1. E3 officieel afgelast door organisatie vanwege coronavirus

E3 officieel afgelast door organisatie vanwege coronavirus

Enorme bezorgdheid over gezondheid en veiligheid

De E3 is officieel afgelast door ESA, de organisatie achter het event. Dit is in reactie op het coronavirus dat ervoor gezorgd heeft dat al eerder events wereldwijd zijn gecancelled.

ESA (Entertainment Software Association) heeft in een officiële statement aangegeven dat E3 dit jaar gecanceld is.Eerder vandaag ging er al een gerucht de ronde dat enkele betrokken partijen waren benaderd met dit nieuws.

In het statement laat ESA weten gehoor te geven aan de zorgen van alle betrokken partijen. "Na zorgvuldig overleg met mede-organisatoren over de gezondheid en veiligheid van iedereen in onze industrie - onze fans, onze medewerkers, onze standhouders en onze trouwe E3-partners - hebben we de moeilijke beslissing genomen om E3 2020 af te gelasten."

ESA is van mening dat met alle beschikbare informatie over het virus er geen andere oplossing was. "In navolging op toenemende en overweldigende zorgen over het COVID-19-virus waren we van mening dat dit de beste manier is om te reageren op zo'n niet eerder voorgevallen, wereldwijde situatie. We zijn enorm teleurgesteld dat we het event niet door kunnen laten gaan voor onze fans en supporters. Maar we weten dat dit de beste beslissing is, gebaseerd op de informatie die we op dit moment hebben."

Op dit moment is ESA aan het bekijken of het mogelijk is om een streaming-event op te zetten in de maand juni.

Dit jaar zou er ook een nieuwkomer op E3 aanwezig zijn: Warner Bros. had plannen voor een personconferentie. Het bedrijf zou gaan praten over een aantal populaire franchises waaronder een nieuwe Batman- en een Harry Potter-game. Het is onbekend of Warner Bros. wellicht alsnog een digitaal event gaat organiseren.

Phil Spencer van Microsoft Xbox heeft inmiddels gereageerd op het nieuws in een tweet en heeft aangegeven dat zijn bedrijf wel een online presentie gaat houden.

E3 2020

Eerder vandaag staken al sterke geruchten de kop op. Zo meldde uitgever Devolver Digital op Twitter dat mensen het beste "hun E3-vluchten en -hotels kunnen annuleren". Journalisten zoals Jason Schreier en Patrick Klepek meldden ook dat de beurs niet door zou gaan.

Er wordt al langer gespeculeerd over de toekomst van E3, niet in de laatste plaats door de aanhoudende verspreiding van het coronavirus, wat er voor zorgt dat diverse grootschalige evenementen geannuleerd worden.

Daarbij lijkt E3 - ooit de grootste gamebeurs ter wereld - langzaam maar zeker aan relevantie te verliezen. Steeds meer uitgevers, waaronder Sony en Electronic Arts, kiezen er voor om niet op de beurs aanwezig te zijn of hun eigen evenement te houden rond dezelfde tijd.

Tegelijkertijd kunnen veel gamers E3 waarderen: de show, die de laatste jaren in juni wordt gehouden, levert veel aankondigingen van nieuwe games en impressies op. Mocht E3 dit jaar niet doorgaan, dan besluit een gedeelte van de uitgevers wellicht om zelf een (digitaal) evenement te houden. Zo zendt Nintendo al jaarlijks vlak voor E3 een Direct uit met daarin nieuwe aankondigingen en beelden van aankomende games.

Dit artikel delen

Over de auteur

Dennis Mons Contentcoördinator/hoofdredactie voor InsideGamer.nl en een beetje van alles en nog wat bij de rest van die game-apies hier op de redactie. Dol op action/adventure, arcaderacers, turn based strategy, stealthgames en Tetris. Metalhead maar ook liefhebber van folk, klassiek en blues. En speel verdomd veel pool (9-ball & 8-ball).

Reacties

 • Dan hoop ik dat ze in dezelfde week een mooie digitale video presentaties doen van veel partijen Dan houd je toch nog het E3 gevoel.
 • Tja ik ben er echt niet rouwig om. Van mij mag E3 nu ook wel een stille dood sterven, laat alles van af nu maar digitaal gaan en laat de grote drie alle drie een eigen evenement maken waar het alleen maar om MS, Nintendo of Sony draait.
 • @Meta_coola

  Ja en laat de kleine ontwikkelaars lekker de tering krijgen. Het gaat toch alleen maar om de grote 3.

  Nee, natuurlijk niet man. Dit gaat pijn doen bij de kleinere en indie-ontwikkelaars, aangezien ze waarschijnlijk niet hetzelfde (grote) publiek bereiken. Het is juist doodzonde. Bovendien heerst er een magisch sfeertje rondom de E3 en dat zal wellicht ook verdwijnen.
 • @Rahl
  Die magische sfeer was er al niet meer sinds vorig jaar. Het is niet meer dezelfde show als vroeger. Lees de nieuwsitems rondom E3 sinds vorig jaar.
  en kijk dit: https://www.youtube.com/watch?v=_zQngf8Y8rY&t=48s
  ipv een show gericht op gamers… zijn ze geschift naar een show voor influencers en media
 • @Jowy

  Vorig jaar was top! ❤️
 • @Piet S.
  was jij daar? Want volgens verschillende gamejournalisten was het één van de minste edities ooit
 • @Jowy

  Nee. Was jij er wel dan? Ik uit mijn eigen mening m.b.t. wat ik gezien en meegekregen heb van de E3 van vorig jaar. ;)
 • @Piet S.
  Ok.
 • @Jowy

  🙂
 • @Piet S.

  Ik ben het niet met je eens. De persconferenties vond ik echt heel erg matig. Enige lichtpuntjes waren Banjo voor Smash en Zelda Breath of the wild 2. Maar voor mij kunnen 2 hoogtepunten niet een E3 geweldig maken.
 • @smaakmaker

  Ik vond de MS presentatie anders gewoon prima en Nintendo was gewoon top: BotW2 was (voor mij) de beste aankondiging van de hele E3. Maar ja, smaken verschillen (gelukkig) hè.
 • Indies kunnen net zoals EA, Activision, CD Projekt, Ubisoft en Square Enix een digitale presentatie houden op Youtube/twitch en het is bullshit om te zeggen dat zei niet zoveel mensen kunnen bereiken als EA, iedereen kan veel mensen bereiken op youtube.

  Tja die magie is weg. Was al vijf jaar keihard aan het declinen. Vorig jaar was echt een diepte punt

  https://www.insidegamer.nl/artikel/e3-2019-een-saaie-e3-met-een-aantal-uitblinkers-en-een-fantastische-verrassing/

  E3 is een uitstervend ras maar das echt totaal niet spijtig.
 • @Meta_coola

  Tja de magie is misschien wel een beetje weg, maar dat betekent niet gelijk dat het geen groot event meer is voor de industrie. Het is toch het moment dat ook veel niet gaming pers en casuals toch eens een kijkje komen nemen.

  Als dat verdwijnt dan gaan de klappen toch echt vooral vallen bij de kleinere partijen en dus Indies. Die kunnen immers niet zoveel publiek trekken als een EA.
 • Wel vervelend volgens Jason Schreier zou warmer voor het eerst een persconferentie houden. Met daarin de nieuwe rocksteady game oa.
 • Phil Spencer heeft al in een tweet bevestigd dat ze een digitaal event gaan doen. Vraag me af of ze daar de huidig geboekte zaal voor gaan gebruiken, maar dan zonder publiek.
 • @Gaaiz
  Zal een legendarische event worden en de plek waar de PS5 word verpletterd.
 • @NR1_Xbox_fanboy

  Ik wil je graag waarschuwen met dit soort posts die je al sinds je hier bent neerzet. Ga je het denk ik niet lang uithouden. Dat je een Xbox liefhebber bent geen probleem maar pas je manier van reageren aan.
 • @smaakmaker beetje jennen kan geen kwaad. Als hij het ad hominem speelt, grijpen we in. Maar vooralsnog moet een beetje eelt dat soort nonsens wel kunnen hebben, toch?
 • @NR1_Xbox_fanboy
  Een dag is dit "leuk", maar na een tijdje wordt het storend. ;) Dus kan wat minder..
 • @Gaaiz we hebben hem in de peiling, buddy ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren