1. E-Sport-Update: Geschiedenis is geschreven

E-Sport-Update: Geschiedenis is geschreven

De Koreanen zijn hun grip op League of Legends kwijt, maar ook in een andere e-sport hebben ze voor het eerst verloren. Daarnaast is de finale van het wereldkampioenschap Rocket League gespeeld en ook daar is de winnaar historisch.

Alles over Blizzcon

Overwatch
Zuid-Korea had vorig jaar veruit de beste Overwatch-spelers, maar door de introductie van de Overwatch League en de opkomst van Amerikaanse spelers, leek het wereldkampioenschap spannend te worden. Dat was helaas niet het geval. Zuid-Korea walste als een bulldozer over iedere tegenstander heen en won het toernooi.

Eerst werd Australië met 3-0 verslagen, vervolgens kreeg Engeland met 2-0 klop. In de grote finale moest Zuid-Korea tegen China. Ook die wedstrijd was niet spannend, de Koreanen wonnen namelijk met 4-0. Amerika, dat vooraf als een van de favorieten werd gezien, vloog er in de eerste ronde uit tegen Engeland.

overwatch

StarCraft 2
Het onmogelijke is gebeurd. In hetzelfde weekend dat Zuid-Korea voor het eerst in zeven jaar geen wereldkampioen League of Legends wordt, is ook de StarCraft-hegemonie voorbij. Voor het eerste in de twintigjarige(!) geschiedenis van de franchise is de winnaar niet Koreaans. De Fin Joona ‘Serral’ Sotala won het toernooi en is nu de beste speler ter wereld.

Serral rekende op weg naar de finale al af met vier Koreaanse opponenten en in de finale kwam hij wederom tegen een speler uit het land dat de scene al decennia domineert. Kim ‘Stats’ Dae Yeob was zijn tegenstander, maar grote moeite had Serran niet. Hij kwam snel op 3-0 voor in games en ondanks een kleine comeback, wist Serran de serie met 4-2 te winnen.

Heroes of the Storm
Het Zuid-Koreaanse Gen.G kende een maand vol hoogte- en dieptepunten. Op het wereldkampioenschap League of Legends was het team de grote teleurstelling. Maar in een andere MOBA was het juist heel succesvol. Het wereldkampioenschap Heroes of the Storm was namelijk prooi voor Gen.G.

De kwartfinale van het toernooi was een makkelijke overwinning voor het team: 2-0 tegen TheOne. Vervolgens leek het team in de halve finale te verliezen van Team Liquid, maar ternauwernood werd alsnog gewonnen. De finale was net als de kwartfinale een makkelijke overwinning, met 3-0.

Hearthstone
Er was een tijd dat Nederland wereldtoppers had in Hearthstone, maar dat is nu lang en breed voorbij. De landen die nu erg sterk zijn, zou je misschien niet verwachten. China is wereldkampioen – misschien niet zo heel gek – maar was Brazilië de andere finalist, en Nieuw-Zeeland en Noorwegen eindigden als derde en vierde!

Nederland deed niet eens mee aan het toernooi. De beste acht landen waren aanwezig en wij eindigden in de kwalificatie als twaalfde. Andere landen die wel meededen waren Spanje, Singapore, Hong Kong en Bulgarije. Lekkere mengelmoes dus.

Historische wereldkampioen Rocket League

Europa is onttroond. Jos ‘ViolentPanda’ van Meurs is niet meer de koning. Remco ‘Remkoe’ den Boer kon zijn tocht naar de top niet voltooien. Het is het Noord-Amerikaanse Cloud9 dat wereldkampioen Rocket League is. Dat team verloor in de kwartfinales van het zesde wereldkampioenschap van We Dem Girlz van Remkoe, maar maakte een miraculeuze comeback in de loser’s bracket. Achter elkaar werden NRG Esports, FlipSide3 Tactics en Chiefs Esports Club verslagen.

Drie teams waren over. Cloud9, We Dem Girlz en huidig wereldkampioen Dignitas. Iets wat niemand had verwacht gebeurde: Cloud9 versloeg We Dem Girlz met 4-2. Toen volgde de titaan. Dignitas won de afgelopen twee Europese en wereldkampioenschappen. Een jaar lang was geen team tegen ze opgewassen en ook afgelopen weekend leken ze ongenaakbaar.

Cloud9 moest door het loser bracket-systeem twee series winnen tegen Dignitas. Deze taak leek schier onmogelijk. Dignitas verloor dit hele seizoen bij elkaar nog maar twee series. Het lukte Cloud9, en het was niet eens spannend. Beide series won het met 4-1. Het doelsaldo na tien games was 27-12 in het voordeel van de Amerikanen.

Cloud9 schreef dit jaar al geschiedenis door als eerste Amerikaanse CS:GO-team een ‘premier’-toernooi te winnen. Het stond als eerste Amerikaanse team in acht jaar in de halve finale van het wereldkampioenschap League of Legends. En sinds afgelopen weekend de eerste Amerikaanse wereldkampioen Rocket League sinds iBUYPOWER Cosmic.

CSGO

E-Sports op zijn snelst

‘Line-up Europese League of Legends Championship Series bekend’
De Europese League of Legends Championship Series gaat helemaal op de schop en de tien teams die deelnemen lijken bekend. Volgens e-sport-journalist Jacob Wolf van ESPN zijn dit de deelnemende teams: Fnatic, Misfits, Schalke 04, Vitality, G2 Esports, Astralis, Movistar Riders, North, Sk Gaming en Rogue.

Astralis wint nog maar eens een toernooi
Astralis is heel het jaar al ongelooflijk dominant en afgelopen weekend won het weer een toernooi. Intel Extreme Masters Chicago was een prooi voor de Denen. Ondanks dat vroeg in het toernooi FaZe Clan hen versloeg, knokte het team zich terug. In de finale droogde Astralis Team Liquid af: 4-0. Met deze overwinning won het team dit jaar al meer dan twee miljoen dollar.

E-Divisie van start gegaan
Ben jij fervant FIFA-speler en fan van Ajax, PSV, Feyenoord of een van de andere clubs? Dan is er goed nieuws: de E-Divisie is weer begonnen! De opzet is dit keer anders dan vorig jaar, teams zijn namelijk verdeeld in drie poules. De beste teams uit elke poule spelen in december voor de titel op PlayStation. De loting kan je hieronder bekijken.

e-sport

Wat staat er op de agenda?

Counter-Strike: Global Offensive Esports Championship Series
We zijn in de tijd van het jaar beland dat de toernooien langzaamaan stilvallen. Het League of Legends-seizoen is nagenoeg voorbij, Dota 2 ligt op zijn gat, Rocket League-spelers gaan op vakantie, de wereldkampioenschappen Blizzard-games zijn achter de rug. Maar CS:GO stopt nooit.

Volgende week donderdag beginnen de finales van het zesde seizoen van de Esport Championship Series. Er staat $660.000 op het spel en slechts acht teams maken er kans op. Astralis is de grote favoriet, maar teams als MIBR, Team Liquid, North en NRG Esports zullen het ze niet makkelijk maken. De finale van het toernooi is op zondag 25 november.

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren