1. E-sport Update: PSV komt met League of Legends-team

E-sport Update: PSV komt met League of Legends-team

In de Eredivisie lijkt het kampioenschap voor PSV een utopie, maar mogelijk worden ze wel Nederlands kampioen League of Legends. Verder gooit Valve de toernooikwalificatie voor 2020 op de schop, lijkt de Overwatch League problemen te hebben en komt er een e-sportcompetitie voor Power Rangers: Battle for the Grid.

PSV komt met League of Legends-team

Voetbalclub PSV presenteerde vorige week haar nieuwe League of Legends-line-up. Het team bestaat uit Nederlandse en Belgische spelers die tot de hoogste rangen van League of Legends zijn geklommen en daarmee tot de beste 1% van Europa behoren. Vooral Sander Jeroen ‘Kitty’ Everink en Mike ‘Furuy’ Wils worden gezien als erg sterke spelers. De line-up wordt afgemaakt door Benjamin ‘Zhergoth’ Sanchez, Phil ‘Albetrayber’ Qin, Robbe ‘Anthrax’ Dobbeleers en reservespeler Michael ‘Joekie’ Gielisse. Behalve zes spelers heeft het team met Sander ‘Jigly’ Schipper en Marthijn Reinders ook een coach en een manager.

De Eindhovense voetbalclub gaat met dit team deelnemen aan de onlangs opgerichte Dutch League. In deze competitie nemen zes Nederlandse teams het de komende acht weken tegen elkaar op. Vervolgens gaan de beste vier teams door naar een knock-out fase waar 6150 euro verdeeld wordt. In de zomer is het idee precies hetzelfde, maar staan er 10.000 euro en tickets voor European Masters op het spel. De wedstrijden worden elke dinsdagavond gespeeld en kan je via Twitch volgen.

Omdat de hoogste League of Legends-divisie in Europa geen degradatie kent, is European Masters het hoogst haalbare. Tijdens dit toernooi strijden de beste teams uit alle kleinere nationale competities tegen elkaar. Het beste team uit de Dutch League strijdt tegen het beste team van de Belgian League voor kwalificatie. De European Masters heeft zowel in de lente als de zomer een prijzenpot van 150.000 euro.

esport

Valve gooit toernooikwalificatie op de schop

Valve lijkt eindelijk het licht gezien te hebben, want ze gaan de kwalificatieserie voor grote toernooien aanpassen. In het verleden werden twaalf teams op basis van één vorige prestatie uitgenodigd om deel te nemen aan een groot toernooi. Dit gaat veranderen naar een ranglijst op basis van meerdere prestaties. Wanneer je dus slecht presteert op een evenement, betekent dit niet meteen dat je de volgende keer niet welkom bent.

CS:GO kent jaarlijks twee officiële ‘Majors’, toernooien die gesponsord worden door Valve. De overige toernooien worden compleet georganiseerd door onafhankelijke organisatoren als ESL en BLAST, en tellen mee voor de puntentelling. Punten worden dus verdiend op basis van prestaties in het verleden, waarbij recente toernooien nog steeds het belangrijkste zijn. Twaalf teams kunnen zich via deze manier kwalificeren voor de Major-toernooien. De overige tien deelnemers kunnen zich, net als in het verleden, via kleinere competities plaatsen. De eerste Major van 2020 is 11 mei in Rio de Janeiro, naar verwachting wordt dat dan al de nieuwe kwalificatiemethode gebruikt.

esport

Problemen voor Overwatch League vlak voor seizoen 3

De Overwatch League kent geen lekkere aanloop naar het nieuwe seizoen. De grootste Overwatch-competitie ter wereld is een groot deel van haar broadcastteam verloren. Sinds december zijn al vijf leden vertrokken. Christopher ‘Montecristo’ Mykles, Erik ‘Doa’ Lonnquist, Auguste ‘Semmler’ Massonnat, Chris Puckett en Malik Forté hebben allen aangegeven hun contract niet te verlengen. Een hard gelag voor Blizzard, want dat waren allemaal gigantisch populaire gezichten onder de fans.

Massonnat was een Counter-strike: Global Offensive-commentator die vanwege de evolutie van Overwatch vertrekt, hij heeft het idee dat er te weinig ‘hype-momenten’ zijn tijdens wedstrijden. Montecristo en Doa werkten al zeven jaar als duo, waarvan vijf bij de Koreaanse League of Legends competitie LCK en gaven aan als freelancer verder te gaan. Chris Puckett verhuist van Los Angeles naar New York vanwege een promotie van zijn vrouw en Malik Forté gaf aan dat Blizzard hem niet genoeg geld bood tijdens de contractonderhandelingen.

De Overwatch League begint dit jaar aan het derde seizoen en gaat hierin een nieuw tijdperk tegemoet. Voorheen werden alle wedstrijden in Los Angeles gespeeld, maar vanaf dit jaar hebben alle teams een thuisbasis. Dat betekent dat er wedstrijden in onder andere New York, Parijs, Seoul, Los Angeles, Shanghai en Londen worden gespeeld. Het is de vraag hoe dit drukke reisschema uit gaat pakken. Daarnaast lijkt het ook bij Blizzard intern flink te rommelen, zo onthulde E-Sport-journalist Richard Lewis onlangs. De Overwatch League begint op 8 februari met wedstrijden in New York en Dallas.

esport

Nieuws in het klein

Burger King sponsor van Belgische League of Legends-competitie

Eerder in het artikel kon je lezen over de Nederlandse League of Legends-competitie, maar België krijgt er ook één. De zogenaamde Belgian League start tevens met zes teams, waarvan twee afkomstig van voetbalclubs: RSCA Anderlecht en KV Mechelen. De Belgian League heeft al een aantal mooie sponsoren gevonden en de laatste springt het meest in het oog; Burger King gaat namelijk adverteren tijdens wedstrijden.

Fnatic en Unicef gaan samenwerken tegen pesten

Online gaming is ondertussen zo gemeen dat zelfs Unicef zich ermee gaat bemoeien. De mensenrechtenorganisatie heeft namelijk een samenwerking met e-sportteam Fnatic gesloten om cyberpesten tegen te gaan. Fnatic-speler Donovan ‘Tekkz’ Hunt en Manchester United voetballer Marcus Rashford gaan morgenavond (23 januari) samen op Twitch FIFA streamen om bewustheid te creëren voor online wangedrag. Behalve FIFA zullen in de toekomst ook andere games volgen. Het doel is daarnaast om 250.000 dollar op te halen voor kinderen in nood.

esport

Power Rangers is nu officieel een esport

Power Rangers: Battle of the Grid krijgt een een eigen e-sportecosysteem. De competitie bestaat uit meerdere toernooien die zullen plaatsvinden tijdens grote evenementen. Wat de prijzenpot gaat worden is niet bekend, wel heeft ontwikkelaar nWay Games aangegeven dat de finale tijdens EVO 2020 gespeeld zal worden. Power Rangers: Battle of the Grid is een fighter game die sinds vorig jaar beschikbaar is op PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Spelers moeten drie personages kiezen en daarmee de tegenstander verslaan door middel van het ‘tag team-systeem’, waarin een volgend personage speelbaar wordt, wanneer de vorige knock-out is.

Dit artikel delen

Over de auteur

Danny van Gend Al jarenlang fanatiek eSport-volger: van League of Legends, tot Overwatch, tot Rocket League. Verder groot fan van Civilization en alles wat met Command and Conquer te maken heeft. Lievelingsgame is nog steeds Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory.

Reacties

  • Er zijn toch echt wel andere zaken waar PSV zich op dit moment (lees: al meer dan een jaar) mee bezig zou moeten houden…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren