1. E-sport-update: Elf miljoen voor winnaars The International 2018

E-sport-update: Elf miljoen voor winnaars The International 2018

De winnaar van The International 2018 is bekend. Na een spannende finale verdiende een Europees team liefst elf miljoen dollar. Verder worden Fortnite-wedstrijden op hele aparte manieren opgelost en eindigen we met League of Legends-nieuws in deze verse E-sport-update.

OG Dota wint The International 2018

OG Dota heeft tegen alle verwachtingen in The International 2018 gewonnen. Ondanks een vierde plek in de poulefase was het Europese team oppermachtig in de knock-outrondes die daarop volgden. Door de toernooi-overwininng ontvangt het team zo’n 11,2 miljoen dollar.

In de halve finale won OG Dota van PSG.LGD. Door de verliezers-bracket te winnen kreeg PSG.LGD een herkansing in de finale, maar na een spannende serie die in 3-2 eindigde, wist OG Dota de hoofdprijs te pakken. Door de overwinning zijn de spelers in één klap miljonairs.

Fortnite

In de vorige editie van de E-sport-update kon je lezen dat The International 2018 de grootste e-sport-prijzenpot ooit heeft en dat bedrag was uiteindelijk $25.532.177. Van dat bedrag ging 44% naar de winnaar. Die prijzenpot is zo gigantisch groot omdat het overgrote deel opgehaald wordt door middel van de verkoop van in-game cosmetica voor Dota 2.

Fortnite-winnaar wordt gekozen door munttos

In het wekelijkse Fortnite Summer Skirmish-toernooi is een wedstrijd op een wel hele aparte manier beslist. De spelers Colton en The_Real_Cryohme stonden op letterlijk elk vlak gelijk en slechts een van beide kon door naar de volgende ronde. Uiteindelijk stond vrouwe fortuna aan de kant van The_Real_Cryohme, want na het tossen van een munt mocht hij door naar de finale waar hij kans maakte op ruim een miljoen dollar.

Epic Games zelf is ook niet blij met de oplossing, maar stelde alle deelnemers voorafgaand aan het toernooi op de hoogte van de regels. Bij een gelijk aantal punten wordt achtereenvolgens gekeken naar aantal gewonnen potjes, aantal eliminaties en de gemiddelde positie van de spelers tijdens de potjes.

Overigens werd de Summer Skirmish gewonnen door MorgausseTV. De grote finale werd gespeeld tijdens PAX West. De spelers met de hoogste scores de afgelopen zeven weken werden uitgenodigd om naar PAX te komen. Door de overwinning won MorgausseTV $225.000, maar zijn totale prijzengeld is flink hoger, omdat hij ook de zeven weken voor de grote finale veel geld won.

Nederlandse coach strijdt dit weekend voor zesde titel

Ondanks dat de spelers vaak alle lof krijgen, verdient Joey ‘YoungBuck’ Steltenpool ook flink wat veren zijn zijn achterwerk. Als coach/teammanager heeft hij de afgelopen vijf edities van het Europese League of Legends-kampioenschap gewonnen en aankomende week gaat hij op voor de zesde.

Als speler won YoungBuck nooit prijzen, maar als coach is hij een fenomeen in Europa. Bij G2 Esports begon hij in december 2015 als coach en vier maanden later werd hij voor het eerst Europees kampioen. In het anderhalf jaar dat daarop volgde wist hij nog drie keer Europees kampioen te worden met G2.

Aan het begin van het jaar besloot YoungBuck naar Fnatic te gaan, dit keer als teammanager. Dat team wist vervolgens in april Europees kampioen te worden. Aankomend weekend speelt Fnatic de finale tegen het Duitse Schalke 04 en kan YoungBuck zijn zesde titel pakken. Zijn oude team G2 Esports strandde in de kwartfinale. De troostfinale van aankomende zaterdag gaat tussen Vitality en Misfits.

Riot Games gaat bezuinigen op e-sport

Ondanks dat League of Legends wekelijks door honderdduizenden mensen bekeken wordt, is het nog steeds niet winstgevend. Als gevolg hiervan heeft Riot Games besloten een aantal kostenbesparende maatregelen te nemen. De eerste was een paar maanden geleden, toen het grote internationale toernooi Mid Season Invitational op kleine locaties werd gespeeld. De tweede volgt tijdens het wereldkampioenschap.

Normaal gaan behalve de spelers ook de verslaggevers naar de locatie, maar dat is dit jaar anders. Tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Korea doen ditmaal alle verslaggevers verslag vanuit de Noord-Amerikaanse studio. De reis hiernaartoe en het verblijf is flink voordeliger volgens Riot Games.

Volgens Derrick ‘FearGorm’ Asiedu, het hoofd van League of Legends e-sports, zijn deze maatregelen niet permanent. Hij zegt dat de oplossing ligt in het verhogen van de omzet, niet van het verlagen van de kosten. Desondanks wilde het team experimenteren om de kosten toch een beetje te laten dalen. Feargorm zegt namelijk dat Riot Games jaarlijks meer dan honderd miljoen dollar kwijt is aan e-sport en om nog jaren door te kunnen gaan, moet het verlies flink lager worden.

Riot Games

Wat staat er deze week onder andere op de agenda

Finales League of Legends Summer Split play-offs

Zaterdag 8 september zijn de troostfinales van de Europese en Noord-Amerikaanse League of Legends Championship Series. Om 17:00 wordt eerst de Europese gespeeld tussen Vitality en Misfits. Wanneer die is afgelopen volgt de Noord-Amerikaanse tussen Team SoloMid en 100Thieves.

Op zondag volgen de belangrijkste wedstrijden. Eerst spelen Fnatic en Schalke 04 de Europese finale, waarna Team Liquid en Cloud9 strijden om de Amerikaanse titel. De winnende teams verdienen een ticket naar het wereldkampioenschap. Overigens zijn Fnatic en Team Liquid al gekwalificeerd voor dat toernooi, want zelfs als zij verliezen, kwalificeren zij zich op basis van het aantal vergaarde punten gedurende het seizoen. De wedstrijden kan je hier zien.

StarCraft 2 WCS Montreal 2018

De StarCraft 2 World Championship Series gaat deze week verder in Montreal. In Canada strijden zestien spelers om punten voor kwalificatie van het wereldkampioenschap op Blizzcon. Behalve de punten staat er ook een geldprijs op het spel: de spelers mogen $101.000 verdelen, waarvan 20.000 dollar naar de winnaar gaat.

Hopelijk is die winnaar Nederlands, want Marc ‘uThermal’ Schlappi doet mee. De StarCrafter van Team Liquid draait tot nu toe een goed jaar, met onder andere een tweede plek op het wereldkampioenschap voor landen. Op dit moment staat hij op de elfde plek op de WCS-punten ranglijst, wat genoeg is voor een plek op het wereldkampioenschap. Het toernooi kan je hier volgen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Roel Stortelder Hobbyist en professional in (micro) elektronica. Tevens ICT-helpdesk bij ouders en grootouders.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren