1. E-sport Update: Kwart miljoen voor Smash Bros.-toernooi

E-sport Update: Kwart miljoen voor Smash Bros.-toernooi

En veel problemen bij Fifa-toernooi

Super Smash Bros. Melee en Ultimate krijgen in 2020 een groot kampioenschap. Nintendo weigert al jarenlang ondersteuning te bieden aan toernooien en nu is videoplatform Twitch te hulp geschoten. Verder waren er problemen bij FIFA-kwalificaties dit weekend, heeft een Fortnite-speler het n-woord gebruikt en kan er geboden worden om The International te hosten.

Twitch gaat Smash World Tour sponsoren

Vorige week won Juan ‘HungryBox’ DeBiedma Smash Summit 9 en in zijn overwinningsspeech leverde hij flinke kritiek op Nintendo. Het Japanse gamebedrijf doet namelijk amper tot geen moeite om de competitieve scene te ondersteunen. Ondanks dat Nintendo niets doet, is er toch goed nieuws voor Smash Bros.-spelers als Hungrybox: er komt namelijk een zogenaamde Smash World Tour dit jaar.

Online platform Smash.GG gaat samen met onder andere Twitch deze competitie opzetten voor spelers van Super Smash Bros. Ultimate en Melee. De grote finale daarvan vindt van 17 tot en met 20 december plaats, maar voor dat gebeurt zijn er kwalificaties. Vanaf 13 maart tot en met 22 november kan je punten verdienen door deel te nemen aan toernooien.

Enkel je beste prestatie in iedere categorie (platinum, goud, zilver) telt, dus maximaal kan je 1300 punten halen. De 31 spelers met de meeste punten voor iedere game plaatsen zich direct voor het finaletoernooi in december. De laatste kwalificatieplek is te verdienen tijdens het evenement zelf. In totaal staat er 250.000 dollar op het spel, dat eerlijk verdeeld is over beide games. Nintendo is niet betrokken bij de organisatie van de Smash World Tour.

Smash World Tour

IEM Katowice trekt maar liefst een miljoen kijkers

Afgelopen weekend was IEM Katowice, een van de grootste en oudste e-sporttoernooien van de wereld. Normaliter zit de arena altijd bomvol enthousiaste fans die CS:GO en Dota 2 kijken, maar afgelopen weekend was dat niet het geval. Vanwege het coronavirus werd er in een lege arena gespeeld. Ondanks dat de banken leeg waren, werd het evenement online wel enorm goed bekeken.

Esports Charts, een bedrijf dat kijkcijfers binnen esport bijhoudt, vertelde in een tweet dat de CS:GO-finale van IEM Katowice 1.002.132 kijkers trok. Ergens kan je beargumenteren dat die lege zaal voor een kijkcijferrecord heeft gezorgd, want als de arena vol had gezeten, dan had dit aantal waarschijnlijk onder de miljoen gelegen omdat er 11.500 plekken zijn. Hoe dan ook is dit de vijfde CS:GO-wedstrijd waarnaar meer dan een miljoen mensen online keken.

Die konden overigens zien dat Natus Vincere (Na’Vi) de finale won van G2 Esports met 3-0. Het Oekraïense team was sowieso goed in vorm afgelopen weekend. Ondanks dat ze van Fnatic verloren, wonnen ze naast de grote finale ook de kwartfinale en halve finale zonder een map te verliezen. De overwinning levert het team 250.000 dollar op.

Steden kunnen bieden op The International 2021

Net als bijvoorbeeld bij de Olympische Spelen of het wereldkampioenschap voetbal, kunnen steden vanaf volgend jaar bieden om The International te organiseren. Dit Dota 2-toernooi is jaarlijks het e-sporttoernooi met de grootste prijzenpot en heeft al plaatsgevonden in onder andere Duitsland, de Verenigde Staten, Canada en China. Dit jaar wordt The International gespeeld in Zweden, sinds 2011 is het niet meer voorgekomen dat Europa aan de beurt was.

Als steden The International willen organiseren dan moeten ze wel aan de standaarden van het toernooi voldoen. Zo wordt het altijd in augustus georganiseerd, moet de stad voorbereid zijn op minimaal 50.000 fans, moet er goed internet aanwezig zijn en moet men zorgen dat er geen problemen zijn met de visa van spelers zoals afgelopen jaar het geval was. Een van de steden die als potentiele kandidaat werd genoemd was Amsterdam.

Stockholm Championships

Problemen kwalificaties FIFA-toernooi

Afgelopen weekend was e-sporter Shaun ‘Brandsha’ Galea flink pissig, want toen de servers van Fifa uitvielen, moest het resultaat beslist worden met een potje steen-papier-schaar. Zijn tegenstander Hasan ‘Hasoo19’ Eker was er blij mee, zeker omdat hij met 2-0 achterstond toen de verbinding wegviel. Helaas ging er afgelopen weekend nog meer fout tijdens de kwalificaties voor de FIFA Champions Cup.

Nathan ‘Herozia’ Gil had een wedstrijd tegen Marius ‘Prohunter’ Franz en die wedstrijd naderde het einde van de verlenging. In de 120e minuut kreeg Herozia een kans op een counter en plots viel de verbinding weg. Prohunter gaf vervolgens aan dat zijn verbinding wegviel. Vervolgens gingen beide heren penalty’s schieten en deze serie werd gewonnen door Prohunter. Daarnaast had ook Levy Frederique pech. Hij kon niet verbinden met zijn tegenstander en kreeg daarom te horen dat hij uitgeschakeld was.

Fifa 20

Fortnite-speler gebruikt n-woord en krijgt straf

Danny ‘Dubs’ Walsch heeft geen goede beurt gemaakt. De speler van FaZe Clan was met een paar vrienden aan het spelen toen hij uit het niets het n-woord zei. Wat Dubs echter niet door leek te hebben, was dat één van zijn vrienden aan het streamen was. De clip werd op Reddit geplaatst en de organisatie van FaZe Clan besloot Dubs voor onbepaalde tijd te schorsen. Daarnaast moest hij een omgangstraining volgen die later ook door de rest van FaZe-clan gevolgd zal worden.

Dubs heeft ondertussen zijn excuses gemaakt op Twitter. De jonge Fortnite-professional geeft aan dat hij niemand wilde kwetsen en dat dit woord eigenlijk niets eens in zijn vocabulaire hoort te zitten. De reacties op zijn tweet zijn verdeeld, een aantal mensen vindt dat hij zou moeten doneren om het goed te maken, terwijl anderen juist tevreden zijn met de spijtbetuiging.

FaZe

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

  • Welk n-woord? Nee?
  • @Heer Mida

    Nintendo
  • Steen, papier schaar? Serieus?
    Laat EA ze allebei maar prijzengeld geven. Het zijn tenslotte hun servers.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren