1. Donkey Kong Tropical Freeze Switch review - Ondergewaardeerde platformer

Donkey Kong Tropical Freeze Switch review - Ondergewaardeerde platformer

Een gebrek aan goede platformers is Nintendo na Super Mario Odyssey niet te verwijten, maar we verlangen al lange tijd naar een traditioneel 2D-springspel voor de Switch. Gelukkig is er nu Donkey Kong Country: Tropical Freeze.

Ja, we weten dat Tropical Freeze eigenlijk geen nieuwe game is. De platformer verscheen in 2014 al voor de Wii U. Die console verkocht amper, waardoor Donkey Kongs recentste avontuur een van de meest ondergewaardeerde games van dat jaar werd. Nintendo geeft de game nu een tweede kans door hem opnieuw uit te brengen voor de Switch. Daarop is de game grotendeels gelijk gebleven, met één significante uitzondering: ditmaal is ook Funky Kong speelbaar.

Donky Kong Tropical Freeze

Oertraditioneel

Tropical Freeze is een oertraditioneel platformspel. Je rent van links naar rechts door een level heen, vermijdt obstakels, verslaat vijanden en probeert tussendoor alle verborgen voorwerpen te vinden. Aan het einde van een reeks levels krijg je een baasgevecht, waarna je door mag naar een nieuw gebied met een nieuwe reeks levels.

Hoewel Tropical Freeze met zijn concept geen originaliteitsprijs wint, is de uitvoering prijzenswaardig. De levels bieden een geweldige balans tussen uitdagende springsegmenten en omgevingspuzzels, omhuld door een karakteristieke wereld. De cartooneske 3D-stijl vertaalt zich perfect naar de Switch. Hierdoor voelen levels nooit als simpele missies, maar als een levende wereld waarin je van de ene bizarre opeenvolging aan obstakels naar de ander wordt geschoten vanuit tonkanonnen.

Donky Kong Tropical Freeze

Het doorspelen van een level is relatief simpel, maar de uitdaging zit hem in het vinden van alle letters en puzzelstukjes. Die zitten soms op ingenieuze wijze in levels verstopt, waardoor je een totaal andere kant op wordt geleid dan normaal de bedoeling is. We verklappen de locaties van deze collectibles niet, gezien de halve lol zit in het vinden ervan, maar we kwamen onze favoriete stukjes in de game tegen op onze zoektocht naar die objecten. Heb je eenmaal alle puzzelstukjes en letters, dan ontgrendel je later in de game nog lastigere levels en zelfs een compleet nieuwe wereld.

De moeilijkheidsgraad van gewone levels wordt sowieso geleidelijk omhoog geschroefd naarmate je langer speelt. In het begin voelt Tropical Freeze nog als een charmant, toegankelijk Nintendo-spel, maar na verloop van tijd is de game beter te vergelijken met de oude Mega Man-spelen op de NES en SNES. Het halen van een level wordt steeds meer een uitdaging, waardoor de overwinning steeds beter voelt.

Donky Kong Tropical Freeze

Port

In de dockmodus gebruikt het spel een 1080p-resolutie, terwijl de Wii U maar 720p biedt. We hebben de game nooit op significante framedrops betrapt – al speelden we voornamelijk in de handheldmodus. Het is bizar hoe mooi de game er in die modus uitziet, als je bedenkt dat we een paar jaar geleden nog naar het gepixeleerde scherm van de Nintendo 3DS moesten kijken.

De toevoeging van Funky Kong als speelbaar personage is leuk, maar helaas is hij exclusief voor de makkelijkste speelmodus van de game. Hij kan namelijk oneindig doorrollen om vijanden omver te rammen en heeft meer hartjes. Wil je de moeilijkheidsgraad waar de Wii U-game om bekendstaat, dan kom je het nieuwe personage nooit tegen. Dat is toch een beetje jammer.

Conclusie en beoordeling

Donkey Kong Tropical Freeze (Switch)

Heb je de Wii U-versie aan je voorbij laten gaan? Dan is dit een ideaal moment om deze game alsnog in huis te halen. Het origineel is een zeer ondergewaardeerde platformer, en het spel is in de afgelopen vier jaar prima oud geworden. De oplopende moeilijkheidsgraad zal sommigen afschrikken, maar wie wel van een kleine uitdaging houdt kan hier urenlang plezier vinden.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goede balans tussen moeilijkheid en uitdaging
 • Charmante stijl
 • Flink wat uren nodig om alles te verzamelen
 • Minpunten
 • Weinig nieuws sinds de Wii U
 • Funky Kong is alleen voor makkelijke spelmodus

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Een goede review en ik zou deze game hetzelfde cijfer geven.
  Echt een pareltje van een 2D-platformer!

  Ook al is Funky alleen speelbaar in de 'gemakkelijkere modus' (wat voor sommige mensen zeker een nadeel kan/zal zijn), toch ga ik met hem in deze modus spelen, aangezien in de Wii U versie al 2x met 100+% uitgespeeld heb en wel graag een nieuwe game ervaring wil.
  Daarnaast is de kans vrij groot dat ik de game toch nog meerdere keren uit ga spelen en dan kies voor de "normale" modus.

  Ook vind ik het mooi dat deze game docked op 1080p60 en undocked op 720p60 runt. Die 60fps is in beide modus (zowel docked als undocked) extreem stabiel en de resolutie is in de docked modus ook zeer stabiel, echter duikt de resolutie in de undocked modus soms wel onder de 720p (niet dat je dat echt merkt, maar oke).
  Bron: https://www.youtube.com/watch?v=0DEGLO7dpxo

  Ik kijk er in ieder geval erg naar uit en ben, om me voor te bereiden, maar weer eens begonnen aan DKC3 op m'n N3DSXL (wat voor mij ook 1 van de beste games uit de DKC reeks blijft)! :D
 • @Piet S. Heb je destijds ook Hard Mode uitgespeeld???
 • @Jorn6810
  Niet alle levels helaas. Ik moest nog 1,5 wereld o.i.d., maar ik ben toen gestopt omdat ik ook andere games wilde spelen en Hard Mode redelijk wat tijd opslokte.
  De time trials en blauwe DK letters heb ik wel geskipt. Dat is filler content (en totaal niet leuk) in mijn ogen. :)
 • @Piet S. Hard Mode was wel echt oprecht Hard Mode haha. Ben denk ik t/m wereld 4 gekomen inderdaad. Vond het wel leuk dat je je personage kon kiezen (gezien het feit dat je maar één leven hebt). Dixie all the way ;)!
 • @Jorn6810
  Hard Mode is (af en toe) inderdaad ECHT frustrerend moeilijk ja! :’D

  En Dixie ftw! :D
 • Vrijdag meteen ophalen! Zag op YouTube een filmpje voorbijkomen, zowel docked als in de handheld-modus zijn er precies 0 framedrops waar te nemen, erg knap.
 • @Silverwolf
  Klopt!
  https://www.youtube.com/watch?v=0DEGLO7dpxo
 • Ja veel minder laad tijd en als je even stopt met bewegen zie je grafisch echt het verschil met de Wii-U versie….

  Zelfs Gamespot geeft nu een 9
  Vroeger gaven ze een 6je voor de Wii-U versie..
 • @deftones
  O ja, de laadtijden zijn ook echt significant korter en de res. is echt ook duidelijk verbeterd ja!
 • Ik heb hem ook voor de 2de keer gekocht. Wel zin hem nog eens te 100%en. Mooi zoethoudertje tot E3.

  Nu ik toch stiekem weer uitkijk naar deze game hoop ik dat de nieuwe retro game een opvolger wordt.
 • Trustedreviews geeft hem een 5 dus die site kunnen ze beter opheffen. Maar geweldige game
 • @kaassouflee30 Het is maar een mening. Nogal kort door de bocht om te zeggen dat ze die site maar beter kunnen opheffen.

  Je lijkt Piet Snot wel. Die is ook gelijk verdrietig als een switch spel een laag cijfer krijgt.
 • @Buzzard

  Een 5 voor dezegame geven is lachwekkend dan snap je er helemaal niets van.
 • @kaassouflee30

  Net als bij Gamespot, die "Tropical Freeze" op de Wii U een 6 gaf. Was destijds nogal veel commentaar op die recensie. Je kon merken dat de reviewer het had verpest, het niet leuk vond of wilde shockeren. Een zeer slechte review.

  Die 5 van Trustedreview heb ik er ook even bij gepakt: ook een slechte recensie. Het zou schelen als ze een game laten reviewen door iemand, die zulke games kan waarderen en op waarde kan schatten tegenover eerdere delen of soortgelijke videogames. Dat was hier duidelijk niet het geval.

  Kende Trustedreview niet eens. Misschien heeft dat ook een reden. Ik zal in ieder geval niet snel hun website opzoeken, mocht ik een oordeel over een spel willen weten. Ze hebben duidelijk niet opgelet toen Gamespot dezelfde fout maakte. Gamespot heeft het rechtgezet door de Switch-versie door een andere reviewer te laten beoordelen, waarbij er een omgekeerde 6 verscheen: een 9 dus. Een cijfer dat veel beter bij een game als "Tropical Freeze" past.

  Maar uiteindelijk blijft het allemaal een mening. Uiteindelijk maak je gewoon je eigen oordeel, waar andere reviews alleen een hulpmiddel bij zijn. Een blad of reviewwebsite moet echter goed kijken wie zij wat laten beoordelen.

  De site opheffen daarvoor gaat veel te ver, maar voortaan moeten ze beter inschatten wie de recensies voor een bepaalde game gaat doen. Vreemd: het spel is eigenlijk al 4 jaar uit. Waarom zo'n wereldvreemde recensie publiceren? Opvallen?
 • @Buzzard
  Hahah! Mij erbij betrekken, zonder dat ik hierover reageer. :’D

  Maar een 5 voor deze game slaat inderdaad nergens op. Kijk maar naar de gemiddelde critic score. ;)
 • Hahaha dit zijn mooie berichten jongens :D
  Opheffen die Site!!
 • @deftones
  Hahah, dat is ook weer een beetje radicaal! ;P

  Echter word ik wel een beetje moe van officiële review sites die zo nodig anders moeten zijn dan de rest in hun waarderingen van games. :)
 • @deftones

  Haha na deze 5 neemt niemand deze site nog serieus
 • @kaassouflee30
  Ik zag dat ze BotW & SMO wel beide een 10 hebben gegeven, dus ik snap die 5 voor DKCTF echt niet.
 • @Piet S.

  Als ik de review zo lees snap ik het cijfer wel.

  Hij vind het spel oneerlijk moeilijk. Dit zegt mij genoeg. Als dit spel te moeilijk voor je is en je komt niet eens voorbij de 2de wereld ofzo….tsja, dan is het jouw game gewoon niet.

  Waar ik me wel aan stoor is dat hij "oneerlijk" moeilijk zegt. Daar ben ik het zeker niet mee eens. Het wordt moeilijk, maar is altijd fair. Laat deze reviewer Celeste maar niet spelen die nog 2x zo moeilijk (maar net zo eerlijk) is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren