1. E-sport-update: Blizzard tolereert team Hong Kong

E-sport-update: Blizzard tolereert team Hong Kong

In Europa naderen de halve finales van het wereldkampioenschap League of Legends. Aan de andere kant van de oceaan, in de Verenigde Staten, begint dit weekend heel ander toernooi. Daar vindt namelijk het wereldkampioenschap Overwatch, met als verrassende deelnemer Hong Kong. De organisatoren achter dat team hebben namelijk aangegeven gewoon mee te doen aan de kwalificaties, ondanks alle controverse.

Hong Kong doet mee aan kwalificatie wereldkampioenschap Overwatch

Aankomend weekend is Blizzcon en tijdens dat evenement is e-sport prominent aanwezig. Behalve toernooien in Hearthstone, Heroes of the Storm, World of Warcraft en Starcraft 2, vindt ook het wereldkampioenschap Overwatch plaats. Een van de nationale teams die mogelijk dan op het grote podium staat is Hong Kong. Dat is best verrassend gezien de houding van Blizzard richting de onafhankelijk stad.

Afgelopen maand riep Hearthstone-speler Chung ‘Blitzchung’ Ng Wai na een gewonnen wedstrijd “Bevrijd Hong Kong, revolutie van onze tijd”, een opmerking waar Blizzard, dat deels door het Chinese Tencent wordt beheerd, niet zo blij mee was. Het leverde de Hong Kongse Blitzchung namelijk een schorsing van een jaar op. Daarnaast moest hij zijn toernooi-opbrengsten inleveren. Deze straf werd later verlaagd tot enkel een half jaar schorsing, maar nog steeds vindt Blizzard dat politieke discussies niet thuishoren binnen e-sport.

Aankomend weekend begint Blizzcon, waar demonstraties voor de vrijheid voor Hong Kong gepland zijn. Die demonstranten hebben ook iets om voor te juichen; het Hong Kongse Overwatch-team doet namelijk aankomende donderdag mee met de voorrondes voor het wereldkampioenschap. Behoren ze tot de beste vijf teams, dan mogen ze ook deelnemen aan het grote toernooi dat een dag later begint. OWranje, het Nederlandse Overwatch-team, doet overigens ook mee met die voorrondes. We zijn benieuwd hoe Blizzcon gaat uitpakken.

Esports update

Wereldkampioenschap League of Legends gigantisch spannend

Elk jaar maakt Riot Games in samenwerking met artiesten een lied om het wereldkampioenschap League of Legends te vieren. Na onder andere de Imagine Dragons en Zedd was het dit jaar de beurt aan Cailin Russo en Chrissy Constanza met het lied Phoenix. In dat nummer staan de spelers Rasmus ‘Caps’ Winther van G2 Esports, Lee ‘Faker’ Sang-hyeok van SK Telecom T1 en Song ‘Rookie’ Eui-jin van Invictus Gaming centraal. Die drie teams staan in de halve finales, het vierde halvefinaleteam heet FunPlus Phoenix, alsof Riot Games het script voor het toernooi al geschreven had.

Aankomende zaterdag spelen eerst Invictus Gaming en FunPlus Phoenix tegen elkaar. Beide teams komen uit China en streden dit jaar al vaker tegen elkaar. FunPlus Phoenix verloor in het reguliere seizoen slechts éénmaal en pakte de titel in China zonder problemen. Dat ene verlies kwam wel op naam van Invictus Gaming dat voor het wereldkampioenschap flink uit vorm was. Ze zijn nu echter weer op stoom en proberen hun wereldtitel die ze vorig jaar wonnen te verdedigen.

In de andere halve finale spelen G2 Esports en SK Telecom T1 zondag tegen elkaar. Beide teams ontmoetten elkaar in april ook al tijdens het Mid-Season Invitational-toernooi. Die serie werd toen gewonnen door G2 Esports (3-2) dat ook de finale won en daarmee de eerste internationale titel voor Europa pakte sinds 2011. Aan de andere kant is Sk Telecom T1 al driemaal wereldkampioen geworden. Na een slecht 2018 hopen ze zich dit jaar te revancheren met de vierde wereldtitel. De grote finale is een week later op 10 november.

Esports update

Amerikaanse televisiezender NBC komt met e-sport sitcom

NBC komt met een show over virtueel sporten, genaamd The Squad. De Amerikaanse zender die eerder onder andere The Office US, Friends, Seinfeld, The Fresh Prince of Bel-Air en Community naar het grote publiek bracht, heeft de scripts voor de serie al voltooid. De serie gaat over een groep vrienden en hun passie voor e-sport. Een van de rollen in de serie wordt gespeeld door Johnny Galecki, die eerder Leonard speelde in The Big Bang Theory.

Wanneer de serie uitgezonden gaat worden en wie er nog meer in gaan spelen is nog niet bekend. Wel is bekend dat het script onder andere geschreven is door voormalig The Big Bang Theory-schrijver Anthony Del Bronco. Tevens zou er advies zijn gevraagd aan Rick Fox, die de succesvolle e-sportorganisatie Echo Sport oprichtte en dit jaar daar werd weggejaagd na een racistische opmerking waar hij zelf het slachtoffer van was.

Esports update

Mark Cuban noemt beheren e-sportteam in VS ‘onverantwoord’

Miljardair Mark Cuban heeft in een interview laten weten dat e-sport op dit moment geen verstandige investering is. De eigenaar van NBA-team Dallas Mavericks vertelde dat de markt in de Verenigde Staten gewoon nog niet goed genoeg is. Zo wordt de Overwatch League bijvoorbeeld maar door een paar honderdduizend man bekeken, wat niets is vergeleken de investering van tientallen miljoenen die er tegenover staat.

Daarnaast is Cuban ook erg kritisch op de industrie zelf. Hij vindt dat de games te afhankelijk zijn van game-ontwikkelaars. Door patches veranderen namelijk gigantisch veel zaken, waardoor het medium erg onvoorspelbaar is. Hij geeft echter wel aan dat een investering in Azië geen slecht idee is, omdat e-sport daar gewoon veel meer leeft. Overigens is Cuban wel de eigenaar van Mavs Gaming, het virtuele basketbalteam van de Dallas Mavericks. Cuban heeft zelfs een speciaal trainingscentrum voor dat team gebouwd. Hij verwacht binnen enkele jaren daarmee winst te behalen, maar volgens hem waarschijnlijk niet genoeg om rendabel te zijn voor grotere investeringen.

Esports update

ChrisJ is weer terug van weggeweest

Door al het e-sport-geweld rondom Dreamhack Rotterdam stond het niet in de vorige editie van de E-sportupdate, maar Chris ‘ChrisJ’ de Jong is helemaal terug van weggeweest. De beste Nederlandse CS:GO-speler aller tijden heeft zich met Mousesports geplaatst voor de finale van de ESL Pro League. Deze wordt begin december gespeeld in het Deense Odense.

Mousesports zat in de poule bij FaZe Clan, BIG en OpTic Gaming. FaZe Clan en OpTic Gaming worden altijd als sterke teams gezien, terwijl BIG een gevaarlijke outsider is. Desondanks maakte het niet uit voor Mousesports, want alle drie de teams werden verslagen. Andere poulewinnaars zijn Heroic, Astralis en Na’Vi. Faze Clan en Big mogen samen met de andere nummers twee en drie strijden om de laatste vier tickets. OpTic Gaming werd laatste in de poule en is uitgespeeld.

Esports update

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren