1. Dreams review - Voor de dromers en fans van Newgrounds

Dreams review - Voor de dromers en fans van Newgrounds

Dreams is uiteindelijk voor iedereen wat anders

Bijna vijf jaar na de oorspronkelijke onthulling is het tijd om wakker te worden: Dreams is eindelijk uit. Het spel leek altijd heel erg moeilijk om in een hokje te stoppen, maar het laatste half jaar in early access heeft Dreams goed gedaan.

Neem een kijkje tussen de meest populaire creaties van Dreams en je begrijpt al snel wat er in binnen dit raamwerk allemaal mogelijk is. Spelers hebben in de maanden waarin het spel nog niet officieel uit was de meest uiteenlopende creaties online gezet. Van platformers, first-person shooters, point-and-click games en onmogelijk te definiëren spellen over gefrustreerde kale tovenaars, de stroom van creaties voelt bijna oneindig.

Ontwikkelaar Media Monecule moedigt je aan om ook creatief bezig te zijn. Met een paar simpele tutorials worden de basisprincipes van het maken van een droom uitgelegd en er zijn natuurlijk ook al zat creaties van de genieën achter Dreams zelf. Art’s Dream is daarvan de indrukwekkendste. In deze ongeveer twee uur durende mix van (game)genres speel je als een gefrustreerde jazzmuzikant die al dromend met zijn eigen onzekerheden worstelt. Art’s Dream is grappig, werkelijk schitterend gemaakt en een handige manier om te laten zien wat er allemaal mogelijk is in Dreams.

Dreams

Gemeenschap van dromers

Als dat je niet aan het maken krijgt doet de haast ingebouwde gemeenschap van creatievelingen die zijn meegekomen uit LittleBigPlanet 3 dat wel. De vorige doe-het-zelf-game van ontwikkelaar Media Molecule was lang niet zo uitgebreid, maar is wel een uitstekende broedplaats gebleken voor grote dromers. Als beginnende maker word je in Dreams gestimuleerd om ook naar deze bestaande talenten te kijken.

Het spel is zo opgezet dat (her)gebruik van creaties van andere spelers wordt aangemoedigd. Ben jij bijvoorbeeld goed in het maken van platformlevels, maar niet zo handig als het aankomt op het maken van de omgevingen of de personages die de wereld bevolken, dan kunnen die onderdelen van andere spelers gebruikt worden. Binnen de gemeenschap van Dreams kun je je daarom prima specialiseren. Jij kan bijvoorbeeld de maker zijn die simpele AI van vijanden bedenkt of juist krokodillen in alle soorten en maten maakt. Andere spelers kunnen die creaties weer gebruiken voor hun eigen werk en jij krijgt er gewoon netjes de credits voor.

dreams

Aangepaste verwachtingen

De opzet van Dreams is na bijna een jaar in early access niet minder slim geworden, maar tegelijkertijd is het aan te raden je verwachtingen bij te stellen. Ja, er is veel variatie in het aanbod van games, maar het zijn lang niet allemaal prettig spelende meesterwerken. De platformers en first-person shooters kunnen zich bij lange na niet meten met het echte werk. Bovendien zijn er nauwelijks complete games, maar vooral korte techdemo’s te vinden. Dat is helemaal niet gek voor een spel dat draait om het werk van amateurs, maar de vraag is hoe leuk het blijft om onhandig spelende klonen van bestaande games te spelen.

Het is jammer dat er maar nauwelijks echt fijne games uit Dreams komen en tegelijkertijd ook volkomen logisch. De instapdrempel is ondanks het vriendelijke uiterlijk en uitgebreide trainingvideo’s behoorlijk hoog. Wie echt bij nul begint moet uren aan trainingen doorlopen. Die zijn uitgebreid, maar ook wel een beetje saai.

Een beetje cynicus kan zich afvragen waarom iemand met talent en geduld om allerlei verschillende creaties te maken ervoor kiest dit in Dreams te doen. De middelen om zelf te animeren of een game te bouwen op een pc zijn toegankelijker dan ooit. Zo gebruiksvriendelijk als Dreams is het natuurlijk nog niet, maar wie zelf iets maakt – los van de infrastructuur van Dreams – is er uiteindelijk wel zelf de baas over. In Dreams zijn je dromen uiteindelijk gewoon van Media Molecule en je zal er niet zo snel iets aan verdienen.

dreams

Kweekvijver

Toch is het lastig om al te lang negatief over Dreams te blijven. Als bouwgame doet het namelijk ongelofelijk veel goeds. Het is prettig in gebruik, creaties zien er al snel schitterend uit en hoewel er online al veel troep te vinden is, zijn er genoeg systemen ingebouwd om de echte pareltjes naar boven te halen. Dreams zou daardoor zomaar een kweekvijver kunnen worden voor een nieuwe generatie ontwikkelaars.

OOntwikkelaars die bovendien een publiek van gretige spelers hebben. Even snel een droom opstarten en uitproberen gaat bijzonder rap en dat maakt het ontdekken van nieuwe creaties wel zo fijn. Scrollen door de Dreamscape doet denken aan het vinden van nieuwe filmpjes en spelletjes op Newgrounds. Dat zegt de jongere generaties waarschijnlijk niets, maar iedereen die begin 2000 op het internet zat weet dat dat een groot compliment is.

Dreams is vanaf nu verkrijgbaar voor 39,99 op PlayStation 4

Conclusie en beoordeling

Dreams

Dreams is uiteindelijk voor iedereen wat anders en het is indrukwekkend hoe slim daarom iedereens onderdeel van het spel in elkaar steekt. Voor de makers zijn de mogelijkheden gigantisch en de gemeenschap een ongekende bron van hulp en middelen. Voor de spelers die een beetje amateurwerk wel kunnen waarderen is er een zee van creaties om te bekijken, bespelen en te beluisteren. Wie met een open geest durft te dromen kan in deze ‘game’ een eindeloze bron van vermaak, meligheid en genialiteit vinden. En wie weet wat Dreams in de toekomst nog meer heeft te bieden.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Gigantisch aanbod aan creaties
 • Schitterende grafische stijl
 • Prettige tools
 • Minpunten
 • Instapdrempel alsnog hoog

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • De instapdrempel is juist niet zo hoog, ze leren je de basis aan door een kleine tutorial. Erna ben je good to go. Je kunt objecten gebruiken van andere makers, zo hoef je bv geen boom meer te maken etc. Je kunt dit spel op 2 manieren spelen, zelf je creaties maken, of gewoon creaties spelen van andere mensen. Ik ben er totaal weg mee, het is een zeer speciale game.
 • @CyberFl gezien de hoeveelheid flutgames is de instapdrempel toch best wel hoog. Niet iedereen gaat fantastische game kunnen maken met Dreams.

  Er zijn inderdaad genoeg simpele tutorials maar die leren je nog geen shooter of degelijke platformer te maken. Het is inderdaad te doen, maar als je echt iets moois wilt maken kost het veel tijd waardoor die instapdrempel alsnog hoog is.
 • @Thijs Barnhard

  Laat mensen experimenteren, voor je het weet komen we ware pareltjes tegen. Hetzelfde met LBP, dat had ook tijd nodig vooraleer we ware meesterwerkjes zagen.
 • @CyberFl absoluut! Dreams is pas net uit en iets moois maken kost tijd. Ik geloof er heilig in dat er uiteindelijk helemaal mooie dingen uit voort gaan komen!
 • @Thijs Barnhard Elca Gaming is bezig met een Avatar game, die overigens nu speelbaar is. In Dreams. Het is nog in begin van ontwikkeling maar wat ziet die er veel belovend uit.
 • @CyberFl Ok maar zijn de levels niet veredelde techdemo's of zitten er echt leuke hele korte games tussen?
 • @smaakmaker

  Er zitten leuke games tussen, maar de meeste zijn nog technische demo's. Geef het wat tijd.
 • @CyberFl Ok dus je kunt het beter later kopen denk ik. Als meer mensen echt toffe dingen hebben gemaakt
 • Goede review. Ik denk dat daar ook het grote probleem ligt bij Dreams. Ik zat bijvoorbeeld naar de gemaakte remakes van Banjo Kazooie en Dk64 te kijken. Het blijven veredelde techdemo's . Een vriend van mij gaat het kopen en dan ga ik eens kijken hoe tof het is.
 • @smaakmaker Klopt er zijn heel veel remakes van bekende dingen en die zijn vaak technisch indrukwekkend, maar niet leuk om te spelen. Het spel heeft allerlei tutorials over hoe je een game maakt, maar over goed gamedesign is er nog niets. Dat moet de community zelf nog uitvogelen vandaar dat men nu vooral nog bezig is met het imiteren van bestaande voorbeelden. Die remakes spelen bijna allemaal slechter dan het origineel.

  Er zijn echter ook al pareltjes te vinden en Media Molecule weet die goed uit te lichten. Ik denk ook dat aangepaste verwachtingen belangrijk zijn. Je gaat hier denk ik niet zo snel de nieuwe Call of Duty tussen vinden, maar wel een heleboel kleine, gekke creaties.
 • @Thijs Barnhard Ok bedankt voor de info. Maar ik ga het binnenkort zelf eens uit proberen.
 • Het lastige hiermee is dat het mega indrukwekkende creaties voortbrengt, die meestal toch maar heel beperkt zijn qua echte game. Inderdaad het 'techdemo complex'. Er worden dingen prachtig nagemaakt, of een mooi uitziend eerste level van iets origineels, maar daar blijft het vaak bij. Het is een enorme timesink, maar levert relatief weinig op.

  Wel zie ik echt de potentie voor het zijn van de 'kweekvijver'. 100% dat mensen gaan solliciteren met een Dreams level. Dat is erg vet. Ook tof dat er een substantiële campaign bij zit.
 • @That Mr Awesome nouja substantieel, je bent er binnen twee uur wel doorheen.
 • @Thijs Barnhard
  Dus als je zelf niet creëert, het kopen niet waard?
 • @Soon. zo ver zou ik niet gaan. Als je amateurcreaties met hier en daar een uitschieter leuk vindt zou ik het zeker wel aanraden. Misschien word je vervolgens zelf ook geïnspireerd om iets te maken!
 • De game barst van de potentie. Dit kan in theorie de beste game van de generatie worden samen met Super Mario Maker 2. Maar het blijft persoonlijk.
 • @Rahl Dreams is natuurlijk wel even een creator op een andere niveau dan Mario Maker.
 • Thijs, geen idee hoeveel tijd je met Dreams heb doorgebracht maar om te beginnen, dit is niet alleen een tool om games te maken. Er is artwork in de vorm van 3D creaties, tekeningen, muziek en filmpjes.
  Er zitten nu al aardig wat games in die goed te besturen zijn. De games zijn kort maar er is vaak maar met 1 persoon aan gewerkt, de beta is nog geen jaar oud dus de next Doom of The Witcher kun je realistisch gezien ook nog niet verwachten. Er zijn zelfs al wat kleine game studios door de community opgericht.
  Veder kan je na de eerste lessen al heel wat. Maar er is geen instant gratificatie knop waarmee je zomaar een briljant muziekstuk, filmpje of game maak. Net als met alles zal je er de tijd in moeten stoppen om je dingen aan te leren en beter te worden. Dat is geen minpunt voor de game maar gewoon het echte leven.
 • @tielo Ik weet dat je er van alles mee kan maken. Ik noem het niet voor niets creaties en niet alleen maar games.

  Ik had graag wel een instant gratificatie knop willen hebben.
 • @tielo

  Gelijk heb je, man. Mensen moeten eerst ontdekken wat ze allemaal kunnen. En dat is heel veel. Maar dat maakt het ook zo leuk. Als je iets in je hoofd hebt en na een hoop proberen dat ook nog eens voor elkaar krijgt in dreams is dat heel bevredigend. Mensen maken nu al hele mooie dingen. Erg toffe art. Ik weet niet of je die van wolverine gezien hebt maar dat is echt een mooi 3d kunstwerkje waar een hoop tijd in heeft gezeten. Zelfs de Mensen die games aan het nabouwen zijn leren ondertussen hoe ze de mechanics kunnen toepassen voor hun eigen ideeën.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren