1. E-sport in 2019 – Deel 1

E-sport in 2019 – Deel 1

Het meest opvallende e-sport-nieuws van dit jaar

2019 is voorbij en ook op het gebied van e-sport is er een hoop gebeurd. In het tweeluik 2019 in E-sport behandelen we de meest opmerkelijke nieuwtjes van afgelopen jaar.

Vaevictis is het eerste vrouwenteam en faalt gigantisch

Vrijwel alle continentale competities in League of Legends gaan over op franchising. Dat Amerikaanse model houdt in dat teams een bedrag betalen aan de competitie-organisatie en in ruil daarvoor niet kunnen degraderen. Het idee erachter is dat teams vastigheid hebben en daarmee ook makkelijk sponsoren en fans kunnen krijgen. Competitie-organisatoren krijgen daarentegen een flink bedrag binnen, dus op papier lijkt het win-win.

Behalve als teams met de pet er naar gooien. Vaevictis is een voorbeeld van hoe het niet moet. Het Russische team weet dat het niet kan degraderen en besloot een volledig vrouwelijke line-up aan te trekken. Dit is een stuk goedkoper dan mannelijke pro’s en zorgt daarnaast voor flink wat media-aandacht. Op papier lijkt het een nobel idee, want vrouwen worden flink ondervertegenwoordigd in e-sport, maar dit initiatief verliep minder goed. Een groot aantal vrouwelijke speelsters in de top had namelijk geen interesse in Vaevictis.

Dat heeft verschillende oorzaken, namelijk dat de vrouwelijke spelers meer verdienen als streamer en als League-speler gigantisch veel shit over zich heen krijgen. Resultaat was dus een zwak Russisch team dat elke wedstrijd verloor. Sommige tegenstanders werden zelfs beboet, omdat ze ‘de tegenstander vernederden door ze onnodig vaak neer te halen’. Absurd en vooral ook zonde voor de vrouwelijke e-sporters die het niveau wel aankunnen, maar nu misschien geen kansen krijgen.

League of Legends

EA-medewerker gehackt na verbanning spugende Fifa-speler

Kurt ‘Kurt0411’ Fenech heeft zichzelf niet populair gemaakt bij EA Sports. De Fifa-speler is al jarenlang onderdeel van verschillende controverses. Hij scheldt andere spelers uit, dreigt met geweld, kan niet tegen zijn verlies en over het algemeen gewoon geen leuke tegenstander. Hij kreeg in november zijn derde waarschuwing en daarmee een verbanning van professionele Fifa-evenementen, en dat was niet onterecht.

Kurt speelde namelijk een potje Fifa 20, kreeg een late goal tegen en besloot vervolgens alles behalve zichzelf de schuld de geven. Het spel is tegen hem, EA Sports is tegen hem en de wereld is tegen hem. Logischerwijs besloot hij dan ook een EA Sports-sjaal te pakken en op het logo te spugen. Vervolgens kreeg ook Corey Andress, community manager van de Fifa-serie, een scheldkanonnade. Dit keer vond EA Sports het welletjes en besloten ze Kurt voor alle Fifa 20-evenementen te schorsen.

De Brit zelf vindt het onterecht en claimt dat EA Sports bang voor hem is. Zo zou de game-ontwikkelaar hem geen podium durven geven, omdat hij de waarheid durft te zeggen. Zijn fans zijn het er blijkbaar mee eens en hackten verschillende Twitter-accounts van EA Sport-medewerkers, waaronder dus dat van ook Corey Andress. Die laatste verwijderde zelfs zijn account. Kurt zelf vindt nog steeds dat hij onschuldig is en blijft op Twitter doorgaan met zijn tirades.

fifa 20, volta

Ellie blijkt mannelijke bedrieger

2019 begon met een opmerkelijke gebeurtenis; e-sportorganisatie Second Wind claimde namelijk een vrouwelijke e-sporter onder contract te hebben, maar dit bleek om een man te gaan. De speler die enkel bekendstond onder het pseudoniem ‘Ellie’ weigerde haar echte naam prijs te geven. Dit zorgde voor veel achterdochtige spelers en fans. Ellie zelf redeneerde toentertijd dat dit was, omdat ze bang was dat mensen hier misbruik van zouden maken.

Al gauw kwamen geruchten naar boven dat streamer Punisher achter het account zou zitten en dat een vriendin de stem van Ellie zou verzorgen. Nadat Punisher en ‘Ellie’ tegen elkaar speelden leek de lucht geklaard, maar men was niet overtuigd. Ondertussen werd Ellie opgepikt door Overwatch-team Second Wind dat in de op een na hoogste Overwatch-competitie speelt. Na wat meer onderzoek van diverse spelers, streamers en journalisten kwam de aap uit de mouw: Punisher zat inderdaad achter account van Ellie.

Enkele dagen voor het bekend werd was Ellie overigens alweer vertrokken bij Second Wind, zonder ook maar een wedstrijd gespeeld te hebben. Punisher zelf heeft gezegd dat het een sociaal experiment was om seksisme binnen e-sport aan te tonen. Hij had echter niet verwacht dat het zo zou groot in media zou komen. Even leek het erop dat Punisher zelf door Blizzard gestraft zou worden, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd.

overwatch

Minderjarige Fortnite-spelers zijn overal

Van alle teams heeft FaZe Clan misschien wel het slechtste jaar achter de rug. Het team is in een rechtszaak verwikkeld met voormalig speler Turner ‘Tfue’ Tenney. Toen de speler en het team modder gooiden, kwam naar boven dat FaZe een minderjarige speler onder contract had staan. Faze’s H1ghSky1 was namelijk pas elf jaar toen hij onderdeel werd van de organisatie en Fortnite-spelers moeten minimaal dertien jaar zijn om mee te mogen doen met toernooien.

Toen de leeftijd bekend werd, kreeg H1ghSky direct een ban op Twitch vanwege zijn leeftijd en startte hij zijn YouTube-streamcarrière, waarbij zijn vader of moeder standaard bij de stream mee moet kijken om aan de YouTube-voorwaardes te voldoen. HighSky1 streamt ondertussen nog regelmatig en is ook nog steeds onderdeel van FaZe. Hopelijk staat in zijn contact nu wel zijn echte geboortedatum.

Ondertussen zijn er ook diverse spelers die kappen met school om een Fortnite-carrière te starten. Bijvoorbeeld de vijftienjarige Benjy ‘BenjyFishy’ Fish die na advies van zijn moeder kapte met zijn middelbare school. De puber heeft een redelijk grote Youtube- en Twitch-kanalen en nadat hij vertelde dat hij 10.000 dollar won, was moeders ook overtuigd. Een hele slechte zet was het niet, want in 2019 verdiende de speler van NRG Esports ruim 300.000 euro.

fortnite

Blizzard legt keiharde straf op na Hong Kong-statement

Het grootste e-sportnieuws van 2019 was ongetwijfeld het verhaal van Ng ‘Blitzchung’ Wai Chung. De Hearthstone-speler won tijdens een toernooi een wedstrijd en maakte vervolgens een politiek statement om de demonstraties in Hong Kong te steunen. Blizzard was hier niet van gediend en besloot de Hearthstone-speler voor een jaar te schorsen en al zijn prijzengeld af te pakken. Ook de commentatoren die Blitzchung vroegen dit te zeggen werden geschorst.

“Bevrijd Hong Kong. Revolutie van onze generatie.”, dat waren de woorden die Blitzchung zei. Na gigantisch veel kritiek en zelfs vragen in het Amerikaans parlement besloot Blizzard toe te geven en de straf te verlagen naar zes maanden schorsing en werd het prijzengeld teruggegeven. Dat deed echter niets voor het imago van Blizzard, waarbij zelfs het personeel de straat op ging om te staken tegen de zware straf.

Op Blizzcon maakte het bedrijf nogmaals haar excuses. Behalve Blitzchung en de commentatoren werden ook drie Amerikaanse studenten gestraft. Zij maakten hetzelfde statement in een lagere competitie en kregen ook een schorsing van zes maanden. Blizzard heeft aangegeven dat het niet gaat om wat de boodschap is, maar dat zij de competitieve Hearthstone-scene geen goed toneel vinden om politieke statements uit te dragen.

hearthstone

The Simpsons maken aflevering omtrent E-Sport

Hoe weet je dat je als industrie wereldwijd serieus wordt genomen? Is het als je miljoenen kijkers haalt? Als de industrie miljarden waard is? Als mensen continu erover praten? Nee, pas als de Simpsons er een aflevering over maken is e-sport geslaagd. Televisiezender Fox heeft afgelopen april een aflevering uitgezonden waarin digitale sport centraal staat.

De aflevering genaamd E My Sports begint met Homer die een computer aan Bart geeft om te zorgen dat hij zich gedraagt. Wanneer Bart erg goed blijkt te zijn in de MOBA Conflict of Enemies, ziet Homer een kans om geld te verdienen. De aflevering behandelt behalve de leuke zaken ook de minder leuke zaken als korte carrières, het kleine aantal vrouwelijke spelers en het hoge aantal trainingsuren waaraan de spelers moeten voldoen.

De aflevering werd gemaakt in samenwerking met League of Legends-ontwikkelaar Riot Games en werd over het algemeen goed ontvangen. Behalve Bart die als gamer de hoofdrol speelt, wordt er ook ingegaan op Lisa die door de carrière van Bart totaal geen aandacht meer krijgt van haar vader. E My Sports scoorde op Metacritic een 6.2, wat iets boven het gemiddelde is voor het dertigste seizoen van de populaire animatieserie.

Lees binnenkort het tweede deel van 2019 in E-sport.

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren