1. E-sport in 2019 – Deel 2

E-sport in 2019 – Deel 2

2019 is voorbij en ook op het gebied van e-sport is er een hoop gebeurd. In het tweeluik 2019 in E-sport behandelen we de meest opmerkelijke nieuwtjes van afgelopen jaar.

Professionele Fortnite-spelers gefrustreerd door Epic Games

Fortnite is heet. Niet alleen omdat de game gigantisch populair is, maar ook dankzij het geld dat professionele spelers verdienen met een (gewonnen) toernooi. Zo werd er op het wereldkampioenschap alleen al ruim dertig miljoen dollar verdeeld. Als je over dat soort bedragen praat dan verwacht je dat alles strak en professioneel geregeld is, maar Epic Games bewees afgelopen jaar meerdere malen dat Fortnite nog lang niet zo ver is als andere e-sporten.

In de eerste week van juni was het raak toen Epic Games het schema voor het Fortnite Pro-Am-toernooi aankondigde. Dit jaarlijks terugkerende evenement vond plaats tijdens E3 en werd georganiseerd voor het goede doel. Bekende streamers en professionele spelers werden namelijk gekoppeld aan een beroemd persoon en het winnende duo kon een goed doel kiezen waar een miljoen dollar aan geschonken zou worden. Het toernooi viel echter in dezelfde week als de kwalificatie voor het wereldkampioenschap Fortnite. Een groot aantal spelers van de Pro-Am had de punten van die kwalificatieweek nodig om zich te plaatsen voor dat wereldkampioenschap.

Na een petitie dat door een groot aantal spelers werd getekend besloot Epic Games op 5 juni de kwalificatie een week uit te stellen en iedereen was tevreden. Voor een paar dagen dan, want op 11 juni volgde het volgende schandaal; twee spelers, Damian’XXif’ Cook en Ronald ‘Ronaldo’ Mach, werden betrapt dat ze spelers inhuurden die zich expres lieten neerschieten. Je krijgt punten voor elke tegenstander die je neerhaalt en beide spelers konden op deze manier wel heel makkelijk kwalificatiepunten scoren.

Beide spelers werden gestraft, maar die straffen waren op zijn zachtst gezegd vrij mild. Door het inhuren van spelers hadden zowel Xxif als Ronaldo zich al geplaatst voor het wereldkampioenschap en de twee weken schorsing die zij kregen voor het valsspelen had effectief dan ook geen gevolgen. Dit zorgde voor vele boze spelers, zeker nadat Epic Games het eerder had over een zerotolerancebeleid voor valsspelers. Ook de fans waren niet blij; beide spelers werden uitgefloten tijdens het wereldkampioenschap wanneer ze in beeld kwamen. Of het ze veel uitmaakt is de vraag, want door een 28e plek, wonnen ze samen 100.000 dollar.

esports

Racistisch incident leidt ondergang Echo Fox in

Echo Fox was een e-sportorganisatie die vooral bekend werd vanwege de oprichter: ex-basketballer en acteur Rick Fox. In het verleden won hij onder andere driemaal de NBA. Nadat hij zijn basketbalschoenen aan de wilgen hing en minder ging acteren, wilde hij wat meer tijd met zijn zoon Kyle doorbrengen. Zo kwam hij in de e-sportwereld terecht leidde, want Kyle is een fervent League of Legends-speler en -kijker. Rick zag dit niet alleen als goede manier om de relatie met zijn zoon te verbeteren, maar zag ook een goede zakelijke kans.

Echo Fox was geboren en kreeg onder andere een populair League of Legends-team en had enkele van de beste fighting game-spelers in de gelederen. Afgelopen april viel echter alles uit elkaar. Echo Fox-investeerder Amit Raizada gebruikte namelijk het n-woord tegen onder andere Rick Fox en stuurde daarnaast bedreigingen naar diens adres. Logischerwijs was de oud-basketballer daar niet van gediend en maakte hij publiekelijk bekend wat voor persoon Raizada is.

Raizada bood zijn excuses aan, maar dat was niet genoeg. Door imagoschade moest hij weggewerkt vertrekken. Hij had echter een flinke vinger in de pap en weigerde zich uit te laten kopen, en besloot zelfs samen met andere investeerders de aanval in te zetten. Door de uitingen van Rick Fox was Echo Fox flink in waarde gedaald en moest het van Riot Games haar League of Legends-team verkopen Een aantal investeerders besloot Rick Fox dan ook aan te klagen, omdat zij vonden dat hij verantwoordelijk was voor de waardedaling. Na lang moddergooien werd Echo Fox in oktober op geheven.

esports

Competitief Farming Simulator is een ding

In januari kwam een nieuwtje voorbij waarvan men aanvankelijk dacht dat het als grap was bedoeld: ‘Farming Simulator komt met een eigen e-sport-competitie’. Uiteindelijk was het geen grap en was ontwikkelaar Giants Software bloedserieus. In totaal werden namelijk tien toernooien aangekondigd met een prijzenpot van in totaal 220.000 euro. In totaal zijn er tien toernooien met een prijzenpot van 12.000 euro en een grote finale met een prijzenpot van 100.000 euro, tussendoor zijn nog online kwalificaties waarbij tickets voor de grote finale verdiend kunnen worden.

Ondertussen zijn er acht toernooien geweest. Giants Software heeft zelfs een speciale e-sport-dlc uitgebracht zodat alle spelers die de game hebben kunnen genieten van competitief boer zijn. En competitief is het zeker. Er zijn namelijk verschillende manieren om het spel te spelen en te winnen. Zo kan je juist alles op score richten of juist proberen de tegenstander te saboteren. In deze video wordt het allemaal uitgelegd.

De meeste teams die meedoen zijn allemaal boerenmerken. De bekendste voor de leek zijn John Deere, Claas en Krone. Er zijn nog twee toernooien op locatie en twee online kwalificatietoernooien voor het wereldkampioenschap. Die vindt in de zomer van 2020 plaats op Farmcon.

esports

Fifa-speler Ado Den Haag opgepakt wegens ontucht minderjarig meisje

Ado Den Haag en e-sporters is een ongelukkige combinaties tot op heden. Toen de E-Divisie in 2017 begon, besloot Ado voormalig wereldkampioen Andries Smit te contracteren. In 2006 won hij de wereldtitel toen hij nog een tiener was en hij leek dan ook een goede keuze. Ado Den Haag vergat toen een belangrijk punt; Andries Smit is een uitgesproken Ajacied, de club die door de Hagenaren als grote rivaal wordt gezien. Toen de supporters hier lucht van kregen eisten ze het ontslag van Smit en stuurden ze zelfs doodsbedreigingen zijn kant op. Dit was reden genoeg voor Ado om de samenwerking te beëindigen.

Zijn opvolger was Mitchel D. Hij werd in januari ook de laan uitgestuurd omdat hij hele andere problemen had. De 24-jarige speler werd onder het mom ‘vertrouwensbreuk’ ontslagen en later werd bekend dat het om een ontuchtzaak ging. Vijf jaar geleden had hij namelijk als negentienjarige een relatie met een meisje van veertien, iets wat natuurlijk niet oké is. In 2015 kwam de zaak aan het licht en de rechtszaak loopt nog steeds. Ado Den Haag kan dat natuurlijk niet gebruiken als uithangbord.

Aanvankelijk werd door het Openbaar Ministerie een jaar gevangenisstraf geëist tegen de Fifa-speler, wat later werd verlaagd naar tachtig uur taakstraf. Mitchel D. was het hier echter niet mee eens en wilde vrijspraak, omdat de relatie volgens hem wederzijds was. De rechtszaak werd dus verlengd, waarbij het OM bij de eis van een jaar gevangenis bleef. Uiteindelijk werd hem 120 uur taakstraf en een boete van duizend euro opgelegd. Bij die uitspraak was hij overigens zelf niet aanwezig, want hij was van huis vanwege deelname aan een Fifa-toernooi. Tegenwoordig zijn Danny Hazebroek (uithangbord) en Jens van der Flier (gehuurd van AZ) de virtuele sporters van Ado Den Haag.

esports

Hearthstone-speler speelt ander spel en verliest toernooi

Behalve boerensimulatie was er nog een genre dat in 2019 doorbrak in de e-sportwereld, namelijk auto-battlers. In deze games moet je een team bouwen dat voor je vecht. Door middel van het rekruteren van de juiste personages en je financiën op orde houden kan je het overwicht krijgen in de strijd tegen anderen. Het genre groeit ontzettend snel en onder andere Valve (Dota Underlords), Riot Games (Teamfight Tactics) en Blizzard (Hearthstone Battlegrounds) zijn ingesprongen op de hype.

Het is altijd goed om te zien dat er meerdere e-sporten doorbreken, maar soms kan je beter maar met één ding tegelijk bezig zijn, een les die Lin ‘Seiko’ Nguyen hardhandig heeft geleerd. Tijdens een competitiewedstrijd in de Hearthstone Grandmasters League besloot hij tevens Dota Underlords te spelen, want daarvoor had hij tegelijkertijd een kwalificatiewedstrijd voor een groot toernooi. Dat resulteerde in verlies van beide wedstrijden. Hij kreeg ook veel kritiek, omdat Seiko de Hearthstone-competitie niet serieus zou nemen, zo beargumenteren veel fans.

De Hearthstone Grandmaster League is een competitie die dit jaar in het leven is geroepen door Blizzard. Door middel van een jaarlange competitie hoopt Blizzard een beter competitief milieu te creëren. Financieel kan het echter niet opboksen tegen een hoop andere grote e-sporten. Het wereldkampioenschap Hearthstone had bijvoorbeeld een prijzenpot van 500.000 dollar, terwijl het Dota Underlords-toernooi waar Seiko zich voor probeerde te kwalificeren 1.000.000 dollar aan prijzengeld had.

esports

Dat was de laatste e-sport-Update voor 2019. Mocht je het eerste deel gemist hebben dan kan je deze hier teruglezen. Bedankt voor het lezen en steunen van de rubriek in 2019 en ik hoop dat dat volgend jaar weer het geval is. Hoe dan ook wens ik iedereen hele fijne feestdagen en een goede jaarwisseling!

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren