraagd om binnen zes weken het garantiebeleid van hun consoles aan te passen.

De Amerikaanse organisatie die consumenten beschermt heeft besloten dat het garantiebeleid van de bedrijven illegaal is. De consoles bevatten stickers waarop staat dat wanneer ze verwijderd worden - bijvoorbeeld bij het openmaken van de consoles om ze te laten repareren - de garantie vervalt.

Naast Microsoft, Sony en Nintendo maken ook Asus, Hyundai en HTC gebruik van deze stickers. De stickers gaan tegen het principe van de in 1975 vastgelegde 'Magnuson-Moss Warranty Act' in. Deze wet meldt dat geen bedrijf dat producten duurder dan 5 dollar verkoopt, restricties op het repareren van deze producten mag plaatsen.

De website Motherboard is achter de uitspraak van de FTC gekomen door gebruik te maken van de Freedom of Information Act, de wet in de Verenigde Staten die stelt dat dergelijke uitspraken en documenten gedeeld moeten worden met de wereld. De FTC heeft bedrijven begin april via een brief verwittigd. De organisatie kan de bedrijven echter niet dwingen om hun garantiebeleid aan te passen.

Xbox One

NINTENDO WORDT AANGEKLAAGD WEGENS PATENTSCHENDING

Nintendo is aangeklaagd omdat ze een patent geschonden zouden hebben met het ontwerp van de Switch.

De United States International Trade Commission (USITC) doet onderzoek naar "een portable gaming console met verwijderbare controllers". Hoewel er nooit expliciet wordt vermeld over wat voor apparaat het gaat is het wel duidelijk dat het gaat om de Nintendo Switch.

De klacht is ingediend door Gamevice Inc., een Canadees bedrijf uit Simi Valley, op 30 maart 2018. De Switch zou teveel lijken op een aangevraagd patent van het bedrijf. Zij hebben van USITC gevraagd Nintendo het bevel te geven productie te stoppen.

De International Trade Commission maakt wel duidelijk dat, hoewel er onderzoek wordt gedaan, er nog geen besluit is genomen is. Er zal een administrative law judge (ALJ) toegewezen worden en die zal een aanvankelijk oordeel maken.

Dit is niet de eerste keer dat Nintendo aangeklaagd wordt voor patenten. Onder andere was er in 2011 een rechtzaak omdat de Wii een patent van ThinkOptic zou schenden. Die hadden namelijk in 2005 een patent aangevraagd voor een afstandsbediening met bewegingssensoren.

Ook was er in 2015 een rechtzaak tegen Quintal Research Group. Die hadden in 2008 een patent aangevraagd voor een "rechthoekig apparaat met knoppen naast het scherm". De 3DS zou dit ontwerp gestolen hebben.

Gamevice

VOLGENS GERUCHTEN WORDT NIEUWE BATTLEFIELD BAD COMPANY 3

De nieuwe Battlefield-game wordt volgens een tweet van een Dice-medewerker Bad Company 3.

Van de tweet is een screenshot gemaakt door Reddit-gebruiker Henry115. Het bericht is afkomstig van Dice-ontwikkelaar Abba Alrubaie. Inmiddels is de tweet al verwijderd.

Bronnen hadden eerder al vermeld dat 'Battlefield 2018' zich af gaat spelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch sluit dat niet uit dat het daadwerkelijk om een Bad Compay-game gaat, omdat eerder delen zich niet altijd in moderne settings afspeelden. Bad Company 2 had bijvoorbeeld een level dat zich afspeelde in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

YouTuber AlmightyDaq, die eerder Battlefield 1 gelekt had, denk ook dat er gewerkt wordt aan Bad Company 3, maar hij vermoed dat deze en de Battlefield met de Tweede Wereldoorlog-setting verschillende spellen zijn.

In december deelde hij namelijk al geruchten dat Bad Company 3 plaats zou vinden in de Viertnamoorlog en/of de Koude Oorlog. Hiernaast bevat dit deel niet de standaard combat van nieuwere Battlefield-titels, maar maps die bedoeld zijn om compactere gameplay te stimuleren, zoals de maps uit Bad Company 2 en Battlefield 3.

Alle andere aspecten van de game, zoals wapen- en voertuigselectie, hebben meer weg van de uitvoering in Battlefield 4 dan Battlefield 1. Veel van deze voorwerpen zijn tevens gebaseerd op de Koude Oorlog.

Battlefield 2018

UBISOFT TOONT NIEUWE GAMEPLAY VAN BEYOND GOOD AND EVIL 2

Tijdens een livestream gisteren zijn er nieuwe beelden getoond van Beyond Good & Evil 2.

In de gameplay is te zien hoe met ruimtevoertuigen gereisd kan worden en dat spelers ook kunnen vechten in de spelwereld. Daarnaast kunnen er jetpacks gebruikt worden.

De game krijgt een co-op modus, waarbij spelers elkaars schepen kunnen syncen om zo samen te vliegen. Verder heeft het bedrijf bekendgemaakt dat het één stelsel wil maken waarbij elke planeet flink uitgewerkt is, in plaats van een heel universum met generieke locaties.

Ubisoft liet weten dat er op dit moment door zo'n 120 werknemers aan de game wordt gewerkt en dat men zich nu richt op het tonen van de game op E3 volgende maand. Volgens Ubisoft heeft het bedrijf flink wat verrassingen rondom de game in petto op de beurs.

RED DEAD REDEMPTION 2 LAAT VAN ZICH ZIEN IN NIEUWE TRAILER

Red Dead Redemption 2 heeft een gloednieuwe trailer gekregen.

De trailer schetst de setting van de game, die zich afspeelt in de de Verenigde Staten in het jaar 1899. Nadat een treinoverval in het stadje Blackwater fout loopt, moeten Arthur Morgan en de Van der Linde-gang vluchten. De gang moet zich een weg door het westen vechten en stelen om de agenten en premiejagers voor te blijven.

Red Dead Redemption 2 is het vervolg op de in 2010 verschenen openwereldgame Red Dead Redemption, dat weer een vervolg was op Red Dead Revolver. De nieuwe titel biedt spelers wederom een open wereld in een westernsetting.

De game verschijnt op 26 oktober voor PlayStation 4 en Xbox One. Een pc-versie is vooralsnog niet aangekondigd.

CYBERPUNK 2077 WORDT WAARSCHIJNLIJK AANGEKONDIGD OP E3

Cyberpunk 2077 wordt hoogstwaarschijnlijk getoond op E3 2018. Dat valt op te maken uit het feit dat de ontwikkelaar hoe dan ook 'een rpg' gaat tonen. Zover bekend is alleen Cyberpunk bij hen in ontwikkeling.

Een week geleden was er al een gerucht verspreid door de Poolse krant Strefainwestorow dat Cyberpunk 2077 verder onthuld gaat worden op E3 2018 en dat de game dit jaar nog moest verschijnen. De officiële E3-website bevestigt nu dat CD Projekt Red dit jaar op de beurs een rpg gaat onthullen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Hoewel het mogelijk is dat het om een andere game gaat, is de kans erg groot dat het om Cyberpunk 2077 gaat.

Naast een onthulling van de rpg is er niets bekendgemaakt op de site van de E3. De datum, tijdstip en locatie wordt waarschijnlijk binnenkort duidelijk.

Cyberpunk 2077

ONTWIKKELAAR HEEFT IDEEËN VOOR VIJF VERVOLGEN OP GOD OF WAR

De ontwikkelaar van God of War, SIE Santa Monica Studios, heeft ideeën voor wel vijf vervolgen op de nieuwe God of War.

Dat meldt regisseur Cory Barlog in een interview met Kotaku. Hij werd gevraagd hoeveel plannen voor de franchise hij in zijn hoofd had zitten, waarop hij vijf games antwoordde. Dat wil echter niet zeggen dat het team wederom vijf jaar per titel bezig is.

"Ik wil de games sneller maken", aldus Barlog. "We deden er vijf jaar over omdat we het spel van de grond af op moesten bouwen. We hadden wel een engine, maar we hebben veel opnieuw gedaan. Toen we vroeger vervolgen op God of War uitbrachten, was de engine er al."

Kotaku vroeg Barlog ook hoe hij er voor zorgt dat het team bij de volgende game geen bepaalde veranderingen maakt zodat er onnodig veel ontwikkeltijd bij komt. "Ze gaan niet naar mij luisteren. Het is moeilijk om te doen. We hebben een groep mensen die allemaal perfectionistisch zijn en ze willen alles beter maken. We waren aan het feesten op een vrijdag, de dag nadat we God of War hadden uitgebracht, en je hoorde overal ideeën over hoe men de game nog beter kon maken."

God of War is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4.

God of War

DE ATARI VCS-CONSOLE KAN BINNENKORT GEPREORDERD WORDEN

Het is binnenkort mogelijk om de aankomende Atari VCS-console te preorderen.

Dat is aangekondigd op de IndieGoGo website. Het apparaat kan overigens alleen via Indiegogo gekocht worden. De console zal 199 dollar kosten(ongeveer 165 euro) en kan vanaf 30 mei besteld worden. Bovendien komen er klassieke games op zoals Asteroids en Centipide, maar ook moderne indie-spellen.

Ook is er meer bekend over de specs van het apparaat. Het zal een Radeon-graphics chip die 4K, HDR en 60FPs ondersteunt. Ook heeft het onder andere een USB 3.0-poort en Bluetooth 5.0. Hoeveel opslagplaats de console zal hebben is niet bekend, maar het zal komen met honderd ingebouwde klassieke games.

Een maand geleden maakte Atari nog bekend dat de mini-console de Atari VCS ging heten. Daarbij werd het nieuwe model geshowd met moderne lijnen, maar toch met klassieke details. COO van Atari Connected Devices, Michael Arzt zei toen over het apparaat: "Het is een nieuw apparaat ontworpen voor de woonkamer van nu."

Tijdens de Game Developers Conference in San Fransisco kwam ook naar voren dat het apparaat op Linux gaat draaien.

Naast het spelen van klassieke Atari-spellen heeft Michael Arzt ook laten weten dat het mogelijk is om streamingdiensten zoals Netflix en Spotify te gebruiken op de Atari VCS. Het volgen van social media accounts is ook mogelijk op de VCS.

Michael Arzt zegt niet op hetzelfde niveau willen te bevinden als NES mini of andere retroboxes. Die doen volgens hem hetzelfde wat de originele console deden, maar dan in een nieuw jasje.

Atari VCS

UPDATE: FORTNITE: BATTLE ROYALE SEASON 4 IS LIVE

Fortnite: Battle Royale - Season 4 is live, met als grootste verandering aan de map dat Dusty Depot is weggevaagd door de komeet en nu de naam Dusty Divot draagt.

In de krater veroorzaakt door de meteoriet, staan meerdere gebouwen. Ook is een nieuwe Point of Interest toegevoegd ten noorden van de Wailing Woods met de naam Risky Reels. Verder zijn er veel kleinere aanpassingen aan de map gedaan. In de krater zijn er ook blauw-paarse kristallen op de grond te vinden die opgepakt kunnen worden om hoger te springen.

Andere veranderingen zijn een nieuwe achtergrond voor de lobby, nieuwe skins, items, sprays en emotes en een nieuwe Battle Pass met honderd nieuwe beloningen. De mogelijkheid om een willekeurige skin te selecteren is ook toegevoegd.

De volledige patchnotes zijn nu te vinden op de site van Epic Games.

Seizoen 4 van Fortnite: Battle Royale kan je nu downloaden voor pc, PS4 en Xbox One. De update is voor iOS nog niet verschenen. Het spel is inmiddels speelbaar, nadat de servers enige tijd down waren.

Alles wat je moet weten over Fortnite seizoen 4 vind je hier.

Fortnite S4 map

NPO KOMT MET TV-UITZENDING OVER BEVRIJDINGSDAG MET GAMERS

Afgelopen vrijdag heeft NPO 1 een special uit uitgezonden over Operatie D-Day waarin gamers, oorlogsgames en Bevrijdingsdag centraal staan. In de uitzending treden drie gamers, die de oorlog alleen kennen uit spellen, in de voetsporen van een echte soldaat.

Met de uitzending wil de NPO en de makers van het programma, Simpel Media, de educatieve kant van games tonen. "We proberen publiek te laten zien dat games als Call of Duty WW2 juist een manier kunnen zijn om de vrijheid en de verhalen over de oorlog door te geven aan een nieuwe generatie", aldus programma-ontwikkelaar Mark Penson. "Er zijn inmiddels zelfs leraren die Call of Duty-games gebruiken in de geschiedenislessen."

In deze special volgen drie gamers het verhaal van een geallieerde 20-jarige soldaat, die 74 jaar geleden vocht voor onze vrijheid. "Gedurende deze bijzondere reis ontdekken ze dat ze door hun games al behoorlijk veel van de oorlog weten, maar leren ze ook de verhalen kennen die hun favoriete games niet vertellen", stelt Penson.

RESPAWN

Voor het programma selecteerde de NPO Shanna (25), Lorenzo (21) en Niels (20). Zij hebben ervaring met Tweede Wereldoorlog-shooters en hebben de gebeurtenissen op en rondom Bevrijdingsdag vaak genoeg gezien in die games. Zij konden echter respawnen, een luxe die de soldaten op 6 juni 1944 bepaald niet hadden.

In de special gaan ze op een zoektocht langs Zuidwest Engeland, Normandië en Nederland. Daar spreken ze met veteranen en burgers die de gebeurtenissen hebben meegemaakt. “De game was aanleiding om meer te leren over de geschiedenis en heeft een andere lading gekregen", vertelt Niels. "Als je de namen en de verhalen van de slachtoffers hoort, maakt dat diepe indruk. Ik had niet gedacht dat deze reis emotioneel zo zwaar zou zijn.”

Tijdens de aflevering worden er ook beelden gebruikt van de populairste games over de tweede wereldoorlog (o.a Call of Duty), waardoor jonge gamers ontdekken waar scènes uit hun favoriete spellen zich daadwerkelijk hebben afgespeeld.

Operatie D-Day is terug te zien op Uitzendinggemist.nl.

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

  • Mensen zullen het nooit leren dat een zaak aanspannen tegen Nintendo (of Sony of MS) wegens patent rechten (bijna) nooit in hun voordeel gaat werken. Maar proberen kan natuurlijk altijd.

    Een nieuwe BF Bad Company klinkt leuk maar het is nog steeds EA dus ik pass zeer waarschijnlijk.

    Ik ga toch nog maar een keer zeggen, ik vind Beyond Good & Evil 2 er veel belovend uit zien. Maar hoewel ik met de tot nu toe vrijgegeven beelden wel het BG&E universum er in zie, zie ik er geen directe prequel van het eerst deel in.


    Red Redemption 2 kan ik alleen maar over zeggen dat de hype real is. Ik heb er echt heel veel zin.

    Meerdere vervolg delen op God of War zie ik wel zitten. God of War is voor mij de beste game van het jaar en ik kan niet zo 123 een game opnoemen die nog moet uitkomen die daar verandering in gaat brengen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren