1. E-sport-update: E-sports in 2018 (1)

E-sport-update: E-sports in 2018 (1)

2018 was een bewogen jaar voor e-sports en in de komende twee edities van de e-sport-update blikken we terug op de grootste tien e-sports-titels. In deze editie kan je alles lezen over de games van Valve en Blizzard, terwijl over twee weken vier andere e-sports aan bod komen. Op 9 januari volgt een vooruitblik op 2019.

Counter-strike: Global offensive

Counter-Strike: Global Offensive werd dit jaar gedomineerd door één team. Het won dit jaar liefst veertien evenementen, waarvan negen premiertoernooien, de hoogste klasse. In totaal won het meer dan drieënhalf miljoen dollar. Dat allemaal ondanks een hele stroeve start.

Maar eerst naar de grootste verrassing van het jaar, misschien wel de grootste in de historie van competitief CS:GO. Eind januari was de ELEAGUE Major van Boston. Een Amerikaans team had nog nooit een premier toernooi gewonnen en de kans dat dat in januari ging gebeuren leek aanvankelijk klein. Maar op 22 januari was het raak.

Cloud9 won niet alleen de harten van de Amerikanen, maar van vrijwel alle CS:GO-fans, door als eerste Amerikaanse team een premiertoernooi te winnen. In Boston won het na een razend spannende finale van FaZe Clan. Zorgde dit eindelijk voor de Amerikaanse CS:GO-revolutie? Was Europa eindelijk klaar met regeren? Nee.

Het was namelijk tijd voor Astralis. Het Deense wonderteam werd in Boston nog dertiende, na een verliespartij tegen Cloud9, maar daarna ging de handrem eraf. Toernooi na toernooi na toernooi werd gewonnen. Astralis verdient de titel van e-sport-team van het jaar, niet alleen in CS:GO, maar overal. Extreem dominant, het hele jaar door. Het lijkt onmogelijk om dat te herhalen in 2019.

Afgelopen zondag was het laatste toernooi van het jaar, de ESL Pro League. Zoals zo vaak het geval was dit jaar werd die ook door Astralis gewonnen. De teller eindigde op veertien gewonnen evenementen, van de 22 evenementen waar het aan deelnam. Een eervolle vermelding voor Team Liquid, dat vijf keer de finale haalde, maar telkens werd verslagen door Astralis.

CSGO

Dota

Wat Cloud9 deed tijdens de CS:GO Boston Major, deed Team OG op een iets hoger niveau. Ten minste als je praat over geld. Tegen alle verwachtingen in won het Europese mengelmoesteam The International 2018, met een winnaarscheck van ruim elf miljoen dollar.

Dota 2

Dota 2 is een beetje een gekke e-sport. Waar CS:GO een heleboel toernooien heeft met prijzenpotten die in de honderdduizenden dollars liggen, heb je bij Dota 2 minder toernooien en is het altijd voor veel geld. In totaal waren er tien grote toernooien, ieder met een prijzenpot van minimaal een miljoen dollar. The International is het grootste met ruim 25 miljoen dollar (een nieuw e-sport-record), maar de rest mag er ook zijn.

Als er maar tien toernooien zijn, betekent dat dat je moet presteren, anders heb je geen inkomen. Dat zorgt ervoor dat het aantal professionele teams in Dota2 lager ligt in andere e-sports, maar ook dat alle wedstrijden spannend zijn. Elk team heeft namelijk topspelers.

De grote winnaar van 2018 is Team OG. Zij wonnen maar een toernooi, maar zijn daarmee meteen grootverdiener. Virtus.Pro liet het op dat toernooi flink afweten (vijfde plek), maar wist daarentegen de meeste toernooien te winnen in 2018, namelijk vier. In totaal verdiende het team bijna 3,5 miljoen dollar.

Daarmee komt het qua prijzengeld op de derde plaats. Nog net onder PSG.LGD. Het Chinese team dat de bekende Franse voetbalclub als partner heeft werd tijdens The International tweede en verdiende daar alleen al ruim vier miljoen mee. Dankzij onder andere twee premiertoernooiwinsten kwam daar nog eens een miljoen bij.

Dota 2

Overwatch

Eindelijk is Overwatch een echte e-sport. In januari begon het eerste seizoen van de Overwatch League. Daarnaast eindigde het jaar sterk, maar helaas ook voorspelbaar, met het wereldkampioenschap voor landen. Behalve de leuke aspecten waren er ook minder toffe dingen, met spelers die buiten hun boekje gingen.

De Overwatch League begon in 2018 spannend. Tegen alle verwachtingen in won Londen Spitfire van New York Excelsior. Datzelfde New York Excelsior won vervolgens de tweede en derde periode, maar verloor de finale van periode vier van Los Angeles Valiant. Daarmee leek New York Excelsior, met twee overwinningen en twee verloren finales de grote favoriet voor de play-offs.

Toen gebeurde een modern mirakel, een e-sport-wonder. Het sterke New York Excelsior werd weggespeeld door een ontketend Philadelphia Fusion, 2-0. De nieuwe favoriet? Helaas toch niet. In de daaropvolgende finale maakte Londen Spitfire korte metten met Philadelphia Fusion, eveneens 2-0. Daarmee was de Amerikaanse organisatie, met een volledig Koreaans team, dat gevestigd was in een Engelse stad, de eerste Overwatch League-kampioen.

Overwatch summer gamer

Toch was de eerste Overwatch League niet geheel perfect. Onderweg werd speler Felix ‘xQc’ Lengyel ontslagen na vermeend racisme. En het absolute dieptepunt was Jonathan ‘DreamKazper’ Sanchez, de sterspeler van Boston Uprising die naaktfoto’s deelde met minderjarige meisjes waarvan de jongste veertien was. Hij werd direct geschorst door de Overwatch League en ontslagen door zijn team.

Het jaar eindigde desalniettemin met een leuk wereldkampioenschap, met een voorspelbare winnaar. Tijdens Blizzcon domineerde Korea elk ander land en won het de trofee. Volgend jaar begint de Overwatch League op veertien februari met acht nieuwe teams.

Overwatch

Weet je waar Koreanen goed in zijn? StarCraft 2. Weet je waar de Finnen beter in zijn dan de Koreanen? StarCraft 2. Dit jaar vond een unieke gebeurtenis plaats. In wat misschien wel de grootste verrassing van het jaar werd het wereldkampioenschap StarCraft niet gewonnen door een Koreaan. Dat was voor het eerst in de twintigjarige geschiedenis van het toernooi.

De naam is Joona ‘Serral’ Sotala. In 2018 won hij zes van de acht grote StarCraft 2-toernooien waaraan hij deelnam. Tijdens de kwalificatie voor het wereldkampioenschap haalde hij in de Europese en Noord-Amerikaanse poule 14090 punten. De nummer twee haalde 3270. Best een goede speler dus, Serral.

In November schreef hij geschiedenis. Ook dit jaar leek het wereldkampioenschap Starcraft een Koreaanse winnaar te krijgen toen zes van de laatste acht kandidaten uit Korea kwamen. Maar het was toch Serral, die tijdens het toernooi vijf Koreanen versloeg, die er met de winst vandoor ging.

Uniek. Fantastisch. Fenomenaal. Serral is misschien wel dé e-sporter van het jaar. Wat Astralis is voor CS:GO is Serral voor StarCraft 2. Het enige smetje op zijn glansrijke jaar is NationWars 5, de StarCraft 2-landencup. In dat toernooi verloren de Finnen de halve finale van Zuid-Korea met 4-0.

De andere finalist? Dat was Nederland. Jep, het Nederlandse StarCraft 2-team behaalde de finale. Sterker nog, het Nederlandse StarCraft 2-team stond 2-0 voor in de finale, tegen Korea. Toen kwam Lee ‘Innovation’ Shi Hyung. In de zes games die hij speelde tijdens de finale, won hij er vijf. Genoeg voor de wereldtitel. Desondanks konden we terugkijken op een geslaagd toernooi.

In de volgende editie van de E-sport-update op 26 december lees je alles over het verrassende wereldkampioenschap League of Legends en de dominantie en onttroning van een Nederlandse Rocket League-legende. Daarnaast alles over de eerste E-Divisie, een FIFA-e-sporter met een unieke afkomst en tot slot een e-sporter die in een vossenpak zo’n beetje alle relevante fighting-games domineert.

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

  • Volgens mij is rainbow six siege nu ook groot.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren