1. Dit was het nieuws: Iedereen maakt battle royale

Dit was het nieuws: Iedereen maakt battle royale

En Nederland neemt stappen tegen lootboxes

Drukke week gehad? Wij hebben het belangrijkste nieuws voor jou bij elkaar gezet.

GERUCHT: 2K GAMES WERKT AAN NIEUWE BIOSHOCK

Een nog onbekende studio van 2K Games zou wel eens aan een gloednieuwe BioShock-game kunnen werken.

Dat meldt Kotaku in een artikel over Hangar 13, de studio achter Mafia 3. Er zouden diverse werknemers van de studio zijn vertrokken om te werken bij de geheime studio waar men de nieuwe BioShock ontwikkelt.

De nieuwe BioShock zou de codename 'Parkside' dragen. Take-Two meldt tijdens financiële presentaties al een aantal jaar dat 2K Games aan een "langverwachte" nieuwe game werkt; mogelijk gaat het om deze titel.

Meer informatie over het mogelijke vervolg is niet bekend. In 2014 sloot Ken Levine Irrational Games, de studio achter de BioShock-games. 2K Games zou de rechten op de reeks houden. Een paar maanden daarna werd aangekondigd dat 2K Marin in Novato, Californië de franchise zou overzien. Deze studio is vlakbij Hangar 13 gesitueerd.

BioShock Infinite

BILLY MITCHELL VERDEDIGT ZIJN DONKEY KONG-RECORD

Vorige week werd decennia na het zetten van het record de highscore van Billy Mitchell voor de Donkey Kong-arcadegame afgekeurd. Onterecht, zo claimt hij in een nieuwe video.

Vorige week haalde Twin Galaxies, die organisatie die records en prestaties van gamers bijhoudt, het record van Mitchell uit zijn archieven. Mitchell stond bekend als de eerste persoon die een score van een miljoen punten wist te behalen in Donkey Kong. Volgens Twin Galaxies is dat record niet met een echte DK-arcademachine behaald en dus ongeldig.

In de video van Old School Gamer Magazine reageert Mitchell op de aantijgingen. Volgens hem is zijn score legitiem en is hij bezig met dat te bewijzen aan Twin Galaxies. Volgens hem was de methode waarmee hij zijn record zo'n dertig jaar geleden heeft gehaald, voor die tijd legitiem.

Het record van Mitchell ligt al jaren onder vuur, omdat er al langer twijfel was over de echtheid ervan. Het is het onderwerp van de documentaire The King of Kong.

EA GEEFT TOE DAT ZE FOUT ZATEN MET STAR WARS BATTLEFRONT 2-LOOTBOXES

De nieuwe chief design officer Patrick Söderlund van EA vertelt in een interview met The Verge dat ze fout zaten met Star Wars Battlefront 2-lootboxes. Volgens Söderlund hebben ze geleerd van de fouten en maken ze deze niet meer in de toekomst.

Söderlund geeft in het interview een aantal inzichten in de keuzes die EA heeft gemaakt bij het introduceren van de Battlefront 2-lootboxes. "We had the intent that was designed for us to have more people play it over a longer period of time,” legt Söderlund uit. “And like a lot of other games on the market, to be able to afford to do that we had an idea of getting returns from that. But at the same time, we got it wrong."

De implementatie van deze microtransacties zorgde voor veel commotie en was volgens vele een pay-to-win systeem. Uit een gesprek met aandeelhouders in januari bleek dat de commotie effect had op de verkoop. Het spel is namelijk 1 miljoen keer minder verkocht dan geanticipeerd was.

Een gevolg hiervan was dat ze snelle en drastische maatregelen moesten nemen om alle microtransacties uit te zetten. Vorige maand heeft ook het progressiesysteem in de game een complete verandering gekregen.

"People seem to appreciate what we’ve done, players are coming back, and we’re seeing stronger engagement numbers. People seem to think that for the most part, we got it right. It doesn’t mean we will stop. We’ll continue to improve the game, we’ll continue to push on these things, and we’ll have to be very cautious with what this means for future products.” Aldus Söderlund.

Daarnaast gelooft Söderlund Battlefront II gered kan worden, ondanks dat de eerste sale targets niet gehaald zijn.

Söderlund legt uit dat de consternatie ook effect heeft gehad op EA en het management. Söderlund is zelf namelijk vorige week aangenomen voor de functie chief design officer.

Söderlund zegt ook dat er door de oproer kritisch wordt gekeken naar in-game purchases in de aankomende game Anthem. De vraag is of de reputatie van EA rondom lootboxes geen invloed gaat hebben op de release van deze game.

Zo wordt er gezegd dat ze zich verantwoordelijker gaan gedragen en niet terugdeinzen van het probleem. EA heeft zich gerealiseerd dat ze fouten hebben gemaakt en die proberen te herstellen. Het bedrijf heeft significante stappen genomen om na gaan hoe de mechanieken rondom monetisatie en lootboxes precies in elkaar steken.

UPDATE

18 april komt er een nieuwe update voor de game. Microtransacties worden weer toegevoegd, maar EA heeft geleerd van zijn fouten en men kan alleen maar cosmetische items kopen. Deze cosmetische items kunnen zowel met in-game geld als met echt geld worden gekocht.

Naast de cosmetische items wordt er ook de Ewok Hunt -mode toegevoegd. Hier is het de bedoeling om als Stormtrooper te overleven als je in een hinderlaag de schattige beestjes loopt. Ook kan je als Ewok spelen en de hinderlaag uitvoeren.

Star Wars Battlefront 2 lootcrate

CALL OF DUTY: BLACK OPS 4 KRIJGT MOGELIJK BATTLE ROYALE-MODUS

Het aankomende Call of Duty: Black Ops 4 krijgt misschien een battle royale-modus om het gebrek aan een singleplayercampagne op te vangen.

Dat meldt Charlie Intel. Volgens de site wordt de modus los ontwikkeld door Raven Software, dat jaarlijks meehelpt met de ontwikkeling van de Call of Duty-games. Sinds de releases van PlayerUnknown's Battlegrounds en Fortnite is het een van de populairste genres die er is.

Anonieme bronnen melden daarnaast aan Polygon dat de game zonder singleplayercampagne lanceert. Dit zou komen omdat ontwikkelaar Treyarch er niet genoeg tijd voor heeft. Daarom zou de studio zich richten op het uitbreiden van de multiplayer en de Zombies-modus. "Volgens een bron zou er extra nadruk gelegd worden op coöperatieve modi ter vervanging voor de typische singleplayer campagne.

Call of Duty: Black Ops 4 wordt op 17 mei onthuld in een livestream. Dan wordt duidelijk hoeveel van bovenstaande informatie correct is. De game zelf moet op 12 oktober verschijnen op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

SHINYA TAKAHASHI HINT NAAR EEN NIEUWE WAVE RACE

Manager van Nintendo Entertainment Planning & Development (EPD), Shinya Takahashi hint naar een mogelijk nieuwe Wave Race. Takahashi heeft meegewerkt aan de game voor zowel de Nintendo 64 als voor de GameCube.

Takahashi hint naar de nieuwe Wave Race game in een kort interview met Fandom, tijdens de British Academy Game Awards. Takahashi zei in het interview: "You may see that game again. We have been trying to make many games and that may be one of them … I personally love Wave Race!"

Tijdens de British Academy Game Awards vorige week wist Nintendo drie prijzen binnen te slepen. Super Mario Odyssey wist te winnen voor de categorieën Family en Game Design. The Legend of Zelda: Breath of the Wild won een prijs voor de Game Innovation-categorie.

Dit is de volledige lijst met winnaars voor de nieuwsgierige mensen:

 • Fellowship: Tim Schafer
 • Artistic Achievement: Hellblade: Senua's Sacrifice
 • Audio Achievement: Hellblade: Senua's Sacrifice
 • Best Game: What Remains Of Edith Finch
 • British Game: Hellblade: Senua's Sacrifice
 • Debut Game: Gorogoa
 • Evolving Game: Overwatch
 • Family: Super Mario Odyssey
 • Game Beyond Entertainment: Hellblade: Senua's Sacrifice
 • Game Design: Super Mario Odyssey
 • Game Innovation: The Legend of Zelda: Breath of the Wild
 • Mobile Game: Golf Clash
 • Multiplayer: Divinity: Original Sin 2
 • Music: Cuphead
 • Narrative: Night In The Woods
 • Original Property: Horizon Zero Dawn
 • Performer: Melina Juergens as Senua in Hellblade: Senua's Sacrifice


Wave Race kwam voor het eerst uit op de GameBoy in 1992. Vervolgens kwam er in 1996 een vervolg op de Nintendo 64 en in 2001 op de Gamecube.

Hopelijk kunnen we na 17 jaar weer snel op de virtuele jetski springen.

EERSTE NEDERLANDSE NETFLIX-SERIE OVER GOUDEN EEUW EN DEMONEN

Er komt een Nederlandse Netflix-serie die zal gaan over studenten die zich verliezen in een demonische wereld en daardoor in de Gouden Eeuw belanden. Hoe de serie gaat heten is nog niet bekend.

Vorige maand had Netflix de Nederlandse original aangekondigd, maar was er nog minder bekend. Nu wordt de serie door Netflix in een persbericht als volgt omschreven: "In het vrijgevochten Amsterdam geniet een groep jonge studenten van alles wat het leven ze biedt: rijkdom, seks en macht, tot ze een verborgen toegang naar een demonische wereld uit de Gouden Eeuw openen."

Het verhaal is verzonnen door Pieter Kuijpers, onder andere bekend als filmregisseur van Riphagen en Van God Los.

"Ik kijk ernaar uit om een serie te maken die twee genres combineert: coming of age en horror", zegt Pieter Kuijpers. "De serie hint naar de meedogenloze Nederlandse geschiedenis waar onze welvaart deels op is gebaseerd. Ik vind het een eer om met Netflix samen te werken, een van de grootste en beste spelers in de wereld van drama en film."

Schrijverscollectief Winchester McFly, bekend van de film Bankier van het Verzet, gaat zich bezighouden met het script. Dit schrijverscollectief bestaat uit 6 scenaristen die samen series en films schrijven met een originele insteek.

Zo staat er op hun site: "We werken volgens het Amerikaanse systeem van het showrunnerschap: één hoofdschrijver die de rest van het team aanstuurt. De showrunner is de uiteindelijke trechter waardoor alle groepsinput de wereld in gaat. We geloven namelijk heilig in de kracht van een writers room. Het is in onze ogen de enige juiste manier om een serie te schrijven."

Uit de kwartaalcijfers van Netflix werd bekend dat ze nu op 125 miljoen abonnees zitten. Deze kwartaalcijfers toonden ook aan dat Netflix meer uitgeeft aan producties dan dat er aan geld binnenkomt.

NIEUW SEIZOEN LA CASA DE PAPEL

Netflix heeft op Twitter ook aangekondigd op dat er een derde seizoenvan La Casa De Papel aankomt. Onlangs was nog in een brief naar aandeelhouders bekend geworden dat het de meest gekeken niet-Engelstalige serie ooit is op Netflix.

KANSSPELAUTORITEIT GAAT BOETES AAN GAMES MET LOOTBOXES GEVEN

Bepaalde games met lootboxes overtreden de gokregels, zo concludeert de Nederlandse Kansspelautoriteit na uitvoerig onderzoek. Uitgevers moeten hun games aanpassen om niet kans te maken op boetes.

De Kansspelautoriteit onderzocht tien populaire games. In vier van de spellen konden de prijzen uit lootboxes via externe handelsplaatsen worden verkocht. Dat zorgt er voor dat spelers er geld mee kunnen verdienen en dat gaat tegen de regels in.

De Kansspelautoriteit wil niet laten weten welke games zijn onderzocht of welke vier spellen aangepast moeten worden. De NOS noemt als voorbeelden Fifa 18, PlayerUnknown's Battlegrounds, Rocket League en Dota 2, maar het is niet bekend of deze titels ook onderzocht zijn. Volgens de Kansspelautoriteit hebben de ontwikkelaars acht weken om hun games aan te passen, anders riskeren ze boetes.

Marja Appelman, de directeur van de Kansspelautoriteit, zegt tegen NOS: "Ze zijn ontworpen zoals gokspellen zijn ontworpen, met het gevoel dat je bijna hebt gewonnen. Er zijn allerlei geluidseffecten en visuele effecten als je zo'n loot box opent. Daarmee heb je de neiging om door en door te spelen."

Nederland is niet het enige land waar onderzoek wordt gepleegd naar lootboxes en hun effect op spelers. Appelman noemt landen als Duitsland, Groot-Britannië en Scandinavië als voorbeelden van waar soortgelijke onderzoeken plaatsvinden. De NVPI was echter verbaasd over deze uitspraak.

Wil je meer weten over de gevolgen van onwettige lootboxes? Jacco legt het uit.

FiFa 2018

NIEUWE BATTLEFIELD KRIJGT MOGELIJK BATTLE ROYALE-MODUS

Dice zou een prototype van een battle royale-modus voor Battlefield 5 ontwikkelen.

Dat meldt een bron die dicht bij de studio claimt te staan aan VentureBeat. "Het bedrijf kijkt hoe een gigantische één-persoon-overleeft-modus zou werken met de huidige mechanics. De studio heeft de modus nog niet goedgekeurd voor release, het is nog maar een prototype."

De bron meldt echter dat de modus niet op tijd af zou zijn voor de release van de nieuwe Battlefield. De game komt in oktober uit, zo heeft Electronic Arts bevestigd. De modus zou dan als een gratis update na de lancering van de game uitkomen.

Na het succes van PlayerUnknown's Battlegrounds en de battle royale-modus in Fortnite lijken steeds meer ontwikkelaars en uitgevers deze modus in hun game te willen verwerken. Cliff Bleszinski's Boss Key-studio bracht onlangs Radical Heights uit en volgens geruchten bevat Call of Duty: Black Ops 4 geen singleplayercampagne, maar wel een battle royale-modus.

De nieuwe Battlefield is nog niet getoond en wordt sowieso speelbaar op EA's Play-evenement vlak voor E3 in juni.

Battlefield 1

REGISSEUR JOHN WICK EN DEADPOOL WERKT AAN VERFILMING THE DIVISION

David Leitch, regisseur van het aankomende Deadpool 2, regisseert de verfilming van Ubisoft-game The Division.

Leitch begint een grote naam in het actiegenre te worden dankzij de eerste John Wick, Atomic Blonde en het aankomende Deadpool 2. Hij heeft Jake Gyllenhaal (Donnie Darko, Nightcrawler) en Jessica Chastain (Interstellar) als hoofdrolspelers aangetrokken.

In The Division heerst een dodelijk virus in New York City. De stad ligt daardoor op zijn gat, al zijn er wel overal looters en andere criminelen. Spelers zijn onderdeel van The Division, een speciaal team dat orde op zaken moet stellen.

Het is nog niet bekend wanneer de verfilming van The Division in de bioscopen draait, maar volgens geruchten komt de film in 2019 pas op zijn vroegst. Leitch zou eerst aan een nieuwe Fast & Furious-film werken.

The Division

GOD OF WAR-MAKER WORDT EMOTIONEEL VAN POSITIEVE RECENSIES

Cory Barlog, de regisseur van de nieuwe God of War, heeft een video online geplaatst waarin hij duidelijk geëmotioneerd is door de positieve recensies die de game krijgt.

Ontwikkelaars werken vaak jaren aan games, soms behoorlijk lange dagen, dus het is ergens ook niet zo gek dat Barlog zo dankbaar is voor de positieve recensies. De vijf minuten durende video is een interessante blik op wat zo'n lang traject en de opluchting nadat een embargo afloopt met een ontwikkelaar doet. God of War is vanaf vandaag beschikbaar.

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren