1. E-sport-update: Europees Kampioenschap in Rotterdam

E-sport-update: Europees Kampioenschap in Rotterdam

Deze week geen gewone E-sport-update. Afgelopen weekend waren we namelijk aanwezig bij de League of Legends Spring Split Finals in Ahoy Rotterdam. Fnatic, Origen en G2 Esports streden daar om de Europese titel.

Is e-sport een professionele sport? Er wordt veel over gediscussieerd, maar afgelopen weekend in Ahoy werd duidelijk dat het eigenlijk niet eens uitmaakt. Twee dagen lang was Rotterdam de e-sport-hoofdstad van Europa, met tienduizenden razend enthousiaste fans. En die fans konden aan het einde van het weekend met een lekker gevoel (en flink wat goodies) naar huis gaan.

Riot Games doet sowieso elk seizoen zijn best om de League of Legends European Championship (LEC) meer te laten zijn dan enkel een competitie. Er moet een verhaal worden verteld, eentje met kampioenen, underdogs, slechteriken, verrassingen, spektakel en nog veel meer. De LEC is niet zo zeer een competitie als een boek dat continue uitbreidt, en het kreeg afgelopen weekend weer een geslaagd hoofdstuk erbij.

esports

Sleutelfiguren

In Ahoy streden de drie populairste Europese teams om de titel: het koninklijke Fnatic, het herboren Origen en het rebelse G2 Esports. Fnatic is het populairste team van Europa en behaalde vorig seizoen de finale van het wereldkampioenschap, maar wist niet te winnen. Na dat verlies stapte kroonprins Rasmus ‘Caps’ Winther op naar G2 Esports. Het seizoen begon voor Fnatic desastreus met slechte resultaten, maar door een wonderbaarlijke comeback in de laatste weken werden de play-offs wel veiliggesteld.

Fnatic speelde in de halve finale tegen Origen. Dat team, opgericht door de populaire ex-speler Enrique ‘xPeke’ Martinez, wist zich binnen een mum van tijd tot de top van Europa en zelfs de wereld te knokken. Door dit razendsnelle succes en de populariteit van xPeke kreeg het team ook veel fans. Dat succes bracht ook nadelen met zich mee, want het team kon organisatorisch niet snel genoeg uitbreiden en degradeerde uiteindelijk in 2017, omdat spelers hun heil elders zochten. Dit seizoen zijn ze terug en behaalden ze direct de play-offs.

Die halve finale werd met 3-1 gewonnen door een sterk Origen, iets wat niet goed viel in Ahoy. Fnatic is ook in Nederland erg populair, voornamelijk vanwege ex-speler Fabian ‘Febiven’ Diepstraten en dat was te merken. Goede acties van Fnatic konden rekenen op veel lawaai, terwijl overwinningen van Origen op matige applauzen kwamen te staan. Het was alsof Origen een uitwedstrijd won. Zelfs toen Origen het laatste gevecht naar zich toe trok was het grootste applaus voor een speler van Fnatic die net voordat hij zelf stierf een van de vijf spelers neerhaalde.

Finale

Origen nam het in de finale op tegen G2 Esports. Dat team werd in 2015 opgericht en kroonde zich in april 2016 voor het eerst tot Europees kampioen. In Ahoy Rotterdam, tegen Origen. G2 doet er alles aan om gezien te worden als de ‘bad boys’, bijvoorbeeld door gespeelde arrogantie en het uitdagen van de tegenstander. Behalve een speciale reputatie leverde het ook veel fans op.

De finale was niet alleen een rematch van 2016, maar ook van een week geleden. Toen speelden beide teams ook tegen elkaar en won G2 met 3-0. Voor de finale werd het publiek flink opgejut. In stijl van de Spartanen uit de film 300 ging het publiek helemaal los. Het verschil in sfeer ten opzichte van zaterdag was te merken en beide teams konden rekenen op een flinke hoeveelheid steun.

De finale was de snelste in de geschiedenis van Europa. Binnen 74 minuten werd Origen ontmanteld en met 3-0 verslagen. Zelfs met de meest absurde teamcomposities wist G2 Esports de tegenstander te vernederen en de laatste game was binnen 18 minuten afgelopen. Dat was de snelste game in de geschiedenis van de competitie, die sinds 2013 loopt. Het was niet spannend, maar absoluut vermakelijk. G2 Esports gunde Origen geen millimeter en pakte zonder ooit in de problemen te komen zijn vijfde Europese titel. Behalve een trofee wint G2 hiermee ook een ticket naar het Mid Season International, een toernooi waar de beste teams ter wereld aan meedoen.

Organisatie

E-sport is in de afgelopen jaren flink gegroeid en dat was in Ahoy goed te merken. Drie jaar geleden stond de finale centraal, terwijl dit jaar de fans centraal stonden. Vrijwel alle organisaties en een aantal grote sponsors hadden kraampjes in Ahoy. Hier konden fans de gehele dag door onder andere goodies scoren, League of Legends spelen tegen andere fans, op de foto gaan met spelers en cosplayers, of zelfs hun haren laten knippen. Het was niet zomaar een wedstrijd kijken, het was een dagje uit.

Er waren ook uitzonderingen: Fnatic had bijvoorbeeld geen kraam, maar had dat ook niet nodig. Het aantal fans met Fnatic-kleding zat in de honderden, zo niet duizenden. Zelfs op zondag, toen het team al was uitgeschakeld, was het zwart-oranje van Fnatic de dominante combinatie. Het ging zelfs zo ver dat fans met tranen in hun ogen Ahoy verlieten toen Fnatic de halve finale verloor.

Ook Nederlandse bedrijven deden hun best nieuwe doelgroepen aan te spreken. Hoofdpersoon hierin was ongetwijfeld bloedbank Sanquin, die poogde een wereldrecord ‘bloedgroep bepalen’ te verbreken. Iedereen die wilde kon een bus binnenlopen en bloed laten prikken. Uiteindelijk werd het record verbroken, en was het experiment zo goed bevallen dat de bloedbank het voortzet op andere evenementen en festivals.

Code Vein

Reclame

Afgelopen weekend was er daarnaast niet alleen reclame voor League of Legends, maar ook voor Rotterdam als gamestad. In oktober is Ahoy Rotterdam toneel voor de allereerste Nederlandse editie van Dreamhack, waar onder andere een CS:GO-toernooi wordt gehouden, en met het enthousiasme van afgelopen weekend lijkt dat geen verkeerde keuze.

Jarenlang gaat al de vraag of e-sport onderdeel moet worden van de Olympische Spelen, maar bij elk evenement wordt aangetoond dat dat niet nodig is. Met miljoenen fans wereldwijd, jaarlijks meer dan honderd miljoen prijzengeld en grote stadions en arena’s als Ahoy Rotterdam, is er al bewijs dat e-sports net zo succesvol kan zijn als menig andere sport. Dat is afgelopen weekend des te duidelijker geworden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

  • Ik was ook bij bijde finales aanwezig. Ik had het idee dat fnatic zich vooral voorbereid had op G2, en daardoor de strijd tegen origin verloor. Daartegen werkte de strategie die origin had voorbereid heel goed tegen fnatic, maar zo slecht tegen G2 de dag erna, waardoor ze zo spectaculair verloren.

    Kan het mis hebben, maar met hoe ze speelde, kreeg ik dit idee wel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren