1. E-Sport-update: Nederlandse host ‘Sheever’ over Dreamleague in Rotterdam

E-Sport-update: Nederlandse host ‘Sheever’ over Dreamleague in Rotterdam

Veel Nederlanders zullen haar niet kennen, maar in de wereld van Dota 2 is ze wereldberoemd. Ze is al sinds 2012 actief als interviewer en commentator en was onder andere afgelopen augustus actief op The International 2019, één van de grootste e-sportevenementen ter wereld. Je kan dus wel zeggen dat Jorien ‘Sheever’ van der Heijden het heeft gemaakt. Aankomend weekend is ze voor het eerst ook bij een groot toernooi in Nederland aanwezig.

Speciaal

Aankomend weekend vindt Dreamhack Rotterdam plaats en één van de evenementen van de beurs is het twaalfde seizoen van Dreamleague, een Dota 2-toernooi dat op verschillende edities van Dreamhack wordt gehouden. Het is niet de eerste keer dat Sheever wordt gevraagd, maar wel de eerste keer dat het om zo’n groot toernooi in Nederland gaat. Het is iets waar ze zelf ook naar uitkijkt: “Ik heb enorm veel zin om DreamLeague in Rotterdam te presenteren. De show is mij erg lief en het voelt speciaal dat het in Nederland gebeurt. Ik hoop dat we kunnen bewijzen dat we klaar zijn om meer e-sportevenementen in Nederland te houden.”

Dota 2 is in Nederland minder bekend dan bijvoorbeeld League of Legends, CS:GO of Rocket League. Ergens is dat ook niet gek, want het spel is een stuk gecompliceerder dan de meeste andere e-sporten, vertelt Jorien. “Dota2 is een intensief spel. Er is enorm veel voor nodig voordat je kan doorbreken op professioneel niveau. Onze maatschappij staat daar nog niet helemaal voor open, denk ik. Men weet dat professioneel gamen een optie is, en een aantal proberen zeker verder te komen, maar het aantal mensen dat er daadwerkelijk de tijd in kan of wil steken is erg laag. Het is geaccepteerd dat professioneel gamen een carrière kan zijn, maar volgens mij is het nog niet geaccepteerd dat dit gepaard gaat met jarenlange oefening.”

Opletten

Voor een groot deel van de aanwezigen op Dreamhack zal de Dreamleague onbekend zijn, maar volgens Sheever kan het toernooi wel eens heel interessant worden. “Het Dota2-jaar is vergelijkbaar met een schooljaar, met elk jaar in augustus het wereldkampioenschap. Dit weekend op DreamHack Rotterdam wordt DreamLeague het eerste LAN-toernooi van het jaar. Afgelopen twee maanden zijn er line-ups veranderd en nu wordt het tijd voor de teams om zichzelf te bewijzen. Voor bijvoorbeeld Ninjas in Pyjamas waren hoge verwachtingen toen men de line-up zag, maar tijdens online games hebben ze deze verwachtingen nog niet waargemaakt.”

“J.Storm is derde in de Amerikaanse regio op het moment. Hoe zij het vergeleken met de Europese teams doen is een vraag waarop ik antwoord hoop te krijgen. J.Storm is niet de favoriet, maar kan zeker voor wat ophef zorgen. Maar ook andere teams zullen interessant zijn om te volgen. Zo heeft naast J.Storm ook Ninjas in Pyjamas wat te bewijzen en zal dit voorlopig een van de laatste kansen zijn voor FlytoMoon en Demon Slayers om te laten zien wat ze kunnen.”

Rivaliteit

Dit weekend staan er ook een paar mooie wedstrijden op het programma, waaronder Team Liquid tegen Alliance. “Het Team Liquid wat komend weekend meedoet is hetzelfde team dat op The International 2019 onder de naam Alliance speelde. Dit team heeft veel potentie, maar ze zijn er nog niet. Ik verwacht wel dat ze één van de betere teams zijn daar. Dit weekend speelt het nieuwe Alliance-team ook, en ik ben voornamelijk benieuwd hoe deze twee teams het tegen elkaar gaan doen. Wie is er beter: het nieuwe Alliance of het oude Alliance (nu Team Liquid)?”

“Als host ben je altijd op zoek naar goede verhalen en over Team Liquid en Alliance is genoeg te vertellen als ze tegen elkaar spelen. Het nieuwe Team Liquid heeft veel potentie, maar ze zijn er nog niet. Ik verwacht dat Alliance binnenkomt als de favoriet. Toen men het nieuwe Alliance-team zag werd er niet veel verwacht aangezien het een beetje een last minute-team was, nadat hun vorige line-up naar Team Liquid was overgestapt. Online is gebleken dat het nieuwe Alliance-team het beter doet dan Team Liquid. De sterspeler daar op het moment is Nikolay ‘Nikobaby’ Nikolov en hij heeft eerder deze maand online al laten zien dat hij bijna niet te stoppen is.”

Kom naar Dreamhack

Aankomend weekend is Dreamhack Rotterdam. Wat je daar precies kan je hier lezen. Zeker als je fan bent van e-sport is het de moeite waard om langs te komen, zo besluit Sheever. “Ik zou iedereen willen aanraden om naar de Ahoy te komen dit weekend. Dreamhack is het grootste computerfestival in de wereld, en dat is zeker een kijkje waard. Dota2 is één van de grootste e-sporten, en in mijn bevooroordeelde mening ook de beste. En de show die Dreamhack ervan maakt, DreamLeague, heeft de focus op entertainment. Iedereen kan van deze show genieten, ook al heb je weinig tot geen kennis van het spel zelf. Met de teams en het on-air talent die we dit weekend hebben, moet het wel een geweldig leuk weekend worden, dus kom langs!”

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren