1. E-sport-update: Het grote zomeroverzicht

E-sport-update: Het grote zomeroverzicht

Na een welverdiende, maar slecht getimede vakantie, is de E-sport-update weer terug. In deze editie vind je een terugblik van alles wat niet is behandeld de afgelopen maand, et de grootste prijzenpot in e-sport ooit, veel vechtgames, winnende monniken en een nieuwe agenda.

De winnaars van zomer 2019

Dota 2

De grootste winnaar is natuurlijk Team OG. Zij wonnen namelijk The International en nemen daarmee een slordige 15,5 miljoen dollar mee naar huis. Verdeeld over vijf spelers en een coach is dat zo’n 2,5 miljoen dollar per persoon. Niet verkeerd, zeker niet als je bedenkt dat het team vorig jaar ook al won en toen 11 miljoen dollar verdiende.

Team OG was de grote favoriet en maakte die rol ook waar. In China werd de poulefase zonder veel moeite bovenaan afgesloten. Vervolgens werden ook Newbee (2-0), Evil Geniuses (2-1) en PSG.LGD (2-1) verslagen. In de finale was Team Liquid de tegenstander. Zij kregen ook klop van Team OG (3-1), maar mochten alsnog bijna 4,5 miljoen dollar mee naar huis nemen.

Dota 2

Fifa 2019

Het wereldkampioenschap FIFA 2019 was natuurlijk ook vorige maand. Vorig jaar stond de Belgische Stefano Pinna, toen onder contract bij PSV, in de grote finale, maar helaas was er dit jaar geen rol voor Nederlandse spelers of clubs. Dani Hagebeuk, e-sporter van Ajax, deed het met een halvefinaleplek bij het Xbox-toernooi wel erg netjes.

Dit jaar leek het erop dat de wereldkampioen van vorig jaar, Mosaad ‘Msdossary’ Aldossary, zijn titel ging verdedigen. Echter stak de Duitse Mohammed Harkous daar een stokje voor. De Duitser begon op Xbox One met de uitwedstrijd en speelde daar erg veilig (1-1) en op zijn favoriete console (PlayStation 4) kon hij het klusje klaren door met 2-1 te winnen. De winst leverde hem 250.000 dollar op.

FIFA 19

Evo 2019

Ook EVO 2019 was afgelopen maand hier alle winnaars op een rijtje:

  • • Dragon Ball FighterZ: Goichi ‘Go1’ Kishida
  • • Mortal Kombat 11: Dominique ‘Sonicfox’ McLean
  • • Soul Calibur 6: Yuta ‘Yuttoto’ Sudo
  • • Samurai Shodown: Seon-woo ‘Infiltration’ Woo
  • • BlazBlue: Cross Tag Battle: Oscar ‘Shinku’ James
  • • Under Night In-Birth Exe: Late(st): Masaru ‘Clearlamp’ Higuchi
  • • Street Fighter V: Masato ‘Bonchan’ Takahashi
  • • Super Smash Bros. Ultimate: Leonardo ‘MKLeo’ Lopez

De hoeveelheid geld die de spelers wonnen was afhankelijk van het aantal deelnemers. Super Smash Bros. Ultimate had de meeste deelnemers, terwijl BlazBlue: Cross Tag Battle juist het minste had. Overigens was de Street Fighter V prijzenpot het hoogst door een bijdrage van 50.000 dollar van uitgever Capcom. Een overzicht kan je hier zien.

Super Smash Con 2019

Behalve EVO was ook Super Smash Con 2019 afgelopen maand. De beste Super Smash Bros. Ultimate-spelers van de wereld waren bij beide toernooien aanwezig. Tijdens EVO werd in totaal zo’n 35.000 dollar verdeeld, terwijl op Super Smash Con 2019 bijna 38.000 dollar verdeeld werd over solo ($27.080) en duo’s ($10.820).

Leonardo ‘MKLeo’ Lopez won Evo 2019 en was daarom tijdens Smash Con de grote favoriet. Toen hij door Ezra ‘Samsora’ Morris naar het loser’s bracket werd verwezen, leek een grote stunt in de maak. Echter wist MKLeo de finale te bereiken. Daar stond hij op de rand van uitschakeling (hij had in de beslissende pot één leven over en Samsora drie), maar wist toch te winnen.

Ook tijdens duo’s deed MKLeo het erg goed en werd hij tweede. In totaal neemt hij verdeeld over de twee toernooien ruim 35.000 dollar meer naar huis. Overigens werd de duo-competitie gewonnen door Tyler ‘Marss’ Martins en Paris ‘Light’ Ramirez. Marss wist in het solo-toernooi de vierde plek te behalen, terwijl Light daar zevende werd.

Super Smash Bros. Ultimate

Rainbow Six: Siege

In het weekend van 12 tot en met 14 augustus stond in het Amerikaanse Raleigh de Six Major Raleigh 2019 op het programma. De beste Rainbow Six: Siege-teams ter wereld streden daar voor een prijzenpot van 500.000 dollar, waarvan 200.000 dollar naar het winnende team zou gaan. Qua prijzenpot is het na de Six Invitational het grootste Siege-toernooi van 2019.

De grote favorieten waren Team Empire en G2 Esports. Zij maakte deze rol ook waar door beide hun poule te winnen. G2 Esports walste vervolgens over Team Solomid (2-0) en forZe (2-0), terwijl Empire met wat meer moeite won van FaZe Clan (2-1) en Team Secret (2-1). In een spannende finale trok uiteindelijk Team Empire aan het langste eind met 3-1.

Rainbow Six Siege

Rocket League

Terwijl Rocket League het vooral van de RLCS moest hebben de afgelopen jaren, beginnen ook andere toernooi-organisatoren in te zien dat het toch best een leuk spelletje is. Afgelopen maand was Beyond the Summit en de vier beste teams uit Europa en Noord-Amerika deden een greep naar een deel van de prijzenpot van 50.000 dollar.

Net als op het wereldkampioenschap wist slechts één van de vier Europese teams de halve finale te bereiken. Dat leverde in juni wel een Europese winnaar op, maar dit keer niet. Na een niet zo’n spannende halve finale (4-1) en een spannende finale (4-3) wist NRG Esports de titel te pakken.

Rocket League

Ander nieuws

Turkse voetbalvereniging betaalt e-sporters niet

Natalie ‘Stratospanda’ Kristiansen heeft een boekje opengedaan over team Besiktas Esports. De virtuele tak van de voetbalvereniging Besiktas J.K. zou haar spelers namelijk niet betalen. Dat klinkt mogelijk bekend in de oren, want afgelopen maart kwam de club ook al in het nieuws, omdat het ook de salarissen van de voetballers zo nu en dan ‘vergeet’ te betalen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Monniken winnen toernooi in Thailand

In Thailand heeft een groep monniken een studenten e-sporttoernooi gewonnen in Thailand. In de game Speed Drifters waren zij het snelste. Voor de hoofdcoördinator van de monnikenschool kwam de overwinning als een verrassing: “De jongens wilden meedoen met de competitie en wij gaven ze die kans, maar we hadden niet verwacht dat ze daadwerkelijk zouden winnen.”

Eerste Nederlandse e-sportstadion komt in Amsterdam

In vrijwel al onze buurlanden zijn al speciale e-sportstadions, maar in Nederland nog niet. Dat gaat echter binnenkort veranderen. Rabobank en H20 Esports gaan namelijk een voormalig school en sporthal omtoveren tot een e-sport-campus. Inclusief stadion. Wanneer het af moet zijn en of er meerdere projecten volgen is nog niet bekend, maar een campus van 10.000 vierkante meter is in ieder geval een goed begin.

Op de Agenda

League of Legends

European Summer Split final
Wanneer: 7 – 8 september
Wat staat er op het spel: Ticket voor het wereldkampioenschap
Tijden: Begin van de avond
Waar: Twitch

League of Legends

Counter-Strike: Global Offensive

StarLadder Berlin Major 2019
Wanneer: 23 augustus – 9 september
Wat staat er op het spel: $1.000.000
Tijden: In de middag
Waar: Twitch

StarCraft 2

Global StarCraft 2 League Season 3
Wanneer: 3 juli – 21 september
Wat staat er op het spel: $151.265
Tijden: Woensdag- en zaterdagochtend
Waar: Twitch

Starcraft 2 Legacy of the Void

2019 WCS Fall

Wanneer: 6 – 8 september
Wat staat er op het spel: $100.000
Tijden: Nog niet bekend
Waar: Twitch

Paladins

Premier League 2019: Phase 2
Wanneer: 25 juli – 17 oktober
Wat staat er op het spel: Tickets voor het wereldkampioenschap
Tijden: Avond
Waar: Mixer

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren