1. E-Sport-update: Opgeleefde draken en Russische dames

E-Sport-update: Opgeleefde draken en Russische dames

Na een korte pauze is er weer een nieuwe e-sport-update. Met dit keer een primeur, want een team dat 42 keer verloor wist eindelijk te winnen. Daarnaast nieuws vanuit Rusland, waar een relletje is ontstaan omdat een veel te zwak team in de hoogste divisie speelt. Verder natuurlijk nog andere nieuwtjes en een volle agenda zodat je je de rest van de week niet hoeft te vervelen.

Tamme draken tonen tanden

In het eerste seizoen van de Overwatch League was het Chinese team Shanghai Dragons een van de grote verrassingen. Het team kreeg het namelijk voor elkaar alle veertig wedstrijden te verliezen. Een record als het gaat om professionele sportteams in Amerika. Na een stroef begin leken de draken weer een rampseizoen tegemoet te gaan, maar een wonder is geschied.

In de eerste speelronde verloren de Shanghai Dragons twee keer en daarmee kwam het team op nul overwinningen en 42 verliespartijen te staan. Maar in de tweede week was het raak: de tamme draken toonden hun tanden en versloegen Boston Uprising met 3-1. De eerste overwinning ooit! Vooral voor speler Young-jin ‘Gamsu’ Noh moest dat fijn zijn, want hij werd door Boston verkocht aan Shanghai.

De Shanghai Dragons hielden niet op met winnen, want in de derde week werd de tweede opeenvolgende overwinning geboekt, dit keer op het Chinese Chengdu Hunters: 4-0. Het team verloor wel van Dallas Fuel, maar staat nu met twee overwinningen en drie nederlagen op een veertiende plek. Washington Justice en Los Angeles Valiant hebben beiden nog niet gewonnen en staan onderaan de ranglijst.

Shanghai Dragons

Russische e-sportorganisatie kiest voor damesteam

Vaevictis eSports is onderwerp van gesprek in de Russische e-sportwereld. De organisatie besloot namelijk het volledige League of Legends-team te ontslaan en te vervangen met vrouwelijke spelers. Dat kun je natuurlijk als progressief zijn, maar de dames die zijn aangenomen zijn bij lange na niet goed genoeg om in de top mee te spelen.

In de hoogste Russische League of Legends-competitie LCL is er dit jaar geen degradatie, omdat de competitie op de schop gaat. Vaevictis was normaal al een van de minder goede teams, maar door geldproblemen werd besloten de hele opstelling er uit te gooien. Een damesteam zorgt daarnaast voor meer publiciteit.

e-sports dames

De eerste weken gaan niet echt vlekkeloos voor Veavictis. Elke wedstrijd wordt kansloos verloren en het team staat op moment van schrijven laatste met negen nederlagen. Twee van de tegenstanders zijn zelfs bestraft met een officiële waarschuwing door Riot Games Rusland, omdat ze Vaevictis te veel zouden vernederen, wat resulteerde in teams die serieus gaan spelen en het damesteam in recordtijd oprollen.

Het ergste is misschien wel dat de organisatie achter het team niet eens probeert te verbergen dat ze dit voor de publiciteit doen. Nog voor de eerste wedstrijden waren gespeeld, werd een meme-video online gezet waarin het team wordt afgemaakt door andere teams in de LCL.

vaevictis

Astralis wint weer een premiertoernooi

Vorig jaar won Astralis vrijwel alles waaraan ze meededen en dit jaar zijn ze ook lekker begonnen. In januari werd de iBUYPOWER Masters nog verloren van Team Liquid, maar het eerste premiertoernooi, Intel Extreme Masters Katowice, werd wel eenvoudig gewonnen door Astralis.

Premiertoernooien zijn de belangrijkste toernooien in CS:GO. Astralis won vier van de vijf laatste premiertoernooien van 2018, aan het resterende toernooi deden ze niet mee, en in 2019 gaat men op dezelfde voet verder. Het meest succesvolle CS:GO-team aller tijden veegde de vloer aan met alle tegenstanders in Katowice.

In de poulefase eindigde Astralis eerste met drie overwinningen en nul nederlagen en ook in de kwartfinale (2-0 tegen Ninja’s in Pyjama’s), de halve finale (2-0 tegen MIBR) en de finale (2-0 tegen ENCE) werd geen enkele game weggegeven door het Deense superteam.

De hoofdprijs in Katowice was 500.000 dollar, de helft van de totale prijzenpot. Het volgende premiertoernooi is aankomende week in China, namelijk de World Electronic Sports Games 2018 . Astralis heeft zich niet ingeschreven en doet dus niet mee, wat een mooie kans is voor de andere teams om de hoofdprijs van 500.000 dollar te winnen. Behalve CS:GO zijn er ook toernooien voor onder andere Dota 2 en StarCraft 2.

Verdeling van honderd miljoen voor Fortnite e-sports bekend

Epic Games heeft bekendgemaakt hoe ze de honderd miljoen dollar prijzengeld in 2019 gaan verdelen. De ontwikkelaar liet weten dat we onder andere wekelijks kunnen genieten van competities over de hele wereld en het seizoen wordt afgesloten met een wereldkampioenschap.

De wekelijkse competities worden tien keer gespeeld. Als je ouder dan dertien bent en als minderjarige toestemming hebt van je ouders mag je meedoen. Elke week wordt er per regio een miljoen dollar verdeeld. Er wordt sowieso in solo en duo’s gespeeld, maar er wordt ook gekeken naar additionele gamemodi.

Fortnite

Op 26 tot en met 28 juli is het wereldkampioenschap en dat vindt plaats in New York. Tijdens dit toernooi wordt liefst dertig miljoen dollar verdeeld, waarmee het in één klap het toernooi met het meeste prijzengeld ooit is binnen e-sport. Hoe dit verdeeld gaat worden is nog niet bekend. Wel verklapte Epic Games dat de winnaar van het solotoernooi drie miljoen dollar verdient.

Dit zijn de eerste competities en toernooien die zijn aangekondigd voor de game, maar er volgt nog meer. Behalve serieuze gamemodi wordt er gekeken naar verschillende andere opties. Op deze manier kunnen nog meer mensen kans maken op een deel van die honderd miljoen dollar.

fortnite

E-sports op zijn snelst

Geen Super Smash Bros. Melee tijdens EVO

De organisatoren van EVO hebben bekendgemaakt dat er dit jaar geen plek is voor Super Smash Bros. Melee. De achttien jaar oude game wordt vervangen door Super Smash Bros. Ultimate. Melee was de afgelopen zes jaar altijd aanwezig en vanaf 2015 samen met Smash Bros. voor Wii U.

Nike gaat Chinese e-sportscompetitie sponsoren

Het is misschien een beetje ironisch, gezien de productie van Nike-artikelen, maar de populaire kledingsponsor gaat de Chinese League of Legends-competitie LPL sponsoren. Nike gaat alle teams van schoenen, kleding en teamkleding voorzien. Nike had vorig jaar al een sponsorcampagne met de Chinese League of Legends-superster Jian ‘Uzi’ Zihao in combinatie met basketballegende Lebron James in een campagne genaamd ‘Dribble & Carry’.

Nike

Twitch hield een Stardew Valley e-sportstoernooi

E-sports is al lang niet meer alleen maar schieten, racen, voetballen of legers besturen. Afgelopen weekend vond bijvoorbeeld een Stardew Valley e-sportstoernooi plaats op het Twitch Rivals-kanaal. Veertig streamers gingen de strijd aan om te kijken wie het meeste geld kon verzamelen. Het gehele evenement kun je hier terugzien.

Fifa krijgt officieel landenkampioenschap

Na een clubkampioenschap komt EA Sports ook met een landenkampioenschap voor Fifa. Wat in de normale voetbalwereld door het leven gaat als het wereldkampioenschap, wordt hier de Fifa eNations Cup genoemd. Zestien landenteams van twee spelers strijden op 13 en 14 april om punten voor een kwalificatie voor het wereldkampioenschap en een nog onbekend geldbedrag. Het wereldkampioenschap Fifa vindt in augustus plaats en kan in tegenstelling tot de eNations Cup meerdere deelnemers uit een land hebben.

Wat staat er op de agenda?

League of Legends European Championship – League of Legends

Wanneer: Iedere vrijdag en zaterdag in de vroege avond

Waar: Twitch

Wat staat op het spel: Kwalificatie voor de finales in Rotterdam

National PUBG League – PlayerUnknown’s Battlegrounds

Wanneer: 1 februari – 9 maart, elke zaterdag en zondag|

Waar: Twitch

Wat staat op het spel: $1.000.000

World Electronic Sports Games 2018 – CS:GO, Dota 2, StarCraft 2

Wanneer: 11 februari – 17 maart

Waar: Twitch

Wat staat op het spel: $850.000 (CS:GO), $890.000 (Dota 2), $240.000 (StarCraft 2)

PGL Singapore – Fifa 19

Wanneer: 8 – 10 maart

Waar: YouTube

Wat staat op het spel: $100.000, kwalificatiepunten voor het wereldkampioenschap

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren