1. Dragon Ball Super: Broly review – Verlegt grenzen

Dragon Ball Super: Broly review – Verlegt grenzen

Een strijd tussen goden en legendes

Dragon Ball is oneindig, soms tot vervelends aan toe. Maar precies zoals na de spectaculaire climax van Dragon Ball Super in 2018, smachten fans altijd naar meer. De recent verschenen film, Dragon Ball Super: Broly, is precies dat.

Voor diegenen die zijn opgegroeid met Dragon Ball Z en hier en daar wat hebben meegekregen van de originele mangareeks, is Dragon Ball Super een fantastische samensmelting. Het neemt de flauwe grappen uit de eerste serie en voegt daar de spectaculaire gevechten uit Z aan toe. Super draait om grenzen verleggen en de wereld redden, maar ook om een God van Vernietiging zien reizen om de delicatessen van elke planeet te proeven. Tot ons genoegen wordt ook in Broly de aarde op het spel gezet voor vrijwel niets.

dragon ball

Een goede opzet

Voordat het gevecht losbarst, neemt de film echter verbazingwekkend veel tijd om het verhaal op te zetten. Hoewel Broly eerder voorkwam in drie (non-canon) films, is de legendarische Saiyan officieel nog niet voorgekomen in de serie. Toei Animation doet er dan ook goed aan om uit te leggen waarom het onschuldige kind verandert in een afgestompt oermens. De bezorgdheid van zijn vader Paragus is bij vlagen zelfs aandoenlijk en plant het zaadje voor hun wraakgevoelens jegens de Vegeta-familie.

Ietwat plotseling is het oorsprongsverhaal Goku in de eerste acte verweven. Hoewel flashbacks in Dragon Ball Z zijn geboorte in grote lijnen al uiteenzetten, vult de film enkele gaatjes op. Het is prettig dat zijn ouders meer schermtijd krijgen dan ooit tevoren, maar nog belangrijker is dat fans eindelijk een kijkje krijgen in de Saiyan-samenleving op planeet Vegeta. Het helpt een beeld te schetsen van het ‘vechtersvolk’ en onthult hoe oneervol koning Vegeta kan zijn.

dragon ball

Spektakel

Na een gave tijdsprong met hoogtepunten uit Dragon Ball Z en Super, is het tijd om zoals vanouds te knokken. Verschillende personages zijn op zoek naar de Dragon Balls, wat voor de kwaadaardige Frieza een uitstekend moment is om de inmiddels volwassen Broly op Goku en Vegeta af te sturen. Paragus heeft immers nog een appeltje te schillen met Vegeta’s bloedlijn, en Frieza zelf zint ook op wraak. Vanaf daar worden de meeste personages naar achteren geschoven en is het toneel enkel bestemd voor de drie Saiyans.

Dat gevecht beslaat het grootste gedeelte van de film en is één groot spektakel. Als je de serie hebt gevolgd, klinkt het wellicht onzinnig dat er opnieuw een wezen is dat zich staande houdt tegen Goku, maar in het moment zelf blijven dergelijke krachtmetingen een opwindende gebeurtenis. Goku en Vegeta zijn inmiddels goden en toch vormt de gigantische Broly een significante bedreiging. Tientallen minuten blijft de strijd spannend en worden de Saiyans gedwongen al hun iconische transformaties te gebruiken. Energiestralen doen de ijskappen smelten, complete bergketens worden verwoest en klappen zijn zó hard dat ze blijkbaar de poort naar een andere dimensie openen. Werkelijk alle remmen gaan los en als Dragon Ball-fanaat kun je je niets beters wensen.

dragon ball
dragon ball
dragon ball

Bijzonder fijn hierbij is dat de animatie van de film prachtig is. De eerste tv-uitzendingen van Super werden bekritiseerd vanwege zeer wisselvallige animatie (wat overigens met de blu-ray-release werd opgelost), maar in Broly is hier niets van de bespeuren. Het grootste gedeelte van de beelden is prachtig getekend, haarscherp en lekker kleurrijk. Een enkele keer leunt de film op minder puike CGI, maar over het algemeen is Broly grafisch een indrukwekkend schouwspel.

Focus

Omdat ook de meest spectaculaire gevechten vermoeiend kunnen worden, geeft Broly zo nu en dan andere personages de ruimte. Een van de belangrijkere spelers is Frieza, die na een flashback met zijn vader King Cold terugkeert op aarde. Hoewel de witte veroveraar meer dan eens goed is voor een hilarisch moment, mist Frieza een beetje de dreiging van vroeger. Consistent met Super is hij minder beangstigend dan voorheen, waardoor de spanning tijdens zijn optreden toch een beetje zoek is. Ook Paragus, die een zeer grote rol lijkt te spelen in het verhaal, had eigenlijk een uitgebreider optreden verdiend.

dragon ball

Uiteindelijk draait de film dan ook om Broly zelf, en daarin slaagt het met verve. Broly is altijd een zeer populair personage geweest voor iemand die als non-canon wordt beschouwd en aartsvader Akira Toryama neemt met een knipoog de beste elementen uit het bronmateriaal, en past ze uitstekend binnen het universum. Broly’s achtergrondverhaal wordt uitgebreid beschreven, terwijl de film losse eindjes aan elkaar knoopt over Goku’s en Vegeta’s verleden. De rest van Broly is een fantastisch epos dat draait om grenzen verleggen en uiteindelijk vriendschap en respect. En lekker eten.

Conclusie en beoordeling

Dragon Bal Super: Broly

Dragon Ball Super: Broly is dankzij een goede opzet en een geweldig spektakel een heerlijke Dragon Ball-film.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Neemt de tijd voor Broly’s achtergrond
 • Geeft een kijkje in Saiyan-samenleving
 • Spannend en spectaculair gevecht
 • Mooie animatie
 • Minpunten
 • Frieza en Paragus hadden een beter optreden verdiend
 • 3D komt niet goed uit de verf

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice! Ik ga donderdag met een aantal vrienden, haha. Ben benieuwd.
 • @Sjazie Cool! Je gaat je zeker vermaken. Het publiek bij zo'n film is over het algemeen ook tof.
 • Ik heb hem afgelopen vrijdag in 4dx gezien. Geweldige ervaring. En de film zelf was ook extreem goed. Canon Broly >>>> oude Broly qua personage en verhaal.

  Wat mij betreft de beste Dragon Ball film to date. (gevolgd door Cooler's Revenge ofcourse)


  Ik moet je wel effe correcten. Broly komt niet voor in DB GT. Enkel in de 3 Broly films. Deze fout triggerd mij als Dragon Ball freak heel erg :D :D
 • @Meta_coola Ik heb lang niet alle Dragon Ball-films gezien, dus ik durf niet te zeggen dat het de beste is. Het is wel de sterkste die ik heb gezien, en beter dan de andere twee Super-films.

  En thanks voor de correctie, ik ken Broly vooral uit de games waar andere GT-personages in voorkomen.
 • @Jack O sorry om te zeggen maar een beetje voorkennis is wel handig
 • @Sp1krislay3r Ik heb Dragon Ball Z en Super in z'n volledigheid gezien, maar van GT en de films slechts stukken. Ik dacht begrepen te hebben dat Broly zijn oorsprong vindt in GT, maar blijkbaar dus alleen in de films. Excuses daarvoor, ik heb het aangepast!
 • @Jack O

  Ik raad het je echt aan om ooit een keer (Als je er ooit de tijd voor hebt) naar alles van Dragon Ball te kijken. Gewoon beginnen bij Dragon Ball , dan de 4 DB films, dan DBZ ( het beste is de remastered & uncut blu-ray versie. Kai kan ook maar die is imho inferieur ten opzichte van eerst genoemde) dan de 15 DBZ films en 5 specials , dan DBS en DBS: Broly en daarna naar DBGT en de DBGT film.

  Ik weet haast zeker dat je het een fijne ervaring gaat vinden.
 • @Meta_coola de tijd vinden wordt een behoorlijke uitdaging, maar dat wil ik zeker nog een keer doen. Met name de DBZ blu-ray en de films lijken me erg tof om te checken.
 • @Meta_coola Ik heb alleen ooit Dragonball Z gezien en zit er aan te denken om de gehele blu ray box aan te schaffen. Zie dat de Super serie ook in blu ray verkrijgbaar is, maar kan GT en orginele DB niet vinden. Zijn deze nooit op blu ray uitgebracht?
 • @Jorn6810

  Zover ik weet hebben DB en DBGT inderdaad nog geen blu ray release. Kan er in ieder geval niks van vinden op dragonball.wikia.com.
 • Broly in GT heb ik wat gemist
 • @Sp1krislay3r Zie hierboven, ik was in de war met de films…
 • Gezien in 4DX, wat een ervaring was dat zeg. Lang geleden dat ik zo'n lol heb gehad in een bioscoop.
 • @Dabilahro Ik hoor verschillende verhalen daarover. Sommigen vinden dat het afleidt, anderen vinden het supergaaf. Het lijkt me erg tof om een keer te doen in ieder geval.
 • @Jack O

  Zeker doen, want dit is een film die wel ontworpen leek voor 4DX. Het is even wennen, maar die vechtscenes gaf het echt een extra dimensie.
 • 4dx is zeer zeker een toffe ervaring ( enige wat misschien afleidend was, was de wind van uit de stoel) maar het is niet dat ik er nu echt helemaal voor uit zeeland naar Rotterdam heen wil gaan. Al hoe wel Godzilla lijkt mij epic in 4dx
 • @Meta_coola

  Als je toevallig vaak in de buurt van Eindhoven komt, die heeft ook een 4DX zaal.
  Is ook niet in de buurt waarschijnlijk.
 • @watashi wa maurice desu.

  Is idd ook nog 153 km van mij vandaan en kom er ook niet zo vaak. Ah wel das het nadeel van wonen in het einde van de wereld 😜
 • @Jack O

  Ik heb deze film ( nog ) niet gezien. Maar ik denk morgen in 4dx.
  En ik kan ook zeggen dat 4dx een mooie toevoeging is op conventioneel films kijken.
  Wil je een film van voor tot eind super willen volgen dan kun je beter naar een stilstaande versie gaan. Want elke beweging zal inderdaad wat kunnen afleiden. Maar daar word een stukje inleving en gevoel aan toegevoegd die je heen enkele andere versie kunt krijgen.
  Ik had crimes of grindelwald in 4dx gezien en ik vond het schitterend, diepgaand, meeslepend en sfeervol om bewegingen te ervaren.
  Zoals bijvoorbeeld de stoelen die voorover gingen hangen toen de camera een diepte inkeek. Door je evenwichtsorgaan krijg je dan ook mee het gevoel in de diepte te kijken omdat je ook echt die beweging een beetje maakt.

  Ik ga het morgen avond zien of het met het (veel meer) hectische Dragon ball net zo goed werkt.
 • @watashi wa maurice desu. Hm, je hebt me overtuigd om het een keer te gaan doen. Ik zag dat het sinds kort in Scheveningen is, dat is best te doen voor mij.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren