1. E-sport-update: Na een maand met e-sport-pensioen

E-sport-update: Na een maand met e-sport-pensioen

Zelfs in deze prille lente brengen we jullie een nieuwe E-sport-update. Deze week veel aandacht voor de Overwatch League, waar de nieuwe kampioen bekend is. Verder is er Olympisch nieuws, een criminele ex-e-sporter en uiteraard een paar korte nieuwtjes.

Canadese nieuwkomers winnen eerste periode Overwatch League

In het reguliere seizoen van de Overwatch League liet het Canadese team Vancouver Titans al zien dat het niet met zich laat sollen, door ongeslagen op de eerste plek te eindigen. Die sterke vorm hebben ze tijdens de play-offs doorgepakt, want na een spannende finale hebben de Titans de eerste periode veroverd.

Gedurende de eerste play-offs van het tweede Overwatch League-seizoen maakten de Vancouver Titans gehakt van Boston Uprising (3-0) en Seoul Dynasty (4-0), waarna San Francisco Shock in een spannende finale met 4-3 verslagen werd. Grote verliezer van de play-offs was New York Excelsior, dat na een ongeslagen regulier seizoen met 3-1 afging tegen Seoul Dynasty.

De Overwatch League bestaat uit vier periodes, gevolgd door een wereldkampioenschap. Per periode wordt een miljoen dollar aan prijzengeld verdeeld, terwijl tijdens het wereldkampioenschap ook nog eens 3,5 miljoen dollar op het spel staat. De huidig wereldkampioen London Spitfire wist zich niet te plaatsen voor de eerste play-offs.

e sports

Overwatch League-pro kapt er na maand mee

Daniel ‘Dafran’ Francesca had al na een maand genoeg van die Overwatch League. De populaire streamer wordt al jaren gezien als een van de beste Overwatch-spelers ter wereld, maar vond in het eerste seizoen geen team, omdat hij berucht was om zijn slechte gedrag. Hij begon echter zijn mentaliteit te verbeteren en kreeg voor het tweede seizoen een aanbieding van Atlanta Reign, waar hij op in ging.

Daar speelde Dafran goed en wist hij samen met zijn teamgenoten de vijfde plek te pakken in het reguliere seizoen, en bereikte Atlanta Reign zelfs de play-offs. Daarin werd in de eerste ronde verloren van Philadelphia Fusion, waarna Dafran besloot dat het alweer genoeg was, om zo tijd vrij te maken om fulltime te streamen op Twitch.

Dafran liet later weten dat hij verbonden blijft aan Atlanta Reign als streamer, maar dat hij geen zin heeft in alle stress van de Overwatch League. De Deen gaat liever terug naar een leven waarin hij kan streamen en chillen. Over zijn toekomstplannen is hij in ieder geval duidelijk: "Hopelijk kan ik onderuit zitten in een stoel, wiet roken en Path of Exile spelen met zo’n 200 kijkers tot ik overlijd. Dat is de droom."

esports

Virtueel sporten tijdens de Olympische Spelen

De combinatie e-sport en de Olympische Spelen is al een flinke tijd onderwerp van gesprek voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Ondanks dat nog geen definitieve beslissing is genomen, is er nu een kleine stap gezet om de Olympische Spelen een klein beetje virtueel te maken, en iedereen kan eraan meedoen.

Tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs kunnen mensen namelijk thuis, door middel van een virtual reality-headset, deelnemen aan een aantal evenementen. Volgens een tweet van het officiële account van de Spelen van 2024 kan je bijvoorbeeld meedoen met races, op dezelfde datum en onder dezelfde omstandigheden als de echte Olympiërs, zo wordt beweerd. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet bekend.

Het IOC zit al een tijd met de handen in haar vanwege e-sport. Het steeds populairder wordende fenomeen werkt al met een aantal sporten samen, maar plannen om het Olympisch te maken zijn er nog niet. Thomas Bach, voorzitter van het IOC, liet in juli nog weten dat er nog te veel vragen en onduidelijkheden zijn om het op dit moment daarover te hebben.

parijs

Ex-e-sporter bekent honderd inbraken

De Japanse politie heeft eerder dit jaar voormalig e-sporter Tomoyuki ‘Katsuninken’ Inui opgepakt. De voormalig Dead or Alive-speler werd in 2005 wereldkampioen, maar de support voor het spel nam toen af. Om toch geld te verdienen besloot hij daarom een het criminele pad te kiezen en daarvoor moet hij nu boeten.

De 33-jarige Japanner is in februari opgepakt na een inbraak bij een 84-jarige vrouw. Inui maakte toen 2,6 miljoen yen buit, omgerekend zo’n 20.000 euro. Nadat hij werd opgepakt bekende hij nog zo’n honderd extra inbraken.

Inui won in 2005 het World Cyber Games-toernooi in Dead or Alive Ultimate. Daarmee verdiende hij 15.000 dollar. Omdat e-sport toen nog lang niet zo groot was als nu kon hij niet genoeg verdienen om er een carrière van te maken. Het wereldkampioenschap van 2005 was overigens ook het enige grote toernooi waar Inui aan deelnam.

inui

E-sport op zijn snelst

ChrisJ weer helemaal terug bij Mousesports
Chris ‘ChrisJ’ de Jong, Nederlands beste CS:GO-speler aller tijden, heeft na een korte periode als wisselspeler zijn plek als starter terugveroverd bij Mousesports. Door slechte prestaties eind 2018 en begin 2019 besloot de organisatie dat het team op de schop moest. ChrisJ was slachtoffer, maar keert nu dus weer terug. De Nederlander zit al sinds 2013 bij het team.

Bulgaren winnen groot CS:GO-toernooi
Wanneer Astralis er niet bij is liggen CS:GO-toernooien helemaal open, en dat is nogmaals bewezen in China. Tijdens de World Electronic Sports Games wist het onbekende Windigo Gaming vriend en vijand te verrassen door het toernooi te winnen. Dat leverde de Bulgaren een slordige half miljoen dollar op.

esports

E-sport in Singapore populairder dan televisie
Gaming is populair in Singapore: gemiddeld gamen mensen daar zo’n 7,4 uur per dag. Deze populariteit stopt echter niet alleen bij gamen, maar geldt ook voor het kijken naar games. Volgens een onderzoek van Limelight kijkt de gemiddelde Singaporees ruim anderhalf uur per dag naar e-sport. Dat is meer dan dat ze televisie kijken.

Wereldkampioenschap Splatoon en Super Smash Bros. tijdens E3
Nintendo heeft bekendgemaakt dat de wereldkampioenschappen van Splatoon 2 en Super Smash Bros. Ultimate dit jaar tijdens de E3 worden gehouden. Deze toernooien vinden op 8 juni plaats op de beursvloer van het Los Angeles Convention Center. Ondanks dat de toernooien daar worden gehouden, is Nintendo zelf niet aanwezig met een presentatie op de E3.

Wat staat er op de agenda

League of Legends Spring Split Final
• Wanneer: 14 april
• Waar: Ahoy Rotterdam (of Twitch)
• Wat staat er op het spel: tickets voor het Mid-Season Invitational-toernooi

Overwatch League Season 2
• Wanneer: Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag in de nacht
• Waar: Twitch
• Wat staat er op het spel: $1.000.000 per periode

Rocket League Championship Series
• Wanneer: Iedere zondagavond
• Waar: Twitch
• Wat staat er op het spel: Tickets voor het wereldkampioenschap

StarSeries & i-League CS:GO Season 7
• Wanneer: 30 maart – 7 april
• Waar: Twitch
• Wat staat er op het spel: $500.000

CS:GO ESL Pro League
• Wanneer: 12 april – 23 mei
• Waar: Twitch
• Wat staat er op het spel: Tickets voor het ESL Pro League wereldkampioenschap

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

  • Jammer dat het hier niet zo actief is als in Amerika, Korea & Japan
    Europa bevat ook veel competitive fighters, die geen kans krijgen op sponsering en tickets

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren