1. E3 2019 - een saaie E3 met een aantal uitblinkers en één fantastische verrassing.

E3 2019 - een saaie E3 met een aantal uitblinkers en één fantastische verrassing.

Zo de E3 is weer achter de rug, en dit keer heb ik alle persconferenties bekeken, behalve die van Devolver Digital want hoe zij hun persco doen staat mij totaal niet aan. Ook heb ik de Kinda Funny Games Showcase en Nintendo Direct niet bekeken, omdat indie games en Nintendo games ( op Pokémon na ) mij niet genoeg boeien, in ieder geval niet om er tijd voor vrij te maken qua "persconferenties".

Eerlijk gezegd was de gehele E3 een flinke tegenvaller, de meeste persconferenties waren echt rete saai en de meeste persco's lieten veels te weinig gameplay zien. Maar gelukkig waren er bij alle persconferenties toch ook wel uitblinkers waardoor deze E3 niet geheel zonde van mijn tijd was.

EA Play - The Fallen Order, de redder van EA

Ik ga heel eerlijk zijn, het enige wat ik van EA play heb bekeken zijn de gameplay beelden van Star Wars Jedi: Fallen Order. Wat ik heb gezien maakt mij heel erg hoopvol, ze zetten vol in op een singleplayer ervaring zonder micro transactie BS. De gameplay vond ik er redelijk standaard hack & slash uit zien, en merkte ook veel inspiratie op uit Uncharted en God of War. Nee ik ga eerlijk zijn The Fallen Order kan er best wel eens voor zorgen dat ik weer respect krijg voor EA. Met EA play vond ik de E3 eerlijk gezegd redelijk goed starten.

Xbox Briefing - veel games maar weinig boeiends

Microsoft was dit jaar redelijk sterk. Ik heb weinig liefde voor Microsoft, maar ook ik kan niet ontkennen dat ze geknald hebben tijdens deze E3. Maar sorry de meeste games konden mij niet boeien, vooral de Xbox exclusives niet, Ho wacht nu niet gelijk de hooivorken tevoorschijn halen. Ik begrijp maar al te best waarom mensen helemaal blij worden van deze games, maar de Xbox games kunnen mij gewoon weg niet bekoren. Maar de Xbox Briefing had wel twee grote uitblinkers, namelijk Dragon Ball Z: Kakarot eindelijk krijgen we na 27 jaar weer een volwaardige Dragon Ball RPG, hold your horses ik ben games als Buu's Fury en Attack of the Saiyans niet vergeten, maar dat zijn handheld games en ik zie handhelds niet als volwaardig. Maar de echte uitblinker is toch wel Cyberpunk 2077, goddamn wat ziet deze game er geweldig uit zeg gelukkig hoeven we niet zolang meer te wachten en kunnen we in april eindelijk deze game spelen. Vooralsnog is de E3 2019 redelijk.

Bethesda persco - beschamend en frustrerend

De show begon redelijk en Todd kwam zelfs op het podium verontschuldigde zich voor Fallout 76 en erkende dat de kritiek meer dan terecht was, dus ik dacht wauw ze leren oprecht van hun fouten….. Dat was dus van korte duur want toen ze de plannen voor Fallout 76 lieten zien kwam ik er achter dat zijn verontschuldigingen totaal niet gemeend zijn. De meeste games waren okayish, niet echt mijn games maar ik zie waarom mensen het leuk kunnen vinden. Maar toen kwam daar Ghostwire Tokyo en ik was gelijk geïnteresseerd, dit is nou echt een game dat er heel erg interessant uit ziet ik was nu hoopvol voor de rest van de Bethesda persco…. Maar toen kwam daar Commander Keen en er knapte iets in mijn hoofd, recht voor mijn ogen werd de Commander Keen franchise live en publiekelijk vermoord. Hoe durven ze het in een hoofd te halen om van Commander Keen een microtransacties infested mobile game te maken. Op dit moment was mijn stemming echt helemaal verpest. Ik ben gefrustreerd naar bed gegaan en werd net zo pissig wakker en ik had eigenlijk geen zin meer de komende drie persconferenties, maar hé twee van de drie persconferenties zouden nog goed en leuk kunnen worden toch?

PC Gaming Show - saai saai en nog eens saai

Van een show als PC gaming verwacht je toch wel heel erg veel grafische pracht. Ik bedoel je hoort ze (de pc gamers) altijd pc master race fuck yeah roepen, maar sorry als dit grafische pracht is dan ben ik de farao van Egypte. Nee echt sorry dan ben je een pc gaming show en dan kom je met deze pixel achtige shit. Gelukkig was mijn tijd niet geheel verspilt, want Maneater zag er echt heel erg leuk uit en ik hoop dat het minstens net zo leuk gaat worden als Jaws Unleashed. Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 was de tweede uitblinker van de PC gaming show, dit zag er echt heel erg interessant uit en het moet haast wel dat dit een waardig vervolg word op de eerste game. De frustratie die bethesda bij mij heeft aangewakkerd is nog steeds in volle gang en de pc gaming show heeft mij niet tot rust kunnen laten komen, de E3 is voor mij voorlopig nog steeds teleurstellend.

Ubisoft persco - interessant en kut tegelijkertijd

De persco van Ubisoft begint heerlijk, ik word helemaal zen van het Assassin's Creed symphony orkest. Daarna knallen ze gelijk door met gameplay en de trailer van Watch Dogs : Legion, en goddamn wat ziet dat er goed uit zeg en dat concept is heel erg interessant. Ubisoft kennende gaan ze dit concept goed benutten. Voor de rest komen Ghost Recon, For Honor en Rainbow Six: siege nog langs, leuk maar het is multiplayer en dat is gewoon weg niet mijn ding. Maar toen kwamen de fuck ups, een mobiele Tom Clancy game en en de ubi+ dienst. Echt fuck you Ubisoft flinker op met je mobiele games ( dit geld overigens voor alle developers) en fuck of met je abonnementen, ik moet al genoeg maandelijks shit betalen. Ja je merkt goed Ubisoft weet mij lichtelijk gefrustreerd te maken, gelukkig niet zo erg als bethesda deed. Maar toch mijn hoop op een goede E3 2019 is zo goed als vervolgen.

Square Enix persco - de pijnverzachter van deze E3

De laastse persco begint bijna, het is 3 uur snachts en ik heb moeite met wakker blijven. Maar hé het is Square Enix waar we het over hebben de developer die games maakt in mijn meest favoriete genre, namelijk het J-RPG genre. Ze pakken gelijk dik uit en laren gameplay zien van de Final Fantasy VII remake, en goddamn wat is deze game mooie geworden zeg en mijn angsten over het vechtsysteem worden gelijk weggenomen. Het is niet meer turnbased maar de tactical mode klinkt heel erg interessant. De ene na de andere J-RPG word aangekondigd, tussendoor worden er ook nog andere games aangekondigd die niet onder het genre J-RPG vallen leuk maar ze doen mij niet echt veel. Maar toen kwam Square Enix opeens met een dikke en aangename verrassing, de tekst "To the fans wil have been waiting…" komt in beeld en ik krijg opeens een heel erg prettig gevoel in mijn hoofd/lichaam, en toen Liberi Fatali uit m'n speakers kwam werd ik helemaal warm van binnen. Final Fantasy VIII remastered werd gewoon aangekondigd, ik kon mij zelf niet inhouden ik begon te huilen van geluk en leek een paar keer op een Gibbon qua geluid. Een droom en wens die ik al zeven jaar had, dus eigenlijk sinds de release van de Final Fantasy VII remaster is eindelijk uitgekomen. Ik ben nu letterlijk in de zevende hemel. Ohja The Avengers word ook nog getoond, ziet er goed en leuk uit maar ik kan mijn aandacht er niet bijhouden, de remaster van de voor mij beste game ooit gemaakt is aangekondigd en het mooiste is nog ik kan nog dit jaar spelen. Square Enix heeft de E3 2019 voor mij van de ondergang gered.

Het is denk ik wel duidelijk dat ik de E3 2019 in het algemeen teleurstellend vond, er zijn wel een paar leuke games aangekondigd en getoond. Maar nee dit had veel beter gekund. Square Enix heeft in mijn ogen met de aankondiging van Final Fantasy VIII remastered de E3 van 2019 gewonnen. Ik hoop echt dat E3 2020 weer veel interessanter gaat worden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Meta_coola Fanatieke J-rpg en Assassin's Creed speler, je kan me ook wakker maken voor uncharted en Red Dead Redemption. Naast hardcore gamer ook een echt film freak hoe meer B film materiaal het is hoe blijer ik ben.

Reacties

 • Meta, gebruik alsjeblieft standaardtaal. Het is erg vermoeiend om een tekst op deze manier te lezen. Je gebruikt heel veel Engelse woorden, mist hier en daar wat leestekens en de zinsconstructie mag een beetje korter. Het overdreven gebruik van scheldwoorden is ook vrij storend, ik heb geen idee wat je daarmee eigenlijk wilt bereiken, maar het komt in elk geval niet positief over naar iedereen die je pleidooi wilt lezen.

  Inhoudelijk heb ik wel even gelachen omdat je je tekst begon met: "Ik heb alle persconferenties gezien" waarna je meteen verder ging met "… maar Devolver Digital heb ik niet bekeken, EA heb ik niet volledig gezien, alleen Star Wars" en nog verder "Nintendo ook niet want dat boeit me niet" en ga zo maar door. Het is erg raar om een mening te verkondigen over de E3 wanneer je nog niet de helft gezien hebt.

  Ook snap ik niet dat je handheld games ziet als onvolwaardig. Ik heb me tijdens mijn jeugd erg geamuseerd met handheld games, en dankzij de Switch zijn handheld games juist in opmars! Games als Skyrim, Zelda BOTW, Doom en zelfs the Witcher 3 zijn er nu in broekzakformaat! Misschien had je de Nintendo aankondigingen niet moeten skippen?

  Ook was Ubisoft en Square Enix niet zo boeiend, maar dat is natuurlijk subjectief. Ubisoft had enkel Watch Dogs 3 om mee te pronken, en laat ons eerlijk zijn, het is niets nieuws of vernieuwend net zoals de afgelopen Far Cry games dat deden. Square Enix had een remake aangekondigd van Final Fantasy en Avengers aangekondigd, en nadat men maandenlang op zijn minst een beetje gameplay had verwacht, liet men een trailer zien! Teleurgesteld!
 • Ik sluit me qua feedback op de tekst aan bij Mister Frowdo hierboven en de berichten in de Discord. Maar buiten dat vind ik wel dat je een stap hebt gemaakt t.o.v. je reviews. Je hebt nu een betere opbouw, dus dat gaat goed.

  Inhoudelijk ben ik een stukje positiever over E3. Zal er ook mee te maken hebben dat ik niet ben opgebleven voor de meeste persco's. Als je dan wakker wordt met twee vette trailers van nieuwe ip's van Bethesda (Deathloop en Ghostwire) is het al snel goed.

  Zelf geef ik niks om die Japanse games, dus Square viel me dan weer onwijs tegen met een matige reveal van de Avengers. Overall was het gewoon een tussenjaar. Volgend jaar vast beter als de focus volle bak naar next gen gaat.
 • @That Mr Awesome

  Met de scheldwoorden ben ik eens, had ik beter niet kunnen doen. Maar zoals Bert al opmerkte @discord het waren vooral emoties.

  Voor de rest weet je hoe ik er in sta. Ik typ op mijn manier, met de woorden waar ik mij goed bij voel. Woorden als hold your horses en okayish zie ik echt totaal niks verkeerd aan in een Nederlandse tekst.
 • @Meta_coola
  I know, daarom heb ik het ook hierbij gelaten qua feedback op de schrijfstijl en vooral inhoudelijk op de E3 gereageerd 😉
 • @That Mr Awesome

  Ik ben echt helemaal dol op J-RPGS . Het blijft ook jammer dat het zulke time sinks zijn waardoor ik ze niet allemaal kan spelen (het is dan ook een bewuste keuze om enkel de PlayStation "4" J-rpgs te kopen en te spelen)
 • Ik heb mij niet gestoord aan de schuttingtaal, vond het wel passen bij je stuk eigenlijk. Dit is trouwens het eerste artikel dat ik van je lees dat oprecht je mening goed weergeeft. In je recensies ben je altijd enkel beschrijvend, in deze tekst deel je echt wat je ervan vindt. Mag je vaker doen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren