1. e-Sport-update: League of Legends-deal van $300 miljoen gecancelled

e-Sport-update: League of Legends-deal van $300 miljoen gecancelled

Met deze e-Sport-update houden wij jullie op de hoogte van recente e-sport-gebeurtenissen. Deze week veel League of Legends-nieuws, te beginnen met een deal van 350 miljoen dollar die in het water valt. Daarnaast zijn de Zuid-Koreanen na bijna drie jaar van de League of Legends-troon gestoten. Verder krijgen we misschien een Overwatch League-team in ons land en won het Dota 2-team van Virtus.Pro voor de derde keer dit jaar een groot toernooi.

Gigantische League of Legends-deal gaat niet door

Eind 2016 werd bekend dat Riot Games de exclusieve uitzendrechten voor de Europese en Noord-Amerikaanse competities, LCS genaamd, voor 300 miljoen dollar had verkocht aan BAMTech. Anderhalf jaar later blijkt dat de afspraak niet doorgaat. Riot Games heeft namelijk bekendgemaakt dat de televisiezender ESPN+ de LCS gaat uitzenden.

In de tijd die is verstreken tussen de afspraak en nu is er veel veranderd bij BAMTech. In augustus 2017 kocht Disney het bedrijf en was het gissen wat het precieze plan was met de uitzendrechten. Deze gaan nu dus naar ESPN+, dat ook onderdeel is van Disney. De uitzendingen kan je overigens gewoon gratis blijven kijken op Twitch en YouTube.

Het originele plan van BAMTech was om een centrale plek te maken waar League of Legends-fans alles over de competitie konden vinden. Dit lijkt nu dus niet door te gaan. Voor de consument is de beëindiging van de afspraak niet helemaal slecht: bij de originele deal zou BAMTech exclusief de uitzendrechten krijgen, onder de huidige omstandigheden is dat niet het geval.

e-sports

Amsterdam krijgt mogelijk Overwatch League-team

Eerder deze maand berichtte ESPN dat de Overwatch League mogelijk uitbreidt met vier tot zes teams in het volgende seizoen. Pete Vlastelica, CEO van Activision Blizzard’s e-Sport-divisie, heeft gereageerd en vertelde tegen de Duitse site Handelsblatt dat ze naar de Europese markt kijken voor nieuwe deelnemers. Berlijn is volgens Vlastelica de voornaamste kandidaat voor een team, maar ook Scandinavië, Amsterdam, Parijs of een tweede team in Londen staan op de lijst van Blizzard.

Een plek in de competitie wordt niet goedkoop: volgens ESPN mikt Blizzard op een bedrag tussen de dertig en zestig miljoen dollar voor een startbewijs. De originele twaalf teams moesten vorig jaar twintig miljoen dollar ophoesten voor deelname aan het eerste seizoen van de competitie.

e-sports

Virtus.Pro wint ESL One Birmingham

Het Dota 2-team van de Russische eSport-vereniging Virtus.Pro heeft voor de derde keer dit jaar een groot toernooi gewonnen. Na ESL One Katowice en de Major van Boekarest, heeft het team nu ook ESL One Birmingham op haar naam geschreven. Het gewonnen toernooi levert een half miljoen dollar op.

In de finale moest Virtus.Pro het opnemen tegen de grote verrassing van het toernooi: OpTic Gaming. Ondanks dat OpTic op dit moment het dominante team van Noord-Amerika is, heeft het nog nooit een groot toernooi gewonnen. Echt heel dichtbij waren ze afgelopen zondag ook niet: de finale werd met 3-0 door Virtus.Pro gewonnen.

Zuid-Koreanen niet meer de beste in League of Legends

Het heeft bijna drie jaar geduurd, maar Zuid-Korea is onttroond. De laatste keer dat de hoofdprijs van een groot League of Legends-toernooi niet naar een Zuid-Koreaans team ging was in mei 2015, toen het Chinese Edward Gaming de Mid Season Invitational won. Dit keer was het weer een Chinees team dat met de overwinning aan de haal ging, namelijk Royal Never Give Up.

Zuid-Korea is erg dominant in League of Legends: het is de afgelopen vijf jaar wereldkampioen geworden en ook het Mid Season Invitational-toernooi werd drie keer op een rij gewonnen. Nu is na 1108 dagen die hegemonie voorbij. League of Legends kent jaarlijks twee grote internationale toernooien; het Mid Season Invitational en het wereldkampioenschap, welke in het najaar plaatsvindt in Zuid-Korea.

Deze week in eSports - StarSeries & iLeague Seizoen 5

Dit weekend is het vijfde StarSeries & iLeague-toernooi. Onder de teams bevinden zich onder andere Team Liquid en Na’Vi, de nummers twee en drie van de ESL Pro League, en Mousesports, waar onze landgenoot Chris ‘ChrisJ’ de Jong aanvoerder van is.

Het evenement is 28 mei begonnen, maar duurt nog tot en met aankomende zondag. Mocht je wedstrijden terug willen kijken, dan kan je op YouTube alle gespeelde matches bekijken. Heb je zin om de actie live te volgen, dan kun je dat op Twitch doen.

Fifa eWorldCup Play Offs

Sinds maandag zijn de beste Fifa-spelers ter wereld in Amsterdam. Zij zijn namelijk naar de hoofdstad gekomen om te strijden voor een ticket voor het wereldkampioenschap later dit jaar. De beste 32 spelers in Amsterdam mogen naar het wereldkampioenschap. Zestien van die tickets zijn voor Xbox-spelers en de andere helft zijn voor gamers die liever op PlayStation spelen.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Fifa eWorld Cup Grand Final in Londen wordt gespeeld. Alle kandidaten van dat toernooi worden deze week bekend. De Fifa eWorld Cup Grand Final duurt van 2 tot en met 4 augustus. Hoeveel geld er dan wordt verdeeld is nog niet bekend. Spencer ‘Gorilla’ Ealing, die het toernooi vorig jaar won, verdiende toen $200.000.

e-sports

Dreamhack Austin

Tegenwoordig is het qua eSports niet fantastisch, maar vroeger was Dreamhack dé plek als het ging om e-sport. Ondanks dat de organisatie niet mee kan gaan in de miljoenenprijzenpotten van tegenwoordig, kent het LAN-festival nog steeds een aantal grote toernooien. Aankomend weekend wordt er onder andere geknokt in PUBG, DragonBall FighterZ, Super Smash Bros. en Overwatch.

Helaas is niet alle e-sport-actie live te volgen, maar de grootste toernooien kun je zien op Twitch. Het Lan-festival begint aankomende vrijdag en duurt tot en met zondag. In totaal wordt er zo’n half miljoen dollar verdeeld over alle e-sports.

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren