1. Dit zijn beste Mario Kart-vervangers

Dit zijn beste Mario Kart-vervangers

Loopings, raketten en circuits die veranderen terwijl je er middenin zit

Voor het eerst in de geschiedenis komt er een officiële Mario Kart uit voor smartphones. De eerste beelden van Mario Kart Tour zien er goed uit, maar die microtransacties waarmee je mogelijk kunt betalen om te winnen, zijn wat minder. Mocht je Mario Kart links willen laten liggen, dan hebben wij een paar goede Mario Kart-vervangers voor je.

WipEout Omega Collection

Het is even twijfelen tussen F-Zero en WipEout, aangezien beide games veel overeenkomsten hebben, maar allebei goed in de smaak kunnen vallen bij Mario Kart-fans. WipEout heeft echter een net iets opzwependere soundtrack, waardoor die de strijd heeft gewonnen. Een van de modernere WipEout-games is 2048, dat net als vele Mario Kart-games op een draagbare console speelbaar is: PlayStation Vita. In deze Omega Collection kun je hem echter ook op de console spelen. Het spel is enorm futuristisch en heeft weinig te maken met de schattigheid van Mario, maar wel met de snelle actie en het gebruik van wapens om het andere racers moeilijk te maken. Alleen hebben schildjes plaatsgemaakt voor iets minder vriendelijke, maar minstens zo irritante raketten.

WipEout Omega

ModNation Racers

De game die waarschijnlijk de meeste overeenkomsten heeft met Mario Kart is ModNation Racers. Het kent de koddigheid van de Nintendo-personages, al zijn het ditmaal een soort fantasiefiguurtjes, die net als in Mario Kart elkaar het leven zuur maken met onder andere bliksemschichten. Het mooiste is het ‘Mod’-gedeelte van de game, want je kunt naar eigen smaak zelf circuits bouwen en dat wordt dan ook volop gedaan. Er zijn meer dan een miljoen circuits om uit te kiezen, gemaakt over de hele wereld. Die zijn natuurlijk niet allemaal even goed, dus gelukkig zitten er ook circuits tussen van ontwikkelaar United Front. Erg fijne routes met grappige designs waarin je genoeg kwajongenstreken kunt uithalen om als winnaar uit de bus te komen.

maxresdefault

Sonic & All-Stars Racing Transformed

Hoewel Team Sonic Racing zeker niet tegenvalt, kiezen we voor een iets oudere titel van de blauwe egel. Sega heeft met Sonic altijd de strijd opgezocht met Nintendo’s Mario, maar pas in 2010 kwam het met een game die zich echt wist te meten met Mario Kart. Het zeer vrolijke Sonic & Sega All-Stars Racing biedt coole circuits met hysterische thema’s en dito power-ups. Opvolger Sonic & All-Stars Racing Transformed neemt het kartgenre en voegt daar iets origineels aan toe, namelijk het transformeren van circuits terwijl je je voortbeweegt in een auto, boot of vliegtuig. Dat was zo tof dat Team Sonic Racing daar ondanks zijn moderne mogelijkheden niet tegenop kan boksen.

sonicallstarsracingtransformed

Blur

Met Blur gaan we qua uiterlijk iets meer richting het ‘gewone’ racen. Laat je echter niet voor de gek houden, want deze game met ‘echte’ auto’s zit bomvol kartgameplay. Zo kun je uit een bloedmooie Dodge Viper een raket schieten tegen je mederacers. Het glas vliegt in het rond, er zijn explosies en het is mega over-de-top. Echter biedt deze game zo’n speelse manier om toch met echte auto’s te racen, dat Blur ondanks de tegenvallende verkopen wat zinderende race-actie betreft toch een succesverhaal genoemd mag worden. Misschien zijn die mooie auto’s toch een voorbode van een serieuzere game en was Blur daarom moeilijk verkoopbaar als zowel race- als karttitel, maar wat ons betreft mag hij er zeker zijn als karttitel.

Crash team racing

Het is een oudje (- de remake Crash Team Racing: Nitro-Fueled komt pas over een paar weken uit, mocht je daarop kunnen wachten - maar als je het geluk hebt een console te hebben staan die hem kan afspelen, dan is Crash Team Racing zeker een spel om in huis te halen. Crash Bandicoot en zijn vrienden stillen je karthonger in deze iets minder laagdrempelige kartgame. Vooral door het driften spreekt deze game een leek minder snel aan, maar voor mensen die van kartgames houden is dit juist een extra uitdaging. Geen originele trouwens, maar dat vergeven we deze drukke en grappige kartgame die met zowel goede circuits als een veelheid aan modi op de proppen komt.

crash team racing

Trackmania Turbo

Nog betere circuits vind je in Trackmania Turbo, dat daar echt voor is gemaakt. Soms lijken ze onmogelijk, maar daarom werken ze juist zo goed. Zodra je je eerste meters rijdt, wil je de baas zijn over het asfalt, dat zich in de meest vreemde bochten wringt. Letterlijk en figuurlijk, want loopings en rare sprongen zijn eerder regel dan uitzondering in Trackmania Turbo. Al lever je qua gameplay wel wat in: er zit niet echt gebruik in van pesterijtjes in de vorm van wapens, zoals we kennen uit Mario Kart. Met zijn dynamische actie en snelheid, merk je dat echter bijna niet. Je bent wel even zoet met Trackmania en zijn honderden circuits.

TrackMania Turbo

Op je mobiel

Op de smartphone zijn er op dit moment weinig kartgames van een hoogstaande kwaliteit beschikbaar die geen microtransacties gebruiken. Angry Birds Go! is tof, maar dat plezier wordt verpest door de duidelijke aanwezigheid van geldklopperij. Wel zijn er een aantal goede racers op de smartphone beschikbaar, waaronder Asphalt 9.

We zijn benieuwd hoe Mario Kart Tour het gaat doen. De microtransacties die erin zitten, lijken op lootboxes, wat mogelijk grote gevolgen kan hebben voor waar de game uitkomt. Zeker in Nederland en België is dat spannend, want hier wordt het gebruik van lootboxes in games gezien als gokken en dat mag nooit te toegankelijk zijn, zeker niet voor jongeren. Later deze zomer weten we het, dan verschijnt Mario Kart Tour op iPhones en Android-smartphones.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

  • Modnation racers heb ik best veel gespeeld. Ik weet nog dat ik een aantal Mario Kart levels had nagemaakt voor die game (en een eiland van Zelda WW met een parkoers erop). Toffe game. Als er een nieuwe voor de ps4/5 uit zou komen koop ik hem denk ik wel.
  • @blue_blade_3

    Inderdaad!
  • Eeuwig zonde dat Diddi Kong racing er niet tussen staat. Die is denk ik samen met CTR de enige die echt een beetje in de buurt komt van een Mario Kart qua kwaliteit en gevoel.
  • Ik speelde vroeger op de SNES heel veel Street Racer. Het zal vast wel heiligschennis zijn, maar die vond ik leuker dan Super Mario Kart.
  • Gisteren digitaal Team Sonic Racing aangeschaft. Echt super leuke game. Komt dicht in de buurt van Mario kart, maar een stukje sneller. Echt een aanrader als je van Mario kart achtige games houdt.
  • De Sonic-race spellen.

    Favoriete Mario kart: Double Dash

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren