1. E-Sport Update: Eerste Nederlander in Overwatch League

E-Sport Update: Eerste Nederlander in Overwatch League

Welkom bij een nieuwe E-Sport Update. Deze editie staan Blizzard en League of Legends centraal. Ook is er leuk transfernieuws, met bijvoorbeeld de eerste Nederlander die na een fantastisch WK in de Overwatch League gaat spelen. Verder smijt Cloud9 met geld en is de gifbeker van Blizzard voorlopig nog niet leeg.

Eerste Nederlander in Overwatch League

Thomas ‘Brussen’ Brussen hoeft het komende jaar niet op zoek naar een nieuwe baan. De speler van ons nationale team OWranje heeft namelijk een contract getekend bij het Amerikaanse team Boston Uprising. Hiermee is Brussen de eerste Nederlander in de Overwatch League, de grootste wereldwijde competitie voor de populaire shooter van Blizzard.

Tijdens het wereldkampioenschap Overwatch een maand geleden maakte Brussen een uitstekende indruk. Nederland was de verrassing van het toernooi en versloeg Finland, Canada en Rusland. Zijn uitstekende spel levert hem dus een mooie beloning op. Hoe hoog de lonen zijn in de Overwatch League is niet bekend, maar over het algemeen loopt dat in de zes cijfers. Daarnaast mag hij wekelijks tegen de beste spelers ter wereld strijden, wat ook geen onaardige bezigheid is.

esports

Cloud9 betaalt anderhalf miljoen voor e-sporter

Tijdens het eerste wereldkampioenschap League of Legends 2011 had een groot deel van de spelers nog een bijbaantje naast het spelen van de moba van Riot Games. De tijden zijn veranderd en sommige spelers hebben ondertussen een miljoenencontract. Behalve de spelers gaan ook organisaties flink vooruit. Cloud9, één van de grootste e-sportteams ter wereld, heeft bijvoorbeeld een League of Legends- speler voor anderhalf miljoen dollar gekocht.

Philippe ‘Vulcan’ Laflamme is de speler die voor dit gigantische bedrag Clutch Gaming verlaat. De speler staat bekend als een groot talent en was vorig jaar één van de besten in zijn rol in de Amerikaanse League of Legends Championship Series. Op het internationale podium heeft hij echter weinig kunnen laten zien; tijdens het wereldkampioenschap belandde zijn team in de moeilijkste poule en eindigde zonder punten onderaan.

esports

Misschien lijkt het daarom opmerkelijk dat Cloud9 anderhalf miljoen dollar neertelt voor deze speler, maar de transfer is makkelijk te verklaren. Bij League of Legends geldt de home grown-regel, wat betekent dat minimaal drie van de vijf spelers uit de regio van een team moet komen. Hierdoor is de concurrentie op de markt gigantisch.

Er zijn echter ook uitzonderingen. Team Liquid speelt bijvoorbeeld volgend seizoen met twee Koreanen, twee Denen en een Amerikaan. Spelers die drie jaar in een regio spelen krijgen namelijk een soort League of Legends-burgerschap en vallen niet meer onder die regel. Deze spelers zijn vaak ook erg populair, omdat zij vaak uit sterkere regio’s komen en Amerikaanse alternatieven door de relatief kleine League of Legends-bevolking in Amerika vaak (veel) minder goed zijn.

esports

Blizzard-medewerker spreekt over annulering Heroes Global Championship

Na de desastreuse Blizzcon 2018 kondigde Blizzard aan de support voor Heroes of the Storm flink terug te schroeven. De game verloor naast een hoop ontwikkelaars ook de gehele e-sportscene, want Blizzard trok de stekker eruit. Door de plotselinge stop verloren 800 mensen hun baan, want behalve organisatoren van de competitie waren ook spelers, trainers en andere leden van e-sportorganisaties plots werkloos. Wat het misschien nog wel erger maakte is dat Blizzard het voor iedereen had verzwegen tot het laatste moment, zo vertelt een anonieme ex-medewerker van Blizzard.

Blizzcon 2018 zorgde voor een nare smaak bij Blizzard nadat Diablo: Immortals negatief werd ontvangen. Fans van Heroes of the Storm wachtten ook op nieuws over die game, maar dat bleef uit. Men verwachtte bezuinigingen, maar niemand verwachtte dat de gehele e-sportscene zou verdwijnen. Nog zuurder is het feit dat de betrokkenen bij de e-sportteams het pas te horen kregen toen het nieuws wereldwijd werd bekendgemaakt. Ook ontwikkelaars kregen het toen pas te horen, maar niet iedereen was er rouwig om. Veel ontwikkelaars waren namelijk overwerkt en zijn overgezet naar minder stressvolle projecten zoals Diablo 4.

esports

Cloud9 krijgt $175.000 boete vanwege verdeling van aandelen

Eerder kon je lezen dat Cloud9 een flinke transfersom neertelde voor een League of Legends-speler. De organisatie heeft echter ook een hoge rekening bij een andere partij, namelijk Riot Games. De ontwikkelaar heeft namelijk een flinke boete gestuurd naar Cloud9, omdat zij geen openheid van zaken gaven over de uitgave van aandelen aan spelers.

Het is vrij normaal dat organisaties het loon verhoogt met aandelen. Deze kunnen spelers direct verkopen of wachten tot ze meer waard zijn. Riot Games is echter tegen deze transacties, omdat de aandelen van de spelers blijven, zelfs als ze naar een concurrent gaan. Er worden wel uitzonderingen gemaakt wanneer het team aangeeft dat dit gebeurt, maar dat was Cloud9 vergeten.

esports

Nederlander verbaast vriend en vijand en haalt het WK Rocket League

Het Dignitas van Jos ‘ViolentPanda’ van Meurs kende tot vorige week een rampzalig jaar. Tijdens seizoen zeven speelde het team dramatisch en miste het wereldkampioenschap. Ook seizoen acht ging niet van een leien dakje, met een zesde plek in het reguliere seizoen. Tegen alle verwachtingen in heeft het team echter wel het wereldkampioenschap gehaald, door in de play-offs de goede vorm te hervinden.

Sowieso is Team Dignitas een interessant team. Het team werd namelijk in seizoen vijf wereldkampioen en het wereldkampioenschap daarna eindigden ze als tweede. In seizoen zeven stortte het team helemaal in en die trend stopte pas vorige week. Toen versloeg het namelijk FC Barcelona (4-3, na een 3-0 achterstand) en Mousesports (4-2). Daarmee bereikte Dignitas de halve finale van het Europese kampioenschap waarin Reciprocity te sterk was (3-4, met een verlenging in de beslissende wedstrijd). Dat team wist de finale overigens ook te winnen door met 4-0 over Renault Vitality te walsen.

esports

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren