1. E-sport-update: E-sport-organisatie na racisme scandaal opgedoekt

E-sport-update: E-sport-organisatie na racisme scandaal opgedoekt

Afgelopen week eindigde het wereldkampioenschap League of Legends met een sisser, werd een gehele e-sport-organisatie ontbonden na een schandaal, heeft Blizzard weer gezorgd voor boze gamers en kreeg een FIFA-speler een flinke schorsing nadat hij zich niet wist in te houden toen hij een potje virtueel voetbal verloor.

FunPlus Phoenix wereldkampioen League of Legends

Voor de finale van het wereldkampioenschap League of Legends werd gesproken over de eerste Europese wereldkampioen sinds 2011 en over het beste Chinese team aller tijden. Het zou de spannendste finale ooit moeten worden, met twee teams die beide een gelijkwaardige speelstijl hanteren maar op andere plekken uitblinken. Afgelopen zondag was het dan zo eindelijk ver en om half twee barstte in Parijs de finale tussen de twee titanen los. Nog geen twee uur later was het afgelopen, FunPlus Phoenix had G2 Esports vernederd en won zonder problemen met 3-0.

Het wereldkampioenschap werd gezien als misschien wel sterkste aller tijden, met teams die weinig fouten maakten en van alle markten thuis waren. Dit toernooi kende net als vorig jaar een Chinese winnaar en een Europese verliezend finalist. FunPlus Phoenix wint minimaal €800.000, maar dat zal door de verkoop van in-game goodies nog flink oplopen. Riot Games heeft tevens laten weten dat het wereldkampioenschap van 2020 in China plaatsvindt, waarbij het Shanghai Stadium toneel is voor de grote finale.

Esports

Echo Fox ontbonden na racisme scandaal

In mei barstte een bom binnen Echo Fox. Voormalig basketballer en boegbeeld Rick Fox deed namelijk een boekje open over Amit Raizada, een investeerder binnen de e-sport-organisatie. Raizada noemde Rick Fox het n-woord en bedreigde tevens zijn familie. De voormalig basketballer was hier natuurlijk pissig om en verliet de organisatie, omdat Raizada niet buiten gewerkt kon worden. Het werd nog erger toen de investeerders begonnen Raizada te steunen, omdat Rick Fox met het openen van zijn boekje de waarde van Echo Fox flink had laten dalen.

League of Legends-ontwikkelaar Riot Games volgde dit alles intensief en besloot uiteindelijk dat Echo Fox haar competitieplek moest afstaan, omdat de normen en waarden niet overeen kwamen met wat League of Legends moet uitstralen. Evil Geniuses profiteerde van de gedwongen verkoop en kocht de plek van Echo Fox voor een onbekend bedrag over afgelopen september. Wanneer de League of Legends Championship Series start volgend jaar, zullen zij na een afwezigheid van vijf jaar weer meedoen in de hoogste competitie van Noord-Amerika.

Echo Fox kende ondertussen steeds meer problemen, maar had met Leonardo ‘MKLeo’ Perez en Dominique ‘SonicFox’ McLean lichtpuntjes. MKLeo wordt gezien als de beste Super Smash Bros. Ultimate-speler, terwijl SonicFox in verschillende games tot de beste ter wereld behoort. Het contract van beide spelers is echter verscheurd en ook de rest van het personeel is ontslagen, zo liet een woordvoerder weten. Zowel SonicFox als MKLeo hebben nog geen nieuw team gevonden, maar gezien de populariteit en vaardigheid van beide spelers zullen ze goed in de markt liggen.

Esports

Flinke schorsing voor speler na spugen op logo EA

Kurt ‘Kurt0411’ Fenech heeft zichzelf flink in de nesten gewerkt. De professionele FIFA-speler kreeg tijdens een potje FIFA 20 een goal tegen in de laatste minuten van de wedstrijd en was daar niet blij mee. Kurt kwam tot de conclusie dat de tegengoal een fout was van het spel, EA en Corey Andress, een community manager van EA Sports. Kurt ging zelfs zo ver dat hij een sjaal pakte met het EA Sports-logo en daarop besloot te spugen, iets EA natuurlijk niet pikte.

De e-sporter kreeg namelijk te horen dat zijn acties in gaan tegen de normen en waarden die EA Sports met FIFA wil uitstralen en besloot Kurt een schorsing te geven. Deze verbanning is voor alle FIFA 20-toernooien, wat dus neerkomt op dat hij een jaar lang geschorst is voor professionele evenementen georganiseerd door EA Sports. Kurt zelf noemt het belachelijk en claimt dat EA hem wil censureren, omdat het miljardenbedrijf bang is voor de grote mond van de Brit.

Het verhaal is helaas niet afgelopen, want gigantisch veel fans van Kurt verdedigen zijn acties en noemen de straf buitenproportioneel of zelfs onterecht. Vorige week ging het van kwaad tot erger en werd het Twitter-account van Corey Andress gehackt en gooide Kurt het wachtwoord online. Niet veel later werd het account verwijderd en dat is tot nu toe nog niet ongedaan gemaakt. Dit is iets wat in slechte aarde valt bij behoorlijk wat fans van de voetbalgame, want de community manager hield regelmatig contact met FIFA-spelers via Twitter.

Esports

De resultaten van Blizzcon 2019

Twee weken geleden vond Blizzcon plaats en daar was genoeg te bezichtigen. Dat was niet alleen vanwege de aankondigingen van World of Warcraft: Shadowlands, Diablo 4 of Overwatch 2, maar zeker ook door de verschillende e-sport-toernooien. Te beginnen met het wereldkampioenschap Overwatch, want voor de Nederlandse fan was dat genieten. OWranje, zoals ons nationale teamheet, wist zich tegen alle verwachtingen in te plaatsen voor de groepsfase, versloeg daarin Canada en Rusland en werd de verrassing van het toernooi door de poulefase te overleven. In de kwartfinale werd helaas verloren van Frankrijk. De Verenigde Staten wist het toernooi te winnen.

Er was ook flink wat Hearthstone-geweld met een zeer verrassende winnares. In de Global Finals van de Hearthstone Grandmaster Series was Xiaomeng ‘VKLiooon’ Li de aller beste. De Chinese dame werd daarmee de eerste vrouwelijke kampioen van een groot gemengd e-sport-wereldkampioenschap. De overwinning leverde haar $200.000 op. Verder werd het StarCraft 2-toernooi gewonnen door de Koreaan Park ‘Dark’ Ryung Woo, die in de finale de Italiaan Ricardo ‘Reynor’ Rimiti versloeg.

Esports

Wereldkampioen World of Warcraft pissig op Blizzard

Natuurlijk was er ook een World of Warcraft-toernooi, dat werd gewonnen door Method Gaming. Zij zijn echter niet blij met Blizzard. Shanna ‘Darrie’ Roberts, onderdeel van Method Gaming, liet afgelopen zondag namelijk weten dat Blizzard allesbehalve vriendelijk was naar de organisaties. Zo moesten teams eigen verblijf en eten regelen, iets wat normaliter door organisatoren wordt gedaan. Verder werden alle wedstrijden van het wereldkampioenschap World of Warcraft in één dag gepropt, wat tegen de afspraken in ging en zorgde voor veel wedstrijden die niet werden uitgezonden.

De grootste zonde is echter het prijzengeld. Blizzard beloofde $500.000 neer te leggen voor het prijzengeld en dat bedrag liep op door de verkoop van in-game goodies. In totaal verhoogde dat laatste met $660.000 en dat zorgde dus voor een totaalbedrag van $1.1600.000. Omdat World of Warcraft e-sport minder relevant hoort te zijn dan e-sport-titels als StarCraft 2, Hearthstone en Overwatch, besloot Blizzard de $500.000 niet uit te keren, zo redeneert Darrie, en was enkel het bedrag dat de spelers hadden ingezameld prooi voor de teams. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Esports

Wereldkampioenschap League of Legends breekt kijkcijferrecords

Tijdens het wereldkampioen Fortnite keken op het hoogtepunt liefst 2,3 miljoen fans uit alle hoeken van de wereld naar het toernooi. Dat was een kijkcijferrecord als het ging om e-sport. Dat record is nu verbroken door League of Legends; de halve finale van het wereldkampioenschap tussen G2 Esports en SK Telecom T1 trok op het hoogtepunt 4 miljoen kijkers. De grote finale moest het doen met 3,7 miljoen kijkers.

G2 Esports en SK Telecom T1 zijn twee van de populairste teams wereldwijd en het verbreken van het record was dan ook voorspeld, maar deze aantallen waren boven verwachting. De halve finale was erg spannend en van gigantisch hoog niveau, wat er ook voor zorgde dat veel mensen afstemden op één van de kanalen die het toernooi uitzond. De grote finale was een stuk minder spannend en kende daarnaast geen Zuid-Koreaans team dus dat de cijfers minder hoog zijn is niet geheel onlogisch.

Chinese cijfers worden overigens niet meegenomen, omdat deze vaak onbetrouwbaar zijn. Zo keken naar het wereldkampioenschap League of Legends 2018 bijna 100 miljoen Chinezen, maar die cijfers konden niet bevestigd worden. Enkel de cijfers van sites als Twitch, YouTube, Mixer, Afreeca TV en Facebook worden meegenomen in de telling. Wat ergens wel jammer is, want League of Legends is in China gigantisch populair.

Esports

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren