1. Dwangsom van maximaal 10 miljoen opgelegd voor lootboxes in FIFA

Dwangsom van maximaal 10 miljoen opgelegd voor lootboxes in FIFA

Opgelegd en goedgekeurd

De Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een dwangsom opgelegd vanwege lootboxes in FIFA-games. De rechtbank Den Haag heeft deze beslissing nu goedgekeurd.

Volgens de uitspraakis de dwangsom in oktober 2019 opgelegd. Electronic Arts heeft daar vervolgens bezwaar tegen aangetekend, maar dat is in eerste instantie en ook in hoger beroep afgewezen.

De dwangsommen zijn gericht op de lootboxes in FIFA, waarmee spelers nieuwe, willekeurige voetballers verdienen voor hun team. Volgens de Ksa is dat een kansspel, wat niet zomaar mag worden aangeboden in Nederland. De rechter geeft de autoriteit daarin nu dus gelijk en stelt dat de Ksa bevoegd is om tot handhaving over te gaan.

De dwangsommen zijn opgelegd aan zowel Electronics Arts zelf, als de Zwitserse dochter die verantwoordelijk is voor de verkoop. Beide bedrijven krijgen een boete van 250.000 euro per week, met een maximum van vijf miljoen. In totaal kan het bedrag dus oplopen tot 10 miljoen euro.

EA is het niet eens met het besluit en stelt dat het geen kansspel aanbiedt, omdat de packs die worden aangeboden onlosmakelijk verbonden zijn met de FUT-modus, wat zelf een behendigheidsspel is. "De FUT-modus draait niet om het openen van Packs maar om het spelen van voetbalwedstrijden en het winnen van de competitie," valt te lezen in de juridische stukken. Ook zegt EA dat de inhoud van de packs alleen waarde hebben binnen het spel zelf en dat de meeste spelers FIFA niet spelen om te gokken.

In een reactie aan NU.nllaat EA weten in beroep te gaan tegen de beslissing. "We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen."

Fifa FUT

Dit artikel delen

Over de auteur

Erik Nusselder Redacteur van Gamer.nl. Houdt veel van RPG's, action-adventures, platformers, point-and-click adventures. Ook van leuke indies. Kan bovendien heerlijk genieten van het spelen van slechte games (al krijgen ze dan wel gewoon een slecht cijfer, natuurlijk). Contact: erik@gamer.nl

Reacties

 • Ik ben blij dat de lootboxes-hype langzamerhand over is en dat veel consumenten hier tegen in opstand kwamen. Ik heb geen problemen met cosmetische items in unlock paths of progression paths (die je apart moet kopen) je weet wat je krijgt en wat je kwijt bent. Het is inmiddels bewezen dat dit meer geld oplevert dan het kansspelen of "surprise mechanics" met lootboxes.

  Ik begrijp niet dat ze nog niet van Battlefront II hebben geleerd.
 • @CerandoX.nl

  Omdat het in FIFA flink geld oplevert
 • "De FUT-modus draait niet om het openen van Packs maar om het spelen van voetbalwedstrijden en het winnen van de competitie,"

  Haha, je moet toch wat verzinnen om onder de dwangsom uit te komen.
  Goed dat dit soort praktijken worden aangepakt, heel FUT gaat om het openen van packs en (kleine)kinderen zijn erg snel geneigd om dit soort aankopen te doen. Helaas is 5 miljoen slechts een schijntje voor EA.
 • @MythicZ
  Ja ik vind dit ook echt een kansloze spelmodus op deze manier. Je kan toch gewoon door middel van spelen paks vrijspelen en dan hetzelfde systeem handhaven. Dat moet kopen is geen optie die zou moeten bestaan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren