1. Dragon Quest Builders 2 – De zomerhit van 2019

Dragon Quest Builders 2 – De zomerhit van 2019

In 2016 kroonde ik de eerste Dragon Quest Builders tot dé sleeperhit van het jaar. Ik had namelijk het voorgevoel dat deze mash-up van het immens populaire Minecraft en het vooral in Japan geliefde Dragon Quest door veel gamers weggewuifd zou worden als een gemakzuchtige kloon. Builders heeft gelukkig die verwachtingen meer dan overtroffen. Dit tweede deel, dat aan de begin van de zomervakantie verschijnt, is daar het ultieme bewijs van.

Dragon Quest Builders 2 is in veel opzichten het vervolg geworden die het eerste deel nodig had. Al het goede – zoals het bouwen met blauwdrukken, de quests en de typische Dragon Quest-stijl – is behouden en de grootste kritiekpunten zijn grondig onder handen genomen. Zo begin je niet steeds weer helemaal opnieuw in ieder hoofdstuk en heb je meer ruimte om naar eigen inzicht te bouwen.

Dragon Quest Builder

Bekeren tot bouwen

Compleet trouw aan het eerste deel is Builders 2 echter niet. De nadruk ligt deze keer minder op het verkennen van de wereld en veel meer op bouwen en het volgen van de verhaallijn. Net zoals in de vorige game speel je in dit spel als een bouwer in een wereld die het maken verleerd is. Samen met je mysterieuze handlanger Malroth reis je daarom van eiland naar eiland om de ogen van mensen te openen. Wie wat maakt heeft namelijk een fijner leven. De mensheid moet alleen wel een beetje overtuigd worden.

Mensen overhalen om ook te gaan bouwen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. In de wereld van Dragon Quest Builders 2 heeft men jarenlang onder het bewind van een kwaadaardige sekte van monsters geleefd dat het maken van bouwsels streng verboden heeft. Bij aankomst op ieder nieuw eiland moeten mensen daarom voorzichtig bekeerd worden. Het begint klein. Plant een boom of maak een kleine slaapkamer met drie bedden, maar het loopt al snel uit in allerlei monsterprojecten. Een gigantische nachtclub bijvoorbeeld, of een massieve verdedigingsmuur om de jaloerse monsters buiten te houden.

Dragon Quest Builder

Gemeenschap van makers

Alle opdrachten die je uitvoert leveren de adoratie van je inwoners op. Met genoeg hartjes kan het dorpje een upgrade krijgen, waardoor er meer inwoners bijkomen en de dorpelingen een stukje zelfstandiger worden. In tegenstelling tot de vorige game voegen je inwoners ook echt wat toe aan de gemeenschap. Ze helpen mee met het bouwen van grote projecten, mijnen grondstoffen en verbouwen gewassen. Al het werk rust daarom niet langer meer op de schouders van de bouwer.

Ook in gevechten staan je bondgenoten eindelijk hun mannetje. Word je dorp aangevallen door een groep monsters, dan trekken alle dorpelingen ten strijde. Dat is wel zo prettig, want aan dit onderdeel van het spel is weinig veranderd. Gevechten zijn nog steeds heel erg simpel en komen vooral neer op het herhaaldelijk op een knop rammen. Alle hulp is namelijk welkom om dit onderdeel van de game zo snel mogelijk voorbij te laten zijn.

Dragon Quest Builder

Dragon Crack Builders

In tegenstelling tot de gevechten heeft het bouwen in Dragon Quest Builders 2 wel een enorme upgrade gekregen. Er zijn veel meer opties voor het inrichten van ruimtes, het aantal soorten bouwblokken is gigantisch en door de centrale hubwereld waar je na ieder eiland op terugkeert heb je eindelijk ook alle ruimte om te bouwen. Tijdens de hoofdverhaallijn ben je vooral met opdrachten bezig, maar daarbuiten krijg je veel meer de ruimte om zelf iets in elkaar te zetten zonder dat daar eisen van je bemoeizuchtige bewoners aan verbonden zitten.

Niet dat die quests vervelend zijn. De constante stroom aan opdrachten zorgt dat het moeilijk is om Builders 2 weg te leggen. Er is simpelweg altijd wat te doen. Of je nu een fitnessruimte voor mijnwerkers in elkaar aan het zetten bent, of de wereld doorkruist om dat ene speciale item te vinden. De verhaallijn is een gigantische checklist waar je steeds meer onderdelen van mag afvinken. Wel irritant is hoe lang van stof je opdrachtgevers zijn. Basisinformatie wordt erg vaak herhaald en voor wie de vorige game heeft gespeeld heeft voelt de eerste paar uur wel heel erg bekend aan. Builders 2 bevat veel nieuws, maar het duurt wel een paar uur voordat je daar toegang tot krijgt.

Dragon Quest Builder

Veel kleine verbeteringen

Door een heleboel kleine verbeteringen weet Builders 2 boven het eerste deel uit te stijgen. Zo is fast travel een stuk makkelijker geworden, gaan je gereedschappen niet meer stuk na intensief gebruik en is het organiseren van alle items die je oppakt stukken makkelijker. Heb je eenmaal een voorwerp opgepakt, dan kun je het gebruiken bij een werkbank. Het maakt dan niet uit of je het in je broekzak hebt zitten of ergens weggemoffeld in je rugzak. De mogelijkheid om te rennen versnelt de boel behoorlijk, net zoals de parachute waarmee van hoge bergen springen extra leuk wordt. Minstens zo handig is het first-person cameraperspectief. Hierdoor wordt bouwen in krappe ruimtes stukken overzichtelijker.

Builders 2 introduceert ook een co-op speelstand. Die is helaas wel beperkt tot de hubwereld, waardoor je niet samen quests kunt doen. Stabiel is deze speelstand ook niet. Eilanden van andere spelers bezoeken is op moment van schrijven bijvoorbeeld nog niet gelukt. Het voelt daardoor alsof de co-op vooral een nagedachte was tijdens de ontwikkeling. Dat is zonde, want dit onderdeel heeft juist zoveel potentie.

Dragon Quest Builder

Voor deze review is Dragon Quest Builders 2 gespeeld op PlayStation 4. De game is ook op de Switch verkrijgbaar, maar daar draait het allemaal net wat minder soepel. Vooral in een volgebouwd dorpje zakt de framerate behoorlijk in. Ook op de PS4 draait de game niet helemaal vloeiend, maar zo haperend als op de Switch wordt het nooit.

Dragon Quest Builders 2 is voor 59,99 euro verkrijgbaar op Nintendo Switch en PlayStation 4. Voor deze review is de game gespeeld op PlayStation 4.

Conclusie en beoordeling

Dragon Quest Builders 2

Dragon Quest Builders 2 bevat tal van grote en kleine verbeteringen ten opzichte van het origineel. Het bouwen is een stuk uitgebreider geworden, al is dat helaas wel ten koste gegaan van wat avontuur. Dat de gevechten geen upgrade hebben gekregen is jammer, maar door je behulpzame bondgenoten is het ook een minder groot onderdeel van het spel geworden. Builders 2 geeft je zoveel om te doen en te maken dat je er een hele zomer zoet mee bent.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Bouwen is verslavend
 • Gigantisch veel kleine verbeteringen
 • Minpunten
 • Beperkte co-op
 • Lang van stof
 • Nog steeds erg simpele gevechten

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Heerlijke game is dit geworden weer zeg. Inmiddels 13 uurtjes erin zitten en ben nog aan het genieten.

  Wel veel onnodig tekst en gesprekken.
 • @DefenseForceNL
  Klopt, zit zeker veel teksten en gesprekken in. Maar ik vind ze erg leuk en humoristisch geschreven, wat het niet heel erg maakt om doorheen te gaan. Maar ja ook ik ben soms ongeduldig en wil gewoon aan de slag gaan ;-)
 • @Olimario

  Ze zijn inderdaad wel leuk geschreven, maar het voegt verder niet echt wat toe aan de ervaring van de game. Waardoor ze van mij ook wel geskipped hadden mogen worden.
 • ''Dat is zonde, want dit onderdeel heeft juist zoveel''
  Hier valt een deel van de review weg.

  Wat super jammer dat de game zo'n slechte co-op heeft zeg! Dit was juist de reden dat ik hem had aangeschaft. Nu zit ik met een digital download van een game die ik eigenlijk niet wil :(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren